jag blev lite förvånad när mitt nya assistans bolag berättade att assitenterna ska betala förmånskatt, på det de tex äter ute, eller gör annat där de är med.. jag ska skriva assitentens namn på kvittot så att de får betala förmånskatt. jag har nu haft assistans i 1.5 år, och på de 3 bolag jag haft kontakt med innan har ingen nämt detta . jag har innan jag vart brukare jobbat som PA och jag har aldrig betalat skatt för biobesök, mat eller fika. rent generellt förlorar ju assitenten på att jobba med en aktiv brukare som ofta hittar på saker hemmifrån o att tex äta matlåda är omöjligt! Hur ska det gå om en assistent följer med utomlands, det om något måste ju kallas förmån då... resan betalt, hotell betalt all mat mm betalt. inte kul månaden efter når man ska betala en extra skatt på redan skattade pengar. det är ju inte assistenten som väljer om vi äter ute eller hur?? Hur har ni det, betalar era assistenter förmåns skatt?? Vi fick en ganska stor förvåning här hemma... och det ställer till lite problem, för vem vill vara hungrig i timtal när brukaren är ute på vift, men att behöva betala för mat, när man redan tänkt äta matlåda.. eller vill hänga med till kolmården, eller på bio mm just nu är det många funderingar i mitt huvud hoppas få låna era eftarenheter att bolla mina tankar emot
Detta har inte jag hört talas om, förutom då assar blir bjudna på mat dagligen, då är det befogat. Vad är det för assbolag du har?
Men...är det inte det ass pengarna ska gå till?? Om du vill gå på restaurang eller bio o s v så måste väl de följa med, de har inget val...eller?? Visst, på restaurang kan de sitta bredvid och glo utan att äta, men hur kul är det på en skala?!
Mina pa äter som "pedagogisk måltid" skattar inte. Men visst jag kan "Bjuda på" mat varje dag till en o samma ass får då kan skatteverket gå in o granka o ev begära förmån skatt
Ska inte beskattas, är pedagogisk måltid. Inte heller om man bjuder på EN måtid hemma ska det beskattas (står på skatteverkets sida). Om det däremot ingår gratis "utemat" varje dag, såsom lunch, är det skattepliktigt eftersom det då är en löneförmån. Bolaget har fel, utan tvekan, såvida du inte bjuder på utemat varje dag.
Citerat från Skatteverkets hemsida. "Vårdpersonal som äter tillsammans med senildementa inom äldreomsorgen eller förståndshandikappade beskattas inte heller för kostförmån vid måltider då de har tillsynsskyldighet. Skattefriheten gäller även för personliga assistenter som arbetar åt personer som får assistansersättning pga. psykiskt funktionshinder. En förutsättning för skattefrihet är att vårdpersonalen och de personliga assistenterna har skyldighet att delta i måltiderna enligt anställningsavtal eller liknande. Skattefriheten omfattar inte personliga assistenter som arbetar åt fysiskt funktionshindrade." Även enligt IfA seminarium som jag varit på är ej måltider att betrakta som assistansomkostnader. Detta är en klurig fråga dock, och egentligen regler som borde förändras enligt min mening, eftersom assistenterna sällan har rast, utan måltidsuppehåll när brukaren så önskar, vilket gör ätandet till en del av jobbet så att säga. Kanske något någon referensgrupp borde be Assistanskommittén kika på, så att reglerna blir klarare.
Jag har enbart ett fysiskt funktionshinder men måste ha m pa då jag äter på restaurang för att dela mat etc..Samtidgt äter pa då med de inte kan ta med medhavdmat den dagen. Jag skickar in kvitton då de äter o skriver det om utlägg då jag lägger ut för pa:s mat men enligt lagen bör de ju inte få maten då jag inte är psykiskt funktionshindrad eller?
Ja, som jag tolkar Skatteverkets skrivning, så är det enbart assistenter till psykiskt funktionshindrade som är skattebefriade. Gå in på Skatteverkets hemsida och kolla reglerna för kost- förmån. Enl IfA:s vägledning kan ngn enstaka måltid räknas som skattebefriad rent generellt.
Nu har jag fått mera kött på benen har talat med min samordnare igen och när jag fått en mer ingående förklaring så är det ganska ok att de får skatta för det de blir bjudna på. samt att ska man följa lagen så ska det vara så. jag vill absolut ha en lagföljd assistans så jag känner mej nöjd med förklaringen jag fått. Jag har ofta med pa ute o äta, dels för att träna på att våga äta ute , på mitt nya inte speciellt själv förtroende höjande sätt. Och den lilla beskattningen är faktiskt billigare än att ha med matlåda o man kan även få bättre mat.. Ibland är allt så nytt o så luddigt i funkis världen. personligen tycker jag att det är lika svårt för mig att äta i offentlig miljö som för den som är psykiskt handikappad. det har hän mer än en gång att jag inte klarat äta ute bland folk. och det är inte alltid en dans att äta med ett ängsligt Cybertroll som helst vill fly hem till soffan o äta utan att bli tittad på... Att jag dessutom äter så långsamt vore plågeri mot assistansen att inte låta denne äta samtidigt... Jag följer lagen för att jag ska, men jag tycker den är lite snedvriden samt något diskriminerande.. och jag är jätteglad att mitt bolag ser till att jag personligen inte åker på en smäll vid granskningen om den kommer.
Det där kommer jag att undersöka närmre på måndag... Det känns som bestämmelsen är gjord enbart för att det fanns en sådan för vårdpersonal som arbetar med psykiskt funktionshindrade och de behövde utvidga den till även pa för dessa personer. Kanske för att de inte behöver någon praktisk hjälp under måltider, och det utåt sett ser ut som de inte behöver hjälp.
Klurigt det här och intressant. Om man tittar på huvudregeln, så säger den så här ang kost: "Om arbetsgivaren tillhandahåller kost är det en skattepliktig förmån för den anställde. Det saknar i princip betydelse om kosten erhålls på den ordinarie arbetsplatsen eller vid tjänsteresa eller konferens." D.v.s. det saknas betydelse att man inte har ngt val - svårt med matlåda på konferens. Sen har Skatteverket gjort ett förtydligande just gällande personliga assistenter, som säger så här: "Skatteverket anser att kostförmån som en person får i sitt arbete som personlig assistent åt en annan person som erhåller assistansersättning på grund av psykiskt funktionshinder omfattas av den skattefrihet som gäller för den vårdpersonal som inom omsorgsvården äter med förståndshandikappade eftersom det är samma grupp av patienter. Skattefriheten gäller oavsett om den personlige assistenten är anställd av en kommun, ett brukarkooperativ, en serviceorganisation e.d. En förutsättning för skattefriheten är att den personlige assistenten enligt anställningsavtal e.d. är skyldig att delta i måltid med den psykiskt funktionshindrade. Detta ställningstagande innebär inte en utvidgning av de personer som kan få skattefri kostförmån utan ett förtydligande av gällande bestämmelser. Det bör observeras att skattefriheten inte omfattar personliga assistenter som arbetar åt fysiskt funktionshindrade." Det enda jag hittade i Allmänna Råd var detta: "Med förbandsövning bör förstås en sammanhängande övningsverksamhet med krigsorganiserade eller för utbildningsändamål organiserade staber och förband eller kadrar till dylika enheter, om övningsverksamheten bedrivs på ett sådant sätt att personalens arbetsinsatser inte kan tidsplaneras och att arbetet inte kan avbrytas av i förväg bestämda raster eller uppehåll för vila m.m. I tid för förbandsövning bör även räknas in förberedelse- och avslutningsverksamhet som har sådant samband med övningen att arbetet inte kan tidsplaneras." Tycker egentligen att detta är en rätt träffande beskrivning av assistenternas arbetssituation Men Skatteverket tycks inte hålla med. Vad jag förstått är kostnaden för assistenten (förmånsskatten på värdet av en genomsnittslunch i Sverige) c:a 10 kr, vilket ju kanske inte är en jättesumma. Dock tycker jag som de flesta att principen är fel. Maten borde inte vara kostförmån.
Jag undrar om något assistansföretag verkligen drar skatt på assistenterna, vi räknar det som omkostnad. Är man däremot med sin brukare på arbete kontinuerligt så vet man ju det och då får man betala sin lunch själv eller ta med. Hur gör i på andra ställen?
Till sidans topp
Jag är i behov av utökning av mina timmar. Har en ansökan inne hos FK nu men skulle vara i behov av extra timmar nu innan jag kommer få beslut. Finns det några regler för hur många timmar eller dagar man får söka utökning för per år?
Utökat antal timmar behovsprövas, det finns inget antal som man har "rätt" till att söka per år.
Kont din lss handläggare så får hon/han pröva om du kan få tillfälliga timmar tills dess fk har belsutat om dina nya timmar
... att söka en ny assistent. Det har börjat trilla in pärlor, den här t ex som är en kvinna som vet var skåpet skall stå och som vill visa mig var: ".... Jag är principfast och detta betyder att jag står fast vid något jag vill uppnå och med beslutsamhet och stark vilja försöker jag nå min målsättning. Egenskapen som jag ser det blir bra i arbete med funktionshindrade människor för att uppnå en positiv relation." eller denna kvinna som tycker att hon är den rätta trots att jag tyyydligt skrivit att jag varken behöver stöd eller vård: "...där ni söker en personlig assistent, även om jag aldrig har arbetat som personlig assistent så har jag länge funderat på att söka en tjänst som personlig assistent. Eftersom jag tycker om att ha kontakt med mina vårdtagare under längre perioder vilket man inte har på sjukhus." Eller den mer människoälskande typen: "Tills nu har jag fått ut min generositet och givmildhet som mest i privata livet, men känner att jag skulle vilja dela med mig också professionellt till en människa som behöver min hjälp." Herreminje.......... var kommer alla dessa stjärnor ifrån?
Säkert från samma gata som flertalet sökande kom i från , som sökte jobb här. Jag blir mörkrädd ibland faktiskt. Redigerat 2007-08-15 19:59
Herregud Morticia, man blir ju mörkrädd när man läser ditt inlägg. Vilka människor det finns.....
Hej! När jag läser era inlägg om kufiska sökande kan jag bara hålla med! Har intervjuat en del för en nära släktings räkning och en av de värsta jag mött,var en som förklarade att det värsta hon visste var personer som hade egna åsikter om hur jobbet skulle skötas, så att hon inte kunde få bestämma själv. Raster var också mycket viktiga så att man fick gå ifrån jobbet ibland
*skrattar* Ja, den var svårslagen men .... jag tänker fortfarande på den sökande som ville puscha för sig med hjälp av ett foto i tomteluva. Hur tänker man då?
Jo, och den kristna sökanden som hatade muslimer så starkt att hon på tre sidor beskrev vad hon ville göra med dem *ryser* .......... och så avslutade hon med "jag hoppas att du inte umgås med sådana". Häpp, nej de hade bokstavligen fått springa för livet. Hon var helt galen!
Det påminner ganka mycket om en uppsats i arbetsmiljökunskap som jag opponerade på förra veckan, DEN gjorde mig mörkrädd (lika mycket som då jag läste arbetsmiljöverket tips till de som jobbar som assistenter, nämligen att kräva att få läsa FK/kommunens beslut om vilka specifika insatser man behöver hjälp med redan innan man anställs). Det jag ville nämna från den uppsatsen var att för att PA ska ha en bra arbetsmiljö så måste vårdtagaren (som det så trevligt stod) byta ut hälften av sina möbler, om man sitter i rulle då måste man byta till såna byxor med blixtlås längs hela byxbenen och jackor som stängs på baksidan. Det beskrevs även att man skulle ha träffar utan den ass.berättigade, både med och utan chefen (som om det inte finns ass.berättigade som är sina egna arbetsledare och assarnas chef) och att man skulle göra en riskrond då och då och ifall vårdtagaren inte åtgärdade arb.miljöproblemen kulle assistansen dras in. Uppsatsen godkändes såklart av läraren bla med kommentaren: mycket bra lösningar på ett problematiskt yrke. Jag tror tyvärr att många kommuner fostrar assarna till det tänkandet
Människor som inte har en susning om assistans uttrycker sig så som Moon skrivit om. Jag tycker i alla fall att man får visa lite intresse och ta reda på i förväg vad ett nytt jobb i en annan bransch kan innebära. Här luktar det inget intresse för jobbet, troligtvis har dem varit tvingade att söka.
hej kan man ansöka om fler timmar tillfälligt om man behöver det i samband med resa el dyl? Vad krävs för att få det?
Du kont din lss handläggare på kommunen o sök om tillfälligt utökade assistenttimmar Specificera så gott du kan vad extra timmar ska gå till, de har en förmåga att anse att man har goda levnadsvillkor utan att resa o ofta anser de att ni får spara redan beviljade timmar Stå på dig!
Det är kommunen som handlägger "tillfälligt utökat behov som det heter" och du ställer din ansökan till din LSShandläggare på kommunen. Tala om hur mycket assistans du egentligen är beviljad under aktuell tidsperiod och varför de timmarna inte räcker och motivera den utökningen du anser nödvändig.
Tack för svaren!!! Det handlar om att min son skulle behöva ha med sig assistent till move and walk (el snarare jag som behöver ha med någon så jag inte behöver "jobba" dygnet runt ). Jag jobbar själv som assistent 8h/dag under denna period. Barnets pappa är inte med oss till Göteborg. Jag skulle behöva ha 8 h extra assistans/dag och därmed ha "föräldraansvar" resterande 8. Min son är beviljad 11 h/dygn, således behöver han 5 h extra/dag. Han är tre år. Nån som vet om det tas nån hänsyn till att vi ska lämna hemorten... en assistent kan ju inte jobba 11 h/dag i fyra veckor... Jag ska ringa lss-handläggaren imorgon... men vill gärna ha synpunkter på mina "krav"...
Lizzy: du tror alltså inte att det kan bli aktuellt med utökade timmar?
Jo absolut! Det ena utesluter inte det andra. Det är just vid olika typer av resor som personer brukar ansöka om, och beviljas, utökade timmar. Lycka till!
Jag har inte personlig assistans. Och har inte något omkostnadskonto för omkostnader. Allt som behövs får jag betala själv. Handskar lyckas jag tjata hit från företaget till 1/4 av årets förbrukning. Och en del använder samma handskar till toastädning och sen till matlagning! *urk* Vissa saker har ju alla... Men sen är det mängden som används, 1 liter YES på två månader i ett hushåll där ingen mat lagas? Samma gäller flera andra städ/tvätt produkter. Och sen är det allt det som jag "bör" köpa eller fixa för att personen ska kunna jobba. En annan mopp, vårdarrullstol (samma modell som en tidigare kund) för den kan h-n köra, sjukhussäng (visst vill jag oxå ha en bättre säng)... En kvinna tyckte att jag skulle passa bättre på servicehus, för att det är bättre arbetsmiljö... (det är långt ifrån dålig arbetsmiljö här hemma. Men tidens jag är beviljad leder till stress som gör att det är jobbigt) En (som jobbade på det företag jag hade tidigare som utförare av hemhjälp) ville att jag skulle köpa en superdammsugare. Mycket bättre än den jag har. Det skulle bli mycket lättare för henne att arbeta. Den skulle bara kosta 3000 kr i 36 månader... Hennes svärson säljer... Och hennes andra kunder hade tackat ja... När jag sa nej, jag har inte råd så blev hon arg. Och la all sin energi på att förstöra för mig (och sig, då hon fick sparken) Rörigt inlägg... Men frågan är hur man smidigast hanterar personalens önskemål?
Jag hade samma problem med min hemtjänst när jag hade dom. Men jag lyckades få dom att fatta att detta inte är en instution eller sjukhus, så det är bara att gilla läget, man anpassar ju bort sej själv om man skall vara alla tillbemötande. Det faller på sin orimlighet. Vart skall man förvara alla dessa jävla prylar som dom garanterat inte har hemma hos sej själva? Det är inte svårare att hjälpa oss att hålla i ordning i våra hem än det är för dom själva i deras egna hem.
Folk som beter sig så borde nog aldrig jobba med människor. Det är inte alltid bekvämt att jobba, men någon jäkla måtta får det vara. Bekvämast vore väl om de kunde få bidrag och slippa jobba alls .
Jag har haft depression sen innan jag blev "synligt" rörelsehindrad. Men att komma till psykvården blev svårare i rullstol. De tror plötsligt att det är rullstolen som är depressionen. Och att de inget kan göra... En läkare tyckte jag skulle vara glad och nöjd eftersom jag har en så fin rullstol. Värre för dom med "fula" rullstolar? Får dom ha en depression? Det finns ingen i min omgivning som kan hjälpa mig, Mamma har sitt liv, sitt jobb, 60 mil bort, pappa är död, syskonen jobbar och är upptagna. Så vill jag lösa mitt liv är det mitt ansvar. Visst har jag stöd från BOSSE, råd, stöd och kunskapscenter. Men jag har ingen som ringer myndigheterna om inte jag orkar. etc.
Tillhör du LSS har du rätt till råd och stöd via dem (här i skåne är det landstinget som står för den biten), de kan samordna kontakter och ta tag i det man inte orkar själv.
Måste inte beviljas, men man måste tillhöra LSS. Läs i Lss-lagen, minns inte exakt vad det står om stöd just nu. Lycka till
Men herre gud, du kan ju inte allt själv. Vart har dom fått det ifrån? Om det nu är så svårt att fatta för dom där utredarna så får du helt "enkelt" överdriva och lämna ut dej än mer själv, tyvärr.
personligt! hur kommer det sig inte att du har PA??? jag har läst ganska mycket om dej av dej o du verkar ju onekligen vara dålig. jag har jobbat som Pa åt folk som verkar ha en 10del av dina problem!! Jag var själv med om en större olycka o hamnade i rullstol. och jag fick tom fler timmar än jag yrkade på för de tyckte att jag behövde den omvårdnaden o inte skulle förlita mej på min familj hela tiden.... Jag kan inte förstå varför du förnetas PA, det låter ju helt ovårdigt.... Skickar lite jävlar anamma
jag har en sprayflaska med vatten o lite yes färdig blandad. för jag tål inte diskmedel i större mängder.. det blir ekonomiskt oxå jag gör av med typ 2 flaskor yes per år med denna metoden..
Mitt hem ska vara ett hem, heldre att de slösar, men att det luktar som jag vill. aldrig att det skulle få lukta instutition hos mej. Jag tycker det är praktiskt med papper istället för handdukar, för tydligen tvättar folk händerna olika, sedan jag fick assistans har kökshandukarna blivit solkiga snabbt, de var de inte inna. o det känns så ofräsht!! så använd papper brukar jag säga fniss
Hmm... har aldrig känt att just detta med hushållspapper och disk- och tvättmedel är något problem.
Eftersom det sällan är samma person som fortsätter arbetet som började det och det sällan är personer som varit hos mig tidigare, så blir det för mycket att tala om hur de ska göra då det ändå slarvas (o-)medvetet. Även om jag sagt ifrån så tvättas ALLT i 40 grader och färger + vitt blandas hejvillt, en ursäkt när kläder missfärgas vore inte fel, men den får jag nog vänta ett bra tag med. Det är bättre att kläderna är rena än att de doftar gott, den egentliga anledningen till varför jag har det billigaste är för att de ofta glömmer kvar det i tvättstugan. Det hjälper inte att bli tokig över hemtjänsten, det är ändå en ny person och ovetande peron som kommer nästa gång. Lukten av rengöringsprodukterna får jag sällan känna av eftersom det slarva så oerhörd mycket. En del tar bara synliga fläckar och vid tillsägelse menar att det inte finns tid att göra det bättre. Som tur är betalar jag åtminstone inte för hemtjänsten eftersom jag är student hade jag fått betala den vanliga tusenlappen/mån som innan så hade jag avsagt mig hemtjänst och köpt in tvätt- och städhjälp privat.
Förvirrande rubrik, men så är frågan! Säg att systeryster ska gå på systemet, men assistenten är under 20. Eftersom det behövs hjälp, så plockar assen upp varorna och betalar. Kassörskan kommer givetvis att be om leg, men assen är ju inte köparen så hon visar systersysters leg. Kassörskan ber om assens leg, men hon är ju som sagt under 20. Vad händer? Måste man som brukare välja vilken dag man ska gå på systemet pga av detta? Måste man helt enkelt "välja" äldre assistenter? Säg att jag som assistent åt en "äldrekvinna" ska följa henne ut på krogen. Stället har 23års gräns, jag är 21år, kvinnan är över 23år. Kommer vi att bli nekad att komma in i dörren? Samma sits här, måste man som brukare välja vilken dag man vill gå ut beroende på vem som jobbar eller måste man se till att ha "äldre" assistenter? Tycker detta är väldigt klurigt, borde ju vara undantag, enligt mig, för assistenten är ju egentilgen inte där för att roa sig/handla utan för att arbeta....
Risken finns att det blir onödiga diskutioner, folk har ju svårt att förstå det här med assistent. Jag skulle nog råda er att välja assistenter som är gamla nog att vara med även om det är åldersgränser, på systemtet och andra ställen. Helst skall dom ju vara minst 25+.
Om kassörskan kräver assistentens leg ska man snarast kräva att få tala med butikschefen för då har kassörskan gjort sig skyldig till diskriminering. Jag vet att min fru har råkat ut för det här för ett antal år sen och det slutade med att butikschefen kom ut och skällde ut kassörskan. För även om det är assistenten som betalar så är det inte assistenten som handlar.
Precis, men sånna här onödiga diskutioner skall man inte behöva ta bara för att man är beroende av en assistent när man är ute och handlar eller bara går ut.
När jag har varit ute och assistenten inta haft åldern inne, så har arbetsgivaren skrivit ett intyg på att assistenten jobbar åt mig och det har aldrig varit några problem att komma in.
Det enklaste jag kan komma på är att helt enkelt ha en kopia på anställningsavtalet med sig i väskan om man vet att man går på Systemet eller på krogen med en assistent som inte har åldern inne. OK, man kanske inte SKA behöva det, men jag kan tänka att det ju i alla fall besparar mig och henne onödiga diskussioner med butikspersonal och/eller dörrvakter.
Är det verkligen ett problem?? Jag som inte dricker så mycket är aldrig på systemet längre men var ju förr, innan jag hade assaistans och det hände att mina mycket minderåriga barn hjälpte till att packa ner flaskor och bar ut med, det gjorde de även när de var i tonåren och man absolut kunnat tro att jag langade till dem, men ingen har ens öppnat mun mer än för att möjligen säga att de var duktiga som hjälpte sin mamma. Har även haft ung assa med på krogen, sa till dörrvakten att hon arbetade och inte skulle dricka eller roa sig, hon blev insläppt direkt. Kanske för att jag är så pass gammal att hon knappast var en kompis, fast det kan ju folk inte veta, jag skulle ju kunna vara en snusktant som tänder på unga tjejer, vad vet dom.
Jag glömde svara! Tycker absolut att man ska kunna gå på systemet när man har lust oavsett assistent och om man orkar, även ta diskussionen för att få personal på system, nattklubbar eller vad det nu gäller att kunna få en chans att förstå och sluta diskriminera pga. ren okunnighet. Orkar man inte tjafsa så bör det räcka med en kopia på anställningsavtalet samt morrande om anmälan..
Har råkat ut för detta på systemet att mina pa har fått visa leg ( de är dessutom över 20 år) De har visat men jag har påtalat att det är jag som handla o hon är min pa o det har gått bra. Men jag har tänkt lite på detta, varför inte ge pa en legitimation som visar att de är pa? De ska ju inte ha ngn keps eller så men ett litet bevis på att de är pa i plånboken där det står lite kort vad en pa är Redigerat 2007-07-25 14:07
jag har gått ett flertal gånger på systemet med hjälp av min 16 åriga dotter aldrig att jag blivit ifrågasatt.
Mitt assistansbolag (ert med fortf antar jag Evelina) har lanserat PA-kort... jag o mina ass muttrar lite över vad dessa ska användas till... men visst, detta är kanske en sån sak. Bara det att de inte är präglade, så vad bevisar det eg... Sist jag var på systemet frågade de om jag var den som skulle handla... o fick visa leg. Sen passade assen på o handla också, o då fick hon visa leg.
Jasså, som vanligt finns det lite brist i informationen! Ska "hoppa på" kundansvariga när hon kommer från semestern och fråga.... Kan ju vara bra att ha ifall att, kort är vi vana att bära runt från skolan, där hade vi åxå brickor med att vi var assar, varför är en anna fråga!
Ingen risk hos mig. De vägrar resolut ta emot dem... "Jag har jobbat i 8 år, jag har aldrig blivit ifrågasatt. Vad ska jag med det där till?"
Ja, ungefär så... För, man byter ju assistent lite då och då, så det är svårt att skapa ett personligt kort för assarna... bättre skapa ett för oss då...
Men... då ska de vara personliga... hur ska man se till att de inte går o använda efter de har slutat? Jag menar... rätt smart o använda för att komma in gratis här o var när de går med en kompis...
Alltså; VARFÖR skulle man vilja skylta med sitt yrke annat än när det behövs...egentligen? Gå in gratis och så då eller? det lider ju knappast JAG av i så fall...mina uppgifter finns ju inte nånstans på kortet.
Ett kort som kommunens LSS-handläggare skriver ut till alla som är berättigade till ledsagare/kontaktperson eller assistent, tycker jag självklart ska få användas av alla som hjälper någon som behöver assistans, annars får man ju inget kort. Om den sen används av anställd personal eller av kompis eller av moster Elsa kvittar ju, det kan ju bara användas av en åt gången i alla fall och man behöver ju hjälp oavsett vem som ger den.
Skönt att höra! Att såt på sig är inget problem, det är vi vana vid. Återkommer med rapport efter utfört systembolagettast!
Hej alla! Nåt liknande har även hänt mig när jag var på Systemet för några månader sedan. Då var min son med mig, han är 14år, och jag var där i sällskap med honom plus att jag hade elmoppen med/"på" mig och behövde därför hjälp av min son...han behövde ju bara vara mina armar!!! Jag tog mer än gärna diskussitionen med kassörskan och förklarade varför, då påkallade faktiskt Securitasvakten butikens butikschef, så det slutade med att jag fick en ordentlig ursäkt. Sen kunde jag inte "hålla mun" utan sa det, att jag hoppas inte fler behöver bli utsatta för detta, . (Vi var där som "mor och son") Tycker era förslag här ovan är toppen! Ha det så bra!!! Redigerat 2007-07-26 09:56 Redigerat 2007-07-26 09:58
Ponera att jag skulle vilja flytta utomlands ett år. Hur funkar det med assistansen?
Socialstyrelsens Institut för Särskilt Utbildningsstöd, SISUS kan ge stöd med personlig assistans vid utlandsstudier. Stöd beviljas i mån av tillgängliga medel och som komplement till andra stöd till exempel från Försäkringskassan. Sisus kan inte garantera full kostnadstäckning. Läs mer på "Riktlinjer för särskilt utbildningsstöd vid högskolestudier". Enlig Riksförsäkringsverkets "Vägledning 2000:2" har man rätt till assistansersättning under högst ett år om man bor i annat EU-land och högst 6 månader om man bor utanför EU. Läs under titeln "4.5 Bosättningsbaserade förmåner vid utlandsvistelse". Huruvida ersättningen kan tas med utomlands regleras i Socialförsäkringslag (1999:799). Huvudregeln är att man ska vara bosatt i Sverige för att ha rätt till assistansersättning. Lagen betraktar dock utlandsstuderande som bosatt i Sverige. "5 § En i Sverige bosatt person som lämnar landet för att studera i ett annat land skall fortfarande anses vara bosatt i Sverige så länge han eller hon genomgår en studiestödsberättigande utbildning eller har utbildningsbidrag för doktorander." Enligt samma lag (3 kap. 1 § 7.) har de som är bosatta i Sverige rätt till assistansersättning. CSN kan i vissa fall ge s k merkostnadslån för kostnader som är relaterade till dina utlandsstudier. Saxat från http://www.independentliving.org
jag har satt ut en annons på nya PA dröm om min förvåning när jag i en ansökan läser om vad tidigare brukare heter och vart denne flyttat så arbetet upphört. ogenerat talar man om företag mm. huva jag blir mörkrädd, ska man nu hamna i folks cv. hur svårt är det för mej att efterlysa denna person?? urs o fy,, tystnads plikt är bara ett papper man snabbt krafsar under, glömt i samma veva man räcktöver det till arbetsgivaren...
Då vet du iaf att denna person inte är nåt att ha... en del gör såna där fatala misstag... Hade en som talade vitt o brett hur hon som hon tidigare jobbat med hade fått nån könssjukdom o mamman (tjejen var vuxen) ej tillät handskar (iofs tragiskt)... men... hallå, det var mer än vad jag ville veta!
jag vet ju vilket företag, men frågan om den jätten bryr sig?? det var min första tanke, jag skrev dock ett svar till henne om brott mot tystnads plikten, och gissa om jag vill anställa dej skrev jag.. HJälper det att anmäla, kan det statuera ett exempel typ??
Det kan ju vara så att assen har frågat den förra brukaren om hon/han fick använda brukaren som referens i sitt CV. Om brukaren då har gett sitt medgivande, så tycker jag att det är okej. I annat fall så håller jag helt med er andra. I så fall är det en grov kränkning av den förra brukarens integritet.
Men det ser man, de flesta som skriver referenser skriver ju det på ett speciellt stääl och inte under tidigare arbeten. Man får faktiskt inte använda någon som referens om man inte frågat först. Även på vår arbetsansökan på hemsidan har folk skrivit i sådant som namn och även sjukdomsbilden hos den personen, vi plockar helt resolut bort dem, de är inte lämpliga som assistenter.
Om inte personerna som namnges har tillfrågats innan så kan det vara förutom ett solklart fall av tystnadsplitsbrott även ett brott mot PUL. Många tror att PUL bara gäller på Internet men det gälller även här. Klart att man ska anmäla det.
jag började den snälla vägen. jag svarade tjejen med ett mejl om att detta inte var bra och att hon tyvärr föll bort pga detta. fick tillbaka ett mejl om. att hon förstod att jag varit med om tråkigheter innan o önskade en glad sommar ???? så jag ringde upp hennes fd arbets givare, de såg väl inte så allvarligt på saken. utan det var mera ett oskyldigt brott mot tystnads plikten, han skulle skriva till henne. ja det företaget kommer då jag aldrig anlita. äsch hoppsan oj då, var kanske inte reaktionen jag ville ha..
Då kanske det vore på sin plats med en varning om vilket företag det handlar om...
När jag har skrivit ansökningar så har jag antingen skrivit att jag jobbat med personer som har tex. cp-skada, autism osv. Om det i jobbbeskrivningen står att man söker folk med erfarenhet av ett speciellt handikapp eller liknande annar skriver jag bara att det rört sig om rörelsehinder eller så. Vill någon veta mer så får man ta det personligt anser jag. Vissa gånger har jag haft brukaren som referens, men då har dem sagt själva att det är ok, eller att föräldrar godkänt. Även då lämnar jag inte ut några namn förrens det tas en personlig kontakt. Man vet aldrig vart breven kan hamna, inte alltid dem hamnar hos den som borde ha dem. Lämna ut namn och sånt så mycket känns helt obra.
Tycker det är helt ok att man lämnar ut vilken typ av funktionshinder de tidigare brukarna som man jobbat hos haft, det kan ju vara relevant för den som söker ny assisent att veta. Om jag har AMC kanske jag uppskattar en ass som tidigare jobbat hos någon med liknande diagnos eftersom det kan göra det lättare att lära upp dem, men även om de ska använda mig som referens så får de inte skriva ut mitt namn och sen att det är jag som har AMC, utan att de arbetat hos någon med AMC ska stå bland tidigare erfarenheter eller tidigare arbeten och referensnamnet på sin plats.
Hoppas denna fråga hamnar rätt nu... Imorgon skall jag till läkaren angående intyg till en utredning ang PA. Saken är den att jag än inte fått information från någonstans om det är ngt specifikt intyg som behövs, eller om det är ett vanligt som berör ens fysiska symtom och diagnoser?? JAg är helt ny inom denna mer eller mindre förvirrande rulljans, är mkt nervös då jag inte riktigt vet vad som väntar. Min läkaren vet ingenting heller om hur sånt här fungerar. Ska söka PA genom privat asst.företag. Mvh Li
På vårdcentralen eller vart det nu är som du träffar din läkare, så har dom blanketter för att skriva intyg om PA. Det är bara dumheter att dom påstår att dom inte vet, deras sekreterare vet.
Eftersom ditt funktionshinder måste vara varaktigt o inte bero på normalt åldrande är det jätteviktigt att ditt funktionshinder redovisas korrekt Be din läkare skriva lite om vad du behöver hjälp m, det är viktigt att du kommer upp i minst 20 tim grundl behov för att sen kunna söka övriga behov
den gulliga hjälpsamma Assistenten är som förbytt. sur grinig. oförskämd mot familjen. går ogenerat igenom privata papper, är weekend sjuk ofta. talar i telefonen jämt. hon gör ju det hon ska, men stämningen som förut var hemtrevlig är nu allt annat än behaglig. Hur gör man man kan ju inte säga upp någon som gör jobbet, där finns det lixom inget att anmärka på, men attityden är allt annat än trevlig, påpekar jag hennes ton så skyller hon alltid på att hon inte mår bra eller är så trött. ( kanske beror på att hon alltid jobbar en massa med annat trots full tid) Jag vill inte ha henne här hemma längre, hoppas att hon själv ska sluta.... Jag har privat Assistansamordnare, om det gör någon skillnad rådvill
Hon behöver inte vara strålande glad men en trevlig attityd har du all rätt att förvänta dig och kräva. Mår man inte bra eller har problem får man söka hjälp, du är arbetsledare inte hennes/hans psykolog. Har man ett serviceyrke får man vara proffsig nog att lämna sina bekymmer henna. Ha först själv haft ett samtal till där du konkret berättar att du inte orkar med beteendet i ditt privata liv och hem. Ändras det inte ta upp det med anordnaren så får de ta tag i det. Jag förmodar att man gör olika hos de olika företagen, hos oss skulle hon fått ett samtal där vi förklarat hur jobbigt det upplevs hos brukaren om man måste gå på tå och må dåligt i sitt eget hem, blivit erbjuden handledning och om det inte skärpts till inom en vecka utdelas en skriftlig varning, nästa gång blir det uppsägning. Har själv gått igenom det och fy tusan så jobbigt det är, man mår så otroligt dåligt och du ska inte acceptera det.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh