- Redigerat 2018-03-26 10:07
Du har väl ingen närstående som assistent iaf? Då räknar jag inte dina thailändskor som "närstående"
Jag menar att dina assistenter är ju Thailändska kvinnor iaf i Thailand , vad du berättat för mig. Vi kan ha olika definition av ordet närstående men för mig är det familj och vänner
Till sidans topp
Vilka här med assistans lever ett liv som "andra"?
Det är väl egentligen en omöjlighet ned de förutsättningarna? Man kan kanske komma ganska nära?. Men har du assistans lever du inte som "alla andra"
Jag tror och jag tror att du är medveten om det också Richnet syftar på normisar när han pratar om "de andra"
Så lite så. Blomm'e ville inte förstå dig Men så är det du och jag kommer aldrig att kunna leva som en normis igen/någonsin spelar ingen roll hur mycket hjälpmedel och assistans vi får
Exakt
Jag bor i en av Sveriges mindre kommuner, sedan ett tiotal år. Är handikappad efter en olycka på 90-talet. Rullstolsburen med stor smärtproblematik. Har assar med mig större delen av dygnet. Tyvärr bemannas den lokala hälsocentralen endast av stafettläkare. För ett par veckor sedan hävdar kommunens arbetsterapeut (at) att "någon annan" får hjälpa mig när jag har problem med mina hjälpmedel. Det finns ingen at hos landstinget här runt... Nu i förra veckan berättar kommunens distriktssköterska (dsk) att hon inte ska hjälpa mig med min medicinering, det ska "någon annan" göra.... Nu sitter jag i rävsaxen, en person på hjälpis såg till att jag fick reservdelar till rullen, den här gången - men nästa då?? Ja, då krävs en arbetsorder av at. Utan hjälp med akut medicinering blir jag sängliggande, jag väntar bara på att det ska behövas nästa gång... Någon som är duktig på enligt vilka regler och paragrafer som jag kan slåss med min kommun??
Vet ej vad du kan göra. Jag är så förbannad på hur kommunerna är öppet kriminella!
Jag har resignrat och är mest bara cynisk numera. Det där är så vanligt vad jag hört. Man måste verkligen ligga på och tjata och terrorisera dem för att de ska följa lagen. För empati finns inte inom Kommunens omsorgsservice
Någon som har personlig assistans av familjemedlem? Hur tycker ni det funkar? Vi håller på med ett forskningsprojekt kring detta och vill gärna ha synpunkter från personer med egen erfarenhet av att ha assistans av familjemedlem, i första hand via forumet men gärna också i en intervju.
Det gör jag gärna om du har erfarenheter av assistans från familjemedlem vill säga. mejla mig gärna på: anna.duner@socwork.gu.se
Har inte egen erfarenhet av det, men skrev c-uppsats om ämnet.
Är det tillåtet att ha ett bra liv med assistans, eller måste man vara lidande med mössan i handen?
????????????? Hur menar du? Har själv aldrig hukat med mössa i hand
Hej! jag har nyligen fått ett problem som gjör mig en aning obekväm. som brukarere har man rätt till schemaändring enligt lag 14 dagar frammåt. jag upplysde min ena assistent om att jag ville gå på bio världspremiären av hobbit vilket skulle resultera i behov av fler arbetade timmar. Nu under juletid kommer dessutom mina föräldrar ner och då blir det en del timmar som försvinner från schemat och jag sa då till assistenten som jag vill ha med på bion att det då finns sparade timmar så vi kan gå på bion. Men då sa assistenten nej med hänvisning till moraliska skäl då hon inte vill ta timmar av någon annan. men det funkar ju så i denna branchen att vi har rätt att ändra/spara timmar till ett annat tillfälle. Är det då rätt av assistenten att säga att så länge det inte är en "persons" timmar så kan jag jobba. alltså att hon kräver att jag ansöker om tillfällig utökning istället för att nyttja dom timmarna som blir sparade när mina föräldrar är nere? snälla hjälp mig!!!
Beror ju på hur anställningsavtalet med assistenten ser ut. Är avtalet ett visst antal timmar så uppfylls det genom att 14 dagar innan meddela det nya schemat. Att spara timmar måste det ju finnas avtal på, såvida man inte personligen kommer överens. Men skriftligt är bäst.
Mina assistenter går på avtaltypen så länge uppdraget varar. och dom som är fast anstälda är lovade ett minimum i antal timmar och det är jag helt införstådd med, där av att jag sa till innan den tiden. men då är frågan har assistenten som är tillfrågad på bion var tidigare fastanställd numera timmvikarie rätt att med hänsyn till moraliska skäl rätt att kräva av mig att jag ansöker om tillfällig utökning så timmarna kommer ifrån en handläggare istället för ifrån min egen sparade bott med timmar som finns i mitt assistansbolag? dessutom så är många av dom som har timmar hos mig i dec timmvikarie själva så jag förstår egentligen inte problemet. den "klagande" assistenten får ju betalt oavsett så vad spelar det då för roll att timmarna finns sparade i bolaget eller om det betalas på tillfällig utökning?
Det hör kanske inte till din fråga, men jag skulle tro att det är mycket osannoliktatt du kommer få beviljat extra timmar när/om det finns timmar som är sparade och som du skulle kunna använda. Det brukar vara en sak man som handläggare tittar på innan man beviljar eller ger avslag.
Gå öht inte in och diskutera med en assistent om detta. Det är som överallt annars: Frågar man får man svar och de svar är inte alltid de man vill ha. Så berätta inte hur du tänker runt schemat utan bara att hon/han är schemalagd på xx timmar datum då och då. Fortsätter hon att kräva saker av dig och ställer ultimatum av olika slag, får du ju ta upp att ert samarbete inte längre fungerar och att du kommer se till att arbetsgivaren tar upp det med henne som en varning.
okej,tack för tipset moon men denna gången var det också chefen på bolaget som gjorde "tabben" att informera om detta så nu är skadan redan skedd. hur ska jag då tänka inför framtida diskussioner?
En liten fundering: Är assistenten också = anordnare.
Ska man följa LSS till punkt och pricka så ska assistenten i princip i inte flytta ett finger mer än absolut nödvändigt för att hjälpa sin brukare i vad hen gör, men det finns så otroligt mycket gråskalor. Även om jag fysiskt kan lyfta armen och schamponera håret kanske det dels blir halvdant gjort och tar en så stor portion energi av mig att jag inte orkar det jag skulle gör sedan. Hur ska jag veta vad jag kanb be om hjälp med eller inte borde be om hjälp med? LSS-handläggaren sitter ju inte med och avgör. Vem ska avgöra? Jag eller assistenten? Om jag behöver hjälp att dammsuga men själv ligger med smärta. Kan jag då be assistenten dammsuga trots att jag fysiskt är i ett annat rum? Elller borde jag då köpa in hushållsnära tjänster för egna pengar?
Assistenterna ska i princip göra allt Du behöver hjälp med för att Du på grund av ditt funktionshinder inte klarar det. "Punkt, Slut" skulle man kunna säga. Om man har flera assistenter i gruppen kan man ju se vem som trivs bäst med t.ex. stryka kläder eller städa om det behövs. Har Du problem att få hjälp med det Du behöver, får Du ta ett PA-möte med hela gruppen där Ni går igenom hur de "tillsammans" ska se till att Du får den omvårdnad Du har rätt till.
Regler blir ju oerhört fyrkantiga och det går ju inte att följa dem fullt ut i vardagslivet. Först och främst så är det du som lägger upp vad som ska utföras i ditt liv. Absolut inte assistenten. Utsätt dem bara inte för farliga, olagliga eller otrevliga situationer. Ta hjälp med det du behöver. Lägg inte energi på att tvätta håret t ex utan använd den till något annat. Ligg och vila och låt assistenten städa - det är ju du som gett instruktioner hur det ska utföras, när och var. "Våra" liv tar ju så mkt mer energi och mkt tid går åt till bas-saker som hygien, påklädning, förflyttning. Det andra gör på några sekunder eller minuter kan det ta oss timmar att genomföra. Det måste man tänka på när man planerar vad assistenterna ska utföra.
Tack!
Tänk så här: Assistenten är dina armar och ben, det du vill göra men inte kan gör denne.
Jag är beviljad vaken natt på grund av mina andningsbesvär. Just nu är upplägget den att jag kallar på assistenten genom en babyvakt. Det fungerar väl men jag funderar om FK tycker det är OK eller önskar de att någon "står vid sängen och räknar andetag"?
Det beror väl lite på vad som kan hända och vad som händer dag du inte kan "ropa". Oftast är det ju därför man får vaken natt istället för jour att man inte kan tillkalla hjälp
Min sambo är beviljad assistans dygnet runt men inte vaken natt för att jag inte klarar av alla moment under en dag. Tidigare då hon ville påkalla uppmärksamhet under natten så ropade hon men hade då assistenten slumrat till så hörde hon inte när min sambo ropade. Då kom jag på idén att skaffa en trådlös dörrklocka där knappen ligger mellan kuddarna i sängen och det som låter står bredvid soffan i vardagsrummet. En sån här: http://www.kjell.com/sortiment/hus-halsa-fritid/dorrklockor/tradlos/tradlos-dorrklocka-p50115 Det är bra ljud i den och assistenten vaknar av den och kan komma till hjälp
"Assistans handlar ju om att få livet att fungera. Morgonbestyren, arbetsuppgifter på jobbet, fritidsaktiviteter. Assistansen finns där för att täcka de personliga behoven och hur de ser ut är förstås olika från person till person". http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/2013/10/06/att-fa-livet-att-fungera/ Så självklart men det är viktigt att vi lyfter fram de goda exemplen på hur bra assistans är för oss.
FK har i sin oändliga visdom efter nya riktlinjer ifrån regeringen 2011 Formulerat ett nytt fint frågeformulär i sin strävan att anpassa tider och mängd assistans. Några av frågorna gick ut på att svara Hur ofta man går på toaletten? När man går? Hur länge man är därinne? Hur mycket man producerar i snitt?.... Alla väldigt viktiga frågor som handläggarna känner att de behöver veta. Detta är extremt integritetskränkande i min och säkerligen i många andras ögon/öron/Hjärna samt självkänsla... Några har reagerat iaf läs: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16413051.ab
Även kommunen kör på med dom frågorna, eftersom dom påstår att dom måste följa den mallen. Skitsnack anser jag.
När min farmor fick hemtjänst fick även hon en lunta med frågor där en del var riktigt närgångna, hon vägrade svara på vissa så vi fyllde bara i "Vet inte" där det gick. Redigerat 2013-03-16 14:21 Redigerat 2013-03-16 14:21
Sant, Jag tror jag nämnde det med mitt cyniska "anpassa tider och mängd assistans" Så visst är det så, Allt är ju en jakt för att minska kostnader och öka inkomsterna för entreprenören Redigerat 2015-03-15 21:39
Viktoria har skrivit om detta: http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/2013/03/16/forsakringkassan/
Det viktiga bör ju vara om man klarar att gå på toa själv, och inte hur lång tid det tar att genomföra ett besök? Det finns ju människor utan assistansberoende som tar jättelång tid på sig p g a olika saker, ibland tar det väldigt lång tid för mig också, det där kan man ju inte styra över. Det viktigaste är väl om jag fysiskt klarar av alla moment kring ett toabesök eller ej?
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh