Allt flera kommuner arbetar med att införa handikappguider så att funktionshindrade boende på orten eller som turister ska kunna se om platsen dit man tänkt sig är tillgänglig. Blir samhället tillgängligt med handikappguider? Jag anser inte det.
Varför skulle samhället inte bli mer tillgängligt för handikappade som bor i staden eller är där på tillfälligt besök? Det är varje kommuns skyldighet att ha en sådan guide. Redigerat 2009-10-25 07:46
Hej! Min kommun jobbar med sådan guide och jag anser att det definitivt hjälper! Har tex själv provåkt nya vandringsvägar och blivit ombedd att lämna synpunkter och förslag till förändringar. Självklart blir inte samhället tillgängligt enbart med tillgänglighetsguider, men det är i alla fall ett steg i rätt riktning!
Till sidans topp
I tråden om handikapparkeringar och GPS framkom önskemål om en karta över handikapptoaletter. Vi skapar gärna en sådan karta, men skulle behöva er hjälp med att avgöra vilka uppgifter som är relevanta. Räcker det med att ange på vilken adress en toalett finns, eller bör det finnas möjlighet att inkludera information om till exempel framkomlighet i byggnaden? (Den typ av karta som avses är alltså en sådan som finns på http://handikapparkering.se och som är tänkt att kunna användas både på webben och med GPS.)
Ja, finns inte tillgängligheten till toaletterna så är det ju meningslöst.
I somras var jag med om att på en centralstation skulle man ringa eller om det var skicka sms till ett nummer för att komma in på en handikapptoalett. Första gången jag stött på detta.
Var det för att betala, eller för att få en kod? Fattar liksom inte syftet - vem som helst kan ju skicka sms:et! // A E
Det skulle kanske växa sig alltför stort med kontroll av hela byggnaden och de olika definitionerna av tillgänglighet (dvs inte bara för rh). Men ju mer man ver desto bättre. Hur arbetar ni? Det låter ju väldigt intressant och väldigt stort.
Det är väldigt enkelt att lägga in, så om alla gör det så fort ni kommer på en p-plats så kommer kartan att fyllas fort.
Det finns tex på Malmös hemsida parkeringsplatser för rörelsehindrade i Malmö men det är bara adresser där det finns platser.
Jag har lagt in 2 ggr, bredvid varann när det är 2 platser.
Jag vet inte - ska vi mailbomba Västtrafik? Eller åtminstone projektledaren för Kolla - Kollektivtrafik för Alla? Detta är så sjukt... http://www.jonvision.se/2009/10/07/for-sin-egen-sakerhet/ // A E
Hej, Har typ aldrig gått på konsert ...men vill nu gärna se Winnerbäck. Ståplats är vad som erbjuds och det funkar INTE för mig, trots att jag är både stående och gående. (för dålig balans) Utan gånghjälpmedel - har man "rätt" till hk-plats på konserter?? Jag inser ju snabbt att en fäll-ihop-stol bland de stående är mer farligt än bra... Är det någon som har suttit på hk-läkaren utan att ha gånghjälpmedel? Om inte, hur ska jag motivera mitt behov för Ticnet? Det är liite svårt att vara gående, men inte kunna STÅ. Det syns ju liksom inte?!! Tacksam för tips, // A E
Jag valde ofta hk-platser på den tiden jag kunde gå, det var aldrig något problem. Nu hade jag förvisso ofta rollator med som jag satt på och det syntes ju att jag gick dåligt men just för att slippa bli omkullknuffad kändes det tryggare.
Har bara erfarenhet från Globen. Där sa de att min kompis som är gående men med CP-skada absolut inte fick sitta på hkp-läktaren. Hon fick köpa en "vanlig" sittplatsbiljett.
Och man kan ju fundera på hur en rörelsehindrad person som visserligen kan gå kortare sträckor men inte stå gör om denne vill gå på konsert där det endast erbjuds ståbiljetter. Ska man inte få gå på dessa alls? Anna_elisabeth, har du ringt och kollat av arrangören säger om situationen?
Det allra enklaste är ju att ringa och säga som det är, så får arrangören lösa det helt enkelt. Rätt sällan de har generella regler över hela linjen så att säga utan det är mycket upp till vem man pratar med.
Enl. min erf. är det inte så svårt att diskutera m vakterna när man kommer på konserten.
Hej, Jag ska fara från Gbg till Sthlm. Jag gör denna resa ganska ofta, men nu är det andra SJ-regler som gäller och jagt änkte höra om ni har någon lösning... Sedan några veckor tillbaka ska alla biljetter vara personliga. Då man vill beställa SJ biljetter så tidigt som möjligt (det blir billigare så) har jag ännu inte lagt assistentschema för den dagen. På biljetten ska det stå assistentens namn och inte "Eriks Assistent" eller nåt sånt. Har ni hittat nån workaround på detta problemet - eller är det bara att bita i det berömda sura äpplet och göra schemat för framtiden?
Jag tycker du ska skriva till SJ och fråga dem hur du ska göra. Det spelar ju ingen roll om du lägger schemat idag, som ska gälla i december typ - när dagen för resan kommer kan ju den schemalagda assistenten vara sjuk och vad gör du då? Går det att lätt och smidigt byta namn när resan börjar närma sig så kan du ju lika gärna boka nu, oavsett vilken assistent du sen har med dig - men troligen är de inte så smidiga på SJ så då är väl det bästa att påtala problemet för dem och efterfråga en lösning.
Har du ringt och frågat dem om det? Är ju helt sjukt om man inte kan få byta namn lite lätt senare, behöva ställa in en resa eller köpa ny biljett för att en assistent blir sjuk om en annan kan hoppa in... helt sannslöst
Jag har påtalat det då jag bokade biljett - och svaret jag fick var "att om min assistent är sjuk så får jag köpa ny biljett till den nye assistenten". Risigt - men SJ är ju inte världsberömda för sin smidighet direkt... (de har inte hört det sista i ärendet från mej!)
Det har ju varit en del problem för SJ att vissa köpt tidiga billiga biljetter och sedan sålt dyrare via Blocket och liknande. Det är nog därför dessa regler kommit till. Redigerat 2009-09-22 14:33
Jo det är ju för att hindra att biljetter kommer ut på svarta marknaden som man gör såhär, men många straffas ju. Speciellt då det kostar massor att göra biljetten ombokningsbar eller avbeställningsbar. Tänkte bokat en biljett för mig och sambon till en resa men för att få den avbokningsbar så kostade det mer än en ny biljett och då var vi inte ute i god tid och köpte en billig biljett. När sambon har epilepsi så kan han inte följa med mig alla gånger utan måste jag åka så kan jag behöva ta någon annan akut, men även sånt blir ju problem. Så kriga vidare med SJ.
IfA kommer protestera mot detta. Kanske andra föreningar kan göra det också?
Läs Aurora Feldermans öppna brev till Kenneth Johansson ang CUF:s ordförandes mycket märkliga ställningstagande i Expressen häromdagen: http://newsmill.se/artikel/2009/09/07/oppet-brev-till-kenneth-johansson-centerpartiet
Nu på lördag den 22 augusti börjar massanmälningsaktionen av enkelt avhjälpta hinder. Jag kommer att anmäla i Hörby, Höör och Ängelholm. Jag hoppas det blir många som anmäler. Se http://www.marschen.se
Jag kommer att ta Sundbyberg så om nån vill hänga på där så kom igen!
Självklart. Här tar vi och sonens assistentgrupp lilla Trosa. Kommunen har jobbat hårt här med att göra stan tillgänglig och ska ha credits för det då hela stadskärnan är utjämnad och upphöjd så att de värsta nivå skillnaderna är borta men fortfarande kan vi inte komma innanför dörrarna på mer än ett fåtal ställen med sonens Rullstol.
Nu flyttar ALLA funkisar till Trosa!!!
Ja det vore ngt alla kan rulla fritt utomhus men konsum och alla andra näringsidkare kan ni inte besöka... Man får ha med sig picknickbord och sätta sig mitt i gatan om man vill fika.. Sen var det hela LSS biten som är en historia för sig själv tillhör väl förmodligen kanske en av de sämsta i landet.. Men FK är oerhört generös.. Ni är så välkomna
Här är det ett fåtal ställen där det är "svårt" med att fixa ramper då kommunen är markägare och äger trottoaren och det är för smalt samt trafikerat för att bygga en ramp. Ska nyfiket vänta på svar hur de tänker lösa de. Här i lilla Trosa koncentrerade vi oss enbart på att kolla om man kommer in genom dörrarna hos näringsidkare banker etc i centrum. Det resulterade i 35 ställen ca 60 till 70 procent av alla offentliga platser i stan som det är tvärstopp för rörelsehindrade då det är trappor överallt. Vi var tio personer som anmälde och fler kommer under året så det blir nog en anseelig hög med anmälningar som ramlar in. Tackar sonens assistenter vänner och bekanta som hoppade på detta utan att blinka för det är ju faktiskt deras arbetsmiljö det handlar om också likväl som alla FH rätt att delta och ha tillgång till samhället.
Jag fick idag höra talas om ett beslut som Västerbottens läns landsting (VLL) tog den 19 maj iår. Detta beslut rörde begränsningar av förskrivning av hjälpmedel inom VLL. Enligt den information landstinget gick ut med i samband med att beslutet tagits omfattar begränsningen: "---hjälpmedel för vardagsaktiviteter för att klara ett självständigt och aktivt liv i relation med sin omgivning och närmiljö. ---hjälpmedel som t ex kan ge förutsättning för att förflytta sig utomhus, använda sig av samhällets mediautbud, använda digitala tjänster eller kunna läsa och skriva för att klara skolgång på högskola." http://www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/V%C3%A5rdOchH%C3%A4lsa/Hj%C3%A4lpmedel/Nedladdningsboxar/Filer/Begr%C3%A4nsning%20f%C3%B6rskrivning%20-allm%C3%A4n.pdf (Landstingets information om beslutet) Jag, som har en 11 år gammal MiniCrosser som nu är mer eller mindre färdig för skroten, gick i taket när jag läste detta! Min AT, som jag idag kontaktade angående möjligheten att eventuellt få ett nytt, välfungerande hjälpmedel, var inte speciellt glad hon heller.. Jag är dessutom inte riktigt säker på att sådana här åtgärder är tillåtna (i vilket fall borde de inte vara det!)? För mig känns det iallafall tveksamt om ett sådant här beslut kan anses uppfylla kraven i artikel 19 och 20 i FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, en konvention som Sverige skrivit under och som trädde i kraft så sent som 14 januari 2009. http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/36/15/618de295.pdf (Ovan nämnda konvention. För artiklarna 19 och 20, se sid 17-18) Jag kokar just nu inombords och vill ge mig in i landstingspolitiken, alternativt idka civil olydnad och skrota MiniCrossern i handikappnämndens sammanträdesrum! Något som gör mig extra förbannad är den s.k. "serviceavgift" (som jag hellre vill kalla hyresavgift) på 500 kr/år och elrullstol som infördes vid årskiftet. Trots denna serviceavgift fick jag iallafall betala reparation/service av MiniCrossern i våras, och med tanke på att MiniCrossern just nu faller isär och jag inte får byta ut den kommer jag förmodligen att behöva pumpa in en avsevärd del av mitt surt förvärvade studiemedel i landstingets kassa i höst också.. Redigerat 2009-08-12 10:33 Redigerat 2009-08-12 10:39
När de beslutar om såna här saker fattar de nog inte att det är lika med husarrest för många personer med rörelsehinder. En rullstol/elrullstol/permobil är ju frihet och självständighet för många! Man hoppas ju att de ser sitt, i mitt tycke, grova misstag och gör något vettigt av det istället. Ibland går sparivern på tok för långt!
Det är fan helt horribelt!! Jag är så så så trött på att andra ska sätta standarden på vad som är ok för personer med funktionsnedsättningar! Arrrrgggg
Vem sätter en begränsning på dom där öandstingassnubbarna. Man skulle ransonera deras inköp av skor till ett par vart tredje år - till exempel. Det är ungefär vad det innebär för en funktionshindrad person när man fattar såna beslut.Man måste få dom att begripa vad det handlar om.
Ja, det här är helt, total, fullkomligt SJUKT! Jag har faktiskt allvarliga funderingar på att JO-anmäla landstinget för att de har fattat ett beslut i strid med nu gällande regelverk. Måste bara samla mod, och formulera en bra anmälan först..
Ja, om landstinget hade en hjärna har den släppt från alla sina trådar. Så diskriminerande det är som funktionshindrade blir behandlade kan man avlida av ilska. Nu ska de visst inte ens ha ett liv. Jag funderade på om inte Västerbotten var ett bra ställe att emigrera till, men det är ju frågan om ifall något landsting tar väl hand om sina funktionshindrade. Jag fick nyss en tolv år gammal elektrisk HD-stol till min son. Den skakar sönder handlederna på den som kör och begränsar vår utevistelse. När jag ringde företaget om råd skrattade en person där och frågade vilket landsting vi till hörde. Hon hade jobbat där i nio år och aldrig sett den stolen. Även i Jönköping gillar de att spara.
Vad säger ni om att ni kommer tusentals bli utförsäkrade?
Hänsynslöst tycker jag att det är.
En person har utnyttjat en ung kvinna med begåvningsnedsättning i stor omfattning: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5594935.ab Dubbelt utsatt arbetar med/mot utnyttjande av kvinnor med funktionsnedsättning. http://www.dubbeltutsatt.se/ Det är ett projekt som snart har funnits i tre år och jag hoppas verkligen att det kan leva kvar.
Alla dom "kunder" som gjorde det borde spärras in på livstid för allas säkerhet. Tycker inte dom ska få gå lösa i samhället efter en sådan handlig! Stackars tjej blir så ledsen!
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh