Frågan gäller pedagogisk måltid och vad man som assistansberättigad har rätt till att göra. Förutsättningen är att den assistansberättigade uppfyller kraven för att pedagogisk måltid får användas (http://www.skatteverket.se/rattsinformation/stallningstaganden/arkiv/ar/2005/stallningstaganden2005/13031887405111.5.2132aba31199fa6713e80002380.html). Ett scenario: En assistansberättigad (eller dess familj) betalar en PA's måltider i hemmet. Den assistansberättigade begär sedan ersättning från anordnaren för detta enligt gällande schabloner uppsatta av skatteverket (http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/formaner/kost.4.7459477810df5bccdd4800014517.html). Har anordnaren rätt att neka detta? Finns det något som säger att detta kan, och har rätt till, rymmas inom Personalomkostnader? Hänvisa gärna till källor om ni kan. Redigerat 2012-02-28 13:22
Anordnaren kan neka, om det finns möjlighet att ordna kosten på annat vis (matlåda etc.). Huruvida det ryms inom Personalomkostnader eller ej... Måltider borde räknas som Assistansomkostnader tycker jag. http://www.independentliving.org/assistanskoll/assistans_kostnadsslagen.php Jag anser (obs! anser) att anordnaren ska göra en individuell budget för alla assistansberättigade, och i den ska det finnas utrymme för de kostnader du beskriver.
Till sidans topp
Intressant läsning ang Lex Sarah? Och hur en kommun dabbar sig http://norran.se/2012/01/skelleftea/just-nu-chatta-om-lex-sarah/
Hej hej Finns säkert massor av olika trådar kring detta men pga att knoppen inte funkar som den ska har jag inte klarat ta mig igenom en massa inlägg och hoppas ni kan ha överseende med det och svara ändå Jag ska nu ansöka om assistans och skille gärna vilja få så mycket tips och råd jag bara kan. Har ansökt en gång tidigare men fått avslag. Mitt behov ansågs inte vara tillräckligt omfattande för att få assistans ocj därför ansågs jag inte tillhöra personkrets 3, men har sen dess blivit ännu sjukare och är livrädd för avslag för detta måste gå vägen. Jag har hemtjänst idag med det fungerar katastrofalt. Så som sagt, gärna tips och råd. Sen har jag en lite fundering oxå. (Kuratorn kommer ju på måndag och så klart kommer jag prata med henne om detta oxå) Tänktre att det kanske kan vara att först ansöka om ledsagning först. När det gäller LSS så gäller det ju att komma in i personkretsen. Men om man ansöker om assistans så kollar dom ju BÅDE personkrets och mina hjälpbehov. Ledsagning borde ju vara lättare att få eftersom hemtjänsten inte kan tillfredsställa mitt hjälpbehov där. Och om dom då börjar med att bara titta på LSSbiten kopplat till öedsagning så kanske jag kan få det och därigenom lite mer frihet. Om jag får ja då så får jag ju in foten i personkretsen vilket underlättar i PAansökan. Vad tror ni!? Visserligen innebär det ju längre tid innan jag får den hjälp jag behöver men om det kan öka mina förutsättningar att få hjälpen kan det ju vara värt det kandke!?
Känner inte att jag fick någon hjälp alls via kuratorn. Hon kunde inte rekommendera något alls. Hon menade även att det enda som skulle skrivas med i ansökan var de grundläggande behoven för det var de som man var tvungen att "kvala in på" så enbart hygien, påklädning och mat?!? Rådfrågade även henne gällande detta med om man ska anlita assbolag som hjälper en med ansökan men ingen hjälp där heller. Funderar ju på om man tittar "hårdare" på ansökningar som kommer via assbolag eftersom där finns ett vinstsyfte?!?
Ninni tack för ditt svar. Det är ju så mycket kring detta man inte vet som "nybörjare" och man vet inte alls sina rättigheter osv. Och bara ansökningen är ju inte helt lätt. Vad ska man förmedla och hur ingående osv. Trodde som sagt mycket på kuratorn, men det gav ingen hjälp alls egentligen. Bra att veta att det ändå är via mig ansökan kommer och tror jag kommer välja att bara ha med anhörig på mötena istället...
Ja, det är verkligen en djungel! Man gör förstås en skriftlig ansökan men det krävs i princip alltid även ett personligt möte med handläggaren. Då gäller det att vara påläst! En god idé kan vara att ta hjälp av ett assistansbolag att förbereda dig, höra dig för vad du ska framhäva (och inte) under mötet. Se bara till att inte assistansbolaget kräver att du ska bli kund pga detta - eller att de kommer ta betalt av dig!
Åter igen tack Ja, dom kanske vet lite mer hur ansökan bör skrivas och vad den ska innehålla osv. Tycker de flesta som rekommenderat en att ta hjälp via assbolag sagt att det då är att man binder upp sig att anlita dem om man blir beviljad. Visserligen så funderr jag på detta bolag ändå eftersom jag blivit rekommenderad dem från lite olika håll, men om det skulle "krävas" att jag blir kund så kommer jag göra det på kortaste möjliga tid. Vill ju itne riskera att man låser sig till något som kanske inte fungerar...
Vilka gör inte så?
Titti på annat forum gjorde denna nyhet synlig. Från den 1 augusti 2011 kan arbetsgivare låta anställda arbeta extra övertid utan särskilt tillstånd från Arbetsmiljöverket om det finns särskilda skäl för det och situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt http://www.av.se/lagochratt/atl/
Nu vet vi det. Redigerat 2012-01-05 08:40
läste på ett annat forum att det är bra att ha ett internetavtal om PA anvnder brukarens nät. Någon som vill delge sitt avtal eller berätta vad man bör ha skrivet i de? vet inte om jag skrev under rätt del i forumet annars får v emflyttta tå?
Så ingen har något sånt?
http://www.forsakringskassan.se/omfk/lagar_regler/ vagledningar mer exakt. Den ligger under 2003. Inte helt enkel att hitta, faktiskt. Men detta är den senaste. Lägger in den för att jag själv, som anser mig vara en ganska van surfare, hade svårt att hitta rätt version.
Tack så mycket. Själv ska jag precis in i processen och söka så all hjälp är välkommen. Är ju omöjligt att veta hur man ska gå till väga och sist jag ansökte (för 1-2 år sen så tycker jag inte jag dick någon hjälp, stöttning eller vägledning av handläggaren. Nu kommer jag få hjälp med ansökan vilket känns skönt. En kurator som ska hjälpa tilll. Tänkte först använda assistansbolag med tänker att handläggarna säkett är mycket mer kritiskt granskande då utifrån att det finns ett vinstsyfte eller så.
Hej, Jag undrar hur räknas personliga assistenter som yrkeskategori, är de tjänstemän eller arbetare? Tack!
Arbetare som tillhandahåller service och i vissa fall vård utan högre utbildning inom området. De är dessuom ofta knutna till ett fack som ansvarar för vård och omsorgsanställda. Så skulle jag definiera personliga assistenter utan att fundera på det så mycket. Vad är det i yrket som du tycker lutar åt tjänstemän?
Det beror på i vilket sammanhang det ska anges, men jag har svårt att se att de någonsin är tjänstemän.
Jag menar precis vad jag skriver. Jag frågade till att börja med Anonym om varför h*n ställde frågan. Vi har fortfarande inte fått något svar...
Ok, då fattar jag. Då var det ju tur att det blev rätt. Jag visste inte att det fungerade så. Trodde att det räckte med att skriva det yrke man hade. Det är säkert en djungel med försäkringar också...
Fick äntligen svar idag på min ansökan (som jag var väldigt nöjd med). de vill ha fem kompletteringar. ------ Begäran om komplettering Er ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet med personlig assistans har nu börjat behandlas. Undertecknad är ansvarig utredare av ert ärende. Efter en första granskning konstaterar Socialstyrelsen att ni behöver komplettera ansökan med ytterligare uppgifter. Följande frågor är enligt Socialstyrelsens bedömning ofullständigt besvarade och måste förtydligas för att Socialstyrelsen ska kunna göra en bedömning: 1. Fråga 38: Då kontakt med myndigheter sköts av verksamheten, hur sker återkoppling till brukaren? 2. Fråga 48: Frågan syftar till om en brukare utsätts för övergrepp, hot eller våld, inte en assistent. 3. Fråga 55: Tydliga skriftliga rutiner behövs gällande anmälningsskyldigheten enligt 14:1 § SoL. 4. Fråga 56: Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om lex Sarah i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade i kraft. De nya bestämmelserna finns i 24b-24g §§ och i 23 e § LSS. Vid samma tidpunkt trädde Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:5) om lex Sarah i kraft. Av SOSFS 2011:5 7 kap 1 § framgår att den som yrkesmässigt bedriver en verksamhet ska fastställa rutiner för tillämpning av bestämmelserna om lex Sarah. Med anledning av detta önskar Socialstyrelsen att ni skickar in uppdaterade rutiner som speglar de nya bestämmelserna i LSS. För vidare information hänvisar vi till Socialstyrelsens hemsida på Internet. 5. Fråga 64: Vänligen bifoga intyg eller meriter som utvisar formell kompetens gällande SoL och LSS. Ovanstående kompletteringar ska ha inkommit till Socialstyrelsen senast den 28 november 2011. Har ni några frågor angående det ovanstående är ni välkommen att kontakta mig. --------------- medans punkt 1-4 är inte någon större grej och kan ordnas med lite läsning är jag desto mer orolig för punkt 5. Finns det formella krav på att man ska ha gått ngn kurs inom LSS? Hur har ni andra gjort?
På Socialstyrelsens informationsmöte sades att meriter inte måste vara akademisk utbildning, men man måste kunna berätta hur man har skaffat sig kompetens nog för att driva ett assistansbolag.
Tack för svaret..men innebär detta att de godkänner att man säger att man har läst in sig på området...låter lite flummingt..helst hade man velat visa ngn sorts intyg.. nu frågar de specifikt om kunskaperna inom SOL/LSS och inte hur vi ska bedriva ett assitansbolag.. Hur har ni andra gjort? Funderar på att skriva att vi kommer under våren att genomgå en kurs och sedan försöka hitta en 1-2 dagars utbildning iom detta.
Ingen aning faktiskt. Kunskaperna inom SOL/LSS krävs för att bedriva assistansbolaget, så det hänger ihop. Kolla med IfA! (http://www.intressegruppen.info)
Vad räknar FK som grundläggande behov när man ansöker om personlig assistans? Behöver man ha alla grundläggande behov för att kunna få assistans?
Måste bara fråga här. Men man ska väl inte vara tvungen att komma upp i 20 timmar för grundläggande behovet?!? Tänker att då faller ju allt detta med att kommunen ansvarar för PA under 20 timmar och FK för över 20 timmar. Eller har det förändrats så att det bara finns assistans via FK nu?!
Nej, nej, man kan få assistans via kommunen om man har mindre än 20 timmar grundläggande behov!
Ja, jag tänkte väl det Men finns det någon minimi i antal timmar där man behöver hjälp med just de grundläggande behoven för att få assistans?! Tänker om det är en del i gränsdragningen mellan LSS och SOL eller om det inte alls har med det att göra?! Tänker då eftersom tex personkrets 3 är rätt svår med vart gränsen går. Nur vet man vart gränsen går så man vet om man tillhör eller inte?! Redigerat 2012-01-16 15:31
Kan man säga upp en assistent pga att personkemin inte stämmer?
Beror på vilket avtal de går under.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh