Hur aktiv är du i att bevara och förbättra villkoren för personlig assistans? Vilka föreningar är du medlem i och varför? 2013 och framåt kommer behöva aktiva personer med PA som värnar om de rättigheter som lagstiftningen ger, om så icke sker kommer LSS och övrig lagstiftning att urholkas och försvagas.
Till sidans topp
Socialstyrelsen har kommit fram till att det är lagligt att ha en sexuell förbindelse med sin personliga assistent, men att det är oprofessionellt. Vad tycker ni? http://www.socialstyrelsen.se/etikisocialtjansten/skapersonligassistenthjalpaper
Jag tror att det var förbjudet och troligen fortfarande tabu pga att det finns en beroende aspekt där brukaren är i beroendeställning till sin assistent. Situationen kan ju lätt bli knepig då. Annat är det kanske om man som brukare anställer en person som man redan har en sexuell relation med?
Jag tycker att detta är en needlåtande "lag", även funkisar har intelligens och kan avgöra om han hon blir utnyttjad.
Men kan funkisen säga ifrån? det är väl det jag syftar på. Visst är du ganska normalfuntionell i tal och stora delar av kroppen så... men sen då? Äh jag vet inte? Alla borde få knulla med alla
jag måste missat något, jag fattar inte riktigt var förbindelsen kommer in?? Det handlar här om att man hjälper den ass berättigade till sin sexualitet, med ex onani, och att det skall ligga på frivillig basis från ass sida. Men inte att det handlar om förbindelse eller relation??? Eller??
Jag läste inte artikeln men det är sant artikeln handlar ju om det du skriver. Vet ej fan om jag skulle vilja hjälpa en brukare onanera om jag inte är attraherad ? Även om de har rätt till det. Tror inte heller att ja skulle känna mig bekväm att beordra "min" assistent att runka av mig heller om inte kemin finns?
Är det bara assistenter som ska utföra vedervärdiga arbetsmoment. SoS menar att man ska lägga handen på brukarens hand till självhjälp. Det ska vara en neutral aktivitet. Pyttsan.Vad jag vet så är det väldigt känsloladdat för brukaren, som bygger upp den känslomässiga laddningen till explosion och extas. Det skulle jag tycka var integritetskränkande som assistent, inkräktar på ens personliga sfär. Till råga på allt kan vara kräkmagad och vomera samtidigt som brukaren får utlösning. Brukaren får utlösning och assistenten kräks = fin kombination.
Finns det någon form av attraktion kanske man kunde hjälpa brukaren onanera? Men har svårt att ro att jag skulle klara att hjälpa/bli hjälpt annars? Däremot kan man ju kanske följa med eller på annat sätt hjälpa brukaren till en prostituerad. Det borde vara fritt fram och möjligen bara inskränkas av assistentens eventuella dubbelmoral
men allt var väl på frivilllig basis. det står inte att assistent måste utföra handlingen...
Absolut, så fattar jag väl det också. Men läget kan ju bli lite konstigt om brukaren ber om en handtralla men assistenten säger nej? Eller om assistenten erbjuder och får nej? Eller om assistenten inte vill följa med till Malmskillnadsgatan? osv Finns en massa moment 22
Nu kan jag inte hålla tyst längre. Denna diskussion äcklar mig nästan. Jag skulle ALDRIG få för mig att be min assistent om hjälp med att onanera trots att jag inte kan göra det själv. Vilken "brukare" är så desperat att h*n ber sin assistent om hjälp? Och vilken assistent är så dum att h*n går med på att göra det?
Jag tror nog att rätt många både brukare och assistenter är "villiga" att hjälpa under rätt omständigheter. Hur än den hjälpen må te sig? Sedan får båda självklart acceptera om någon av parterna inte vill. Som i ett vanligt förhållande.
Idag har jag mailat till Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef på FK. Ska bli spännande att se om jag får svar... ___________________ Hej Therese! Jag satt i publiken när du talade på Ifas debattforum i lördags. Till att börja med vill jag säga att du skötte din uppgift på ett bra sätt, i din "utsatta" position i sammanhanget. Tack för tydlighet och för att du lyssnar. Nu till min fråga... Du sa att vid tvåårsomprövningar ska handläggaren inte utreda assistansbehovet på minutbasis, när det är dokumenterat att funktionsförmågan inte kommer att förbättras. Jag uppfattar att du sa att man ska titta på det förändrade behovet, och inte se det som en ny ansökan. Detta pratades det mycket om efter dagens slut i lördags. Vi som närvarar vid många omprövningar ser tydligt att handläggare på LFC mycket sällan arbetar på det vis du beskriver. Snarare får vi höra att "direktiv uppifrån" gör att handläggarna ska se varje omprövning som en ny ansökan. Såvitt jag kan se handlar detta om en bristande intern kommunikation. Jag undrar därför vad/vem jag ska hänvisa till, när en handläggare går in på djupet och utreder mycket intima nära behov på minutbasis hos en person med (exempelvis) en progressiv sjukdom. Var kan jag läsa vad som gäller? Ska jag be dem kontakta dig? Jag har ett väldigt stort kontaktnät, både som assistansberättigad och som assistansanordnare. Med stor glädje ska jag förmedla ditt svar på detta mail i alla mina kanaler, så att vi alla tillsammans kan se till att onödiga kränkningar av människors integritet inte görs. Bästa hälsningar, Ninnie Wallenborg Atlas Assistans
Hej Ninnie! Är det inte bra att handläggaren går in på djupet och utreder om behovet har ökat så att FK kan bevilja mer assistans? Antalet beviljade timmar/vecka ökar ca. 2,5 timmar/år vad tror du det beror på och hur länge tror du att den trenden kommer att fortsätta?
Ifall de svar du får pekar på att du har rätt i dina tankar... då borde det svaret gå att använda vid överklagande. Att det beslut FK tar är fel utifrån vad svar du får från denna person du skrivit till. Om den överklagan inte faller ut positivt då är det enbart tomma ord du fått.
"Intressanta siffror: Enligt siffror från Försäkringskassan fick 808 personer sin assistansersättning indragen 2008-2011." Ninnie, Jag kommer fram till att 4809 personer fick sin assistansersättning indragen 2008-2011. Nybeviljanden mellan 2008-2011 var enligt mina beräkningar 4904st. Under dessa år ser man en trend att indragningarna ökar och nybeviljandena minskar. Under 2011 var indragningarna 1274st och nybeviljandena 1070st, alltså 204 personer mindre med assistans än 2010. Redigerat 2012-11-24 10:28
Ok, ja jag bara klippte in siffror från FK.
Idag fick jag svar på mitt mail... Inte så mycket till svar egentligen, men ändå! ____________ Hej Ninnie, Först och främst vill jag tacka för din återkoppling, det var en intressant dag och det är alltid värdefullt att delta. Vi fick med oss många bra synpunkter att arbeta vidare med. Som jag förstår på ditt mail behöver jag förtydliga hur vi arbetar med behovsbedömningsstödet vid tvåårsomprövningar. Det är olyckligt att jag inte var tydlig nog, jag beklagar detta. Det som vi kommunicerade är att behovsbedömningsstödet används vid alla utredningar. Vi sa även att Försäkringskassan inför ett kundmöte undersöker vilka uppgifter som vi finns hos FK sedan tidigare som kunden har skickat in eller som Försäkringskassan har tillgång till tex i samband med en tidigare tvåårsomprövning. Det ingår i handläggarens förberedelse inför kundmötet att se vad vi har för uppgifter. I de fall som det sedan tidigare finns uppgifter hos FK sa vi att handläggaren ska stämma av med kunden om uppgifterna fortfarande är aktuella eller om det har skett någon förändring, då kan man till exempel prata om de olika behovsområdena i behovsbedömningsstödet. Ibland kan det finnas behovsområden i stödet som inte framgår i den tidigare utredningen och då går man igenom dem. En tvåårsomprövning ses som en förutsättningslös ny prövning men det innebär inte att Försäkringskassan ska ge sken av att vi inte vet någonting sedan tidigare. Det vore väldigt ineffektivt av oss om vi använder stödet på det sättet, inte heller kundvänligt. Utgångspunkten vid kundmötet är att vi ska underlätta för kunden och förbereda oss så bra som möjligt så att mötet blir smidigt. Mötet är ett tillfälle för den personlige handläggaren och kunden att träffas och för kunden att framföra sina behov. Det kommer att ta ett tag innan stödet känns naturligt att använda vid kundmötet, våra handläggare och kunder kan uppleva att det är otympligt i början, men efter ett tag kommer det att flyta på mer naturligt. Innan mötet kan handläggaren fylla i uppgifter som vi redan känner till, då behöver inte de frågorna lyftas igen, annat än att stämma av att de fortfarande stämmer såklart. Jag hoppas att detta rätar ut de frågetecken som finns, annars är du varmt välkommen att höra av dig till mig igen. Vi kommer även att fortsätta arbetet med stödet och hur man bäst använder det i praktiken, i detta arbete tar vi med oss de viktiga synpunkter som lyftes till oss på debattforumet. Jag vill även passa på att säga att tvåårsomprövningarna är ofantligt viktiga, då det är ca 1/3 av våra kunder som får ett utökat antal timmar efter en tvåårsomprövning visar det tydligt att det är viktigt att gå igenom behoven igen. //Mvh Therese Karlberg
Vad Therese här svarat dig Ninnie är vad som FK gjorde för ett år sedan hos oss. Så jag förstår inte vad hon menar med inkörningsperioder.. Jag tror hon är ute och svamlar samt inte vet hur FK gör redan idag. Bedömaren som kommer har gamla uppgifter med sig och man går igen om dom och kollar om dom stämmer.. samt tar upp nya saker. Det gav oss fler timmar..
Jag undrar vad som ska ingå i omkostnadskontot?
Precis som Anna skriver... Tänk även på att papper, skrivare, dator, mobilt bredband. telefon, porto, kaffe, mjölk, te, frukt, socker, mjölk kan vara omkostnader. Du måste kolla med din anordnare!
Jag har personlig assistans genom privat assistansbolag. Vill nu åka riksfärdtjänst, då säger assistansbolaget i från om att jag inte får ta med mej ledsagare i färdtjänstbussen. Eftersom assistansbolaget får stå för den kostnaden. Kommunen säger att det ska ingå i assistansersättningen. Vad är rätt och vad är fel?
Kan bara instämma med Anna. Vad är problemet? Be dem förklara vad som hindrar...
Självklart att det är en assomkostnad.
Jag har en assistent som har arbetat mindre än ett år hos mig, och i början gick det super med henne men de senaste månaderna har jag märkt att hon är lite *annorlunda*. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men något har varit annorlunda men jag vet att hon sa att familjen skulle bygga ut sitt hus i sommar och jag har hela tiden tänkt att de har mycket med det och att hon är trött Hon har i alla fall sökt ledigt enstaka kvällspass nu i sommar (alltså halva pass) och jag har tagit för givet att de bygger på kvällarna, nu i veckan så frågade jag nyfiket varför hon tagit ledigt den kvällen när hon ändå arbetade morgonen, eftersom jag förväntade mig att svaret skulle bli att de bygger. Jag ville bara höra mig för hur långt de kommit Men hon blev väldigt nervös och svarade att hennes son tyckte att hon arbetade så mycket och han ville att hon skulle vara hemma någon kväll. (det lät konstigt med tanke på att sonen är 20+ år och assistenten arbetar inte ens heltid) Jag sa i alla fall att jag trodde de byggde men då sa hon att de hade inte ens gjutit grunden än. (Och det var också ganska konstigt då jag minns att hon berättat att de har gjutit grunden till huset för länge sedan [det var nog 1-2 år sedan]) På kvällen skämdes jag för att jag frågat, alla får ju ta ledigt utan att redogöra varför men jag var ändå ganska fundersam över hur hon reagerat Men sent den kvällen så såg jag hur kommunens nattpatrull kom med bilen till mitt bostadsområde, och det var bla min assistent som arbetade Alla får ju arbeta extra på andra ställen men jag tänker på vilken risk min assistent tar, då jag ibland kallar på nattpatrullen på nätterna, det skulle nog ha blivit ganska pinsam situation för oss bägge i så fall Jag undrar vad jag ska göra, ska jag säga till henne att jag såg att hon arbetat på nattpatrullen? För hon kanske tycker det är pinsamt att erkänna det men samtidigt så sa hon några timmar innan att hon tar ledigt för att sonen tycker hon arbetar för mycket... Vad ska man göra?
Det var mycket som blivit fel här. Inte kan man ta ledigt från sitt arbete hur som helst. Man tar semester eller tjänstledigt. Det är omgärdat av regler och man kan inte ens räkna med att få ledigt vid begravning om det inte är ennära anhörig som gårr bort. Så du behöver inte ge henne ledigt för jag antar att du själv får problem med att fylla upp hennes pass med vikarier. Alla får inte arbeta extra på andra ställen, det är också omgärdat av regler hos arbetsgivaren. Är det i samma branch kan det vara otillåten konkurrens. Dessutom ljuger din assistent för dig och vem skäms? DU? Det bästa är ju att du tar upp detta vid ett samtal med henne, gärna med en annan person närvarande som kan vara till stöd för dig. För här är det ju olika regler som skall följas och som du behöver ha koll på. Sluta också att ge henne ledigt. Hon har ju sina timmar och schema hos dig.
Både de som har assistans och assistenterna själva brukar tala om att höja yrkets status och då funderar jag på: - Din assisitent ljuger för dig - Kräver ledigt utan anledning och - Arbetar i den kommunala hemtjänsten när hon skulle varit schemalagt hos dig Hur ser hon då på arbetet hos dig? Knappast som ett seriöst jobb. - Du låter henne ta ledigt hur som helst, när man i andra yrken knappt får gå på mormors begravning utan att ta semester. Hur ser du själv på dina assistenters arbete hos dig?
Jag måste förtydliga, fastän jag tycker det står klart och tydligt i min text, men min assistent har ansökt om semester för kvällspass hos mig, ett kvällspass som skulle sluta kl 21.00. Hon har arbetat hos kommunens nattpatrull och vad jag vet så börjar de arbeta kl 22.00. Vilket jag anser sker på hennes fritid Jag tycker själv att jag gjorde fel som frågade vad hon skulle göra på kvällen. Men hon har heller ingen skyldighet att redogöra för mig vad hon tänker göra på sin fritid
STOPP! Det är inte alls ok att begära semester enstaka dagar och jobba på annat jobb än sitt ordinarie 5!! gånger. Semester får Arbetstagare för rekreation och vila så att man orkar med sitt jobb. Man ska ha minst 3 veckors sammanhängande och sen en hel vecka sammanhängande till, den sista veckan kan man antingen spara eller ta ut i dagar(man har 25 semesterdagar, men beroende på schema kan semesterrätten se annorlunda ut.). Du skriver att din ass. verkat annorlunda och att du trott att hon varit trött för att de byggt, i stället har hon varit trött för att hon jobbat extra på annat ställe. Hon har om inte ljugit, så undanhållit sanning för dig, och troligen för din anordnare (hennes arbetsgivare), det är fräckt och visar att hon inte tar sitt jobb på allvar. Korrekt skulle det vara om hon begärt tjänstledigt för att prova på annat arbete, det kan arbetsgivaren antingen godkänna eller neka, beroende på vad de och du tycker. Men om man har extrajobb får det aldrig gå ut över ens ordinarie arbete, det är dags för en varning och om det upprepas fog för uppsägning.
Bra info Karin!
Vilken pärla! Jag hade inte klarat av att ha en assistent som ljuger för mig. Den hade åkt på grund av just det. Känns ju helt ostabilt att ha en sådan människa i sitt hem.
Assistenten skulle alltså arbeta 13 timmars dagar på fredag, lördag och söndag hos mig. På fredag och lördag hade hon ansökt om semester på kvällarna (6 timmar) På torsdag kväll såg jag henne med nattpatrullen, och på fredag morgon kom hon och arbetade hos mig. Hon var ganska trött, fungerade fortfarande men var otroligt seg På fredag kväll såg jag henne med nattpatrullen, och på lördag morgon kom hon och arbetade hos mig. Jag var nära på skicka hem henne efter tre timmar för hon var helt borta i huvudet. Jag var tvungen att upprepa mig tre gånger när jag sa något, första gången fick jag ingen respons, andra gången hörde hon men missförstod mig totalt och tredje gången gick det halvt fram. Hon maskade sig, protesterade och struntade till sist att göra vad jag bad henne om. Jag bestämde mig redan när hon slutade hos mig för dagen, att om jag ser henne med nattpatrullen på kvällen, då ringer jag och förbjuder henne att arbeta söndag morgonen hos mig. Och visst, jag såg henne med nattpatrullen så jag tog upp telefonen och ringde. Hon blev förvånad och påstod att hon kommer att orka jobba hela söndagen ännu (13 timmar och utan någon sömn). Men jag sa nej och jag sa till henne att det är hon som ska ringa kontoret på måndag och säga varför jag förbjudit henne att jobba Hon kom på söndag eftermiddag, jag vet inte om hon var sur eller, men hon sa inte ett ord de första timmarna och till sist kände jag mig tvungen att säga något så jag började prata om nyheter. Fick bara snäsiga svar och till sist bestämde jag mig för att gå och lägga mig i sängen, tidigare än vanligt På måndag ringde det en person från kontoret, hon hade varit medveten om att assistenten skulle arbeta extra hos nattpatrullen och hon sa att det var "tjänstledigt" assistenten hade blivit beviljad. Hon förklarade att assistenten hade dåligt med pengar osv. Jag frågade varför jag inte hade blivit informerad om det, jag frågade om de vetat att hon ansöker om tjänstledigt hos mig och arbetar hos nattpatrullen men de påstod att det hade inte assistenten sagt, assistenten hade sagt att extra-jobbet kommer inte att påverka jobbet hos mig. Och hon hade även sagt att hon har inte varit annorlunda eller trött när hon har varit hos mig (skitsnack!!) I dag har assistenten varit tillbaka på jobbet hos mig, men hon har inte sagt ett endaste ord ännu, jag är så förbannad att jag är på väg att koka! Inte för att jag skulle orka höra på något skitsnack heller men OK, vad nu då? Jag vet inte vad jag ska göra, jag känner mig sååå besviken på anordnaren som vetat men inte sagt till mig!
Hon måste vila inför dina arbetspass, av säkerhetsskäl. Händer det nåt så står det framförallt di8g, men övriga inblandade dyrt.
Låter inte bra. Jag skullesagt upp PA direkt om någon avmina betett sig som Din. Mitt råd: Byt ut denne PA eller byt anordnare!
Utan tvekan ska anordnaren ta tag i det hela. Du ska inte ha kvar henne, man kan inte fungera i sitt liv med sådana assistenter och det är arbetsgivarens ansvar att fixa det. Det är självklart synd om henne som inte har gott om pengar men du ska inte bli lidande.
Vad sägs om att vi försöker blanda in lite arbetsrätt i svaren i denna tråd och inte bara en massa löst tyckande? Vad som är grundläggande i fallet är ifall det är en eller flera olika arbetsgivare inblandad i det här fallet? Är det en arbetsgivare (kommunen) så har inget fel begåtts. Arbetsgivaren bestämmer själv var dess anställda ska arbeta. Är det två arbetsgivare så kan huvudarbetsgivaren ha synpunkter på att en anställd har ett extrajobb. Ifall huvudarbetsgivaren har godkänt att den anställde har ett extrajobb så ska dock brukaren inte ta ut sin frustration på assistenten ifall extrajobbet inverkar menligt på assistentens arbete hos brukaren. Då ska brukaren ta upp det med sin assistansanordnare! Ifall en kassör på Burgerking ljuger till en kund angående vad denne gör på den tid den ej vistas på arbetet skulle det i.s.f. räknas som en skälig orsak för uppsägning? Nej! Så vad är det som får vissa brukare att tro att det är giltig orsak till uppsägning inom assistansbranschen? I detta fall är det dessutom väldigt oklart vilka befogenheter som brukaren bemyndigats med av arbetsgivaren så det är väldigt svårt att svara på vilka eventuella fel som begåtts. Men jag tycker det luter mot att assistenten är fri från skuld. Sen kan man ju också tycka att det är lite underligt att vissa brukare tycker att det är helt ok att en assistent jobbar i 26 timmar i sträck hos en enskild brukare men att det är helt uppåt väggarna horribelt att en assistent jobbar 13 timmar hos en brukare efter att de först jobbat 6 timmar någon annanstans.... Redigerat 2012-11-06 12:04
Är ju rätt uppenbart att det är två arbetsgivare då TS skriver att hon visst accepterar att PA även arbetar för kommunen och inte bara för henne. Likaså är det skillnad på att arbeta 26 timmars pass hos en brukare, då följer man ju den brukarens livsrytm med vila (jour), när brukaren vilar, ingen är ju lika aktiv hela dygnet. Men om man jobbar i nattpatrull så åker man ju omkring och är aktiv hela tiden.
Är det någon här som ved vad det blir för timersättningen för assistansen 2013? Borde väl bli några kronor. B´rukar man inte få veta det i slutet på juni vilket belopp som ska gälla kommande år? D Redigerat 2012-07-02 20:11
Det är inte klart ännu.
Nu har regeringen fastställt schablonbeleppet för assistansersättning 2013. Det kommer att vara 275 kr per timme.
Det börjar vara dags att ringa till FK och berätta att jag nu bor med min kille. Är rädd de ska dra bort en massa timmar som jag har och behöver. Någon sa att om man tex har 100h för matlagning,städ,handling osv så tar de bort hälften om man bor med någon. Min sambo är ju borta mycket så jag gör det mesta av städ osv så om de tar timmar så kmr jag tex att dra in på något annat :/ någon som harerfarenhet av detta? Har i princip ASS dygnet runt m sovande jour
Hejhej, Det viktiga är ju att ha den assistans man behöver. Är det så att du behöver all assistans så ska du ju ha det. Ring anonymt till FK och fråga hur de agerar i den typen av ärenden. Lycka till!
Jag befinner mig i en svår situation, jag har ingen att prata med heller, jag är redo att minska timmar men jag vill inte förlora mina assar OM jag minskar 2 timmar per dag=14 timmar per vecka, finns det möjlighet att anordnaren kan betala samma lön till assarna som de har nu? Är det något annat jag ska tänka på? Jag har nu två heltidsanställa och en deltidsanställd
Aline, jag tror bara att anordnaren kan besvara din fråga. Det beror ju helt på hur mycket som finns i din "budget".
Ni som haft omprövning av er assistans under den senaste tiden, hur har det blivit för er? Fått mindre/mer timmar grundläggande behov? Fått mindre/mer timmar övriga behov? Har ni fått samma antal tim bara att det fördelats på annat sätt nu än innan?
Fick fler timmar! Tog upp ett tidskrävande moment som vi glömt bort att ta upp tidigare. Vi kunde ha sökt innan omprövningen. Men så gjordes inte, så då tog vi upp det på omprövningen istället. Bra med två-års omprövning ifall man missat något. Eller saker ändrats.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh