Jag är så upprörd! Innan jag anställer mina assistenter har tagit upp att jag har som krav att de ska ha körkort och tillgång till bil. Detta beror på att det förekommit slarv kring körandet av min egen bil och att jag tycker det känns för riskabelt att låta assistenterna köra den, eftersom det är så mycket kring den som kan gå sönder. Kan tillägga att jag kör bilen själv också, men inte alltid orkar på grund av mina muskler. Nu till det jag är upprörd över: När jag anställde den senaste av mina assistenter tog jag sam vanligt upp detta med körkort och bil, assistenten okayade det, det var inga problem. Vi har vid ytterliggare ett tillfälle diskuterat detta och assistenten förstod situationen med att hon är tvugen att ha bil i jobbet vissa dagar. Idag skickade hon dock ett sms och meddelade att "hon tyvärr inte kan stå till tjänst med någon bil längre". Ett sms! Vad gör jag? Enligt det företag som min assistans är knuten till måste hon ordna bil med tanke på vår överenskommelse. Min fråga är om vårt muntliga avtal gäller? Kan jag skriva ett avtal så att detta inte händer med fler assistenter? Redigerat 2008-10-16 14:48 Redigerat 2008-10-16 14:49
Skriv avtal! Det är säkrare än muntliga överenskommelser. Risken finns alltid att någon missförstår vad man säger och så blir det fel. Ett papper med vad som gäller är tryggare för alla parter.
Låter som ett krav som är uppfyllt vid anställningen och där med okej, sa ni något om vad som händer om h*n säljer bilen? Antar inte det, så är det grund för uppsägning? nja låter inte rimligt om det inte utgått en tydligt extra ersättning för de milen hon använder den egna bilen i tjänsten. För då kan h*n inte utföra sina arbetsuppgifter längre... En säljare t.ex. kan ju ha som krav att de måste ha egen bil i tjänsten men då få ersättning för det. Säljer man bilen då är ju inte kraven uppfyllda längre. Redigerat 2008-10-16 15:29
Vi har pratat om varför hon behöver bil i tjänsten och hon sa att hon kunde fixa ersättningsbil om hon sålde sin (det är så att även om hon skulle kunna köra min bil, så är det inget hon vill, för hon är rädd för att köra stora bilar. Jag har en buss). Menar Du att man ska ge traktamente förutom milersättning när assistenter använder egna bilar?
Om jag ordnar en tjänstebil, betalas något av den på assistansersättningen? Och om vi ordnar en bil som assistenterna ska använda, kan jag då kräva av den aktuella assistenten att hon kör den? Och om det händer något med bilen, vem betalar självrisk? Jag eller assistenten? Jag har varit med om att assistenter förut vägrat köra min bil för att de inte ansett sig ha råd med självrisken (hos tidigare anordnare fick de skriva på papper om att de skulle stå för självrisken om nåt händer). De har också vägrat att köra bilen om jag haft min dotter eller kompisars barn med, då de menat att föraren blir skyldig om nåt händer.
Muntliga avtal gäller, men det är bättre att skriva ned så klart. Om hon varken har egen bil eller vågar och vill köra din bil, och det krävs i tjänsten, så tror jag nog det räknas till saklig uppsägning.
Vill förtydliga mitt första inlägg: När det gäller den aktuella assistenten, så har jag sagt att hon kan få köra vår bil (dock ej min anpassade som det varit mkt strul med), men hon har då sagt att hon inte vågar parkera med den, för hon är rädd att repa den om hon kommer emot den bil som står bredvid. Hon ville hellre köra sin egen.
Självrisken bör du kunna få ut som omkostnad om något händer din bil när en assistent kör, vi betalar i alla fall ut det oavsett om det gäller bil eller hemförsäkring, lika väl som omkostnadsdalen kan användas till mindre saker som assistenten råkar ta sönder. Tjänstebil har jag aldrig hört talas om i assistans sammanhang, det var bara ett exempel på kostnader i andra branscher. Ser man ur ren assistans synpunkt så är det ju du som ska ta dig från punkt A till punkt B, och om du inte kan eller inte orkar pga. musklerna så ska ju assistenterna köra din bil men du betala vad det kostar. Tror inte att man kan kräva att de ska stå för bil om man inte betalar faktisk kostnad, däremot kan du ju kräva att de ska köra din bil, eller annan bil som familjen står för. Att bilen är för stor är ingen ursäkt, de får lära sig, så länge det inte krävs annat än vanligt körkort, eller så får du fråga från början om de kan köra din bil.
Så assistenten kan inte neka till att köra överhuvudtaget? (borde hon inte kunna, jag skrev att körkort erfodras i annonsen). Den faktiska kostnaden om assistenten kör egen bil, kan det vara typ 40 kr/mil, som du skrev? Om assistenten fortfarande, efter diskussion, inte vill köra någon av våra bilar (B-körkort), kan man då säga att det är vad som krävs för jobbet? Hon har ju gått med på det här med körkort från början, annars hade hon inte fått jobbet.
Har pratat med min kontaktperson på KFO, och om det står med i anställningsavtalet ska assistenterna köra både min bil och sina egna. Allt beror på vad vi kommit överens om. Men det ska stå med, precis som Du skriver.
Jag har en arbetsbeskrivning som mina ass måste skriva under innan du börjar, mkt smidigt för då är det svart på vitt vad som gäller, bryter man mot det man skrivit under finns det ett underlag när du behöver säga upp.
Till sidans topp
Hej! Jag undrar om man har egen bil kan man då dra av bensin som assistansomkostnad?Då menar jag att min fru som är assistent kör mig och när jag tar körkort jag ska också köra.Hur gör ni?Bilen står i mitt namn. Tack! Redigerat 2008-09-30 19:47
Nej, om jag minns rätt så får du in te ersättning för bensinkostnader.
Hur är det en omkostnad? I vilket sammanhang behöver du bensin för att kunna ha assistans? Dina egna resekostnader är dina privata kostnader, dessa är ej omkostnader för att du har assistans. Om det inte gäller en resa till en utbildning för dig och din assistent.
Man skulle möjligt kunna hävda att om man packar en bil full med assistenter och drar på en resa så dras mer bensin. Dessutom kan det bli en billigare totalkostnad än om alla flög, även om det blir dyrare för brukaren. I dessa fall kan man kanske få tillbaka något. Annars får man nog söka handikappersättning till det istället...
Håller med de andra som svarat dig. Det här är inget som räknas som en assistansomkostnad. Oavsett om assistenten till äventyrs skulle köra din bil eller sin egen utan dig men gör ärenden åt dig, så är det dina ärenden, som du skulle ha gjort om du hade kunnat och då är det inte en assistansomkostnad.
ok,tack för svar!
Kommunal har en monter på ovanstående mässa i Älvsjö. Vi har matrial om yrket personlig assistent. Vi pratar gärna om medlemskapets värde... Alla är välkomna för att ställa frågor. Theresia
Ja var i den montern och det var inget upplyftande Claesse
Hmm... montern missade jag helt...
Är 20 miljarder en för hög summa för mänskliga rättigheter till alla medborgare? Sökte på uttrycket ”20 miljarder per år” på Google – inte särskilt vetenskapligt, jag vet, men dessa resultat fick jag som kostade just denna summa… -Omfattning av felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen -Det ej behovsbedömda barnbidraget -Sjukfrånvaron på grund av alkoholrelaterade sjukdomar -Handeln slänger mat för denna summa -EU:s bönder får denna summa -Försvarsbudgeten Jag menar inte att ställa olika grupper mot varandra, men varför låter politikerna alltid så chockade över en kostnad, som tydligen inte är ovanlig i samhället, när det här handlar om skillnaden mellan livskvalitet och inget liv alls i ordets rätta bemärkelse? Vad sätter de för värde på oss? Blir både uppgiven, trött, ledsen, skitförbannad och revolutionär på en gång...
Jag har också tänkt lite som du, varför inga utredningar om vad barnomsorg, invandrare, narkomanvård, fångar osv kostar per år. Inte för att jag på något vis vill ta pengar från någon av dessa grupper utan varför just LSS anses kosta för mycket och varför just vi med funktionshinder ska sparas på. Är det för att ingen reagerar då, snacka om vilket ramaskri det skulle bli om Farbror staten helt plötslig drog in 15 miljarder på fängelser, maten och träningshallar, kan de inte låsas in vid 19 tiden i cellerna så krävs mindre personal. Det skulle inte ens komma på tal för då är det kränkande och kan skada deras rehabilitering ut i samhället. Men att vi får leva så utan att vara skyldiga till någonting är helt ok av någon konstig anledning.
Precis och var finns tankarna om vad assistansreformen gett. Ökad chans till arbete, en stor yrkesgrupp personliga assistenter, bättre hälsa, mer konsumtion av varor och tjänster av människor som äntligen nått ut i samhället. Detta om man nu tänker krasst ekonomiskt och värderar människors rätt till sitt liv med självbestämmande och frihet i pengar. Vi är samhällsekonomiskt försvarbara, även om jag ryser vid tanken på använda detta uttryck. Varför ska jag försvara min rätt till hygien, mat och kommunikation. Min rätt till fria val i mitt liv. Min rätt till möjligheter och chanser. Min oförståelse inför detta är enorm.
Det handlar helt enkelt om att den större delen av Sveriges befolkning, inklusive alla politiker, inte förstår vad personlig assistans innebär och vad det betyder för den enskilda individen.
Kan man höra vad de presenterar eller lyssna någonstans på fredagen? Jag menar alltså lss komm. utredning....
Hej! Gå in på regeringen.se. Där kan du söka under publikationer. sök på LSS så får du upp alla dokument som beror LSS. Men troligen kommer det vara något som tas upp i nyheterna i morgon. Det vore konstigt annars. hälsningar Antigone
På denna länk kan du titta i morgon kl 13.00 http://www.sweden.gov.se/sb/d/10763/a/109942
Är det någon som vet vilken sorts tillstånd vi kommer att behöva för att bedriva lss. Vem ska ge tillstånget, vad krävs för att få tillståndet, och kan de bli så att vi som redan bedriver assistans kan få det indraget. Är det något som vet????
1. Utredningen är inte klar ännu. Den kommer först 29e augusti. INGEN vet något om vad som står i den. 2. Det är en utredning, ingen proposition. Det tar åtminstone några månader innan propositionen är skriven. Därefter ska riksdagen ta beslut om lag. Sedan dröjer det ytterligare ett tag innan lagen börjar att gälla. Räkna med minst ett år. För min egen del hoppas jag att det ställs krav på något tillstånd, och lämplighetstest för att driva assistans.
Förslag från kommittén: oLASS föreslås inte vara en egen lag utan ingå som ett kapitel i LSS. oDet ska alltid finnas ett avtal mellan den assistansberättigade och assistansanordnaren. oKravet på tillstånd och tillsyn kvarstår. oLSS föreslås fortfarande vara en rättighetslag. oStaten föreslås vara huvudman, finansieringsansvarig, för insatsen personlig assistans. Det innebär att kommunen inte finansierar de första 20 timmarna och att det är endast till FK vi ska vända oss till vid ansökan om personlig assistans. oKommittén föreslår regeringen att i samband med att då målen för handikappolitiken 2010 ses över utvärdera om ett statligt huvudmannaskap för LSS är förenliga med målen för den nationella handikappolitiken. oEtt ”golv” på minst 20 timmar/vecka införs avseende personlig assistans. Det innebär att om man inte har behov av 20 timmar/vecka assistans gällande de grundläggande behoven och per vecka, så har man inte rätt till personlig assistans (inte ens som nu via LSS). Detta beräknas drabba 3000 assistansberättigade. För att täcka upp detta behov så föreslås en ny insats inrättas: Personlig service med boende stöd (kommunen blir ansvarig för insatsen). Denna insats kommer även att användas av personer som tidigare hade insatsen ledsagning (främst synskadade). Insatsen ledsagning föreslås utgå. Personlig service med boendestöd kommer att ha ett ”tak” på 40 tim (detta då det i propositionen till LSS/LASS från 1994 fanns ett tak på 40 timmar gällande personlig assistans). oFör att dämpa kostnaderna för LSS/LASS ska bland annat 3,3 miljarder eller 15 % sparas på insatsen personlig assistans. Detta ska ske genom: oAtt Socialstyrelsen tillsammans med FK ska arbeta (de har redan fått uppdraget) fram riktlinjer bedömningen av våra behov. 2,1 miljarder beräknas sparas på detta sätt. Som jag ser det så kommer det att bli svårare att få igenom timmar för personlig assistans och att bedömningarna kommer att bli tuffare, inte endast gällande de grundläggande behoven. -När kommittén beräknat fram summan 3.3 miljarder, 15 % så har de utgått ifrån följande siffror: oOktober 2007 hade 14806 personer assistans totalt (statligt som kommunalt finansierad) oGenomsnittet var 106 timmar. oTotala kostanden för personlig assistans uppgick till 18,8 miljarder. -Målet med besparingarna är att få ner genomsnittet av antalet timmar från 106 till 100. Redigerat 2008-08-17 19:39
Är de någon som vet var man får tag på kontrakt som man skriver mellan brukare o assistansanordnare..
IFA har nog några. Men tror du måste betala eller bli medlem. Varför frågar du?
Hej, Vi har en grabb som snart fyller 18 och som är rullstolsburen och förlamad från bröstet och neråt. Hur många timmar kan man anse vara rimligt att få assistens för ungefär? Vi fick precis ett förslag från kommunen på 37 timmar och det känns löjligt lågt. Vi begärde betydligt mer. Försvinner vårdbidrag när man får assistens? tacksam för åsikter och svar!
ansökan har gått både till Fk och kommun men vi har inte hört ifrån Fk ännu. På i princip alla punkter är tiderna sänkta och det finns gott om direkta felaktigheter i deras bedömningar. Vi kommer definitivt att överklaga men det är ändå intressant att höra andras synpunkter. Rent praktiskt är det svårt att få ihop en fungerande assistans i och med att han inte är beroende av hjälp hela tiden. Föräldraansvaret borde också rimligtvis i princip upphöra när han blir 18.
Försäkringskassan struntar i om det går att lägga ett bra schema för assistenterna eller inte. De bryr sig bara om faktiska behovet. Det man kan göra är att efter att ha testat ett tag med det beslut man har dokumentera så att man sedan eventuellt kan söka fler timmar för att behovet har uppstått/ändrats för BRUKAREN
Jag skulle tro att ca 14h/dag är rimligt.
Jag var ute på balkongen förut och brevid oss bor en som jobbar inom hemtjänsten, har haft denna person hos mig ett par gånger. Nu hörde jag att h*n stod och pratade med en annan person om andra brukare. "ja, X bor kvar där och är fortfarande lite svår" "Y begravdes för någon månad sedan" osv. Verkade som den andra personen jobbat inom hemtjänsten men inte gör det nu, inte i detta området. Jag tycker inte om den här personen, vi har ingen bra personkemi emellan oss, men h*n stod och pratade om vart folk bodde och villka som var kvar och att endel var jobbiga och krävande. Min man gick också ut och hörde och vi stod och pratade på balkongen för att visa att vi var där, men dem fortsatte prata. Är det något man ska anmäla eller? Känns inte så ok själv, men är rädd att om jag anmäler så kommer de veta vem som gjort anmälan. Själv tycker jag inte det är ok att stå och prata om andra, de sa namn och vart i området personen bor. Jag känner inte till andra här men att höra att person X är krävande skulle jag inte vilja höra om mig eller någon annan. Ska vi göra en anonym anmälan och hoppas att chefen tar upp problematiken i arbetsgruppen eller?
Det minsta du kan göra är en anonym anmälan, ring från skyddat nummer för säkerhetens skull.
Helt klart ska du anmäla det gör det till områdeschefen och begär att få vara anonym. Problemet du stöter på om du är anonym är att man kanske inte tar upp det. Din man kan ju göra anmälan annars för han hörde d ju oxå. Jag jobba själv inom hemtjänsten även om d var 20 år sen så var tystnadsplikten väldigt strikt man får inta prata vitt och brett om folk så andra kan höra detta för det är ett brott mot tystnadsplikten. Man fick när man började jobba skriva på ett papper om tystnadsplikt. Jag hoppas detta kan vara till någon hjälp. Hoppas det går bra!
Hittade ett formulär bland alla papper jag fick från hemtjänsten, där står att man kan skicka in klagomål anonymt men att det då inte går att få uppföljning, så nu ska vi skriva ett brev till chefen och påpeka vad vi hört. Små överträdelser kan man förstå, men att säga att X är lika komplicerad, jobbig, kinkig osv. som förut är att gå långt över gränsen anser jag. Att den ena av personerna som pratade är kontaktperson till mig känns inte bra alls. Ska se till att få byta, vi har inte fungerat alls tidigare, men nu blev det för mycket.
Min assistans gäller fr o med den 16 juni. Jag har ej kommit igång än och ser ut som det inte kommer igång förrän till den 20 juli eller i värst fall i aug. Mitt PA-företag sade att min ass-ersättning gäller fr o med den 16 juni så jag har de timmar i tillgodo.....Blir ju en hel del. Stämmer det här?
Yes, det stämmer!
Wow blir ju en hel del ttimmar men det tar väl Fk tillbaka om 6 mån...nää nu är det ju inte LASS utan genom LSS via kommun. Kommunen tar väl inte tillbaka timmarmna om 6 mån?
Skrev på lite papper fr PA-företaget ett av pappren var för tt begära ut pengarna fr o med den 16 juni.....frågade företsaget om att jag får behålla timmarna redan fr 16 juni...japp sade dem....låter lite för bra kan ju resa utomlands på 10 dagar
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh