Tror ni att dom ny reglerna gå igenom den 10apr, jag reser mycket och måste ha mina ass med mig så jag är orolig hur det ska bli.. Nu blir man sittande och kommer ingen stans.
Till sidans topp
Undrar hur ni gör när hela ass-gruppen gör något tillsammans, och du är med. Jag var t ex på kryssn m några av mina, inte av ngn särskild anledn utan vi ville alla ut o festa lite, o de undrade vad de skulle svara att vi var. Kompisar tyckte jag lät bra, för i det sammanhanget är vi ju det. Men folk på en sådan båt nöjer sig inte med det svaret. "Hur träffades ni då?"..."öh... jobb"... "jaha, med vad?"... Jaha... vad svarar man då? Säger man personlig assistans är det rätt uppenbart vem de jobbar med...
Mja... om man vill slippa bli sedd som att de barmhärtiga samariterna som är så behjärtansvärda att de tar med stackars mig ut. Typ... Just i detta fall åkte jag inte med mina ass, jag åkte med ett gäng kompisar. Varför då presentera dem som mina ass??
Ibland frågar ungarna här vem det är. En är 200 % säker på att S är mitt barn. När jag förklarar att S jobbar hos mig ville ungen oxå jobba hos mig. Om det var lön. Att hela gruppen varit ute tillsammans har inte hänt än... Men det ska bli spännande att se vilka roller de tar.
Tror ni att dom nya reglerna går igenom.
Jag antar att du syftar på den nya propositionen gällande assistansersättningen? Jag hoppas (naiv som jag är) att den inte gör det i sitt nuvarande skick!
Jag beviljades LASS för första gången för snart fem år sedan. Den har inte omprövats än. Hur är det för er andra?
Nja... 2004 omprövades mitt sist, och det var för att jag begärde mer timmar... Men ja... det står två år i lagen...
Jag fick assistans 2000 och det har omprövats 1 gång sedan dess på deras begäran. Däremot har jag själv sökt fler timmar med jämna mellanrum.
Jag har fått veta att Försäkringskassan har fått nya riktlinjer gällande LASS sedan första november. Är det någon som vet vad som skiljer de nya, från dem gamla?
Ska det räknas under "övriga" behov då för man behöver ju fortfarande hjälp att ta fram o duka av bordet
Tack för svaren. Antar att vi är ganska många här som har haft LASS ett bra tag, men som inte har några problem att föra maten till munnen. Antalet beviljade timmar lär ju sänkas betydligt.... Finns det någon som har fått sin assersättning omprövad, efter de nya riktlinjerna? Redigerat 2008-03-14 00:23
Kan man hitta riktlinjerna fk går efter ngn stans på nätet?
http://www.foraldrakraft.se/assistans/forsakringskassan-vill-har-rattning-i-ledet-vidlyftig-assistansersattning.html sen borde det väl finnas nånstans på FK's hemsida också men jag har inte hittat nåt än.
Här har ni länken: http://www.forsakringskassan.se/filer/publikationer/pdf/vgl0306.pdf
S kommer att jobba 11 dagar i sträck (första 11 dagarna med nya företaget) eftersom T och F inte kan. Det är inte 36 timmar sammanhängade vila någonstans... men 13-14 timmar varje dygn. Hon kan jobba, vill jobba men det känns fel. (på förra företaget jobbade hon 56 dagar i sträck... Men jag vill ju inte börja bryta mot lagen!) Kan man få dispens? Någon som kan låna mig en PA 3 h på fredag (inom Stockholm)?
Du kan lägga veckovilan i början och slutet av veckorna. Ex. måndag-veckovila. jobba tisdag-lördag veckan efteråt. söndag veckovila.
Men det jag menar är att man kan jobba mer än 11 dagar i sträck... Måndag-veckovila Tis: Jobba (men inte före 12) Ons: Jobba Tors: Jobba Fre: Jobba Lör: Jobba Sön: Jobba Mån: Jobba Tis: Jobba Ons: Jobba Tors: Jobba Fre: Jobba Lör: Jobba (men bara fram till 12.00 på lördagen) Sön: Veckovila Är detta en lösning?
Ja... det e lite småklurigt m ATL... Sen är väl inte ett sådant här schema att föredra, men det är bra när det inte går att lösa på andra sätt...
Jag undrar om någon vet hur det blir med dom nya reglerna från 1juli. Kommer man få informastion någon stans.
Hej! Är det någon som vet om det finns några regler för hur långt ett måltidsuppehåll ska vara? Jag har fått klagomål från min ass.samordmare för att hon påstår att assistenterna inte får sitta ostört och äta i en halvtimme. Jag har läst arbetstidslagen, och hittar inte någonstans hur långt uppehållet ska vara. Givetvis låter jag mina assistenter äta upp sin mat, det är bara det att när min man inte är hemma är det ganska svårt att låta dem sitta en halvtimme, eftersom min fyraåring inte gör det. Dessutom har det kommit klagomål på att assistenterna (eller möjligen en viss assistent) inte får lov att gå på toaletten när de vill, för att jag ropar hela tiden. Det är inte sant! Jag har varit helt knäckt, för jag fick verkligen en utskällning (som jag upplevde det) som gick ut på att jag faktiskt måste förstå att assistenterna jobbar långa pass och att de måste för tusan ha rätt att äta sin mat. Jag blev jätteledsen, för jag tycker verkligen att jag är hänsynsfull mot mina assistenter. Har personligen inte fått höra dessa klagomål från assistenterna, bara från "chefen". Vi ska ha ett möte snart. Hur tycker ni att jag bör agera? Redigerat 2008-02-16 08:29
Tydligen så pratar dina assistenter mer med din samordnare än med dej, och visst har dom rätt att prata med henne/honom, men dom måste faktiskt prata med dej också.
Såhär skriver Arbetsmiljöverket: Med rast menas ett längre avbrott i arbetstiden, t.ex. en lunchrast. Under rasten får arbetstagaren fritt förfoga över sin tid och kan lämna arbetsstället. Rasten räknas inte som arbetstid. Arbetstagaren ska ha en rast senast efter fem timmars arbete. Lagen anger dock inte hur lång rasten ska vara men allmänt kan sägas att om det bara finns en rast under arbetsdagen bör den inte vara kortare än 30 minuter. Om det är nödvändigt får raster bytas ut mot så kallade måltidsuppehåll vid arbetsplatsen. Arbetstagaren blir då kvar på arbetsplatsen och äter där. Det är med hänsyn till arbetsförhållandena, sjukdomsfall eller andra händelser som arbetsgivaren inte har kunnat förutse, som detta kan vara nödvändigt. Sådana måltidsuppehåll räknas då som arbetad tid. Utöver rasterna ska arbetstagaren kunna göra kortare avbrott från arbetet, pauser. Under en paus får arbetstagaren inte lämna arbetsstället och pausen räknas som arbetstid. Lagen anger inte hur många eller långa pauserna ska vara utan ger ett allmänt uttryck för att det är tillåtet att koppla av från arbetet då och då, i den mån det är möjligt. Jag kan inte tolka detta annat än att assistenten får lön hela passet och måste därför anpassa sina pauser, inklusive måltidsuppehållet, till arbetet. Redigerat 2008-02-16 10:57
(Tråden är flyttad hit från kategorin Anordnare-Företag!)
Mening med måltidsuppehåll är ju att assistenten har lön hela passet och att det kan avbrytas vid behov. Jag försöker låta mina assistenter äta i lugn och ro men självklart kan de avbrytas för att göra enklare grejer, ex ta upp något jag precis tappat på golvet, öppna dörren eller hämta telefonen om det ringer. Detta innebär ju inte att assistenten får mindre tid att äta, efter ca 30 sek kan de ju återigen sätta sig. Tror att det är i kollektivavtal som det står att måltidsuppehåll ska vara 30 min långt. Hos mig iallafall varierar måltidsuppehållen kraftigt, ibland kan PA få sitta ostört och äta i mer än en timme, men det kan ju lika gärna vara en snabbkorv ätandes ståendes på ett idrottsevenemang.
Mina assar äter när tillfälle finns och ibland kan de sitta ostört i nån timme och ibland en kvart beroende på vad jag gör. Om jag tex behöver gå på toa eller nåt annat akut inträffar så får de avbryta sin måltid och återuppta den sen. Det händer inte speciellt ofta, men jag tar upp det med de vid anställningstillfället och det har aldrig varit nåt tjafs. Tycker också det är märkligt att de tar upp det via chefen, det borde ni prata om att de åtminstone försöker ta saker och ting med dig först!
Har fått veta att en brukare har rätt att sätta individuella asselöner utifrån tycke och personkemi. Om detta inte informeras om vid anställningen, vad för betydelse har då anställningskriterier och arbetsbeskrivningar? Låt säga att jag blir anställd, och får veta att jag skall hjälpa brukaren med det h*n inte klarar praktiskt i vardagslivet, att jag skall vara dennas "armar och ben" för tänka kan h*n absolut göra själv. Om jag då gör detta, men brukaren vill att jag också skall göra en del andra saker som absolut inte ingår i jobbet, bland annat att tänka ut och besluta saker åt honom/henne, saker av mycket privat karaktär....och jag inte känner mig bekväm med det och inte vill göra det, vilket gör att brukaren blir sur och stämningen blir därefter, då kan alltså brukaren bestämma att vid nästa löneförhandling så får jag ingen lönehöjning, för att jag inte gjort det h*n vill att jag skall göra, och tycke och personkemi har fått sig en knäck? Min fråga är alltså....sålänge jag gör mitt jobb enligt anställningsavtal och arbetsbeskrivning, stämmer det då att min lön regelenligt kan påverkas negativt av att jag inte gör saker som absolut inte ingår i mitt jobb?
Jag har självklart tagit upp detta med brukaren, och i förlängningen också med assistsanssamordnaren. Det är svårt att gå närmare in på detta utan att gå i detaljer, och det vill jag inte göra här på forumet. Men jag kan i alla fall berätta att jag jobbat för denna brukaren i 3 år nu och under denna tiden har alla assar haft lik lön, det var först nu att individuell lönesättning blev gjort. Och det blev gjort utan att vi fick några som helst kriterier för lönesättningen, enbart ett löfte om att de (brukaren och assesamordnaren) skulle ta fram kriterier till nästa löneförhandling. Fast....i ärlighetens namn, så spelar det väl egentligen ingen roll vad för kriterier som läggs till grund, sålänge det endå är brukarens tycke som i slutändan är det avgörande? Eller är det kanske så att det inte räcker med att säga typ...nee...jag tycker inte han/hon skall få mera i lön, punkt slut? Utan detta tycket måste kanske i såfall definieras/förklaras för att ha betydelse? Kan man ju i alla fall hoppas på.... Du skriver at...."Så funkar det ju på vilket annat företag som helst, inom vilken annan bransch som helst." Gör det verkligen det? Jag har svårt för att tänka mig att en chef för "vilket som helst företag" kan ändra en anställds lön hur som haver efter eget tycke för tillfället. Typ.....du har nu såhär mycket i lön, men om du "är snäll mot mig och går med på att ***censur**** (fast säg det inte till någon, för jag vet att det är emot reglerna) får du lite mer vid nästa löneförhandling, men gör du det däremot inte så kommer du få mindre lön? Eller som Morticia var inne på.....“dom som är snygga får 10 kr mer”.....eller typ, “om du slutar äta vitlök, och slänger de fula gröna byxorna som jag inte gillar, så kan jag tänka mig ge dig högre lön, annars inte “(satt på sin spets, förstås Kan i såna fall inte tänka mig annat än att detta företag skulle få stora problem, både med att behålla och få anställd folk. Hoppas jag. Synd är det i alla fall om det är så, för som jag ser det, så är inte detta precis med på att höja statusen på assistentyrket, något som så innerligt kan behövas, både för alla brukare och assistenters del. Men, du har kanske rätt i att det inte är mycket som kan göras åt saken. I alla fall inte för nuvarande. Det verkar vara så att antingen får man acceptera att ens lön är helt beroende av brukarens tycke för tillfället, oberoende av om man har fullföljd sin del av anställningsavtalet eller inte, eller så accepterar man det inte, och tar ett annat jobb. Assistentyrket är ju ett mycket “ungt” yrke, och det verkar fortfarande råda förvirring runt hur saker och ting egentligen borde fungera, sett både från brukares och assistenters sida. Men om vi alla hjälps åt som bäst vi kan, så borde det bli bra i slutändan. Det tror jag stenhårt på
Vad är det för lagar som gäller angående att bli inbeordrad om man är timanställd? En som jag känner är tydligen tvingad att jobba över 3-4 timmar vid nästan varje arbetspass. När hon tackade nej fick hon en rejäl utskällning av chefen, för tydligen kunde hon i så fall beordra henne att jobba. Att hon behöver jobba över kan hon få reda på typ en halvtimme innan hon slutar & enligt chefen är hon då skyldig att jobba över så lång tid som brukaren säger. Stämmer detta verkligen? Läste i något forum att man som timanställd inte kan bli inbeordrad öht så jag tycker det låter himla märkligt..
Vilket avtal och anställningsform handlar det om? Kommunens PAN-anställda skall ju t.ex. delas upp i anhörigvårdare och timanställda personliga assistenter. Du måste ge mer information angående deta om vi ska kunna besvara din fråga. Redigerat 2008-01-28 18:52
Inbeordning står i kollektivavtal och inte någon lag. Så det beror först på om arbetsgivaren tecknat något sådant, eller ev om din bekant skrivit på ett anställningsavtal där detta står. Reglerna för anställningsformerna är delvis reglerade i lag, men även i kollektivavtal. En ren timanställning vid behov finns bara i kollektivavtalen. Där kan det vara så som du säger, att det inte går att beordra in. Ta reda på lite mer om hur hon är anställd så kan jag hjälpa dig mer.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh