Vet att vi har disskuterat detta med att gå in gratis på diverse ställen om man har ett funktionshinder, nu har jag en spinoff på detta. Kort är det så att vi ska starta rullstolstennis här i stan, klubben är intresserad det finns en tränare som är intresserade och än så länge 3 deltagare. Förbundet är stöttande och vill hjälpa till. Igår var jag och sambon tillsammans med en man som är insyltat i rullstolstennisen i sverige och kollade på vår tennishall. Det finns endel kvar att önska om man säger så. På entrevåningen där shoppen, cafet och receptionen ligger kan man ta sig in utan större problem, där fanns tom en större toalett med handtag som inte rasade direkt i alla fall. Men för att komma ner till banorna måste man gå nedför en brant lång trapp. Jag kan ibland klara vanliga trappor men den här var otroligt brant så det är en omöjlighet. Då får vi parkera på baksidan och sen får klubben låsa upp en bakdörr så vi kommer direkt in på banorna. Vi kom inte ner igår och vet inte hur omklädningsrummen ser ut men vi antar att det är vanliga omklädningsrum, små toaletter duschar med munstycke som sitter högt osv. Nu kommer vi till frågan. Priset för att få spela 1timme/vecka är 1000kr/person. Ska man glatt betala detta och sen trycka på att komunen, som jag tror äger hallen får börja anpassa lite. Eller ska man vara hård åt andra hållet och säga att hallen inte är tillgänglig, vi accepterar inte att få gå bakvägen, komma in med skitiga hjul och få smyga längs banorna för att kanske knappt ta oss in till omklädningsrummen. Kanske inte ens kunna utnyttja toaletten där. Ska vi fika så måste vi hur som helst ta oss ut ur hallen, in i bilarna och köra runt, parkera och sen in i hallen på övervåningen. Vi ska ju ha en tränare så jag antar att denne får sköta all kontakt med receptionen och låsa upp, men ska vi träna själva måste vi först in och snacka med receptionen sen in i bilen igen och parkera på baksidan någonstans och in i hallen. Än så länge så kan alla vi 3 spelare stödja på benen så vi kan ta oss in även på små toaletter, men planen är att verksamheten ska utökas. Nu kanske man inte kan bygga hiss bara sådär men det finns säkert småsaker att göra. Så vad tycker ni? Betala fullt pris och sen "klaga" eller säga att man inte kan utnyttja hallen fullt ut med ducsh mm. (om det nu visar sig vara så) och säga att de inte kan ta ut full hallhyra. Den här komunen lägger massa pengar på skitsaker och bygger en stor ny arena brevid tennishallen men att göra den tillgänglig har de nog inte tänkt på.
Jag tycker att man ska kräva rabatt när man pga otillgänglighet inte kan nyttja vissa saker. Det handlar inte om ett val man gör utan man avstår för att man fysiskt är tvungen. Däremot tycker jag att det ska in en anmälan till HO för då brukar det bli eld i baken. Jag gjorde så med en idrottshall här i kommunen och pga min anmälan så håller man just i detta nu på att renovera den och tillgängliggöra inte bara entrén utan även duschar och omklädningsrum.
http://www.independentliving.org
Tack för tipset, vi ska troligen dit om 2 veckor och träna, då ska vi kolla ordentligt hur det ser ut och vad som funkar/inte funkar och skriva ihop en anmälan samt höra av mig till komunen. Tennisklubben är välgit måna om att vi ska kunna starta rullstolstennis och förbundet stöttar också, så då blir det kanske lättare att få till en ändring. Tänkte på det här med handikapp-parkering, vid entren till tennisklubben finns en stor vändplan där de sa att vi kunde ställa bilarna om vi inte går bakvägen. Kan klubben själva måla dit rutor eller är det komunen som gör sådant? Såg när vi åkte förbi att det var många andra som ställt sig där trots att den vanliga parkeringen ligger 50m bort, men det är trappor upp eller en brant lång backe= omöjligt med stol.
Till sidans topp
Hej! Jag vill bara ställa en ytterligare fråga som har att göra med mitt arbete ifråga om tillgänglihetsbeskrivning att lägga ut på min kommuns hemsida. Jag har ett avsnitt som heter God framkomlighet. Där anger jag om byggnaden har bra framkomlighet eller inte. Vad jag ville fråga er om var..."Vad tycker ni anger om det är god framkomlighet? Vad betyder framkomlighet för er? Och vad är exempel på bra sådan, respektive dålig? följer ni mitt tankespår, svara jättegärna, skulle bli verkligen glad då. mvh Hanna
Det finns ju reglerat vad som är bra tillgänglighet eller inte. Finns det inte någon Tillgänglighetskonsult här på forumet? Det är ju inte bara att tycka att det är bra eller inte utan det finns angivet mått och grader på lutning etc. Boverket har utformat regler om detta. Här kan man läsa mer: http://www.handisam.se/Tpl/NormalPage____944.aspx Risken är att man går i god för och godkänner lokaler som faktiskt inte är tillgänglig.
Jo absolut är det så, jag är inte tillgänglighetskonsult och det jag gör på kommunen är inte särskilt prioterat direkt. Jag har varit inne mycket på handismen och läst deras dokument om tillgänglihet. Tvärr får jag inte skriva ner all fakta utan måste sammafatta det kortfattat. När jag valt att ställa frågor här så är det för att jag inte helt vill förlita mig på en myndighets papper om saker och ting utan jag vill även nå lite djupare alltså vill att personer ska tycka till. Jag vill ha en bild utifrån flera olika sidor. Sedan har jag ju alltid en viss fakta i bakfickan som jag utgår ifrån. Jag tycker att det är svårt att skriva ner om en byggnad är tillgänglig osv, det finns ju en massa brister nästan överallt och alla människor bedömer ju sina egna förutsättningar att ta sig in eller ta del av något. Det är därför jag beskriver den tillgänglighet som en viss verksamhet har att erbjuda utan att för den sakens skull bedöma den. Det är ju inte mitt jobb i detta fall.
I Gbg hade de något som kallades Tillgänglighets jägarna och de hade mallar där de bedömde tillgängligheten röd, gul eller grön. Det vore ju bra om du hade tillgång till deras mallar. Detta är nedlagt och jag vet tyvärr inte var det kan finnas. Ring DHRG på tfn: 031-367 98 30 och fråga efter ombudsmannen som ansvarar för tillgänglighet - så hjälper han dig säkert rätt.
Betyg på tillgänglighet Åtta rullstolsburna tillgänglighetsjägare har på uppdrag av staden undersökt hur väl den offentliga miljön är anpassad till rörelsehindrade. Skolor, museer, kommunens lokaler, offentliga toaletter, parker och köpcentra har betygsatts och resultatet har oroväckande ofta blivit ”icke godkänt”. Äldre skolor i centrala staden är dåligt anpassade till funktionshindrade, medan nyare skolor har bra tillgänglighet. Tillgänglighetsstudien är resultatet av ett beslut i Göteborgs fullmäktige 1999. Syftet är att öka tillgängligheten i den offentliga miljön för alla medborgare. Ingen ska utestängas från stadens utbud på grund av rullstol, barnvagn eller andra gångsvårigheter. Det direkta arbetet med tillgänglighet sker i stadsdelarna. För att öka intresset för frågan har Göteborg, på initiativ av Göteborgs Handikappråd, beslutat instifta ett Tillgänglighetspris för årets bästa insats på området. Under 2002 kommer tryckta guider, som även finns på internet, att informera i detalj om tillgängligheten på olika ställen i Göteborg. Redigerat 2008-08-18 21:57 Redigerat 2008-08-18 21:58
Kan ju bara säga att jag har tillbringat flera timmar denna förmiddag med att försöka ta reda på hur djupa hissarna på Lunds station är för att veta om min elrullstol går in eller ej, Hallands landsting har nämligen bestämt sig för att enbart köpa in modell bjässe... Har fortfarande inget svar, men en vänlig person skulle slutligen ta reda på saken och så får jag återkomma efter 13... Man tycker ju att det hade varit tämligen enkelt för sj eller banverket eller lokaltrafiken eller fastighetsägaren att ha sådana uppgifter någonstans så att vi som behöver hade kunnat få reda på dem, men nej; de må¨ste skicka ut någon med tumstock...
Vad har du för modell, Permo Chaiman och Permo C400 går lätt in i hissarna, då är även assistent och resväska med.
Kommunernas informationsskyldighet LSS I Lagen om Stöd och Service till vissa Funktionshindrade, LSS, som kom 1994 anges det tydligt att Kommunen ska informera till människor som är funktionsnedsatta om dess rättigheter att söka omvårdnad och stöd enligt LSS. Långt ifrån alla kommuner gör detta och tjänstemän och politiker kan ibland även undvika att sakligt förklara för funktionsnedsatta deras rättigheter att söka LSS och vissa tjänstemän går ibland ut med ren felaktig information. Politikerna är många gånger inte insatta i vad LSS innebär och om dess informationsskyldighet och det kan bero på att Kommunerna “Tjänar” på att funktionsnedsatta får sina behov tillgodosedda enligt Socialtjänstlagen, SOL, istället för LSS, då en avgift många gånger tas ut vid stöd enligt SOL, men någon avgift tas inte ut då stöd sker enligt LSS. Ovanstående gäller även Lagen om Assistansersättning, LASS, där de första 20 timmarna ska betalas av Kommunen då den funktionsnedsattes stöd ej överstiger 20 timmar per vecka. Vid stöd mer än 20 timmar tar Försäkringskassan på sig hela kostnaden. Här undviks också många gånger information om rätten till stöd. Det står även i de aktuella lagarna att Kommunen är skyldig att inventera sig om vilka av dess invånare som är funktionsnedsatta och detta görs många gånger inte och hur ska de då kunna ge information till de som på något sätt har behov av SOL, LSS och LASS. Många Handikappföreningar har kunskapen men har inte råd att skicka utskick och har ej andra resurser som kanslipersonal och informatörer till information ens till sina medlemmar och det är långt ifrån alla som är medlem i något Handikappförbund. Denna brist på saklig information gör livet till ej fullvärdigt för alltför många funktionsnedsatta. Denna brist på information kan även ses som ett brott mot Den Svenska Grundlagen då alla har rätt i Sverige till fullvärdiga liv. Handikappreformen Från Patient till Medborgare som kom år 2000 slog senast fast att samhället är till för alla och alla ska då behandlas därefter, eller hur???
Såg detta på http://www.personligassistent.com http://www.ostrateatern.se/
Jag måste bara få skriva av mig för jag är jävligt förbannad! I maj för ett år sen så skrev jag in att jag ville vara publik på Så ska det låta. Efter 2 månader hade jag inte hört av dom så då gick jag in och kollade om det stod något på hemsidan. Då stod det "Inspelningarna har redan börjat. Ansök till nästa inspelning" När jag skrev och frågade så sa dom att dom inte hade fått mitt mejl, men då vidarebefordrade jag mitt sparade mejl, men dom kunde inte göra någonting. Då skrev jag att jag ville komma tills nästa inspelningarna började. Då kom det ett mejl att de skulle ta kontakt med mig snarast med mer information. Nu, för några minuter sen, så ringde hon upp min mobil. Hon frågade om jag kunde sätta mig på en stol så dom kunde ta ut rullstolen ur lokalen. Jag sa att jag inte kunde gå och att jag måste sitta kvar i rullstolen. Då sa hon att det funkade helt enkelt inte. Om jag ville se Så ska det låta var jag tvungen att byta stol annars kunde jag inte komma. Då föreslog jag att vi kunde komma och titta hur lokalen såg ut, och om det ens var möjligt att byta stol. Vi måste bla ha utrymme framför så assistenterna kan resa mig. Sen måste det vara rätt höjd på stolen så jag kommer upp igen. Hon sa att det gick inte. Det var för tajt mellan inspelningarna. Så jag får bara acceptera att jag inte kommer få sitta i publiken. NÅGONSIN! Jag verkligen älskar Så ska det låta och har sett fram emot det i ett år. Jag är på vippen att börja gråta. Jag betalar ju t o m licens! Jag ska kunna gå på svt:s inspelningar om jag vill det, som resten av folket! Rättvist!? Heck no! Diskriminering!? Hell yea! Men vad kan jag göra? Jag har varken ork eller tid att tjafsa. Vem skulle godta ett sånt beslut? Nej, fy fan för svt! Man får väl skriva till Peter Settman eller nåt...
Man hamnar väl dåligt till ifall man har en åsikt här.. så jag säger: Läst och tagit del!
Så trist men det verkar ju inte som människor med fh är ngt de satsar på i media. Jag kopierade nedan från SVTs hemsida och det är lite om deras mål. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=60232&a=1170484&lid=puff_1163026&lpos=extra_0 Om bredden i uppdraget: "Uppdraget för radio och TV i allmänhetens tjänst handlar i vid mening om att självständigt och oberoende av utomstående ekonomiska, politiska och andra intressen erbjuda ett programutbud, tillgängligt för alla, som speglar hela landet och kännetecknas av god kvalitet, allsidighet och relevans oavsett genre." "För att radio och TV i allmänhetens tjänst skall vara en angelägenhet för alla bör programföretagen i allmänhetens tjänst sända ett brett och mångsidigt programutbud som tillgodoser skiftande intressen och beaktar olika förutsättningar hos befolkningen. " "En radio och TV i allmänhetens tjänst som finansieras av medborgarna är till för och skall vara tillgänglig för alla invånare i hela Sverige...Utredaren skall särskilt beakta frågor om program-verksamhet för barn och unga samt för språkliga och etniska minoriteter...Utredaren skall också särskilt överväga hur tillgängligheten för personer med funktionshinder ytterligare kan förbättras, t.ex. när det gäller program på teckenspråk och hur en hundraprocentig textning av förstagångssändningarna med svenskt ursprung i SVT:s kanaler kan åstadkommas." Det är mest regler som styr etnisk, religiös och kulturell mångfald inom SVT och fh verkar inte alls vara med på den kartan.
Men herregud hon menar ju att hon blivit diskriminerad, vilket hon verkligen har...hon säger inget om tv licens, bara att hon som man ska göra betalar den...hennes inlägg handlar ju om att hon blivit bemöt på ett enormt dåligt sätt.
Jag kommer att medverka i TV-programmet Vem vet mest - ett frågeprogram med Rickard Olsson som programledare och som börjar sändas i slutet av augusti. Jag måste bara säga att det produktionsteamet var helt underbara mot mig! När de fick veta att jag sitter i stol satte de genast igång och "fnulade" på hur de skulle få mig i samma nivå som de andra medverkanden. Vi skulle stå bakom varsin pulpet. Lösningen blev att killarna som bygger scener och set byggde ihop en slags hiss som de sen körde mig på till min pulpet och höjde upp i rätt höjd. Jättefiffigt och inte alls några problem. Jag blev bemött på exakt samma vis som mina medtävlare. Förutom av Rickard Olsson då möjligen, för han tittade inte ens på mig när han gick runt och skulle hälsa på oss alla....men men....
Tycker endå att det är värre diskriminering att inte alla program är textade. Att live sändningar inte är textade kan jag fatta men inte inspelade program.
Klart att det inte är kul när man nekas att få komma och titta på en inspelning, men ta reda på orsaken till varför de kräver att du ska sitta på vanlig stol. Kan vara så att det inte finns plats för en rullstol om det är massa kablar och kameror som åker nära publiken. Jag var på en inspelning för några år sedan där rälsen för kameran som åkte fram och tillbaka gick så nära publiken att den var tvungen att sitta ca 1m upp. Där hade det varit omöjligt att ha en rullstol ståendes nedanför. Självklart ska man påpeka och ifrågasätta även sådant så att det blir tillgängligt för alla. Vet en inspelning av en film som skulle ske i en skola, där klasserna blev tillfrågade om de ville medverka. När teamet fick veta att det satt en elev i permo så blev det strul och läraren fick höra att denne elev inte fick vara med på inspelningen då eleven skulle ta uppmärksamheten från filmens huvudpersoner. Eleverna skulle då bara leka på en skolgård i bakgrunden men inte ens där kunde man ha med en funktionshindrad. Läraren protesterade och fick temet att ändra sig, eleven fick vara med i bakgrunden men hon kom inte med i filmen sen. Det var massa tjaffs om den här situationen och hade inte läraren bitit ifrån så skulle eleven i permo fått sitta bakom kameran när resten av klassen fick agera. Det är var en SVT-produktion, men samma sak händer säkert hos andra bolag med. Ang. andra diskrimineringar så är jag otroligt trött på all musik som måste spelas på hög nivå i många program. Hör lite sämre än normalt och har svårt att höra vad som sägs när musiken tar över.
inspelnings teamet borde fråga sig varför eleven skulle ta all uppmärksamhet, kanske beror det på att funktionshindrade syns så lite i tv. hade de gjort samma sak med en elev klädd i folkdräkt eller en punkare tro.
Kanske lite off topic men såg den här artikeln i tidningen och tänkte på paralellerna med vissa bolag som inte vill ha personer i rullstol med på inspelningar så de syns i bild. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3083905.ab "Yang Peiyi, 7, ansågs inte vara tillräckligt söt. Därför fick Lin Miaoke, 9, "sjunga" under den olympiska öppningsceremonin i Peking. – Publiken måste förstå att det låg i nationens intresse, säger Chen Qigang, musikansvarig under invigningen." Skulle vara intressant att se tex. svt att säga en liknande sak om man som rullebrukare blir nekad plats i publiken... Men det skulle dem aldrig göra offentligt.
Rullstol platsar inte i TV4:s ruta! Artikel av: Ninnie Wallenborg Publicerad: 2006-06-22 - Du får ge bort chansen att vinna fem miljoner kronor till en personlig assistent. Alternativet är att avstå helt. Detta besked fick Marianne av TV4:s program ”Deal or no Deal”. http://www.funktionshinder.se/index.php?Zm9yY2Vfc2lkYT1ZWEowYVd0bGJDNXdhSEFfWVZkUk9VNXFWVDA9
Hej, den 29:e augusti kommer klimatet för personer med funktionsnersättningar som baserar sina liv på rätten till assistans hårdna. Denna utveckling måste stoppas och det ligger tyvärr på oss att med näbbar och klor att försvara denna frukt av frihet, som nu hotas att tas bort eller i alla fall inskränkas. 3,3 miljarder eller 15 % ska sparas, på papper låter det för byråkraterna som ingenting, men förvandlar vi siffror till livsöden så blir verkligheten en annan - då är det att ta bort 15% av någons liv och frihet. 15 % som kan betyda skillnaden mellan frihet och slaveri. 15 % mindre frihet som tvingar dig att få välja att bajsa eller städa. 15 % mindre möjlighet att få säga till sin mamma eller pappa: "Jag älskar dig." Att bli 15% mindre syskon - du förstår, en människa kan inte bli 15 % mindre... Så vi behöver dig i försvaret för rätten att få vara en 100 % människa och inte en 85 % varelse... När jag var 15 år, så minns jag hur jag fick gå lägga mig vid tio på kvällen. Jag tvingades att ligga och lyssna på hur mina icke-funktionshindrade syskon skrattade, umgicks med varandra och se på tv:e. Jag tänkte: "Vad är detta för liv? Tänk mitt liv kommer vara så här värdelöst, när jag är 30 kommer mamma fortfarande lägga mig vid tio…" Åren gick förbi och jag försökte så gått det gick ignorera sorgen över en framtid utan frihet och jämställdhet. När jag totalt hade accepterat mitt hemska öde, så kom ljuset i tunneln: LSS! Helt plötsligt segrade och exploderade humanismen och någon hade verkligen rättat till en grov orättvisa. När Lincoln gick i krig mot slaveriet för de afro-amerikanska slavarna, segrade friheten och medmänskligheten. När LSS kom så var det samma dag för oss - som när slavarna fick sin frihet, samma känsla för oss som när de färgade sydafrikanerna fick se Nelson Mandela bli fri och väljas till president! Detta är vad LSS i själva verket betyder! Demokrati och frihet kan aldrig vara 85 % utan måste alltid vara 100 %. Så nu när du vet hur det faktiskt ligger till, så är du varmt välkommen som medlem i denna nya medborgarättsrörelse LSS-skyddskommittén. Mvh, Adryan Linden, insiativtagare till LSS-skyddskommittén. Redigerat 2008-08-10 17:59
Hur har du tänkt dig? Själv har jag ännu förmånen att vara fri från funktionsnedsättningar men vet hur viktigt LSS varit och är för min gravt funktionshindrade son. De PA som vet vad assistans verkligen är har gjort min sons liv mera levande.
Varför reagerar man inte på detta initiativ? Kom igen, det är vårt liv man angripper!
Finns det ett behov av att ha tillgänglighetsinformation på kommunernas hemsidor? Det var jag som skrev förut att jag hållde på att utforma en tillgänglighetsmall som skulle beskriva tillgängligheten på flera olika ställen inom kommunen. Nu är den klar och jag fick jättebra tips härifrån. Nu håller jag på med att skriva en rapport om varför det är så viktigt och att det finns ett behov av det. Jag tycker ialla fall att det finns det, innan det blir 2010 och allt ska vara anpassat, jag tror inte man kommer lyckas med det men det är ändå tryggt att få information så att man vet att man kan åka till ett ställe och det inte brister någonstans så att säga. Men nu vill jag höra om ni här tycker att det är bra eller dåligt med tillgänglighetsinformation på kommunernas hemsidor? Finns det ett behov av det? svara snälla.... Redigerat 2008-08-07 10:29
Jag tycker det skulle vara väldigt bra om tillgänglighetsinformation fanns antingen på alla kommuners hemsidor eller på en egen sida med alla kommuner samlade. Väldigt bra av flera anledningar dels för egen del (lokal info) för gäster/besökare med andra handikapp än man har själv eller vice versa om man själv ska hälsa på eller resa iväg till någon annan kommun
Allt som synliggör och gör att det är ett naturligt inslag i allas liv är av godo. Precis som barnomsorg boende osv... Låt säga att det är dags att planera semester, då vill jag ju inte ha logistikkrångel under den tiden utan det ska vara bekymmersfritt och lojt för alla i familjen. Och var får man reda på det? Det är viktigt att man som icke boende kan ta del av relevant information, för då kan man bilda sig en uppfattning. Därefter kan man ta belsut. Vad man tar beslut om vet jag inte men allt som oftast handlar det om att spendera pengar. Om man ska flytta någonstans är det ju också bra om det är tydligt om vad som finns osv... Inkludera helt enkelt. /jon
Ja det gör det!
Jag lägger in en inbjudan om ett seminarium som projektet Dubbelt utsatt skall ha. det brukar vara bra och intressanta seminarier. Är kvinnojouren i din kommun tillgänglig för kvinnor med funktionsnedsättning? Vi närmar oss det ”magiska året” 2010 då offentliga lokaler ska vara tillgängliga för alla, också för människor med olika funktionsnedsättningar. Förra året skärptes dessutom socialtjänstlagen.Nu skall kommunerna ge adekvat stöd till alla kvinnor som utsätts för våld. Men hur ser det stödet ut för kvinnor som dessutom har en funktionsnedsättning? Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt kommer under eftermiddagen att berätta om tillgängligheten på kvinnojourerna i Västra Götaland. Seminarieprogram 13.00-13.10 Varför en tillgänglighetsinventering? Kerstin Kristensen, projektledare berättar om arbetet på Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt. 13.10-13.30 Tillgänglighet för alla Carl Älfvåg, generaldirektör Handisam. 13.30-14.30 Tillgänglighetsinventeringen – vad gav den? Denise Cresso och Ewa Fransson projektmedarbetare Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt. 14.30-15.00 Kaffe med kakbuffé 15.00-16.00 Brott och våld mot kvinnor med funktionshinder - hur polismyndigheten och socialtjänsten i tre kommuner hanterar ärenden. Denise Malmberg, fil dr och lektor på Centrum för Genusvetenskap, Uppsala Universitet. Praktisk information Plats: Scandic Crown Polhemsplatsen 3 Göteborg Den 12 september 2008, Kl. 13.00 – 16.00 Avgift: Seminariet är kostnadsfritt liksom kaffet! Vi tar dock ut 100 kr i avgift om du anmält dig och inte meddelar förhinder senast en vecka innan seminariet börjar. Anmälan är bindande, men kan överlåtas. Vi bekräftar din anmälan. Först till kvarn... Anmälan: Anmäl dig med namn, arbetsplats el dyl. via e-post senast 2 september till: mia.ytterstad@brackediakoni.se eller fax 031 - 21 23 50.
Nu kör nhr o dhr igång för fullt inför hösten. Min tanke är: vilka "grupper" i samhället skulle acceptera? att inte kunna gå in i den affär man behöver, att inte kunna äta den mat man själv tycker om, att inte kunna delta vid konserter o museer, osv Jag anser att allt som jag inte kan göra pga mitt funktionshinder är diskriminering , jag hoppas att ni tycker det med och hjälper till att jobbar emot diskriminering av oss funktionsnedsatta.
Ingen skulle acceptera. Jag tycker faktiskt ibland att man borde ta i med hårdhandskarna ibland. Och jag vet att det är fel men inget händer ju. Varför kan inte vi organisera oss och blokera någon byggnad eller nåt, ställa oss i massor utanför regeringen och vägra gå förrän vi ser någon ändring. Det skulle säkert väcka uppståndelse. Jag menar det händer inget i vårat samhälle för staten vet att det räcker med att ge oss tomma löften och klappa oss på huvudet. Oj nu skrev jag ut lite av min frustration. .. men vi borde verkligen göra något, inte bara ha en marsch en gång om året. Här det någon som hänger med på mina en aning extrema idéer...
Jag undrar vad du menar egentligen
Ok jag respekterar att du tycker som du gör, men har du då andra tips på hur vi ex ska göra för att vi ska ingå i den diskrimineringslag som antogs i somras?
Jag önskar att många fler blev medlemmar och engagerade sig i handikappsorganisationerna. Som det nu är så är bara ett fåtal av alla med funktionshinder medlemmar och det begränsar ju så klart förbundens möjligheter att göra sig hörda.
På min ort är de som har DHR här, gamla, alltså jag har inget emot hög ålder men det är som de bryr sig mer om att ordna aktiviteter i form av tråkiga saker än att kämpa för politiska mål. De förstår inte ens de mest grundläggande sakerna tyckerna. Jag har pröva att ringt ett par gånger och varje gång blivit lika besviken. De är liksom så tråkigt.
Vad krävs då?
Det behövs dock fler medlemmar, för utan medlemsavgifter och engagemang, så kan ingen verksamhet i världen fungera. Det finns tex ca 500 000 personer i vårt land med neurologiska sjukdomar. Av dessa är är "bara" 15 000 medlemmar i NHR, varför? I dessa tider när allting bara försämras, så behöver vi handikapprörelsen mer än någonsin.
Jag vill egenligen inte klaga men jag önskar att handikapprörelserna kunde bli bättre på att vilja ta in personer. Jag får ibland intrycket av att det är alltid bra med nya medlemmar men att komma in i närmaste kärnan av organisationen är svårt. Där man bestämmer saer och ting därför får jag lust ibland att starta någon egen organisation. Jag vet vad jag vill kämmpa för och emot men det är så svårt att komma in någonstans. Men jag bor visserligen i en liten stad i Dalarna.
Jag har varit med där alltså i unga rörelsehindrade men bara som "medlem" och först tänkte jag då jag gick med att wow här finns det personer som vill kämpa med liknande mål som mig men sedan skickades det bara ut saker om olika aktiviter och inget om hur man kom in i organisationen. Inga politiska saker eller nåt. Så till sist gick jag ur. Den enda organisation som jag verkligen gillar är marschen för tillgänglighet men även där är det svårt att komma in. Redigerat 2008-08-08 14:52
Tror ej det handlar om o våga... man känner sig knappast välkommen om man har radikala idéer. Kanske är man det men det är inget de går ut med. Däremot räkfrossa och fika... men det gör jag hellre med mina vänner om jag skulle få för mig det.
Vad tycker ni man ska göra då om man vill bli en aktiv medlem i någon organisation. Hur ska man ta sig in? Är det en lång väg man måste gå? Eller ska man starta något eget?
Fick ett telefonsamtal från lokala NHR i förrgår, där jag frågades om jag hade läst om deras aktiviteter och var intresserad av någon. Sa som jag tyckte att det inte var riktat alls till yngre utan äldre personer. Har pratat med en annan medlem här som tyckte samma sak. Visst ridning och vattengympa kan man ju vara med på, men hur kul är promenad med fika i någon park, måla korgar osv. Det är samma erfarenhet som jag har från andra organisationer, har varit med i Lottorna och bilkåren när jag var frisk. Många aktiviteter men även där äldre medlemar som inte kunde förstå varför yngre inte ville gå med och lägga ner massa timmar på verksamhet. Så fort jag föreslog saker så blev det ofta "nej, men så kan vi inte göra" Hade tur som hade en bra ordförande i Lottorna och de skickade mig till årsmötet trots att andra i området var gamla stofiler. Fick massa skit från dessa äldre men min egna kår tyckte det var superbra för jag hade mest verklighetsanknytning. Är nog lite samma i handikapprörelsen, man sluter sig samman och unga vet inget, deras ideer är irrationella, jobbigt att förändra osv. Har man levt med funktionshinder i 30-40år så kanske man tänker lite anorlunda och ser att det har ändrats i samhället. Medans vi yngre ser hur andra ej funtkionshindrade har det och är mer "krävande". Skulle gärna vilja engagera mig mer, men det är svårt att om och om igen få nej och suckar på det man föreslår. Ska se själv hur det ligger till egentligen här i stan, har precis gått med men det är säkert en hel del spaning för att ta sig in bara på lokalplanet och sen då komma vidare för att påverka blir svårt det med. Vet inte om det är smart att försöka få liv i ungdomsorganisationerna, med det itne sagt att alla under 35 är stofiler, men man kanske har lite mer nya ideer där.
om inte medlemmarna vet om vem som sitter i ledningen så skulle jag snarare påstå att det finns brister hos ledningen än hos medlemmarna ....
Jag håller nästan med dig. DHR riks gör faktiskt en hel del - men ute i lokalavdelningarna är det närmast dött när det gäller att kämpa för ett samhälle för alla. Det krävs aktiva unga medlemmar, men de saknas i de flesta handikapporganisationerna. Någon av våra myndigheter har räknat ut att det finns ca 1,8 miljoner funktionshindrade i Sverige - ca 1000 gick i Marschen för tillgänglighet. Var tar alla anhöriga, PA, annan vårdpersonal med flera vägen? De har ju ingen garantisedel på att livet ut få leva utan funktionsnedsättningar.
KHR i Ängelholm är bedrövligt och sorgligt, de klappar sig på bröstet och tycker de har Sveriges mest tillgängliga stad, vi som anmäler fel och brister är bara jobbiga som vill förstöra deras fina stad med ramper och annat fult. Är dessutom en av de städer som säger nej till allt tills besluten är överklagade och de måste göra något. Flytta aldrig hit....
Jag har en fundering som har irriterat mig ganska länge. Jag är kund hos Swedbank sedan många år. Hemma i mitt köpcentrum flyttade de i våras, från att tidigare ha legat inne i centrum till att nu ligga i en annan byggnad, vilket innebär en rullstolstur i någon minut utomhus. När jag såg vart de hade flyttat, mailade jag genast till deras högsta lokala kontorschef, för jag upptäckte att till själva bankkontoret kommer jag in (när de har öppet, d v s när jag jobbar...), men ska jag till Swedbanks egna uttagsautomater för att ta ut pengar, måste jag först forscera ett par provisoriskt ditsatta trappsteg först!! Jag fick höra att detta var ett provisorium och bara tillfälligt, att "ramp skulle sättas upp senare, flytten gick väldigt snabbt från gamla till nya stället" o s v. För någon vecka sedan åkte jag med min sambo till Nordeas kontor, och min sambos assistent hade ett ärende under tiden på just Swedbank. Så jag bad henne kolla lite hur det hade gått med den berömda rampen. När hon kom tillbaka såg hon besviken ut: De hade inte fått tillåtelse från kommunen (eller snarare stadsdelsförvaltningen) att sätta dit någon ramp, p g a att det skulle "störa övriga omgivningen och sticka ut för mycket" eller något i den stilen blev svaret! Grejen med att jag vill till "mina" uttagsautomater i Swedbank och att inte ta ut pengar hos t ex SEB:s eller Nordeas blåa automater är enkel: Jag får ju ett riktigt och ordentligt kontoutdrag, där mitt saldo m m står! Tar jag ut pengar i de andra bankernas automater får jag ingen koll på saldot! Är detta ett (solklart?) fall för HO att ta upp? Eller ska jag försöka ta kontakt med lokaltidningen till att börja med...? Ska jag bry mig alls att göra något...? Dessutom: - Nej, jag tänker inte byta bank! Jag har i övrgt blivit bra bemött av dem och trivs som kund, så det kommer inte på fråga. - Grejen är den, att jag är väldigt blyg, och vill egentligen inte göra en så stor grej av detta, och vill heller (helst) inte figurera i media.... Och att ha med HO att göra kan ju starta något väldigt, väldigt stort och ohanterbart, med domstol, rättegångskostnader (om jag förlorar) m m...
Anmäl till HO, via http://www.independentliving.org och kontakta även media, då brukar det bli fart!
Fast frågan är vems "felet" är, vem ska anmälas...? Kommunen/stadsdelsförvaltningen som inte ger sitt tillstånd att ramp byggs, eller Swedbank som lägger sina nya uttagsautomater i en lokal som inte går att nå med rullstol?? Redigerat 2008-07-29 22:18
Är byggnaden K-märkt tro?
Det tror jag knappast...ganska modernt bygge. Nära Kista centrum (det finns väl inget k-märkt här...?).
Alla banker borde vara tillgängliga 2008 . Har samma problem med banken nedanför mig. För att nå bankomaten måste jag antingen lägga ut min ramp, eller gå in runt hörnet och be personalen öppna dörren mellan kontors och bankomatdelen av banken. Tycker absolut du bör gå vidare med detta. Kommunens beslut (avslag) borde vara en offentlig handling som du kan begära ut. Redigerat 2008-07-30 11:24
Visst har de medborgarkontor i Kista?? Gå dit och begär handlingen. Säg att banken sa så, och du undrar om det verkligen stämmer för du tycker det verkar så konstigt. Inte kan väl kommunen neka något sådant? Måste ju vara banken, eller...? Spela lite dum. Och spela ut dem mot varandra... Annars ring stadsbyggnadskontoret... Redigerat 2008-07-30 12:39
Du behöver inte säga varför du vill ha ut handlingen och myndigheten har heller ingen rätt att fråga varför. http://www.regeringen.se/sb/d/1487/a/12528
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh