Är det ngn som sökt dispens när det gäller den nya arbetstidslagen.Hur har ni fått gehör?
Till sidans topp
Har börjat inse att den nya lagen ställer till det med mina planer av resor. Åker jag ex till stockholm en helg så behöver jag bara en ass men utifrån lagen kommer jag att måste ta med mig två för att de inte ska jobba för långa pass. Hur blir detta med en utlandsresa? Kommer ju att måsta ta med 4st!!! Kan redan nu säga att det kommer inte kommunen att gå med på, de kommer att säga att omkostnads penagarna inte räcker. Detta innebär att den utlandspraktik vi har i min utbildning får jag nog snällt göra i min egen lägenhet. Är det någon som tänkt på detta problem? Hur fan kan man komma runt det???
Strunta i lagen helt enkelt. Grejen är att det inte är FK som är tillsynsmyndighet, och de lär knappast syna de tusentals timrapporter som kommer in varje månad för att rapportera ev. fel till arbetsmiljöverket. Men... varför har du kommunen? Reser du mycket vill jag råda dig att genast byta till ett företag eller kooperativ, där du har mer kontroll över DINA assistanspengar.
Jag har hört att resor är undantagna lagen.
Mmm... iaf i kollektivavtal...
Fått höra att man kan/ska söka dispens för anledningen resa och för den tid du ska vara borta...vet dock inte om ansökan ska till facket eller a-miljöverket...
Så nu ska man be om att få leva som andra! Alla ansökningar är till för att byrokraterna ska ha något att göra, sin makt och jobben kvar.
Är din assistansanordnare medlem i KFO så är det inget problem med byråkratin, behövs ingen dispans eftersom resor är undantagna ATL.
De flesta ser nog till att man får den vila man behöver oavsett eftersom det är viktigt för oss att ha assistenter som klarar sitt jobb och inte blir sjukskrivna i tid och otid. Har man sovande jour får man oftast sova lika mycket som brukaren får och har man mycket vaket på natten så har man i vilket fall som helst alltid med två assistenter. Men som det är nu (om man inte har avtal med Kfo) så har assistansberättigade inte råd att resa eftersom omkostnadsdelen inte räcker till resa till 4 assistenter när man utan bara till max 2. Det gör att man inte kan leva som man vill och än en gång måste tigga och be för att få lov att göra det som är självklart för alla andra.
KFO har ändrat i sitt kollektivaavtal, när man reser så behöver man inte ha dygnsvilan men,.,,,, den vilan ska tas ut efter eller innan resan i komp
Om du har kollektivavtal så finns det skrivet där vad som gäller. Ta kontakt med en facklig expidition nära dig så hjälper dom dig.
Hej! Du behöver inte oroa dig för KFO har förhandlat om annorlunda arbetstider gällande resor. Assistenterna får jobba under hela resans tid ända villkor är att övertiden måste de få ut i ledighet.
Hej allihoppa ! Jag är egen ass. sam. Jag undrar om det finns någon här som kan hjälpa mig med detta så som nedan? Jag ska resa utomlands och vara borta fem veckor, mina ass. kan ej följa med och jag kan få ass. där på plats men jag undrar hur kan jag göra så att jag inte betallar dubbla löner? Får jag ge tjänst ledig uttan lön till mina två ass. som är fast anställda? Eller finns det något sånt bara att jag kan få slippa betala dubbla personal, vilken skulle inte räcka assis. ersättningen. Tackar i förväg till alla som samtycker vad är rättvist eller vad man kan göra. Redigerat 2007-01-17 14:38 Redigerat 2007-01-17 14:39
Mja... beror ändå lite på hur deras avtal ser ut. Detta som Vejron beskriver gäller bara om de har varierande arbetstid. Inte om de är anställda på visst antal timmar eller procent.
Minna Assis. har tillsvidareanställning heltid.
Ja du... ass-bolaget kanske kan omplacera dem tillfälligt? Om du nu ej är arb.givare själv. Annars måste du betala deras grundlön...
En möjlighet TROR jag är att du säger upp dem. Se hur lång uppsägningstid de har, så att de jobbar under uppsägningstiden hos dig och är utan jobb och lön, när du är borta. Då får du lova dem dyrt och heligt att återanställa dem när du kommer hem igen och hålla tummarna för att de inte tar ett annat, säkrare jobb under tiden. Du har en fördel om de har vetat om det och är med på att de blir utan lön under tiden. Och om du inte gör dem arbetslösa ofta! Annars är det en mycket osäker känsla att bli uppsagd - kommer jag få tillbaka jobbet eller inte? Håller han vad han lovat? Vågar jag tacka nej till den fasta tjänsten jag har fått erbjudande om? Då hade det varit enklare och känts säkrare för både dem och dig att bara ge dem tjänstledigt.
FK tillåter att anhöriga anställs med upp till 52 tim per vecka. Påverkar den nya ATLen det? Går det när man är medlem i KFO?
Det är inte FK som tillåter att anhöriga anställs på 52 h per vecka, utan en lag som heter "lagen om husligt arbete", och kallas "hembiträdeslagen". Nya ATL påverkar inte hembiträdeslagen. Alla assistenter som arbetar hos en egen arbetsgivare utan kollektivavtal går på denna lag. Om du däremot är med i KFO och har kollektivavtal, används kollektivavtalet och nya ATL gäller. Du kan alltså inte följa hembiträdeslagen och vara medlem i KFO samtidigt.
vi har funderat på det här med personlig assistans. Jag tycker det är svårt att få ihop Elins ståträning, stretching, andningsträning mm efter arbetstid och skulle önska att gå ner i arbetstid för att kunna ge Elin mer "fritid". helt plötsligt uppenbarar sig tillfället jobbmässigt men ekonomiskt, vad händer då? Vad gäller för att Elin skall få personlig assistans utan att vårdbidraget går förlorat. Eftersom hon ännu är liten (fyra i februari) önskar vi ju själva vara assistenter, det blir ju annorlunda när hon blir äldre. tacksam för råd och litteraturtips!
Eftersom inlägget är postat på två ställen blir det förvirrande. Svara gärna på denna fråga i Familjeliv - Barn med fh!
Hej! Jag kan förstå att ni känner att det är svårt att få ihop allt. Jag har varit och är själv fortfarande stressad emellanåt. Det bästa råd jag kan ge er är att ta hjälp av dagis. Se till att Elin får två ståskal, ett hemma och ett på dagis. Det finns jättemånga tillfällen under dagen där N lika gärna kan stå. Hennes resurs och de övriga i personalen är väl medvetna om vad som är "bra övningar" för henne. Klippa, rita leka med deg etc saker som är kul ändå och som de kanske ändå skulle göra. På samlingen har de lagt in extra mycket rörelser i sångerna. Vid hennes krok finns en lapp där de fyller i hur mycket hon stått etc. inte för att jag ska kolla personalen, utan för att veta vad vi behöver göra när vi kommer hem. Nicoles träning får aldrig gå före hennes sociala liv. Är det konsert med kören så skippar vi helt enkelt att stå eller ber dem göra det på dagis. Eftersom hon har två yngre syskon, måste vi ha en rimlig nivå på allt, för att alla ska må bra och det känns som om vi har hittat det nu. Vi har assistanstimmar för N och arbetar själva men tar även viss hjälp av våra släktingar. Vi har aldrig haft timmar via kommunen ( vi visste inte att man kunde få det när timmarna var under 20 ) men när vi kom över 20 timmar och vi fick assistanstimmar så påverkades vårt vårdbidrag. Assistansersättningen är dock högre.. Sedan kan jag verkligen förstå att ni vill gå ner i tid. Saker och ting tar sin tid. Funderar själv mycket på hur jag överhuvud taget ska hinna till ett arbete den dagen C börjar på dagis. Vi har liksom svårt att hinna i tid idag och då börjar de kl 9.00 .... Nåväl, det blev lång det här. Kram // Anneli
Jag undrar om jag kan använda timmar till nätter då min sambo inte är hemma eller jag är bortrest. Jag är inte beviljad nattjour men när han inte är hemma eller jag är borta måste jag ha det kan jag då använda timmar jag är beviljad men lägga det på nätter ibland?
Hur du anv dina timmar bestämmer du helt. Ska du göra jour tim av en ass timme så gör du så här: 4 jour tim = 1 ass timme Redigerat 2007-01-04 09:57
Hur menar du? Jag hänger inte med. Jag kanske är trög
Lotta menar att 1 assistanstimme från försäkringskassan är lika med 4 jourtimmar. Försäkringskassan betalar 1 assistanstimme för 4 h jour. Om du skriver på räkningen till FK att dina assistenter arbetat 40 h jour under en månad, räknar FK om detta till 10 assistanstimmar. Det är alltså 10 assistanstimmar som räknas av från de timmar du är beviljad. Precis som Lotta säger får du använda dina timmar precis som du vill.
INLÄGGET HAR RADERATS AV ADMINISTRATIONEN!
Vi gör själv schemana på jobbet. Men arbetsgivaren godkänner dessa innan vi börjar på dem nu¨. Vad händer om arbetsgivaren godkänner ett felaktigt schema? Vi har skickat in vårat gamla schma för att kolla vad som behövs ändras ingör den nya lagen. Och dom sa att det var bara veckoarbetstiden som inte stämmde! Men eftersom att vi lär oss lagen själva, har vi insett att det inte stämmer. Det är massa saker som är fel... Bara att inse att det är så att dom inte kan lagen! Men nu till frågan, vad händer om dom godkänner ett schema som bryter mot lagen? Alltså dom säger att detta är ok, det kan ni köra på. Vad händer?
Ni kan använda er av schemat, allt ansvar ligger på arbetsgivaren och det är dom som får böta om någon kommer på felaktigheter.
Ok. Men kommer böterna att drabba oss iaf, tas dom från företagets "vinst" eller från "omkostnadspengarna"? Om dom tas från omkostnaderna, så vågar man ju inte det! Det gäller att läsa på lagen...
Um... det beror nog på företaget... men risken är väl stor att omkostnadspengen blir rätt liten en lång tid framöver. Däremot tror jag faktiskt att amv är så schyssta att de varnar innan vite utdelas...
Kan vara så. Undrade lite bara, jag ser helt enkelt till att göra ett schema som funkar! Men det är ju alltid bra att veta ifa!
Om arbetsgivarna gjort fel ska det dras av administrationsdelen, absolut inte av omkostnadsdelen, då kan man nog gå till länsstyrelsen och få hjälp.
Bra! Då vet vi det! Skönt att veta i fall att. Nu har jag fått ihop ett schema som följer lagen, skönt!
Ok. Nya ATL igen. Måste få bolla lite frågor, jag har så svårt att tolka den! Säg så här: Vi har ett schema där vi räknar veckorna från onsdag till och med tisdag. Brytpunkten är satt till 23.00 för alla assistenter. Dygnsvilan är 11h sammanhängande. Men har den något att göra med brytpunkten, alltså 23.00? Kan jag ha en dygnsvila mellan 17.00 och 04.00 trots att brytpunkten är 23.00? Eller måste dygsnvilan ligga inom denna ram? Veckovilan bryts alltid 23.00. Jag går på min dygnsvila onsdag 23.00 och denna slutar då fredag klockan 11.00. Men och jag måste börja jobba klockan 07.00 på fredag. (tex, pga en kollega som är sjuk) Måste jag då skjuta på min veckovila tillbaka ett dygn, (om det nu går att planera så länge) alltså börja klockan 23.00 tisdag iställt? Eller kan jag få börja jobba klockan 07.00 och få kompensationsledighet efter detta istället? Gäller det isf med enbart 4h ( De som jag "missade"? Hur fungerar det men denna kompensations ledighet? Principer? Jobbigt värre, ska sitta och läsa lite lagar på jobbet inatt, och se om jag blir något klokare! Inte för att jag tror att det är möjligt i detta fall! Ni som är så duktiga på detta! Kan ingen hjälpa mig och försöka förklara!?
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh