..... på det man har nu! Mycket händer nu med den nya regeringen. Jag tycker själv att det är bra att de stramar åt i skolan med detta låter illavarslande: "Vad regeringen vill är att de omsorgstjänster som erbjuds inom ramen för de hushållsnära tjänsterna ska ersätta till exempel de kostnadskrävande personliga assistenterna. Äldre och funktionshandikappade står inte högt i kurs hos den moderatstyrda regeringen. Näringsminister Maud Olofsson och hennes skränande hejarklack i borgerlig press motiverar förslaget med sysselsättningsargument. Visst, det blir fler jobb, ingen hävdar motsatsen, men skattesubventionerna ger minst lika många jobb om pengarna slussas till kommunernas omsorgssektor. Den vägen förblir dock stängd. Moderaterna vill nämligen anpassa Sveriges skattekvot till EU-ländernas genomsnitt. Därför prioriteras skattelättnader för höginkomsthushållen framför en värdig, anständig och skattefinansierad äldre- och handikappomsorg." http://www.corren.se/archive/2007/3/2/j3jlz211zc252oi.xml
Jag blev asförbannad när jag hörde detta - hemmafruar ska köra sina barn till fotbollsträning (och kunna dra av resorna i deklarationen) på bekostnad av funktionshindrade!Heja Sverige!
Ja verkar vara dags att gå i exil fram till september 2010, frågan är baratill vilket land.
De har lag på låga trotoarer i gathörnen och tillgänglighet har jag hört.
Ja Bush är farligare än Putin, han saknar helt omdömme.De icke existerande kärnvapnen i Irak är ett bra exempel på det.
Till sidans topp
Nu har Ansvarskommittén lagt fram sitt förslag om ny regionsindelning av Sverige. Iställlet för de län och landsting vi har nu(undantaget då Västra Götaland och Skåne som ju redan är stor-regioner) så ska landet delas upp i större, men såklart också då färre, regioner med direktvaldra parlament. Syftet med det sägs vara att bl a få bättre sjukvård och bättre tillväxt. Min fråga är nu: Vad tycker ni om detta? Och ni som bor i Västra Götaland respektive Skåne - på vilket sätt, om något, är det skillnad att vara storregion mot att vara län och landsting? Redigerat 2007-02-28 15:16
Positivt är att fler funktionshinderorganisationer kommer att kunna ha ett fullständigt nät av länsdistrikt.
Det tycker som bekant inte om.
Att Hallands län vägrar delas mellan Västra Götaland och Region Skåne. Ser man till var nordhallänningarna arbetar och hur hallänningar flyttar har en delning av länet varit naturlig i 250 år.
Detta med storregionerna är en kopia från danskarnas storkommuner, i Danmark har det inte gått helt smärtfritt eftersom ingen kan amts- (dvs landstings-)frågorna. Den nuvarande regeringen verkar bara vilja kopiera andra länders system. De var ju också intresserade av finnarnas bilförsäkringssystem.
Vilka förändringar har ni märkt sen regeringsskiftet?
Ingenting faktiskt... men så är jag inte såååå engagerad heller...
Mer i lönekuvertet....
För oss som har sjukersättning är maxbeloppet 360 kr... Tror detta även gäller dom som har aktivitetsersättning, men är inte 100% säker.
Nej jag har ingen färdtjänst, har försökt att få det men det vägrar att se att det finns ett behov för mig av det särskilt under vintern och då har jag haft färdtjänst i alla andra komuner jag har bott i Men som sagt jag ska använda min elmoppe så mycket som bara möjligt för att spara in på reskassan och benbrotten *S* ps. Upptäckte igår att det var fel att man behöver börja betala mer vid förköpen. Det gällde bara om man betalar direkt på bussarna, förköpshöjningen kommer att ske först i april... Redigerat 2007-01-30 11:35
Allmän kaos på kommunen. Ihopslagning av stadsdelar. Och färre handläggare till flera klienter. Många nya privata hemtjänst-företag som slåss om kunderna. På personalens bekostnad. Timanställda, skitlön, jobbar 6 dagar i veckan. För oss kunder kan valfrihet vara bra. Men när personalen mår pest pga kassa villkor så spelar det mindre roll att jag kan välja när jag vill handla. Det skulle kunna fungera. Bättre löner, färre timanställda (vanligt att alla som jobbar hos kunder är tim och de på kontoret tills vidare!) Ekonomiskt oförändrat för mig. Vårdcentralen ska utöka psykteamet. (Kan jag skylla nya sittsåret på nya regeringen? )
Ja, här blir det mer i lön men detta enbart för att jag gått ur facket och A-kassan, eftersom jag bara jobbar 2 dagar i veckan och sakta blir sämre så tror jag att det blir sjukbidrag när jag väl inte kan jobba mer, men det känns inte bra att behöva gå ur facket pga ekonomi. Snuset har blivit dyrare till min sambos förtvivlan. Väntetider på vårdcentralen längre och min arbetslöse son är oroligare än innan.
Mindre sjukersättning, men framförallt chockhöjd A-kasseavgift som jag måste betala trots att jag är arbetslös. Detta för att jag är sjukskriven och inte har a-kassa. Har haft riviga diskussioner kring detta med min fackförening utan resultat. Som sjukskriven arbetslös så har man ju ännu mindre i ersättning än den som har a-kassa och trots detta skall man betala högre a-kassa med flera hundra i månaden.
Jag tror att det har gått för kort tid för att avgöra det. En del säger att det finns en hel del försämringar men tyvärr skylls alliansen för saker som den förra regeringen drev igenom. Folk vet inte från vem förslagen kommer från början. Jag tycker att allt annat än sossarnas bidragspolitik är bra (med undantag av SD). En konkret förändring tycker jag är att alliansen varit aktivare med sakfrågor. Man har fler idéer. Jag tror inte vi kommer att se resultat riktigt än.
Försäkringskassan har blivit mycket hårdare. I förrgår blev jag förhörd av en nitiskt tjänsteman på FK om min arbetsförmåga för att överhuvudtaget få en blankett om förlängning av min sjukersättning. Mycket obehagligt.
Är alltid trist att bli ifrågasatt pga ett fåtal fuskare. Vissa tjänstemän verkar ha ett kasst bemötande. Det är fel att misstro alla för att minska fuskandet .
Jag har tvingats gå ur A-kassan även om jag jobbar fackligt (studentmedlemsskapet i facket är så billigt att jag tjänade in det 4-dubbelt redan vid första resan till ett möte). Universiteten måste numera "löna sig" vilket jag märkt av på möten i det nationella forsknings- och utbildningsrådet för arbetsterapeuter. För nya studenter kommer det först att märkas till höstterminen. Komvux i Lund sparar in på allt som går att spara på eftersom de statliga bidragen sänkts rejält.
Åh så underbar!!! Jag skrattade så jag nästan kissade på mig! Tack för tipset!
Haha "Veiron i ottan" han e grymm..
Inte nämnvärt mycket. Jag TRODDE att det skulle bli en stor förändring däremot. Dessutom trodde jag ALDRIG att jag någonsin skulle rösta för Moderaternas styre för den delen, men det gjorde jag denna gång... Och det står jag för, vad ni än säger. En "akut" åtgärd av arbetslösheten är minsann på sin plats. Även fast jag har en såpass sällsynt nervsjukdom, vilket försämrar möjligheterna att få fast anställning avsevärt. Den enda nackdelen är att avgiften för A-kassan höjts. (Vilket kommer att drabba mig "när jag blir arbetslös") Det enda som är diskuterbart måste vara den nya skoans betygssystem. I övrigt bara bra. Sänkta ORIMLIGA skatter, borttagandet av avgiften för nyanställningar etc. etc. "De blå" är ju inte alls lika lömska som jag tidigare trodde trots allt. Redigerat 2007-04-21 09:48
Jag röstade på Alliansen till mig kd förslag om förbättrad tillgänglighet för tandvård och sattsningar på psykiatrin. Men idag känner jag mig lurad. Förslag på jobb linjen uppfattar jag att Alla ska jobba,även vi men sjuk&aktivitetsersättning. Såg framför mig få brev från Försäkringskassan att jag måste ut o leta jobb. Är 50+ tänkte när människor är över 45 o inte har funktionshinder kan ha svårt att få jobb, . Kanske har jag missuppfattat det hela. Men det känns lite som den nya regeringen sparkar på oss som redan ligger. Arbetslösa,penisonärer,funktionshindrade.invandrare ...
Alla kommer aldrig kunna arbeta, oavsett vilken regering vi har. Däremot tror jag att svenskar sjukskrivs och förtidspensioneras för lätt ibland. Tycker t.ex. det är fel att funktionshindrade i min ålder förtidpensioneras efter gymnasiet. Alliansen vill kanske att alla ska arbeta, men på dagens arbetsmarknad verkar många arb.givare bara vilja anställa supermänniskor. Då är det inget plus att vara t.ex. 50+ eller funktionshindrad. tycker det är en vidrig människosyn.
Håller med om att det råder en vidrig människosyn på arbetsmarknaden, som vi dessutom inte har råd med i det här landet. Träffar hur många som helst både med och utan olika funktionshinder som inget hellre vill än att ha meningsfulla arbetsuppgifter och att kunna dra sitt strå till stacken. Givetvis kan inte alla arbeta, men jag håller med om att det är sjukt att direkt förtidspensionera unga personer utan att ge dem en chans först! Det är jobbigt nog många gånger att vara ung med funktionshinder. Att då direkt också klassas som "icke fungerande,"vad är det för signaler egentligen? Det måste göras mer för att alla som vill skall kunna få en plats på arbetsmarknaden! Tex får man inte bli medlem i a-kassan om man inte har möjlighet att arbeta minst 50%. Vad är det för politik? Och det måste finnas fler alternativ till Samhall!
Jag har märkt att den här jobb-hetsen har börjat driva upp lönerna eftersom fackföreningarna vädrar morgonluft. Detta i sin tur leder till ökad inflation och räntorna ökar också. Det är kanske en obekväm sanning men rent samhällsekonomiskt är det bra med en viss arbetslöshet för att inte inflationen ska skena iväg.
Jag vill ha en debatt här om dödshjälp. Jag själv är starkt emot dödshjälp av flera skäl. Jag börjar med att räkna upp några argument så får vi se hur responsen blir: 1. Skattemedel som är avsedda till sjukvård ska inte gå till att avliva människor utan för att förbättra kvaliteten på vården och stärka forskningen om bl.a. smärtlindring. 2. Ett vanligt argument FÖR aktiv dödshjälp är att man har rätt "att bestämma över sitt liv". De brukar uttrycka det så. Man har inte fullt självbestämmande över sina egna liv. Hade man haft det hade vi left i en anarki efter olika människors intressen krockar. Därför har vi lagar och regler. Men min fråga är var för-sägarna hittar några dokument, muntliga överenskommelser eller andra belägg för att det är en rättighet att få dö. De som väljer att ta livet av sig gör det för att de KAN det inte för att de FÅR det. 3. Ett vanligt tillägg till ovanstående argument brukar vara att man som ja-sägare hävdar att man som läkare inte ska behöva utföra dödshjälpen om man inte vill. Där faller argumentet åter argumentet om att aktiv dödshjälp skulle vara en rättighet. En rättighet kan nämligen inte grunda sig på andra människors fria vilja att utföra den. Någons rättighet innebär någon annas skyldighet. 4. "Men majoriteten av Sveriges befolkning säger JA", brukar de säga till mig. Men vilka då? Aktiv dödshjälp är en "service" som riktar sig till sjuka, funktionshindrade och äldre. Från förbunden som företräder dessa grupper har man sagt NEJ till aktiv dödshjälp. Det är alltså lätt att med opinionsmätningar och en snedvriden syn på demokrati ta livet av vilken grupp människor som helst. 5. Ur en rättsäkerhetssynpunkt är aktiv dödshjälp vidrigt! En kvinna vid namn Terri dog förra sommaren (har jag för mig) sedan hon i flera år legat i djup medvetslöshet. Efter några år säger hennes man att terri aldrig skulle vilja ligga på det där sättet utan han begärda passiv dödshjälp eftersom den aktiva är förbjuden i delstaten. Kvinnans föräldrar bestred mannens vilja eftersom de ansåg att det inte fanns några bevis på att Terri faktiskt hade sagt att hon ville dö om något sånt här skulle hända. Hennes föräldrar höll heller inte med om läkarnas bedömning om att hon var i ett s k "vegetabiliskt" tillstånd dvs läkarna använder grönsaksbenämningar på människor. Så långt har deras syn på människovärdet kommit. Men iaf, saken avgjordes i domstol och mannen fick rätt. De stängde av matsonden och Terri valt ihjäl Det ansågs humant trots att svältdöden är mycket svårare och plågsammare än vad folk tror. Jag anser dessutom inte att det var passiv dödshjälp eftersom Terri skulle levt vidare om hon fick den vård som hon behövde. Och att sluta mata en patient ÄR en aktiv handling. Således skedde en glidning från att vara passiv till att bli aktiv dödshjälp. Mannen kunde förmodligen sen kvittera ut en hel del summa pengar i livsförsäkringar. 6. Ett annat ex. är svenska Joakim som valde att ta sitt liv på en dödsklinik i Schweiz. I en artikel säger hans fru och barn att de stöttar honom. "Han dog redan vid olyckan för sex år sedan", sa frun. Den där familjen hade behövt stöd så att de kunde varit ett stöd för Joakim. men med en sådan attityd gjorde de troligtvis Joakims inställning till livet inte mycket bättre. Det har också kommit fram att Joakim kämpade för att bli beviljade fler timmar av assistans. Han nekades och tog t.o.m kontakt och vädjade till ansvarig minister. Ministern svarade att han inte kunde påverka enskilda fall. Nyligen kom det också fram att Joakim fick veta att han var pank. De två miljoner som han fått från försäkringsbolaget hade plötsligt blivit lite drygt 1000 kronor. Nu pågår en utredning om någon har stulit hans pengar. Någon bör ju t.ex. ha fullmakt för honom. En månad sedan valde sen Joakim att ta sitt liv. Pank och trött på livet! 7. Det finns heller ingen lämplig metod för att utföra aktiv dödshjälp på ett sätt som motsvarar patientens tro om att den vägen ut ur världen är mer skonsam än någon annan. Den "dödsdrog" som blandas ihop på kliniken i Schweiz ger ofta kräkningar så att man dör av att man sätter sina egna spyor i halsen. I en del andra länder använder man samma dödliga injektion som används för att avrätta fångar i USA och som utvecklades i NaziTyskland efter plågsamma försök på funktionshindrade mestadels utvecklingsstörda och fram till 1943 även ryggmärgsskadade. Försöken på ryggmärgsskadade slutade sedan folket protesterat. Dock används metoden igen men då många som är dödssjuka ofta har leverskador av bl.a. långvarig medicinering så är inte metoden lika effektiv. De kan nämligen inte ta upp giftet i levern så att den ger omedelbar effekt. Dödsprocessen blir istället långvarig och utdragen upp till 30 minuter mot det normala ca. 10 minuter. Låt oss därför utbilda oss själva i denna fråga så att vi kan ta striden när den en dag kommer. För de börjar organisera sig. Organisationer som "Rätten till vår död" har nu börjat rikta sitt arbete mot att försöka påverka media och regering. Handikapprörelsen står som fågelholkar och vet inte hur man ska gå till väga. Vi måste vara beredda att kunna försvara oss när den dag kommer då ett parti på fullt allvar har aktiv dödshjälp på partiprogrammet.
Hej! Väljer denna gång att svara anonymt pga det känsliga ämnet. Personligen är jag för dödshjälp i vissa fall när livet bara är en plåga att leva. Har sett flera närstående få avsluta sina liv på ett ytterst plågsamt sätt. De sista veckorna för en person med cancer i hela kroppen går inte att beskriva. Att bara ligga och vänta på döden som en befrielse.... I skrivandes stund är en kär anhörig mycket svårt sjuk. Kan knappt röra sig, inte tala, kan knappt svälja pga förlamning i halsen, kan inte se..... Vi runt omkring försöker göra lidandet så uthärdligt som möjligt och vi ber för att det skall gå fort. Personen själv har avsagt sig allt som kan fördröja förloppet och det är också allt man kan göra i Sverige idag. Vi låter våra husdjur somna in och anser detta humant, varför då inte människor? Tror inte man kan säga rätt eller fel i den här frågan, utan som så många andra gånger när det är svåra frågor handlar det väl om fall till fall. Naturligtvis skall det inte bara vara att be om att få dö hur som helst. För mig personligen känns det ok när alla möjligheter är uttömda och det bara finns svåra smärtor och död kvar att vänta på.
Lilleman, bra skrivet och jag håller med dig. Sjukvården ska arbeta för livet inte döden. Fast har man denna policy så måste man också se till att livet blir drägligt, smärtfritt, osv.. Man kan inte bara säga att -Nej dödshjälp är vi emot. Man måste också säga - Vi vill göra allt som står i vår makt att göra livet drägligt och hur det ser ut är nog mycket olika från fall till fall. En sak är säker det kostar pengar men det måste man prioritera.
Här är en föredömligt o-snaskig artikel om Mats, som valde att ta sitt liv på en dödshjälpklinik i Schweiz. Otäkt om du frågar mej. http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14275496.asp
Jag är helt... emot detta med självmordskliniker Är rädd att vi som lever med "svåra" sjukdomar så småningom får dåligt samvete när vi "belastar" samhället då det kommer ut o ev blir accepterar att vi kan välja samma väg som mats... Tror inte att ngn vill dö på detta viset utan att problemet ligger i urusel livskvalitet som kan lösas om samhället ställer upp på såväl praktiska lösningar såsom tillgänglighet o även ser till att vi med funktionshinder får de rättigheter då bla genom lss
Jag klipper in två proffstyckare här. En för och en emot. Argumenten FÖR dödshjälp • Mindre lidande för den sjuke. Mer humant. • Varje människa har rätt att bestämma över sitt liv. • Människor känner större trygghet inför att bli gamla. Man vet att man slipper lida. • Ett omfattande regelverk, där flera oberoende läkare avgör med hänsyn till patientens situation, garanterar att dödshjälpen inte missbrukas. • Tillåter vi abort måste vi också tillåta aktiv dödshjälp för gamla och svårt sjuka. • Vid dödshjälp kan organen tas om hand vilket leder till att människor som är i behov av organ överlever. Det är Ingegerd Berglöf, styrelseledamot i föreningen Rätten till vår död som argumenterar för aktiv dödshjälp. Föreningen driver frågan om livstestamenten. – Livstestamenten gäller i en rad länder. Där beslutar du själv att du, i tillstånd utan återvändo, inte ska utsättas för livsuppehållande behandling. Det handlar ytterst om ett värdigt liv och en värdig död, säger Ingegerd Berglöf. Argumenten EMOT dödshjälp • Det finns stor risk att patienten ångrar sig – men sedan inte vågar säga nej. • Patienten kan känna att de ligger både samhället och de anhöriga till last, att de borde välja att dö. • Legalisering av dödshjälp skulle kunna medföra minskade anslag och minskat intresse för forskning om exempelvis smärtlindring. • Risk för att den negativa synen på utsatta, funktionshindrade och sjuka människor förstärks. • Förtroendet för vården kan minska när folk inte vågar berätta hur dåligt de mår på grund av rädsla för att bli avlivade. Det är Barbro B Johansson, professor emerita i neurologi i Lund, också medförfattare till boken ”Att få hjälp att dö” (Studentlitteratur) som argumenterar emot dödshjälp. Hon är också negativ till så kallade livstestamenten där människor skriver att de vill få dödshjälp om de blir svårt sjuka och inte längre kan föra sin egen talan. – Jag har följt många som varit bestämda att avstå behandlingen vid ett visst tillstånd. Men när de väl befunnit sig där har de haft en annan inställning. De är nyfikna och vill leva vidare.
Det är svårt, så otroligt svårt. Jag anser aldrig att man ska få dödshjälp för att man är funktionshindrad, aldrig någonsin. Men jag såg min mor ligga för döden i tre månader i skelettcanser, då önskade jag att någon kunnat hjälpa henne somna in. Inget tog bort smärtan, morfin kräktes och fick hon diarre av. Det satt tumörer i hjärnan och hon var okontrollerbar, inte sig själv. Till slut sövde de ner henne i en vecka innan hon avled. Det finns inget enkelt svar på den här frågan för mig.
Jag är också helt emot dödshjälp av flera orsaker. Ett argument för dödshjälp som många tar upp är detta med smärtor. De flesta människor är mycket rädda för att drabbas av smärta. I de flesta fall kan man ge en god smärtlindring men givetvis inte alltid. Jag tror också att många sjuka/funktionshindrade skulle kunna få mycket mera hjälp med sin livssituation, t ex tillräckligt med ass, hjälp på sina egna villkor, slippa vara ensam osv. Jag tycker precis som flera andra att det är viktigt att titta på orsaker till att man vill ha dödshjälp. Om jag som icke-funktionshindrad vill ta livet av mig och pratar om det kommer troligen min omgivning förstå att jag är deprimerad/drabbad av psykisk ohälsa och försöka hjälpa mig på olika sätt. Vad händer då när den funktionshindrade/sjuka personen nämner sin vilja att dö? Ja då är det så "synd" om honom/henne och det är klart att livet är meningslöst, Eller? Vad jag menar med mitt något röriga resonemang är att om en person uppvisar självmordstankar borde man först och främst försöka hitta grundproblemet, som inte är funktionhindret/sjukdomen. Som undersköterska till yrket funderar jag också kring det etiska kring att medverka till dödshjälp som personal. Vem ska vara tvungen till det? Det är inte en lätt fråga men att tillåta dödshjälp är för mig en mycket farlig väg.
Jag är som tidigare sagts emot dödshjälp men ändå kluven. Som icke funktionshindrad har jag ett fritt val att ta mitt liv, det kan låta hemst men det är många människor som trots allt väljer denna lösningen varje år. Vi kan i evighet diskutera vad samhället kunnat göra för att undika detta men fakta kvarstår, många väljer att dö. Om man då har ett fysiskt funktionshinder som gör att man inte själv kan utföra sitt självmord har vi då rätten att stoppa någon bara för att vi kan. Jag menar att om denna människa varit fullt fysiskt rörlig så hade han/hon kunnat ta sitt liv och gjort ett eget val. Nu finns alltså möjligheten att bli stoppad för att man har assistenter eller vårdpersonal runt sig. Vi fokuserar så mycket just på funktionshinder här men det kan ju finnas andra skäl i botten som gör att man inte vill mer som inte syns utåt och kan vi ta ifrån någon människa rätten att vilja dö. Det här är så svårt för vi kan aldrig gå i någon annans skor och veta hur de vill göra eller veta vad de upplevt, jag försör att lyssna på allas sidor och ta till mig olika sätt att se.
Har med mycket kluvna känslor läst alla inlägg. Vad menas egentligen med begreppet dödshjälp? I det här landet kan man ju faktiskt tacka nej till livsuppehållande åtgärder som tex näringstillförsel om man är svårt sjuk. För mig är dödshjälp fortfarande ok om livet hänger på en tunn tråd och det ändå bara handlar om ett fåtal plågsamma dagar kvar innan kroppen lägger av.
Allt fler diskrimineras på grund av funktionsnedsättningar. Alla i riksdagen reprecenterade partier anser i sina handlingsprogram att otillgänglighet i samhället för personer med funktionsnedsättningar är diskriminering. Få kommunpolitiska handlingsprogram tar upp handikappfrågorna. Det är kommunpolitiska beslut som står närmast den funktionshindrade. Är det på tiden att bilda ett nytt parti? Ett människorättsparti? Vad tror ni?
Alliansen för funktionshindrade (AFF) http://www.alliansen.se
Nej det är inget skämt, fast visst kan man tro det. De har ställt upp i kommunalvalet i Göteborg och jag skäms inte för att avslöja att jag inte röstade på dem. Jag tror inte på enfrågepartier annat än i väldigt speciella frågor. T ex olika sjukvårdspartier har ju haft framgång i några kommuner. Starka missnöjen på en viss plats. Men jag tror inte att funkisar kommer att enas i ett parti - ni kan ju inte ens hålla sams här. Redigerat 2007-02-01 13:33
Hej! Känner mig ytterst konfundersam över att vissa tycks tro att ett "medmänsklighetsparti" skulle fokusera enbart på vissa funktionshinder...? Nä, så är det naturligtvis inte och jag har själv varit inblandad i diskussioner med Kjell om att det viktiga för stunden är att skapa ett grundfundament som står stadigt... Lite av att finna synergi (sk jordmån) för att få så goda möjligheter att skapa något som berör och förhoppningen är naturligtvis att kunna påverka... Själv har jag politiska uppdrag i min kommun och inser hur lite de behov som kommunens invånare har, tillgodoses... Nu inte därmedsagt att "alla" beslut är fel; självklart inte... Däremot är min grundsyn denna: Det politiska etablisemanget SKALL tillgodose de medborgare som bor i kommunen och skapa förutsättningar som också ger integrering oavsett om du är funktionshindrad eller ej! Vad jag menar? Jo, jag menar att de politiska beslut som ligger till grund för en kommun skall delegeras till tjänstemän som verkställer och här ser jag ett bristande ansvar i processen... Ansvar som är mer vittgående än i dagens politiska system. Vi som enskilda medborgare har faktiskt verktyget till att påverka. Att inte "bara" vart fjärde år och sedan låta någon annan ta ansvar utan kunskaper om vilka konsekvenser beslut kan få, då de inte är väl förankrade.. Bästa hälsningar Stefan Storeni Redigerat 2007-03-13 20:24
Det är patetiskt att vi inte kommit längre efter alla dessa år. Jag tycker otillgänglighet, och dåligt bemötande är lika diskriminerande som apartheid. Ingen sansad människa anser idag att det är okej att diskriminera pga hudfärg. Funktionshindrade är det dock nästan fritt fram att diskriminera. Vissa verkar inte vilja veta av funktionshindrade. En gång förra året hörde jag 2 män på stan som lät ganska negativt inställda till ett tillgängligt samhälle. "öhh, nu ska de in på krogen också" sa den ena lite hånfullt. Det var uppenbart att de inte ville se några "skröppel" på krogen. Om det är något jag hatar så är det trångsynta människor. Redigerat 2007-02-05 22:55 Redigerat 2007-02-05 22:56
Personer med funktionshinder är i stort sett osynliga i Sveriges Televisions nyhetsrapportering. När man medverkar är bilden oftast negativ, utom i sportnyheterna. Personerna framställs som passiva, hjälplösa och vårdberoende. Ingen person med funktionshinder medverkar på samma villkor som andra medborgare i nyheter som rör generella samhällsfrågor. Istället är man representant för en grupp med särskilda behov och problem. I det avseendet är rapporteringen diskriminerande och exkluderande. Hämtat från: http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/125502 Sammanfattning av rapporten: http://www.hso.se/start.asp?sida=
De i CP magasinet var väl inte gulliga nog. Sådana "handikappade" kan ju inte finnas i rutan. Fast jag har ju varit i tv, utan minsta gullegull, när de ville jag skulle vara med i lokaltv om bostadsanpassning. Blev otroligt bra bemött och tagen på samma allvar som vem som helst. Synd att det inte är mer i riks TV, varför kan inte vi vara med i debattprogram om homofobi, blomsterskötsel, barnuppfostran eller religionsmotsättningar. Handlar våra liv bara om funktionshinder?
Vår dotter var ganska nyligen med i "Bolibompa", utan fokusering på att hon sitter i rullstol, utan för att hon och några kompisar sjöng. Såg i går på "Bolibompa" ett annat inslag, där en tjej i rullstol lärde en av programledarna att rida. Väldigt skoj att se!
Fast... Grejen med CP-magasinet är ju att det är ett "handikapprogram". Om funktionshinderfrågor. Jag tyckte inte att det programmet gav mig särskilt mycket. Jag vill att "vi" ska synas i vanliga sammanhang, utan fokus på fh. Som det Lian beskriver.
Vi är fortfarande alldeles för osynliga.
En av reportrarna i lilla Aktuellt sitter i rullstol
Min kommun har fått en idé. De tänker slå ihop det råd som finns för hälsofrågor i kommunen (minns inte vad det kallas), handikapprådet och brottsförebyggande rådet. Alla handikapporganisationer som förr satt i handikapprådet får EN representant på dessa möten som ska utökas från 4 till 9 per år. Det krävs att den personen kan se frågorna ur ALLA organisationernas synvinklar och att det är någon som har tid att ensam sätta sig in i alla frågorna. Man kan också anta att handikappfrågorna inte blir de dominerande på dessa möten. Troligtvis är förslaget en besparing då det delvis sitter samma politiker i alla råden men är det verkligen lagligt? I Lagen står det att kommunen ska samverka med organisationerna men för det första så kan man undra var samverkan skulle kunna ske i en sådan uppbyggnad och för det andra så fick samtliga organisationer reda på detta nya förslag genom en vanlig morgontidning. De har alltså aldrig blivit tillfrågade. Hur fungerar handikappråden i er kommun?
Ingen aning faktiskt.. men att slå ihop det med brottsförebyggande rådet låter väldigt korkat.. om det är där de beslutar om dyra hjälpmedel bla. permobiler så är det totalt fel
Avancerade hjälpmedel som elrullstolar och sånt ligger på landstingets bord, men mindre avancerade hjälpmedel som manuella stolar, rollatorer, hushållshjälpmedel och det som behövs för bostadsanpassningar ligger på kommunen precis som färdtjänsten, SoL- och vissa LSS-insatser. Att minska KHR (kommunala handikapprådet) till 1 person kan fungera eftersom HSO redan har en sådan funktion eftersom man då redan representerar ett stort antal handikappförbund (i Skåne är det ex.vis 36 organisationer) vars åsikter man ansvarar för och för fram. Jag är inte lika orolig som er andra, men ser det som ett vanligt tecken på besparingar där kunskaperna tär mest på ekonomin - vi funktionshindrade ses ju inte på med blida ögon eftersom vi kostar en del för kommunerna.
Apropå handikappråd, består dessa vanligen av funktionshindrade?
Här i Köping består det Kommunala Handikapprådet av representanter från de olika h-kapporganisationerna, och en ordinarie och en ersättare från varje kommunal nämnd. Jag motionerade för ett par år sedan om att lägga ned KHR. Inte för att jag inte tycker att frågorna som kommer upp är viktiga, tvärt om. KHR har ingen beslutanderätt, och är därför bara ett spel för gallerierna. Om man vill ändra på något, så är det bättre att skriva direkt till den nämnd det berör. Min motion blev naturligtvis nedröstad. Jag är den enda politikern med ett h-kapp i min kommun, så övriga politiker vågade inte hålla med mig, fast dom egentligen gjorde det. Politiskt självmord sa dom. Jag lever fortfarande, och verkar politiskt i både kommun och landsting!
Man kan ju t ex representer en org som RBU, FUB el likn med minderåriga medlemmar, handikappråden arbetar med olika perspektiv åtminstone i min kommun. Kommunens ansvar kring funktionshindrade berör inte bara den funktionshindrade själv utan även familjerna.
Jag är tveksam till alla dessa "råd". Det är ungdomsråd, handikappråd, pensionärsråd mm mm.. Min egen erfarenhet sen den tid jag själv var politiskt aktiv var att de grupper som hade sådana här specialråd hade hiskligt svårt att komma in de vanliga nämnderna utan att att ungdomar, pensionärer och funktionshindrade nästan hänvisades till sina råd som saknar egentlig beslutsfattning utan endast är rådgivande till facknämnderna. Och det var inte ofta man i socialnämnden som jag satt i då fick något tillbaka från dessa råd. Det var någon årsrapport då och då eller ett remisssvar någon gång. Men makten fanns aldrig i råden utan det var i de politiska nämnderna och fullmäktige besluten fattades.
I Lunds kommun har det just tillsatts ett "tillgänglighetsråd" för varje stadsdel och by i kommunen som en del av projektet "Tillgängliga Lund". Jag sitter i det för Dalby (hade inte ens sökt platsen utan blev erbjuden den). Vårt uppdrag är att hjälpa tillgänglighetsrådgivaren och stadsplaneringsingenjören m.fl att hitta de ställen som vi själva anser är de viktigaste att förändra. Var det behövs bänkar, bättre avfasningar, övergångsställen, underlag, varningsplattor osv. Jag tror inte att detta finns överallt i landet, men än så länge har det gett snabba och bra resultat i de stadsdelar i Lund där man har kommit längre. Handikappråd behövs och det spelar ingen roll hur mycket politikerna försöker hämma dem, många börjar istället engagera sig partipolitiskt och i Lund har vi en funktionshindrad kille som är medlem i både kommunala handikapprådet och kommunfullmäktige. Jag vet att det är en tjej i Malmö som också är aktiv. För att vi ska kunna höras bör vi engagera oss och inte bara säga att ingen lyssnar på våra åsikter. Ett aktivt handikappråd kan göra stor skillnad, men ett råd som bara väntar på att få frågor på sitt bord gör ingen nytta. Jag tror att en anledning till att man skär ner i dessa råd är för att man inte ser nån nytta med dem. Från HSO Skåne fick jag i början på december höra att det på många ställen var svårt att få folk att vilja vara med i rådet, att de istället lades ner i brist på medlemmar. Är det så vi vill ha det? Det är likadant i flera handikappförbunds lokalorganisationer. Vill man inte engagera sig får man på nåt sätt skylla sig själv.
I Ängelholms kommun har man haft ett KHR i mer än 30 år. De har inte ens lyckats åstadkomma övergångsställen för de tre huvudgrupperna rörelsehindrade, synskadade och kognitivt funktionshindrade. I rådet finns representanter för handikapprörelsen, politiker och tjänstemän. Nu kommer fyrtitalisterna och därmed ett ökat antal personer med funktionsnedsättningar som kräver bostadsanpassningar. Tyvärr går det långt ifrån alltid att anpassa och de nybyggda lägenheterna håller inte måttet. Enligt Boverket byggs det sämre idag än på 1990-talet. Min son bodde i ett nybyggt hus där duschplatsen var så liten att det var omöjligt för en personal att duscha honom än mindre om han hade behövt hjälp av två personer. De nybyggda husen utestänger i praktiken rullister (personer i rullstol), syn- och hörselskadade genom införandet av porttelefoner. Rullisten som bor i huset får hjälp med automatiska dörröppnare, men den rullist som vill besöka vänner i huset når inte upp till knappsatsen, syn- och hörselskadade utestängs med andra svagheter med porttelefonen, exempelvis utan display, kontastmarkeringar m.m. Det krävs stora kunskaper hos representanterna i KHR. Det räcker inte med kunskaper om det egna funktionshindret. Man måste även förstå ritningar och utifrån dessa lämna sina råd till förändringar. Det är och förblir bara råd. I slutändan är det i regel politiska beslut. Om det funnits en vilja att göra samhället tillgängligt alla medborgare hade det sett annorlunda ut. Exempelvis fanns det redan 1966 beslut om att offentliga lokaler skulle göras tillgängliga. Till offentliga lokaler hör bland annat affärslokaler. I de flesta kommuner är 60-90% otillgängligt för exempelvis rullister, på grund av trösklar eller trappsteg. Byggs samhället för de gravast funktionshindrade blir det lekande lätt för alla andra att leva. Boverket ger ut böcker med rekommendationer om hur det går att göra samhället tillgängligt personer med funktionsnedsättningar.
Hej! Därför måste så många som möjligt ställa upp i Marschen för tillgänglighet, som förmodligen går av stapeln i augusti i Stockholm. Fram för allt borde medlemmar i handikapprörelsen i Stockholm ställa upp. Jag och min son har deltagit sedan 2004 trots att vi bor i Skåne. Vi har kanske till och med träffats utan att känna varandra.
Jag var på ett möte inom projektet "Tillgängliga Lund" (ett projekt hos stadsbyggnadsförvaltningen i Lunds kommun) igår och blev faktiskt mycket förvånad då jag såg att tillgänglighetsrådgivaren var rullstolsburen. Det innebar dock inte at han var extra kunnig i alla delar av tillgänglighetsarbetet för gruppen rullstolsburna, men det var en tankeställare att jag blev överraskad och hade förväntat mig en gående. Kommunen gör verkligen vad de kan för att fixa till enkelt avhjälpta hinder, men i detta var problemet att utav medlemmarna i gruppen endast var én som var aktiv i ett handikappförbund (dvs jag själv), ingen av förbunden hade intresserade medlemmar i kommundelen. Jag fortsätter därför att förorda aktivt arbete i handikapporganisationerna om vi vill ha ett tillgängligt samhälle.
Helt rätt Helna. Exempel: Lärarhögskolan i stockholm har en kår som aktivt sägs arbeta för funktionshindrades rättigheter. Det finns cementerade bilvägar nära de flesta byggnader så att det är lätt att ta sig dit bil-rulla upp- ingång- hiss etc... Men det är fortfarande mycket grus/akvariesten på många gångar. Jag talade med en person inom kåren om detta och konversationen såg ut ungefär så här: jag: -"..men är det inte löjligt att påstå att ni främjar funtionshindrades möjligheter att ta sig fram, när det är grusgångar? Har du försökt skjuta på en rullstol i en grusgång?* P: -"..det har sopats fram en gång till entren (i gruset alltså, fortfarande grusgång, men m i n d r e grus just där), så..." Tyvärr, är det just så det blir handikappvänligt, enligt vissa... Men det är när du, eller personen du skjutsar/släpar fram som du upptäcker precis hur handikappsovänligt det är...
Lilleman; Grejen är den att leva med funktionshinder är kompetens av hög rang när det handlar om frågor som berör funktionshindrade. Sedan kan man ha ytterligare kompetens också iform av olika erfarenheter, kunskaper och egenskaper. Det är för mig oerhört viktigt att man kan se funktionshindret som kompetens, något annat vore fel. Det är helt okej för mig att det finns människor utan funktionshinder i tex handikappråd också men det vore väl ganska självklart att merparten verkligen visste vad det innebär att vara funktionshindrad. Jag tror inte heller att det finns så många människor utan FH som brinner för frågorna så som de som själva berörs av dem. Sedan är det ju inte så att ett handikappråd själv får fatta en massa dyrbara beslut för en kommun i tex tillgänglighet. Dyra förslag bearbetas av de olika nämnder som berörs och beslut tas i fullmäktige. Så skulle det brista i någon kunskap så lär den finnas på vägen till beslut fattas. Tror dock att ett handikapp råd som till största del består av människor med olika funktionshinder och ytterligare kompetenser på ett mer trovärdigt och kraftfullt sätt skulle kunna arbeta för mer bra beslut på vägen till ett tillgängligt Sverige. Det är inte heller så att ett funktionshinder på något sätt skulle hindra att en person har ytterligare kompetenser. Självklart kan man ha både högskoleutbildning, lång arbets erfarenhet och personliga egenskaper som FH.
Då har vi olika uppfattning Lilleman. Jag kan inte helt fullt ut förstå hur det är att vara tex invandrare i vårt land även om min brors fru är det. Jag kan ha viss förståelse men jag har inte själv upplevt detta. Självklart måste en invandrares erfarenheter här ses som kompetens som inte jag besitter. Jag kommer aldrig att ändra uppfattning här! Ett FH är en kompetens i frågor som rör just funktionshinder. Jag tror säkert att det finns bra människor som verkligen försöker göra något bra för tex tillgänglighet som inte själva är FH. Något annat har jag inte påstått. De får gärna bli fler. Man måste ju inte sitta med i ett HK-råd för att påverka tillgänglighetsfrågor i en kommun. Det finns många sätt att jobba på om vilja finns men i dessa råd anser jag att merparten bör ha egen erfarenhet av FH.
Attt gå på riksgymnasium var absolut det dummaste jag gjort i hela mitt liv, men då fanns inget annat alternativ tyvärr. Dock är jag en envis jävel som bråkar och skriker tills jag får som jag vill. Efter gymnasiet arbetade jag i 9 år. När det sedan var dags att börja fundera på vad jag ville med mitt liv var det självklart. Jag började plugga på vuxengymnasium och är idag vid 30 års ålder färdigutbildad läkarsekreterare. Behöver jag nämna att jag var det enda med funktionshinder? Så det finns funkisar som både vill ha och klarar eftergymnasial utbildning
Efter att ha gått vanlig skola och gymnasium, hamnade jag som 20-åring på en folkhögskolekurs för rörelsehindrade enbart för att jag skulle kunna ta körkort. Hur som helst: jag har aldrig blivit så idiotförklarad i hela mitt liv! Från att ha gått ut gymmasiet med ett snitt på 4,5 satt jag nu och lärde mig de fyra räknesätten och vad ett substantiv är!! Det sjuka i sammanhanget var att det var krav på minst slutförd tvååring gymnsieutbildning - vem i en normalklass kan inte de fyra räknesätten då liksom?? Helt sjukt... De behandlade oss verkligen som mindre vetande! // A E
Försvarsminister Mikael Odenberg, reprersentant för det nya arbetarpartiet, så skröplig är väl inte du att du ska åka taxi mellan hemmet på Östermalm och jobbet i riksdagen? Vi som är färtjänstberättigade får planera och prioritera vart vi ska åka taxi, eftersom vår tilldelning är begränsad. Vår tid är också dyrbar, och vi kan inte påverka att allt oftast tar längre tid för oss på grund av våra funktionshinder. Du borde skämmas, men det är du alldeles för bortskämd till!!! Köp dig en cykel och rör på dina långa friska ben så mår du bättre! Om du ska åka taxi har du råd att betala den ur egen ficka, slöfock!!! Redigerat 2006-11-27 13:09
Helt rätt! Han har alla möjligheter kan tom gå till jobbet.
vilken latmask... skicka din text till honom och hälsa från alla här på FH hans taxi har nog säkert inte längre väntetid än 10min från avslutad beställning.. en annan får vänta 1 timme ibland
Håller med skicka texten till honom.
Då jag står till höger (dock inte moderat) skäms jag också, men vad många tyvärr glömmer var när Yvonne Rwaida (miljöpartiet) åkte taxi för några år sedan för över 300 000:- på ett... hon ursäktade sig med att taxi var en del av kollektivtrafiken (på frågan om det var förenligt för en miljöpartist att åka så mycket taxi) //Fritz
ännu värre, riktigt självmål för Yvone!
Håller med övriga författare, skicka detta brev till honom. Så kan han få en tankeställare......... En rask promenad eller cykeltur vore mycket skönare för honom och för statskassan..... Redigerat 2006-11-29 11:44
Ska kanske träffa Göran Hägglund på fredag. Vilka frågor vill ni att jag ska ställa till honom?
Shit!? Träffa socialministern!? Hur går det till?
Du blir ju rikskändis nu! Se till att pynta TV-licensen nu innan du blir granskad!
Öh... det har väl hänt minst lika mycket m Görans regering (Toblerone etc)? Sen så är väl de flesta journalister en aning vänstervridna, så det e knappast underligt att det är aliansen som råkar ut för granskningen.
Kan ju bara rent krasst konstatera att skulle ribban ligga på samma nivå som den gjorde för Mona Sahlin med sin toblerone.. då skulle det inte bli många ministrar kvar i den nya regeringen..
Fråga ang pers assistans, hur han ser på o om... han vet vad det är över huvudtaget
fråga Göran varför han inte, efter utnämnandet till socialminister, inte ens nämn funktionshindrade i några intervjuer, pressmeddelanden etc... "vi ska satsa på äldrevården, sjukvården och barnfamiljerna...." Har han glömt bort oss?
Bra becky, fråga varför det inte har pratats ngt om oss med funktionshinder i ex valrörelsen, så han inte "tror" att vi räknas som "sjuka" när de talar sjukvård
vi ingår väl i sjukvården då.. "suck"
Detta med att ass.berättigade på korttidsboende inte får sin pa bekostad av FK längre. De har gjort en ny tolkning och lägger över beslut och kostnader på kommunerna, som inte håller med om tolkningen. De lotsar tillbaka till FK och den som får jobba - är brukaren! Den ass.berättigade får alltså överklaga besluten och det innebär ju en mycket välsmord mun, flink med pennan, granskning av lagar med lupp och ork och förmåga att göra det! Vår kommun säger enkelt att de inte håller med Fk och inte har råd att betala regelrätt assistans. De säger med en axelryckning och ett formellt beklagande att det tyvärr kommer att bli en kvalitesänkning. Kommunerna kommer inte följa lagen, (har inte utrymme och inte intresse, eftersom de inte håller med) utan brukaren blir utan assistans. De får förvaring istället!! fråga honom gärna hur han har tänkt göra med det!
fråga vad han anser i abortfrågan och i frågan om adoptionsfrågor. dels där som du ansöker, dels som jag är...funktionshindrad och adopterad Redigerat 2006-10-20 00:24
Att alliansen anser att alla ska jobba drabbar ju de absolut svagaste i samhället, de som är så sjuka så de inte kan, genom att de sänker förtidspensionerna. Vad som händer i förlängningen är ju försämrad hälsa för de som tvingas till att klara att arbeta för att överleva, jag själv har ju gått ner till 2 dagar i veckan + 1 jourvecka i månaden, har blivit mycket sämre och känner superångest för jag kan inte gå ner mer nu och kan absolut inte sluta jobba oavsett hur sjuk jag blir. Hur rättfärdigar han det? Även höjda bilkostnader drabbar ju alla funktionshindrade som inte kan ta sig till någonstans utan bil. Hur blir det med LSS-utredningen? Kommer man att få ha assistans med på korttids, daglig verksamhet och sjukhus/vårdinrättningar? Kommer de att införa en diskrimineringlag? HAR HAN BETALT SIN TV-LICENS?????
Måste bara få fråga. Kommer de att sänka pensionerna? Det var faktiskt något jag missat. Med hur mycket?
Svarar igen på mitt eget inlägg. Läste precis i DN på nätet att regeringen backar när det gäller besparingarna på bla förtidspensionerna. Man jobbar nu på ett förslag som kommer att undanta vissa ganska stora grupper, såsom sjuka som saknar arbetsförmåga, förtidspensionerade som inte har någon avtalspension och personer över 55 år. Så förhoppningsvis kan vi sova gott även framöver!
Nu tror väl alla att jag har fått hjärnbrand (och det har jag nog!) Blev så glad när jag läste artikeln, för att sedan se att den var daterad 2004. Så jag kan bara be så hemskt mycket om ursäkt!
Asgarv, skönt att se att man inte är ensam om att vara snurrig. Jag läste detta samtidigt som jag läste om att de skulle dra ner på A-kassan och höja fack o A-kasse avgift. Har dock inget minne av hur mycket det handlade om men det skulle gälla alla med förtidspension (eller vad det nu är det heter nu för tiden) men inte ålderspensionärer.
Hej Karin! Fick själv ont i magen i går och satt och försökte hitta information någonstanns. Hittade en rad i budgetpropositionen där det stod att underlagen till till sjukbidragen skulle minska från 93% till 80%, vad som nu menas med det. Funderar också om det gäller dem som får sjukersättning framöver, eller om det blir sänkningar för alla. Men jag hoppas innerligt att vissa grupper blir undantagna, så som man resonerade i den artikeln jag så hastigt och lustigt hittade. Förstår din situation! Har själv gått från yrkesarbete nyligen till snart hel sjukersättning, det går inte att göra något åt arbetsförmågan hur mycket jag än vill och sänkningen av inkomst jämfört med lön är ändå stor. Om det nu blir ytterligare en stor sänkning, så blir det till att sälja huset , men som sagt ännu så är ju inget klart. Må så gott! Kram Lise
Jo det ska bli "spänannde " att se vad man kommer att ha i hel sjukers from 1 jan 2007 Har nu 5500 kr netto, kan inte fatta hur man ska överleva om de sänker ytterligare! Ngn som hört ngt om hur hk ersättning kommer att vara from 1 jan 07?
Hej! har nu surfat runt lite och på LO:s hemsida står det lite mer om sjukersättningen. Enl dom, så kommer beräkningen av sjukersättning att sänkas från 65% av löneunderlaget till 60% och detta from 1 januari 2008. De kommer också att försämra ålderspensionsberäkningen för förtidspensionerade, men vi som har ett antal år kvar, behöver nog inte oroa oss, för det lär nog bli ett antal regeringsskiften fram till dess. Hk-ersättningen har jag inte sett någonstanns och den har väl inte heller nämnts i sammanhanget. Det är ju också viktigt att komma ihåg att sänkningen av sjukersättningen ännu så länge bara är ett förslag och mycket kan hända på ett år.
Okej, många ord.... Men sökfunktion finns. http://www.regeringen.se/sb/d/7097 Läs om ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp: http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/97/93/af754bf7.pdf
Den nya regeringen är precis presenterad. Är det någon som har några kommentarer?
Tror att Göran Hägglund var ett bra val som soc min, det är väl den ministern som kommer att ha mest med fr ang funtkionshinder att göra (OBS jag röstade inte borgligt men men........)
Jag tror också att Göran Hägglund är ett bra val av soc minister. Det blev en annorlunda regering med ministrar med olika bakrund, det kan bli bra.
Suveränt med Carl Bildt som utrikesminister! Lyssnade på i stort sett hela Reinfeldts tal och tyckte att det mesta lät jättebra! Tex att lönebidrag för att starta eget företag kommer att införas och att kravet att ha flera uppdragsgivare för att få ha F-skattsedel kommer att hävas. Vet att fler här på forumet skulle vilja starta eget och det kommer definitivt att bli lättare. Det lät också som om de kommer att värna om de som verkligen behöver hjälpen och att det blir skattelättnader i synnerhet för låg och mellaninkomsttagare. Trafikförsäkringen kommer garanterat att höjas rejält, eftersom ansvaret för sjukvårdskostnader kommer att läggas ut på försäkringsbolagen. Med tanke på alla whiplashsskador vi har i Sverige så lär det bli jättedyrt. Men det återstår väl att se hur detta kommer att gå. Helt klart kommer man också att ta ett krafttag för att få ner sjukskrivningarna. Detta är helt säkert nödvändigt! Tror inte att jag är ensam om att känna till ett antal personer som garanterat skulle kunna prestera mer än vad de gör, om de bara får lite hjälp men som har vant sig vid att vara hemma. Detta gör att resurser som borde gå till dem som verkligen behöver dem aldrig finns, vilket många här på forumet har fått uppleva. Så sammanfattningsvis så tycker i alla fall jag att det skall bli en spännande fortsättning.
Ja, vad säger man om det här. Det possitiva som kan sägas är att Sverige får en bra utrikesminister i Carl Bildt, sen kan man ju tycka vad man vill om han som person. Men att KD fick socialministerposten är riktigt, riktigt illa. Nu är väl inget av de partier som bildar regering något parti som värnar om den offentliga sektorn. Men KD:s familjepolitik kommer att komma i dagen allt för väl på en sån post och det är enligt mig absolut inget positivt. Ett vårdnadsbidrag som är både kvinnofälla, hört den förrut eller , men även främst också en åtgärd som kommer att förhindra integration av alla de kvinnor som idag hindras av sina män att läsa svenska. Nu får männen en legalitet genom att hävda att kvinnorna är hemma med vårdnadsbidraget. Och folkpartisktisk skolpolitik är ju inte heller nåt som får mig att jubla precis. Betyg och än mer betyg. Det har testats förr och det funkar inte. Folk pluggar till prov och sen glömmer man bort det man lärt sig.. Ingen kunskap för livet med andra ord. Och sen friskolor och skolpeng, vilket innebär att skolorna måste vara rädda om sina elever. Alltså drar man sig in i det sista för att anmäla till socialtjänsten om en elev skolkar och man tror att det finns brister i hemmen. För då kan man ju förlora skolpengen för eleven. Så det är inte elevens bästa som kommer i första rummet utan penningpåsens.
Nu nämnde ju i och för sig Reinfelt att man skulle arbeta mer än nånsin på att öka integrationen och detta skulle genomföras genom att fler arbetar och lär sig svenska språket. Tror inte att ett vårdbidrag skulle ändra på den saken. Dessutom gäller inte ett sådant bidrag i alla tider utan bara när barnen är i dagisåldern. Jag blir så trött på den här diskussionen om kvinnofälla. Alla barn passar helt enkelt inte på dagis! Önskar att jag hade haft chansen, då jag var tvungen att skola in en unge som grät hysteriskt varje morgon i över ett år. Hon var bara ett år och föräldrapenningen räckte inte till längre. Genom mycket krångel löste vi det hela delvis, men i alla fall! Och även om jag idag tjänar mindre än min man för att vi valde att låta våra barn ha en lugnare uppväxt, så var det värt vartenda öre! Och vad den offentliga sektorn anbelangar, så har den sällan (aldrig) imponerat på mig. Den behöver effektiviseras och kostar ofantliga pengar helt i onödan som kan gå till något bättre.
Rent krasst, vem kan vara hemma med ett vårdnadsbidrag, de högst avlönade där ena parterns lön räcker för att försörja familjen samt de som ligger på nivå för försörjningsstöd då ett vårdnadsbidrag är bara något lite högre än just försörjningsstödet. En vanlig medelinkomstfamilj har inte råd med ett vårdnadsbidrag. Nej som sagt, KDs partiledare som socialminister skrämmer mig rejält.
Nu sticker jag ut hakan ordentligt. Har i och för sig inte läst KD;s hemsida och har inte röstat på dem heller, men om man har råd eller inte att vara hemma med vårdbidrag, det vet vi inte ens eftersom storleken på bidraget ännu så länge inte är fastställt såvitt jag vet. Dessutom så handlar det mycket om hur man prioriterar kostnaderna i familjen. Det kostar också pengar med snygga kläder på jobbet, lunch ute, mer lättlagad mat, dagisavgifter osv. Den som kan laga mat, baka och laga kläder själv kan spara mycket pengar och därmed få ekonomin att gå runt. Jag är definitivt ingen förespråkare för hemmafruar, men låt familjerna själva välja vad som passar bäst, det skall inte vara en politisk fråga. Dessutom skulle nog som sagt en hel del ungar må bättre av att slippa dagis de allra första åren. Ju mer valfrihet desto bättre!
Man kan tycka vad man vill om allians för sveriges politik men den vann valet och nu har vi fått vår regering. Jag kan dock inte förstå att så många är rädda för valfrihet? Att så många blir upprörda över att de familjer som så önskar kan komma söka vårdnadsbidrag. Det är iof inte riktigt så enkelt kommunen måste först gå med på denna. Är det erat eller statens beslut att ta? Nej knappast, det måste få bli familjens beslut. Sedan är det också upp till de familjer som väljer att vara hemma lite längre med sina småbarn att avgöra om man vill leva på mindre ekonomi. Det r nog så att vi haft ett allt för långt styre av socialdemokratin som gärna vill ta den enskildes beslut. Nu har vi iaf fått ett nytt styre och det kommer ge oss mera frihet.
Jag hörde att det skulle bli ca. 3000 kr ut i månaden. Hörde det på radion av någon politiker som jag missade namnet på så jag kan inte uttala mig om sanningshalten i påståendet. Men om det är sant så kan ju inte ensamma mamman välja att vara hemma, inte heller familjer med två lågavlönade föräldrar så då vet vi ju vem som vinner på det förslaget.
Läste regeringsförklaringen nyss i Expressen detta lilla behandlar handikappolitiken "Möjligheten för funktionshindrade att välja boende och hjälpmedel skall öka. Hinder för deltagande i arbetslivet skall undanröjas. En möjlighet att få lönebidrag på grund av nedsatt arbetsfunktion också i eget företag införs. De som inte kan delta på den reguljära arbetsmarknaden skall erbjudas meningsfull sysselsättning med stor valfrihet." Hela artiklen finns här http://www.expressen.se/index.jsp?a=708408 känns svagt, att välja boende eller hjälpmedel tycker jag inte är några större problem och jättebra med arbetssatsningen. Men ett samhälle tillgängligt för alla känns viktigare anser jag. Då detta hjälper till i övriga frågor också. Sen hoppas jag att några av folkpartiet idéer kan få genomslag.
Carl Bildt blir bra som utrikesminiter. Sen tänkte jag låta dom andra få testa lite innan jag "sågar"... Men visst kan jag bli lite undrande inför vissa saker. Kanske tar det senare...
hej Jag tror det blir ännu svårare för oss se bara hur mycket de ska höja medecinen som jag måste ha. från 1800:- till 3500:- + 25er recept. När jag har betlt mmina räkningar har jag par hundrar kvar ska vara till mat annat. Nu får man kanske ta lån för klara sig. jag tror inte de sitter så länge blir nyval. De har ju redan bråkat ju första dagen.
hej de står eras pogram ska sxe jaghar rärr 3500 kr
Jag har sagt det förr, och jag säger det igen: Nu får ni väl ändå ta och ge er! Den nya regeringen tillträdde i går och ni har redan stora skälvan. Jag tänker vänta och se vad som händer och det tycker jag att ni också skall göra. Dessutom tycker jag att det är bra med en ny regering. för Alliansen!
Verjon; Det är säkert så att det är svårare för vår nya statsminister att hålla ihop regeringen än vad det var för Göran Persson som verkade styra och köra sitt egna race. Fredrik R är nödgad att förankra allt i hela alliansen vilket jag tror han kommer lyckas bra med. Jag är inte heller någon ungdom och aldrig förr har jag sett en så enad allians. Hur facit över denna valperiod blir vet vi förrst efter den. Nu är nu och nu har nya förutsättningar. Att utgå från hur det varit förr verkar knepigt och negativt.
Ett par av de nya ministrarna har haft svarta barnflickor. Vilken nyhet! Det ingår i borgarnas ideologi att man ska låta underklassen göra det man själv tycker är tråkigt.Min mormor var städerska i s.k. bättre familjer och änka med tre barn. Tänk att vi inte har kommit längre.S.k. hushållsnära tjänser år de enda jobb som vi tycks behöva i dag. Alla presumtiva städare skulle kallas självhjälpscoacher och lära unga friska yuppietjejer att ta hand om sín egen skit - låt dem annars betala för servicen utan skattesubventioner. Att städa ett hem ger samma kalorikosumtion som att glassa omkring på ett kändisgym och kostnaden bör vara densamma Är sjuka och låginkomsttagare de enda som behöver lära sig att priotritera? Villor och trädgårdar, karriär och fyra barn ska dom ha. Tillväxten kanske har gått alldeles för långt i dagens samhälle - i alla fall för vissa grupper. Vilka jobb behöver vi i dagens samhälle för att det verkligen ska bli några framsteg? Folk stressar runt och tror att de måste ha det ena och det andra - aldrig nöjda... och mycket vill ha mer. Politiken är för de flesta av oss ett nollsummespel. En person med ett funktionshinder kan också få billig städning - men om man höjer sjukvårdsavgifter och reskostnader, sänker förtidspensioner och andra ersättningar så får man rätta mun efter matsäcken. Att de här två yuppitjejerna har haft svartjobbare anställda är självklart, och det kommer de att fortsätta med, oavsett vad snygge Fredrik bedyrar, han sitter i samma båt själv.
Arbetsgivaravgiften ska plockas bort för de som vill anställa exempelvis barnpassning eller hemhjälp. Detta innebär att det blir lättare att anställa hemhjälp som dessutom inte längre då klassas som svartjobb. Undras just om de plockar bort arbetsgivaravgiften på PA.
hej jag undrar vad som händer med oss bed olika funktinshinder,.. alltså vad det är regeringen har för planer för att förbettra våran situation, det kommer som av nligt inte fram så mycket som det igentligen borde göra. är det någon som är insatt i detta? MVH KMBB
inte oväntat att...de blev avgångar i den nya regeringen..o med allt i nya regeringsförklaringen gör de ju inte lättare för handikappade o sjuka..isamhället tom så massmedia själva skrivit..en buget för de som redan är rika ...."säger allt"...denna regering sparkar på dom som redan ligger.. o skor dom som redan har så de räcker o blir över
Har bara skummat igenom som hastigast, vad jag förstår, så är det bara skattesänkning för de som har sina inkomster från arbete. Å andra sidan så kommer det att bli lättare för funktionshindrade att få jobb i och med att arbetsgivaransvaret lättar vid sjukdom, och de som anställer någon som har varit sjuk, arbetslös eller förtidspensionerad i mer än ett år slipper arbetsgivaravgift. Det kommer också att bli möjligt att starta eget företag med lönebidrag som funktionshindrad. Känner mig på sätt och vis lite orolig för framtiden, men kan ändå inte tycka att den nya regeringen har rätt i sitt resonemang om att fler måste arbeta. Sverige har helt enkelt inte råd att försörja alla som av olika skäl inte arbetar. Personligen så kan jag inte återfå mer arbetsförmåga hur mycket jag än kämpar och det är något jag delar med många här på forumet, men det är tyvärr bara att gilla läget. Å andra sidan så finns det massor av sjukskrivna som skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet igen och om de gör det, så kommer det finnas pengar över så att även vi som har permanent nedsatt förmåga kan få en betydligt bättre tillvaro. Som det nu är så är det så många som skall vara med och dela på kakan så att pengarna inte räcker till längre.
De som får mest skatteavdrag är (helt otippat) de som tjänar mer än 400 000 per år. De som får minst är de som tjänar runt 100 000 kr. per år. Regeringen ska dessutom dubbla skatten på snus. Jag både snusar och tjänar dåligt. Allt är dret.
ja om alla som verkligen kunde utföra ett arbete tog sitt förnuft till fånga....skulle nog även vi i samhället som hur vi än skulle önska haft ett jobb o känna att man gjorde något för samhället inte längre kan av olika själ..skulle den förändringen ske i samhället skulle de även kunna bli drägligare ekonomiskt för oss andra som av olika själ inte klarar ett aktivt arbetsliv längre...
det kan jag hålla med dig men så har det nog alltid varit med eller mindre men nu vet man bara inte var dom står vi har väll alltid varit med i deras debatter det är väll därför det aldrig blir några diskutioner och det kommer aldrig ut vad partierna står för när det gäller oss funktionshindrade. vi har ju alltid blivit matade av abdra innan vi fick våran lag som ger oss rätt till själv bästemande,.. du får gärna komma igen om du inte förstår det jag skrivit,.. ibland kan jag tycka att det blir jobbigt att förklara så att jag blir förståd och jag hör lite till dom so inte bara tänker på "våran" situationer jag tänker på allas situationer alla grupper har sin jobbiga situation och jag vet att många tycker att jag tänker väldigt konstigt men jag har alltid tänkt så. MVH KMBB
Regeringen vill lägga ner Arbetslivsinstitutet. I kväll hörde jag i Uppdrag Granskning på TV en forskare därifrån som förklarade hur nuvarande lagstiftning blir ett hinder för den som rehabiliteras tillbaka till deltidsjobb. Fallet Kajsa visar att det kan gå helt snett. Är det sådan forskning som M-regeringen vill få tyst på???? Skulle förvåna mig om dom lyckades skapa fler jobb. Vad har de för visioner on utvecklingen i landet när de har anställt sina egna barnflickor och trädgårdsmästare? Ett förslag: återinför läkarsekreterarna så att läkarna kan ägna sin kraft åt patienterna. Min husläkare har varit utbränd sen rätt länge.... Redigerat 2006-10-17 21:19
På tal om husnära tjänster. Oavsett om de sänker skatten och anställer sina barnflickor vitt, hur många vanliga människor har råd till det och är det inte ensamma mamman med tre barn och städjobb som borde vara i störst behov av barnflickor och städhjälp, eller. Bokstavligt talat så skiter jag i hur de betalar sina barnflickor och om de struntar i tv licensen, som privatpersoner, men jag kan inte förstå att de blir ministrar och ska vara ett föredömme för svenskar och begår brott. Hur ska de unga som växer upp idag kunna få en ärlig inställning när >Sveriges politiker som ska sköta landet säger att det är helt ok att vara "kriminell" och ändå nå topp positioner i vårt land. Det värsta som kan hända är att du får några miljoner och så får du avgå.
delar absolut din mening...man kanske skulle bli politiker för o bli miljonär på 8dagar..för o sen själv ha råd som handikappad att anlita egen städhjälp svart...o skita i regler o skatter man tycks kunna bli miljonär på enkel väg idag bara bli politiker o göra olagligheter för o sen avgå så e man miljonär på en gång...vore nått för alla handikappade i samhället me tanke på vilken ekonomi som väntas av den nya regeringen gentemot oss....
då borde vanliga svenssons oxå få fallskärm när fabriker stängs o samhället sparas in.. eller spara några miljoner på sänkta politiker och direktörslöner i ofentliga sektorn
© Copyright 1999-2026 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh