Är det olagligt att få assistans när man ligger på sjukhus om man inte har det beviljat i sitt assistansersättningsbeslut?
Till sidans topp
Driver ett ass.företag där enda kunden är vår dotter. Jag ska nu utöka med fler kunder och har fundering ang detta med kollektivavtal. Som det är idag är företagets assistenter timanställda, sem.ers, OB (samma som kommunal), försäkrade i Fora och högre timlön än kommunen. Varför borde jag teckna kollektivavtal? Vad är vinsten för vårt företag och för de anställda?
Tack G.man för ditt svar. Blev kanske inte så mycket klokare dock Har haft anställda i flera år och ingen av dem har varit anslutna till något fack. Har det någon betydelse gällande kollektivavtal?
G-man: Tack ännu en gång för ditt klargörande.
Hur många timmar får en personlig assistent jobba i sträck då dom är timanställda utan rast? Inklusive sovande jour. Hur många timmar får en personlig assistent jobba i sträck då dom jobbar är månadsanställda utan rast? Inklusive sovande jour?
26imar om de har 11 timmars vila före och efter passet, samt veckovila på 36 timmar. Det gäller oavsett anställningsform, arbetstidslagen gäller alla.
ATL gäller inte heller anhöriganställda som bor i hushållsgemenskap med brukaren om de går på Vårdföretagarnas kollektivavtal, så...
Tror att det kommer att gälla från 1 juli då nya lagändringarna kommer att gälla. Lkaså för vårdföretagarna, man kommer att frysa betalningarna av ass. ers. på de timmar ATL inte följts.
Har jag förstått det hela rätt att mina personliga assistenter kan få jobba ett dygn i taget med jour i mitt hem. Sedan 11 timmars vila innan nästa pass, bara dom har 36 sammanlagd vila/per vecka.
Är dina assistenter anställda enligt ett kollektivavtal? Vilket i.s.f.?
Frågar du mig? KFO-Kommunal
Kan jag få veta exakt vilket lag och paragraf det står i.
Inte en chans att jag skulle jobba 26 timmar i sträck utan rast. Det är inhumant även om säkert assistentyrket kan vara glassigt ibland
Arbetstidslagen, det är info från många paragrafer.
Jag vill inte bli behandlad av en läkare som arbetat i 36 timmar, jag bara säger det. hoppas inte någon av de kirurger som karvat i mig varit det?
Hur många timmar kan man maximalt jobba på en månad? Hur många timmar kan man maximalt arbeta på tre månader?
Max 48 tim i snitt under en begränsningsperioder på 6 månader
I höstas hade jag en assistent som efter drygt en månad sa upp sig. Vi kände nog båda två att vårt samarbete inte riktigt fungerade, och det var ju tråkigt men inte så mycket mer med det. Hen hade två veckors uppsägningstid innan hen skulle sluta. Den första veckan av uppsägningstiden flöt på som vanligt, men på tisdagen den sista veckan lät assistenten meddela att hen inte kunde komma på torsdagen. Rättare sagt, hen SKULLE inte komma, även fast jag sa att hen var tvungen. Jag kände mig både vanmäktig och förbannad över det här, och efter att jag fixat vikarie för både torsdagen och fredagen lät jag på onsdagen meddela assistenten att hen inte behövde komma på fredagen heller. Hen gick samma dag och skrev inte upp fredagen på tidsrapporten, men jag har ändå funderat mycket kring det här i efterhand. Enligt min kundansvariga på assistansföretaget är det inte säkert att hen inte hade rätt till passet på fredagen, trots arbetsvägran på torsdagen. Vad jag förstod var det så att arbetsvägran var fog för uppsägning, men eftersom hen redan sagt upp sig blev det liksom ingen påföljd alls. Kan det verkligen stämma? I så fall känns ju all typ av uppsägningstid totalt meningslös..
Arbetsvägran är skäl till uppsägning, men inte med omedelbar verkan, och således skall uppsägningstiden (olika lång beroende på kollektivavtal, anställningstid m.m.) räknas in. Det innebär att h*n hade rätt att arbeta på fredagen om h*n ville, men eftersom h*n inte sagt någonting och inte heller hade som avsikt att komma på torsdagen så blev det visserligen lite fel från båda håll, men personen i fråga har ingen rätt till lön under den tid den arbetsvägrar. Som du säger så hade personen i fråga redan sagt upp sig, och egentligen har ni båda då rättigheter och skyldigheter som under fortlöpande anställning till dess att även uppsägningstiden löpt ut. Eftersom personen godtog att vara utan arbetspass och lön sitt sista arbetspass så kan det ses som en gemensam överenskommelse som alltid går att tillämpa under uppsägningstiden om det passar båda parter bättre. Det stämmer dock att en person som säger upp sig kan arbetsvägra sista tiden utan större konsekvenser för den personen. Det går att driva en skadeståndsprocess om en person arbetsvägrar under uppsägningstiden utan godtagbara skäl (r/t till arbetssituation etc), men det är oftast dyrt och tidskrävande för dig och ingenting ni vinner på när det handlar om en-två dagar och personen sedan är uppsagd.
Det jag ville var ju helt enkelt att assistenten i fråga skulle jobba sina två veckor, och sen sluta. Det var också vad jag räknade med, eftersom det är vad som står i anställningsavtalet... Pass där assistenten arbetsvägrat ger ju förstås ingen lön, men det jag funderar kring är om man inte försatt sin rätt till fler pass under uppsägningstiden om man arbetsvägrat? Om jag tar ett annat, hypotetiskt exempel; en assistent som jobbar 8-16 vardagar som standard, och som har fyra veckors uppsägningstid säger upp sig. Assistenten i fråga säger redan på uppsägningsdagen att denne inte tänker komma de tre nästkommande veckorna. Däremot tänker assistenten jobba den sista veckan av uppsägningstiden, och förväntar sig lön som vanligt för den veckan. Har assistenten rätt till det? Om assistenten istället säger att denne tänker komma måndag, onsdag och fredag den sista veckan, och dessutom tänker ta sovmorgon på fredagen och därmed komma klockan 12, är jag tvingad att betala ut lön för de 20 timmar som måndagen, onsdagen och halva fredagen ger? Att arbetsvägran kan leda till uppsägning som i sin tur blir en icke-påföljd eftersom assistenten redan sagt upp sig må vara hänt, men ska jag verkligen behöva betala ut lön åt en person som inte fullföljt sin del av avtalet? Det känns som att jag i så fall blir dubbelbestraffad, först i det att assistenten uteblir och jag blir tvungen att skaffa vikarie med kort varsel, sedan i det att assistenten med full rätt kan plocka russinen ur kakan precis som denne behagar samtidigt som jag inte har någonting att säga till om.
Hejsan på er alla! Man får inte jobba mer än 40h/v enligt arbetstidslagen. Men har gått bra att jobba 50-60h/v om personen verkligen vill det själv. Tänkte bara kolla med er andra, då jag fick höra från min ass-anordnare att efter nyår så kommer lagarna skärpas & FK kommer inte betala ut för timmar som assistenten jobbat för mkt. Stämmer det? God Jul & Gott nytt på er
Det stämmer, men från 1 juli 2013 gäller det.
men vissa övertidstimmar är väl ok?
Ja, man får följa arbetstidslagen...
Om man har "en stund" över kan detta vara intressant läsning. Regeringens förslag till statens budget 2013 gällande hälsovård, sjukvård och social omsorg. På sidan 213 börjar avsnittet om assistans. http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/91/89/1a2883b1.pdf
Den assistansberättigade, samhällets fiende nummer ETT, häxjakten fortsätter.
hej Vi är ett litet ass företag som driver ass enbart för våran vuxna son, nu kommer arbetsmiljöverket hit på besök. Vad fokuserar arbetsmiljöverket sig på när det kommer hit på besök, Någon som vet?
Som rubriken lyder... jag känner att ev. två olika bolag skulle kunna fylla olika behov för mig. Kan jag dela upp mina timmar hos två samordnare??
Ja, än så länge kan du anlita hur många anordnare du vill.
Hejhej, Ja det bör du kunna. Prata med båda så tror jag inte att det är några problem.
Min fru har sitt ordinarie arbete på dagarna (gått ner i tjänst) samt arbetar som personlig assistent för vår son på helger och kvällar när de ordinarie assitenterna inte kan. Det blir ändå ca 50% per månad. Hon är anställd via ett assitansbolag. Idag har FK kontaktat henne och sagt att hon kan inte räkna in lönen från assistansen i sitt SGI utan kan bara räkna lönen från dagarbetet. motiveringen är för att hon arbetar med sin egen son. Nu har jag inte fått det formella beslutet, men tycket det låter absurt. hon är anställd av ett bolag som är egen juridisk person, betalar in sociala avgifter mm, men får inte räkna in dessa intäkter om hon skulle blir sjuk mm. Nu spelar det i sig inte så stor roll för oss ekonomiskt, men mer principiellt. Av vad jag kan se så skall alla intäkter från tjänst räknas in i SGIn. Är det någon som har liknande erfarenhet?
hej Sgi ska räknas på hennes båda tjänster,allt annat är fel.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh