Kan kommunen ändra själv i beslutet om någon av assistenterna ger igen genom att anmäla brukaren? Alla är olika och det är så lätt att bli assistent och det är mer kontroll på brukaren än vad det är på assistenten. Jag är på väg till kommunen för jag blir kränkt av mina två senaste kundkontakter som finns i ett privat företag. De förra företaget var bättre för dom kränkte inte men då var min kundkontakt överhopad av arbete så vi glömdes bort.
"Up vote"
Välj ett litet företag. Då spelar varje kund/brukare otroligt stor roll för det företaget.
MEN jag har redan i ett års tid härda ut och väntat på att det ska bli bättre, kundkontakter, assistenter och vikarier har bytts ut. För 1 år sen träffa jag kommunens informatör och har ställt två frågor under den tiden samt för en vecka skrev jag att 1 sept vill jag till kommun så de finns ingen återvändo enligt någon i min krets.
efter att ha träffat kommunen, mailat 2 ggr med dom jag träffade och slutligen bestämt mig för att gå till kommun så sa mor att jag inte kan ändra mig igen när jag sagt att jag vill skriva under för kommunen. Sen vet jag inte vilka som är så små att dom är rädda om sina kunder för antingen växer alla eller så blir dom uppköpta tex av humana... min kundkontakt som brände ut sig blev också köpt av humana. Totalt förändrad... först var de tårta och fest sen var de misstankar.
Vad är Ifa?
Till sidans topp
Hej! jag skulle vilja ha lite tips på vad man kan använda för argument för att de assistentberättigade skall använda sig av något av de alla privata alternativ som finns istället för oss i kommunen. Vi vill inte att de skall välja dessa för att vi är sämre, för då skulle det lösa sig genom att vi gjorde ett dåligt jobb och det vill vi inte göra men ändå ser vi gärna att de väljer något av de alternativ som finns. I dagsläget väljer ca 50% oss, även de unga. Fakta idag är att vi i vår kommun i princip går minus på alla ärenden utom de som endast har en anhörigvårdare, då vi ligger på en snittlön på 22000 + Ob och 50% jour. Bara på jouren går vi back 270-300 000 per år och ärende. De aktiviteter som vi har funderat på är 1. starta eget kurser för brukare med tillhörande stöd under första året av chefer tex vid anställning, kommunjuristen vid problem, personalavdelningen vid avtalsfrågor etc. 2. "Rekryteringsmässa" där vi står för inbjudningarna eftersom enbart vi vet vilka som har kommunal assistans och att vi bjuder in alla bolag i närheten så att de får presentera sig. Har ni andra ideér och tankar om hur vi skall göra reklam för alternativen till det kommunala så är jag tacksam.
Jag kände att även jag måste svara Theboss. Precis som G-man undrar jag varför kommunen ska göra sig av med assistansanvändarna? Det finns inget rationellt skäl till detta. Bara en sådan sak: kommunerna har ju det yttersta ansvaret för assistansen. Ett flertals av landets kommuner har anlitat konsulter för att få ordning på sin höga kostnad för assistans. Det konsulterna i regel kommer fram till är att administrationen är alldeles för hög. Därtill kommer merkostnader i form av sysslolösa assistenter; att fllertals av kommunens assistansverksamheter betalar en alldeles för hög hyreskostnad till det kommunala bostadsbolaget; att man anställer mer folk (ofta så kallade arbetsledare) än vad som behövs för att bedriva en assistansverksamhet; att informationen från ledning till enskild arbetsplats har för många led. Som lösning på dessa problem så förordar konsulterna att kommunerna ska anamma hur privata aktörer sköter sina verksamheter. Men icke, detta verkar för krångligt. Eller snarare så inser många med administrativ tjänst att de är överflödiga varvid man hellre påverkar politiker till att man ska sälja ut assistans. Det handlar helt enkelt om att man vill rädda sitt eget skinn. Vi som varit med ett tag inser att det är så det fungerar. Redigerat 2009-12-02 20:42
Tack för era svar. Min mening var inte att vi skall göra oss av med ärenden utan snarare göra reklam för andra alternativ då jag i andra inlägg ser att den allmänna uppfattningen är att man väljer kommunen för att de inte känner till de andra alternativen. Självklart skall vi vara ett alternativ för de som så behöver. Tex de som varit runt till flera olika men inte fått vara kvar. Men som sagt i andra inlägg så verkar det som om kommunerna skor sig på denna verksamhet och det kan jag i från min vy endast se att vi gör i ärenden där det endast finns 1-2 anhörigvårdare. Där går vi + ca 50 kr per timme. När det gäller våra administartiva kostnader så uppgår de idag till 22 kr per timme men då ingår även arbetsledning/rekrytering av 100 kontaktpersoner och 44 ledsagarärenden. Så det ligger runt 20 kr/timme inkl hyre po etc för chefer, löneass, ekonom etc. Dvs inte så högt tycker jag. Vi har inga arbetsledare i ärendena utan endast chefer centralt. Varje chef har ca 8 ärenden. Problemet med ekonomin är mer baserat på våra lönenivåer och jouravtalet, men om man då menar att vi skall betala p.ass sämre löner än usk i äldreomsorgen så känns det knappast genomtänkt. Vi vill ju inta att det blir ett genomgångsyrke igen. Just nu har vi näastan 0 i omsättning och endast 3,4 % sjukfrånvaro (vilket vi inte får ersättning internt för utan får tas på de 247 kr - men det är vårat problem). Jag är dessutom privat bekant med chef inom ett av de största privata aktörerna och när vi jämfört våra budgetar så kommer han fram till samma slutsats som jag. Att med de kommunala lönenivåerna och avtalet så går det inte runt. Men tillbaka till grundfrågan. var inte utgångspunkten i assistansreformen att man som brukare så långt som möjligt skulle få möjligheten att vara sin egen arbetsgivare, i andra hand anordna assistansen i kooperativ och i sista hand via privat anordnare eller kommunen. Sist är väl ändå kommunen eftersom man skriver att man har det yttersta ansvaret. Varför är då så många kvar i kommunal regi? Vore det inte mer rätt om var och en fick den hjälp som erfordras för att vara sin egen? Via god man, ombud eller likande? Glömnde förresten att säga att våra kostnader 2009 för oersatt lass, övertalighet är ca 500 000 kr. Dvs 3,5 kr per timme. Redigerat 2009-12-09 14:12
Är det så att kommuner får lov att göra reklam för privata bolag??? Det är väl så att man igentligen INTE får lov att göra det?? För om man gör reklam för ett bolag eller flera så MÅSTE man göra reklam för alla bolag som finns inom landet. Eller är jag ute och snurrar. Jobbar själv inom en kommun med LSS frågor och så vitt jag vet så får vi inte göra "reklam". Vi kan dock rekommendera att brukaren kan välja andra ass ordnare än kommunen, men vi får inte lämna ut förslag eller så, utan det ligger på brukaren själv.
Att informera är väl inte att göra reklam? Om kommunen vet vilka som finns och vet vilka som är seriösa är det väl ok att de berättar det, så gör ju fk utan problem. Att däremot säga att folk ska välja bolag AAA för att handläggarens kusin jobbar där är inte ok.
Det är ju därför AssistansTjänst och AssistansKoll finns. Då kan handläggare informera utan att framhäva den ena eller den andra. Hur ska t ex en handläggare veta vilken anordnare som "är seriös"? Vad ligger i det begreppet - det kan ju skilja från person till person. Men att informera om en tjänst där man själv kan se utbudet i den kommun där man bor, det ä' är ju helt enkelt konsumentupplysning.
Jo vi har lagt ut en länk på hemsidan till assistanskolls genomlysning av de olika bolagen. Men jag tror att det i många fall är så mycket enklare att bara välja kommunen i första hand utan att de reflekterar över vad skillnaderna är. Men det är kul att en del som skriver på dessa sidor i alla fall anser att kommunen kan och skall vara ett bra alternativ.
Kommunen ger sämre personlig assistans än privata företag De som får personlig assistans är mer nöjda med stödet från privata företag än det stöd som kommunen erbjuder. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet. – De privata och kooperativa alternativen låter den enskilde sköta mer av de dagliga uppgifterna och det verkar brukarna uppskatta, säger Magnus Roos, forskare i psykologi och författare till avhandlingen. I mitten av 90-talet infördes en ny lag om rätt till ersättning för personlig assistans. Enligt lagen kan personer som får stöd för personlig assistans välja mellan att överlåta det formella arbetsgivaransvaret på kommunen eller alternativa assistansanordnare, oftast privata företag eller kooperativ. Försäkringskassan betalar ut ett visst belopp per beviljad assistanstimme. – Förenklat skulle man kunna säga att den funktionshindrade får en check av staten med vars hjälp han/hon kan köpa den assistans som önskas, säger Magnus Roos. I Göteborg har 473 personer beviljats stöd enligt lagen för statlig assistansersättning (LASS). 38 procent av brukarna har kommunen som assistansanordnare medan 62 procent har någon alternativ assistansanordnare. Genom enkäter och djupintervjuer har Magnus Roos undersökt hur nöjda användare av personlig assistans i Göteborg är med den hjälp de får. Och de privata alternativen fick genomgående högre betyg än de kommunala insatserna. – Den grundläggande skillnaden mellan kommunen och de privata och kooperativa alternativen är synen på personlig assistans. För kommunen handlar det främst om att tillhandahålla assistenter som kan utföra vissa uppgifter åt de funktionshindrade. För de alternativa assistansanordnarna är inställningen att delegera så många uppgifter som möjligt till dem med funktionshinder, säger Magnus Roos. För kommunen bestäms också lön och utbildning för personliga assistenter centralt av någon kommunal tjänsteman. För de alternativa assistansanordnarna är det vanligt att lön och utbildning bestäms av den specifika brukaren. Studien ingår i en doktorsavhandling som läggs fram vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet. Länk till abstract: http://www.expertsvar.se/pressmeddelande?prid=11195 Länk till hela uppsatsen: http://hdl.handle.net/2077/19351
Nu har jag läst denna avhandling. Vad som inte betonades är att denna undersökning enbart fokuserar sig på västsvenska, i huvudsak assistansanvändare från Göteborg. Det finns andra undersökningar som visar att assistansen skiljer sig märkbart mellan landets alla 290 kommuner. Det finns kommuner där många assistansanvändare är väldigt nöjda och inte alls vill anlita privata alternativ. Sedan framkommer det inte heller att det finns skillnader mellan de privata alternativen. Assistanskommittén gjorde för några år sedan en liknande undersökning som denna avhandling. Då framkom det att kooperativen hade en bättre kvalité på sin assistans än företagen; brukarna hade mer att säga till om, det fanns mer utbildning för assistansanvändarna och deras assistenter, det var lättare att få tag i sin anordnare för råd och stöd osv. När man läser en vetenskaplig text så ska man inte luras av att den är alldeles objektiv, även om författaren gärna vill tro det och har de ambitionerna. Det sätt man väljer ut ett material och utesluter annat, hur man väljer att presentera sin undersökning etc är också ett sätt att vinkla en studie. Denna avhadling tycker jag var viktig, inte bara för att det skrivs för lite om assistans, utan för att fokus ligger på vad den enskilde aner är viktigt och inte något man bestämt på förhand. Men som sagt, undersökningen borde ha varit bredare. Men det kanske blir av. Vi får se. Redigerat 2009-12-02 21:22
http://www.svenskhandikapptidskrift.se/index.php?page=archives&year=2009&news_id=425&showOnlyTags=6 jag blir så.. upprörd.. kan man inte sätta åt dem på ngt sätt, kommunen alltså?
Tyvärr tror jag inte att "carina" e ensam om dessa erfarenheter, har hört så mkt negativt från många som har kommunen som har sin assistans där Man vill SKRIKA.. BYT! m de hjälper ju inte dem nu som tom blir av med sina assistenter för jag tror de e många som har kommunen som inte har så många tim.
Alltså de tär trist att det har blivit så här. Men hade inte så många personliga assistenter kännt sig utnyttjade/felbehandlade, hade det ju aldrig kommit till den här kritan? Jag undrar varför artikeln är skriven ur en offerposition? Vi vet ju inte hur anonyma "Carina" är som person/arbetsledare i verkligheten. Hon kan ju lika gärna vara en sadist som avskedar assistenter på löpande band för att de vikt strumporna fel, eller något annat absurt.
Visst blir man vansinnig och även rädd och förbannad. Anmäl och kräv ursäkter, skrika om rättigheter och vägra bli trampad på, synas och ställa krav för att få ha ett alldeleres vanligt liv, är det vår lopp. Kan man inte strejka, göra våldsamt motstånd på något sätt.
är ju inte vuxen brukare men vi hade kommunen i början....... och av vissa anledningar har vi det inte längre......
Jag kommer att tänka på en händelse som GP skrev om för några år sedan. Personal på ett sjukhus eller älderboende hade glömt bort en dam eller herre på toaletten och den stackars människan hittades förs dagen efter. Han/hon hade fruktansvärda smärtor i kroppen och benen var ju alldelse bortdomnade och det var ju en jättejobbig grej för personen. Verksamhetschefen svarde på artikeln på ett mkt kraftfullt sätt men ... hon ansåg inte att problemet låg i deras rutiner utan att problemet var att den stackars personalen mådde så dåligt efter att detta uppmärksammats i tidningen. Hur damen/herren mådde, det bara vifdtade hon undan med att: han/hon mår bra nu. Det här är ett exempel på ett synsätt som genomsyrar "vård"Sverige. Det tillåter dåligt bemötande och slarv som till och med får dödlig utgång. Det kan inte försvaras med dålig ekonomi utan är ett förhållningssätt till människovärdet som går så mkt djupare.
Jag är inte ett dugg förvånad! Det är väl iof trevligt att visa omtanke om personalen, men det får väl ändå finnas gränser? Kom att tänka på en kvinna som jag intervjuade en gång för min mammas räkning. Den här kvinnan arbetade på kommunen och när jag ställde frågan: Vad tycker du är det svåraste att hantera i ditt jobb som personlig assistent? Så var svaret: Det är när folk (läs brukaren) har egna åsikter om hur saker och ting skall skötas. Det vet jag nämligen bättre själv! Behöver det sägas att det var ut genom dörren omgående?
Jag såg en gammal tråd ninnie startade för flera år sedan men som blivit lite smått förvirrande med olika svar i olika nivåer . Men jag tycker det är fortfarande väldans aktuellt. Finns det någon som känner till någon fördel med kommunen jämfört med ett fungerande privat bolag (för vi vet alla att där finns det också oseriösa!) Och hur kan man informera alla dessa som inte har en aning om att gräset faktiskt ÄR grönare på andra sidan. Någon som har några ideer? För information till de som sitter med undermålig assistans i olika former borde ju bli informerade så de kan göra saker bättre för sig (eller sina anhöriga). Försök hålla det on topic och fint .
ursäkta att jag inte var politiskt korrekt.. Men i ärlighetens namn.. Hur många hade stannat i kommunen om de verkligen visste vad de kunde få? Ja det är en djungel och ja mitt första inlägg kanske var lite riktat. Men kommunen är inte bra på att hjälpa funktionshindrade som har lss/lass. Det finns nog inte många kommuner.. dom går att räkna på en hand. Och vi har MÅNGA kommuner jämfört med fingrar på min ena hand. Förlåt om det inte är politiskt korrekt som sagt va men det är sanning. Kommunen gör sällan ett bra jobb för de funktionshindrade. Nu var den viktiga frågan i min topic egentligen: Hur kan man informera de som ingenting annat vet än att kommunen är den som har hand om det hela?
Sedan.. vem gör jobbet både bättre och till en mindre kostnad? Någon betalar detta kalas.
HEJ! Jag har en kompis som har beviljad Ledsagare 20 timmar per månad. Arbetsgivare till ledsagaren är kommunen. Jag undrar om han kan välja någon privat företag för att administrera hans ledsagare timmar eller måste vara Kommunen. (det är Örebro kommun som är arbetsgivare till ledsagaren).
Mig veteligenn är det bara kommun som kan vara arb giv för ledsagare, så är det i vå kommun i allafall.. (nässjö kommun)
Det är olika i olika kommuner...
Jag har assistans från Kommunen. Det har fungerat bra. Men just nu är min ordinarie assistent mycket sjuk och hon kommer nog vara hemma hela denna månad ut. Det är helt okej för mig. Det som ställer till är vikarrie. Assistenterna som jag har är bra men jag har fått haft mycket nytt folk hos mig. De har gått bra ändå för jag har vant mig rätt snabbt. Men nu känner jag att jag inte vill ha in ännu en ny assistent utan nu får de ta någon av de som de kommit in med på senaste tiden. En av ass som jobbat lite då och då säger att hon gärna kan jobba mer här framöver. Jag trivs bra med henne och så. Men då ringer de och säger från assistentkontoret på kommun att de har en ny tjej nu som kan jobba hela månaden. Hon är dessutom i min ålder vilket jag inte gillar. Det eftersom man oftast känner personerna i en sådan lite stad som jag bor i. Jag är 20. Jag säger att den assistent som jobbat mycket nu vill jag hellre ha. Då säger de att med den här tjejen så har det ett avtal att hon ska få jobba inom kommunen någonstans. Så de har de henne att sätta in. Jag blir upprörd, inte tydligt i telefon dock men är det inte så att jag ska få välja assistent utan deras avtal? Och om de nu inte har ett avtal med den tjejen som jag vill ska jobba hos mig så varför fick hon jobba en massa som vikkarrie hos mig till nu? Enligt vad jag vet så har man inte tagit in någon assistent som är i min ålder om man inte bara måste. Till de roliga är att min assistent som är odinarie är i min ålder, men henne tog de in på prov då det var kris och det funkade bra mellan oss och jag behövde en ny assistent då. Såklart ska de ta upp det. Men det som är grejen att jag har fått en massa vikarier nu att ta in och nu har jag tröttnat på att ta in ännu en till. Det är dumt när det finns en som jag trivs bra med och då ska jag väl inte ha ansvar för deras avtal. Är det inte jag som ska få välja mina assistenter i högsta möjliga mån? Så nu till frågan kan någon beskriva vad som gäller? Har jag rätt i det jag hävdar? Stora frågan har jag rätt att kräva att jag inte vill att
Det är du som bestämmer vem som ska jobba hos dig, hela ideen med assistans e att du bestämmer VEM som jobbar o NÄR de ska jobba, hänvisa till dina rättigheter du har inom LSS Lycka till!
Detta är väl ett typiskt problem när man har kommunen som ansvarar för assistansen. De har en massa människor som de måste placera och gör så gott de kan att tvinga in dem på olika ställen oavsett tanken med assistans. Dessutom är kommunen en svår motpart. Om jag hade varit du så hade jag inte orkat med allt tjafs med kommunen utan bytt till ett annat alternativ så du kan välja assistenter utan en kamp varje gång. Sådant här sliter så tycker jag. Kraften behöver man ha till annat.
Har kommunen som asssistanssamordnare till min dotter. Känner väl igen problemen med att de måste hålla befintlig personal i arbete eftersom de hela tiden kostar lön oavsett om de arbeter eller ej. Kanske är inte kommunens organisation uppbygd idealisk för just personlig assistans. Kanske skulle man byta.....
Hej! Tyvärr var det så här även för min mamma när hon hade assistans! Visserligen talade man om egenbestämmande när vi slöt avtal, men i praktiken stämde det inte alls. Dessutom var det en ständig kamp med kommunen som hela tiden framhöll assistenternas behov framför mammas. Vi tog då beslutet att byta till en privat assistanssamordnare och då blev det betydligt bättre, både med att själv få styra personvalet och även att mammas behov äntligen fick gå först. Glömmer aldrig en assistent som kommunen skickade hem till min mamma..... Hon var en riktig surpuppa och när jag till slut frågade henne vad hon tyckte var svårt med sitt jobb som assistent, så svarade hon att det värsta hon visste var brukare med egen vilja (!?) Hon ville helst styra och ställa själv, för då kunde hon planera sina raster bättre....... När jag ringde kommunen för att be att få denna människa utbytt, fick jag bara till svar att ingen annan hade klagat tidigare och att de som sagt hade arbetsgivaransvar. Vad skall man tro egentligen?
Kommunerna har kommit fram till att de ska få göra så här, men andra instanser (minns tyvärr inte vilka) hävdar motsatsen, eftersom det bryter mot LSS. Kommunerna hävdar i sin tur att de bryter mot LAS om de går efter LSS. Förvirrande ja. Byter du till ett bra privat alternativ, så slipper du det problemet. Annars tycker jag absolut att du ska envisas med att du har rätt enligt LSS att bestämma själv. Det kan gå, men kommunen är en stor kloss att kämpa emot.
Kommunen kommer alltid fortsätta att köra över sina brukare. Varför? För att de kan, och för att de tjänar pengar på det. Simple as that!
Vad har kommunal för ob-ersättning för: kväll natt helg storhelg Tacksam för snabbt svar.
Det är inte samma för alla inom kommunal, tror jag. Det beror på vilket avtal arbetsgivaren har. Hos mig (KFO) är det: Vardagkväll 19-22: 16,80 Vardagkväll/natt 22-06: 33,60 Helg 00-24: 40,95 Storhelg 00-24: 81,90
Tack så mycket för det snabba svaret.
Hur förberede ni er inför mötet med eran handläggare om vilken hjälp man ska få och hur mycket???
Det där kör jag också med, de kommer inte hem till mig såvida det inte handlar om bostadsanpassning, där är det lite svårt att vägra. Har t.o.m. hört det på en kurs att man kommer i underläge när man låter dem komma hem, de kommer alltid två, de tittar sig omkring och hela ens liv är helt plötsligt till allmän beskådan. Så möten hålls på deras kontor, man ska förbereda noga vad man vill ha hjälp med, vara korrekt när man pratar med dem, inte brusa upp och bli otrevlig, det hjälper en inte. Kunna motivera varför man behöver just den hjälpen, och till sist ha intyg från läkare på allt.
Hörde faktiskt talas om en kvinna som fick avslag på sin ansökan om assistans efter ett hembesök, eftersom hon hade bjudit på kaffe. Klarar man av att koka kaffe själv, så behöver man heller ingen hjälp var motivationen!
http://www.funktionshinder.se/index.php?Zm9yY2Vfc2lkYT1abTl5ZFcwdWNHaHdQMW96U2pGalNFRTVXVk5hZVUxVU1IaE9lbWR0WVROU2JsQlVUWGM9
Jag har sagt upp mitt avtal med kommunen officiellt idag 30/7. Eftersom en av mina assistenter inte vill följa med, krävs enligt kommunen 3 månaders uppsägningstid. Alltså tom 30/10. Till saken hör att en av mina andra assistenter ska sluta för att börja plugga den 27/8. Mitt önskemål har varit att "bli släppt" från kommunen den 1/9, eftersom jag annars måste ha in först en ny ass för hon som ska plugga, och sedan byta igen när jag blir privat. Chefen på kommunen var minst sagt otrevlig när jag tog upp att jag tycker att det är oskäligt att behöva byta ass två ggr på två månader (tar jag nån från kommunen måste jag välja en som redan finns i verksamheten, och det vägrar jag). Det finns dessutom flera som jag skulle kunna tänkamig att ha inom det nya företaget. Har kommunen all rätt på sin sida? Vad ska jag göra? Ps. detta kanske låter rörigt, fråga gärna om jag är otydlig, så försöker jag förklara igen..Ds
Vad står i ditt avtal som du skrev från början med kommunen. Står det dom sagt måste du följa det, tyvärr, fast de flesta kommuner har bara en månad som uppsägningstid.
Tyvärr stod det tre månader. Chefen sa att det är för att de inte ska betala "onödiga assistanspengar" för den assistent som inte går med. Känns som att jag kommer i kläm hela tiden. Chefen tänker BARA på assistenterna. Jag berättade för chefen om den assistent som gick hem när min man var matförgiftad, då sa hon bara att "det är ingen ide att lära henne ngt nu, hon ska ändå sluta". Trots att det ass gjorde var så pass allvarligt, så ska hon alltså inte ens få en tillsägelse. Enligt chfen är detta mitt fel! Hur? Jo, för att jag inte sa ngt med en gång! Det gjorde jag, till hennes vikarie...Men hon sa först att jag skulle ha ringt hem till henne (det var en söndag) men det har jag gjort en gång förrut, och då blev hon förbannad och undrade vad fan jag ringde för. Sedan sa hon att jag skulle ta med mig att säga i från på ett bättre sätt (har sagt ifrån, men assarna lyssnar inte). När jag då sa att hon måste förstå att det är svårt eftersom mitt hem är deras arbetsplats sa hon bara: Den rollen ska Du axla, det tvingas ju jag göra. TACK DÅ! Jag har fan inte valt att ha folk i mitt hem all vaken tid OCH jag får inte betalt. Detta gör att jag känner mig helt värdelös, orkar snart inte mer....
Ge inte upp nu... Nu har du hela 3 mån på dig att förbereda din assistans hos det nya företaget så den blir exakt som du vill ha den. Håller m om att 3 mån är för länge men tyvärr kan du bara följa reglerna
Då går det inte att ändra, men kolla noga upp ditt nya företag vad som står i deras avtal. Och vilken hjälp du får med arbetsledning och sådant, alla företag/koop är olika så tänk efter noga vad du vill ha ut av dem och välj efter det. Tre månader går fort sen ska du förhoppnigsvis ha lugn i ditt liv.
Du måste ju få bestämma dina assistenter själv så det borde ju vara möjligt för dig att själv välja ut en assistent som först får jobba för kommunen tills bytet sker och då följer med dig över till det nya ass.bolaget. Lönen kan ju variera för denna assistent men om både du och hon/han är nöjd så borde kommunen också vara det - de slipper ju leta upp passande ass åt dig. Enligt lagen ska du som ass.berättigad ha rätt att välja ass!!
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh