Nu vill integrationsministern Nyamku (tror jag att det är) ge en "morot" till de som läser Svenska För Invandrare (SFI). De ska få pengar för att de klarar av utbildningen snabbt och får jobb. Jag håller med henne om att det SFI inte fungerar optimalt. Undervisningen upplevs inte som tillräckligt inspirerande och jag tror inte heller man riktigt framhäver vikten av att kunna det svenska språket för att bli en del av samhället. Jag tycker inte att man ska bestraffa de som inte lär sig snabbt. De har ofta inte mer pengar att tas ifrån. Men att ge en "morot" ger fel signaler. Det får oss andra att känna oss som hundar som måste lyda för att få en bit hundgodis. Och varför kan de inte ge mig en "morot" som söker så många jobb utan att få några? Det kommer bara bli att de invandrare som har lätt för att lära sig svenska, de som troligtvis redan är bra utbildade och kommer från ett land där svenska uttalet inte ligger allt för långt borta, kommer få mer pengar medan de som har det svårare och skulle behöva mer pengar inte får den "moroten". Jag börjar få lite problem med att förstå hur alliansen tänker. Jag föreläste på Malmö Högskola i Maj. Nu i Juli kräver de ett arbetsintyg. Jag hade nog inte ens behövt skriva upp det som en arbetsdag för det var bara ett arvode. Men nu ska jag ha en massa extraproblem med detta pga av att jag var ärlig och tog det säkra före det osäkra och avsade mig A-kassan under en dag. hade jag inte gjort det hade de antagligen inte märkt något. För några månader sen fick jag ett brev där man tyckte att jag 2005 hade så låg inkomst attman anklagade mig för att ha jobbat svart. Jag skulle då skicka in alla beslut på bidrag som jag fått från FK för två år sedan.
Mmm jag tycker också att det är rörigt. Trist. Jag drömde faktiskt om att det var valrörelse 2010... Kanske för att jag har tänkt rätt mycket på den och faktiskt ser fram emot hur valet kommer att bli om tre år... Apropå det där med morot till de som lär sig, jag tycker nog faktiskt att det är en kul idé. Men sorgligt att det ska behövas, har pratat med de som läst SFI och där har åsikterna om den varit lite blandade, men har ändå märkt att de inte är helt nöjda. Det mesta av svenska sråket och kulturen som de lärt sig av, har inte kommit från SFI utan genom att de varit ute i samhället, jobbat och haft svenska vänner mm. Jag bor i ett väldigt invandrartätt område, och jag ser att många bara sitter hemma och glor på sina hemländers tvkanaler hela dagarna, umgås endast med sina landsmän och de läser aldrig svenska tidningar. Då lär de sig varken det svenska språket eller kulturen. I dessa fallen räcker det nog inte med endast en "morot" utan att det ställs krav... Redigerat 2007-08-26 16:10
För för typ 150 år sen var det ofantligt många svenskar som emigrerade till USA och som slog sig ner på ungefär samma ställe, många i Minnesota och många i Chicago. Varför? Jo, därför att där fanns andra som pratade samma språk, som hade samma matkultur, som man kände sig kulturellt och historiskt bunden med. Än idag så finns det levande s.k "svenskbygder" med unga tjejer och killar som är svenskättlingar och som firar svensk midsommar med dalahästar och folkdräkter, trots att de knappt vet var Sverige ligger någonstans. Detta tycker merparten av svenskarna i det här landet är oerhört sött och pittoreskt. Varför, kan man fråga sig, är det då så oerhört konstigt om de invandrare som kommer till vårt land, gör likadant som svenskarna i Amerika gjorde, nämligen söker sig till landsmän som pratar samma språk och som delar samma kulturella bakgrund? Bara en liten fråga..........
Nej, det är inte konstigt.
När jag var i New York för några år sedan så besökte jag China Town - en hel stadsdel med klar majoritet av kineser. Där bor personer som aldrig någonsin har varit utanför China Town. Där finns skolor, sjukhus, affärer, restauranger, postkontor och alla andra bekvämligheter, med personal som bara pratar kinesiska, så för många finns det ju ingen anledning att ta sig utanför gränsen, så att säga. Likadant med italienare, greker, judar och svenskar också för den delen. Man säger att New York är en smältdegel där personer av alla nationaliteter smälter samman. Men det är ju egentligen en sanning med modifikation - de råkar befinna sig i samma stad bara, men behöver ju för den delen inte alls ha med varandra att göra. Nui vet jag inte riktigt vad denna diskussion, även om den är intressant, har med funktionshinder att göra.....men det är väl upp till admin att rätta till kanske........
Till sidans topp
Här parkerar han sin lyxbil på handikapplats http://www.kvp.se/nyheter/1.760486/har-parkerar-han-sin-lyxbil-pa-handikapplats Jag blir så trött på sånt här
Det finns många attitydaspekter att diskutera i det här. Gör medlemmar av kungahuset så här, tror många vanliga människor att det är ok. Sedan säger det rätt mycket om hur kungahuset ser på funktionshindrade, antingen klappar de oss på huvudet genom Victoriafonden eller så trampar de aktivt på vårt utrymme i samhället.
Jag håller helt med Lilleman!!!! Att anse att dessa damer på något sätt har gjort att vi med funktionshinder har fått det bättre .... *skrattar*. Detta är gammal traditionell välgörenhet som man som kunglighet "skall" göra, vara skyddsängel för sjuka, lama, aids-drabbade, fattiga etc eftersom det följer med jobbet. Detta har kungligheter gjort i evinnerliga tider och se, inte har det hänt så mkt pga dem. Nä, det har hk-rörelsen eller enskilda politiker eller samhällsklimatet fixat.
Flera privata vårdgivare i Stockholm vägrar ta emot rullstolsburna eller säng- liggande patienter. De bryter mot avtalen med Stockholms läns landsting som nu ska skärpa villkoren och införa hårdare straff om inte överenskommelserna följs. http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16211089.asp (Jag har blivit "befriad" ifrån viktiga undersökningar då det varit onödigt jobbigt att hjälpa mig lite grann. Och de har fått det att låta som de gör det av omsorg om/för mig)
Vidrigt, men inte förvånande. Man blir inte mer sugen på privata aktörer i vården. Fast med Moderaterna vid rodret är vi väl på väg mot privatiserad vård a la USA, där plånboken styr. Redigerat 2007-07-14 22:51
Det ser inte bättre ut, men knappast nån överraskning. En kompis blev nekad en undersökning på Lundby sjukhus i Göteborg på samma grunder. Detta trotts att han av sin läkare var remiterad dit.
Reseförsäkringar har jag aldrig haft problem med. Däremot kan det ju vara knepigt med livförsäkringar, och olycksfall...
Reseförsäkring har inte varit nåt problem alls och inte olycksfallsförsäkring heller. Det som däremot är kört(i alla fall på TryggHansa) är att få teckna sjukvårds- och livförsäkring. Till det är jag både för fet och för handikappad för, enligt deras mått.
Ännu ett bevis på att privat vård bara är till för de starka och rika.
Här kommer ännu ett besvis på att vi kommer dra det kortaste strået. http://www.dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c06%5c07%5c10196 citat "Nästa steg innebär att trafikskadade, som grupp, skiljs ut från dagens solidariska sjukförsäkring. De ska inte längre få vård och rehabilitering betalt av det allmänna. I stället ska privata försäkringsbolag utreda dels om trafikskadade har blivit skadade i trafiken, och dels hur mycket vård och rehabilitering ska få kosta. Hur stor är changsen att man får hjälp om man redan från början hade ett funktionshinder?
Brister i ny lag Diskrimineringslagen skärps nästa sommar - men funktionshindrade får fortfarande svagare rättsskydd än andra. En miss, enligt regeringen, som lovar utreda frågan. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=357577 Ja säger då det, politiker som inte hade en aning.
Man kan neka alltför många rullisar på en gång av evakueringsskäl, Står tio rullstolar vid ett bord kan det bli svårt att få ut folk, både de i rullstol och de andra. Allt annat är dumma påhitt.
Jag har ALDRIG känt mig diskriminerad, speciellt inte på krogen. Snarare tvärtom. Jag kan däremot misstänka att om man blir nekad inträde pga nåt helt annat, t ex för berusad, så är det lätt att dra till med det...
Jo... men om man tillhör en av grupperna som kan diskrimineras, så är det väl lockande att hävda det? Även om anledningen inte alls är diskriminerande.
Efter mycket krångel fick jag till slut reda på att en krog faktiskt har toalett på bottenplan men innanför låst dörr som öppnades ååt mig men på väg ut men fortfarande innanför den låsta dörren ertappades jag av en vakt som skulle kasta ut mig eftersom jag befann mig på strikt personalområde där jag inte fick vara-obehagligt tycker jag o har råkat ut för samma incident flera ggr eftersom man behöver dit när man är ute o dricker öl men jag har lite syrligt påpekat detta när jag behövt lå¨na den o nu k"änner alla miog som den som FÅR ANVÄNDA DERAS TOALETT men visst är det lite komiskt!!!
Det finns väl egentligen ingen lag som direkt förbjuder att man inte släpper in funktionshindrade på t.ex. en restaurang? Vad jag vet är det bara olagligt att som ägare uppmana sina dörrvakter att inte släppa in funktionshindrade. Men jag tror inte att lagen förbjuder att stoppa funktionshindrade att komma in på ett ställe. Iaf var det så för några år sedan.
Jag ställde en fråga till HO för över en månad sedan angående Alex Schulmans blogg. Jag frågade bland annat om man kan gå vidare med sådana fall. De har inte svarat. Och vad jag förstår är denna myndighet den enda instans vi kan vända oss med våra diskrimineringsfrågor och anmälningar. Svagt!
Ja, men du kan testa DO också. Mn dörhoppningsvis så kommer de att göras förändringar i antidiskrimineringslagen som även kommer innefatta fritiden och inte enbart arbetsrellaterade situationer.
Funktionshindrade Tobias Kant stoppades på Casino Cosmopol. Ett solklart fall av diskriminering, enligt åklagaren. Trots det läggs förundersökningen ner. Lagen skiljer på funktionshindrade och dem som missgynnas på grund av ursprung, tro eller sexuell läggning. Han har dessutom samma funktionshinder som jag själv. Varför får vi aldrig samma möjligheter som andra minoriteter?
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=357441
Har aldrig varit på Cosmopol i Göteborg, men här i Stockholm har vakterna och alla andra varit jättetrevliga och verkligen behandlat mig som alla andra. Nu är det visserligen ett tag sen jag var där (de har slutat med söndagsfikat )...
Idag dog en person efter att ha blivit påkörd i Skåne. Det är en av flera olyckor här nere de senaste åren. Det verkar dessutom bli fler och fler olyckor. Jag minns en tragisk olycka där jag passerade Örtoftas perrong någon minut innan en flicka fick ett EP-anfall och trillade ner på spåret, blev överkörd av Kustpilen och dog. Man riskerar att dras med av tåg som bara ska passera eftersom vinddraget blir så stort. Man kan drabbas av sjukdom ch falla ner på spåret. Det kan också vara så att man är psykiskt sjuk och perrongen är just det moment som får en att tänka tvångstanken att göra slut på allt. På perrongen står sedan barn och andra människor som ser en kropp slitas i stycken. Det kommer i sin tur leda till sjukpension för lokföraren och de som står på perrongen kommer troligtvis behöva psykvård. I USA har man vid perronger en glasskärm som gör att man inte kan trilla eller falla ner på spåret. Hjärtsjukdomar är avsevärt vanligare bland lokförare och inte minst är det påfrestande när man börjar närma sig en station. Jag vet att man inte kan hindra alla olyckor. Man kan inte bygga sådana glasplank överallt. Men man kan kraftigt få ner antalet skador och dödsfall och inte minst psykiskt lidande och stress. I min lilla stad hände tre olyckor vid stationen här under en månad. Det känns så onödigt. Handikappförbunden har speciella personliga erfarenheter av tågolyckor. Därför borde vi nå ut till media och sätta det här kravet och visa på att vi även kan ge konstruktiva förslag av omtanke till de som ännu inte farit illa.
Här i Stockholm tar ju vissa stackare livet av sig framför t-banetågen. Tycker man borde göra som i Köpenhamn där de har glasvägg och dörrar på varje perrong. Då skulle det bli betydligt svårare att hoppa framför tåget. Borde ju finnas på vanliga tågstationer också. Redigerat 2007-07-03 11:54
lisebergs pendeltågs station har sådan vägg.. nackdelen är att det är svårt att bli sedd av tågpersonalen som måste dra ut rullstolsrampen och allt som oftast missar de dörrarna på perrongen så de måste backa tåget. gående smiter ju lätt in i tåget även om tågdörren är mitt mellan perrongdörrarna så förarna bryr sig inte
Men hallå det är Västtrafik vi pratar om man kan ju inte begära att de ska fungera felfritt..... "ironi på hög nivå" Grrr såå trött på dom.. de nya automatiska ramperna på spårvagnen är dessutom avstängda lätt att testa dom då liksom
Jag läste vad Hans skrivit nedan och tycker att det är så bra att människor så kraftfullt synliggör den fortfarande dåligatillgängligheten. Men jag tror att när detta görs så kommer vi få känna på ännu mer ökat motstånd från Medelsvensson så börjar känna sig irriterad över att få krav på sig. Jämför med kvinnokampens backlash. Jag vet inte riktigt om nedan artikel är relevant för just detta men det visar på ett förakt från människor ute i samhället mot oss som har olika funktionshinder och som på ett allt mer självklart sätt börjar ta plats ute i verkligheten. http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=64074&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False "- Många gånger betraktas vi handikappade som att vi är dumma. Men jag är helt klar och skarp i min hjärna. Vi får alltid flytta på oss. Det är som om folk helst inte vill att vi ska finnas. Helena Apelqvist berättar att när hon kommer med sin handelskärra så är det oftast hon som får flytta på sig och släppa fram friska människor för annars bemöts hon med sura miner. När hon besökt marknaden har det hänt att hon blivit påkörd av barnvagnar. Ibland blir hon arg."
.... eller rättare sagt, slå inte! Här är en artikel om våldet och hot om våld mot kvinnor med funktionshinder. Handus undersökning visar att det tyvärr är vanligt med denna utsatthet: http://www.goteborgsfria.nu/artikel/19600 "33 procent av alla kvinnor med en fysisk funktionsnedsättning har blivit utsatta för våld av män visar en nyligen publicerad studie. I Göteborg jobbar två projekt, Utväg och Från ord till handling, med information och terapeutisk behandling. - Våldet i en relation är en makt- och kontrollutövning, säger Eva-Lisa Olsson, projektledare för Utväg. Projektet är en samverkan mellan flera olika myndigheter och syftar till att uppmärksama och förebygga våld mot kvinnor i nära relationer. Eva-Lisa Olsson menar att kvinnor med med funktionshinder oftare än andra lever i en situation där de har svårt att etablera jämställda relationer och att de därför ibland är så tacksamma för att överhuvudtaget vara uppmärksammade att de tillåter sig att bli förnedrade. - Många kvinnor tar till sig mannens ord om att de är fula och dåliga - det är det psykiska våldet som männen oftast inte vill kännas vid, säger Eva-Lisa Olsson. .. - Det är en ganska heterogen grupp av män som slår kvinnor. Ofta har de dålig självkänsla och drivs av en vanmakt och maktlöshet som de försöker kontrollera genom våld, säger Eva-Lisa Olsson. Bräcke Diakoni har nyligen startat projektet Från ord till Handling som ser problemet med mäns våld mot kvinnor ur ett annat perspektiv. Deras mål är inte behandling utan mer att informera och stödja kvinnor med funktionshinder som blivit utsatta för våld av män och att erbjuda utbildning i ämnet för dem som jobbar med kvinnorna. Handus studie visar att kvinnor med funktionshinder ofta blir våldsutsatta av män som de känner eller som de är beroende av. På så vis är de dubbelt utsatta. - Vi vet att kvinnor med funktionshinder har fler myndighetskontakter än kvinnor generellt, och man skulle kunna tro att de därför löpte mindre risk att bli utsatta för våld, men så är det alltså inte. säger Kerstin Kristensen, projektledare för Från ord till Handling. .... - Det som skiljer kvinnor med funktionshinder från andra kvinnor är att de inte blir bemötta som våldsoffer och som brottsoffer. Istället blir de främst sedda utifrån sitt funktionshinder, säger Kerstin Kristensen. ... - Kvinnor definierar sig inte som utsatta - en knuff i väggen är väl ingenting. Man behöver inte erbjuda ett batteri av åtgärder. Man kommer långt med att lysna och att ställa frågor, säger Kerstin Kristensen."
Nej, det kan jag inte hålla med dej om att det skulle vara försvinnande litet. Män använder i regel övervåld, och funktionshindrade kvinnor är allt som oftast i underläge även gentemot kvinnor som inte är funktionshindrade. Funktionshindrade kvinnor blir sällan betrodda, varken av myndigheter som polis eller andra, vilket ör allt än värre. Skulle det sen dessutom handla om den familj man växt upp i, så blir förnedringen riktigt cementerad, INGEN tror dej.
Om en kvinna och en man går till polisen och anmäler våldsbrott, nog är det män som inte blir trodda. Klart män inte berättar vad de varit med om, att som man få stryk av en kvinna är väldigt skamligt. Och ni som svarat här bekräftar ju faktum, kvinnor som blir misshandlade "är" så mycket viktigare att belysa. Män som får stryk får ju helt enkelt tåla det bara för att de är män. Ett annat faktum är att misshandel av 30%funktionshindrade kvinnor är ett litet problem då 40% av _alla_ män någon gång blivit det av sin kvinna.
"Berätta är du snäll! Vad skall du göra för att göra ngt åt detta som också är ett ruggigt problem." Prata om det? "För du menar väl inte att dina inlägg här, att marginalisera våldet mot kvinnor, hjälper de pojkar och män som är utsatta för övergrepp?" Det löser väl inte problemet, men jag tror no att om man får upp människors ögon för ett problem så sätts tankar igång, och det är ju positivt? Jag ser helst att man kämpar emot allt våld, vilket är det jag gör genom att bilda opinion och skriva artiklar i press. Att dela upp våldet och sätta stämplar på dem som finare och ofinare att belysa, är bara av ondo. Min poäng är att då man belyser en minoritetgrupps problem så riskerar man att ta fokus från andra problem.
Min syster är arkitekt och jobbar bl.a. med att rita butiker. Eftersom jag tjatar så mycket om otillgängligheten i samhället är hon intresserad av att de butiker hon jobbar med ska vara tillgängliga (för folk i rullstol). Hon har försökt få tag i bestämmelser kring detta, men haft svårt att hitta information. T.ex. vill hon veta hur utformningen av provrum ska vara för att folk i rullstol ska kunna använda dem. Men hon är även intresserad av andra uppgifter som underlättar shopping och butiksbesök för folk i rullstol. Finns det någon här som har tips på var man hittar olika mått som uppfyller tillgänglighetskraven? Finns det på internet? Kan man beställa information någonstans?
http://www.boverket.se http://www.konsumentverket.se/html-sidor/butikforalla/index.htm
Provrum tillgängligt för rullstol? tveksamt om det finns regler för det.. men jag vet ett ekelt och bra knep som fler arkitekter o innredare borde använda, sitt på en stol och testa så att man kan nå krokar, toapapper, dörröppnarknappen eller vad det nu är
Bra att du informerar om den pärmen
Hej! Jättebra att du vill informera! Du kan hitta ett par länkar till bra information här: http://www.independentliving.org/ho/faq.htm#6 och http://www.independentliving.org/ho/faq.htm#8 /Hans, som driver anmälningstjänsten
Nu är det dags igen för en massanmälningsaktion. Den är knuten till Marschen för tillgänglighet och för att anmälsa intresse att delta så kommer info att finnas på http://www.marschen.se Massanmälningsaktionen går ut på att ett antal personer runtom i Sverige går runt i sin omgivning och kollar tillgängligheten och anmäler det som inte möter era krav på tillgänglighet, t ex trappa in till konditoriet på hörnet eller nå"t. Datum för aktionen är satt till den 18 augusti. Men som sagt, det kommer att finnas information på Marschens hemsida. Redigerat 2007-06-20 17:59
Mer information finns här: http://www.marschen.se/massanmalningar2 Anmäler sig gör man genom att mejla mig på hans@marschen.se Kom igen nu! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Ju fler vi blir, desto större effekt kan aktionen få. /Hans
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh