http://www.independentliving.org/assistanskoll/20091008-Forsakringskassan-definiera-integritetskansliga-delar-fler-grundlaggande-behov.html
*suckar* Jag är endast beviljad aktiva minuter. 15 minuter per dygn till av och påklädning, inkl ortoser, korsett, stödstrumpor. Sen är det si och så många minuter till mat, och sen samma till dusch, toa. Att hitta assistenter som står ut med 15-45 min pass är omöjligt. fk kom fram till 19 timmar i veckan. Totalt 5 timmar per dygn beviljade kommunen. Vet många som har 16 timmar per dygn som kan äta själv. Dessa kommer under 20 timmar vid nästa omprövningen. De har ofta hunnit fixa ett liv med hjälp av sin assistans. Jobb? Familj? Kommunen beviljar sällan samma antal timmar när man kommer under 20 timmar hos fk. Redigerat 2009-10-14 23:36
Hur ska man gör det vid nästa omprövning av assistansersättningen?Är detta riktad mot alla?
Det blir svårare att beviljas LASS. Saker som tidigare ingått i grundläggande behov anses inte längre vara intima och då räknas inte tiden de sakerna tar. Många vet inte hur många timmar grundläggande behov de har beviljats utan vet bara slutsumma med alla andra behov inräknat. De kan få en chock när de omprövas. Minuterna som kisset rinner ner i toastolen räknas inte. Samma med tugga, svälja.
Till sidans topp
Min ass var på intro hos mitt kooperativ häromdagen. Där säger de att ass får inte.. raka ben, raka under armar, bikinilinje, klippa naglar för att de kan skära brukaren då Ngn mer som hört detta? Vem ska göra det då? Alla män som rakas varje dag då i ansiktet ? Usch när jag hör sånt här blir jag skiträdd, jag vill inte ha hår under armar, håriga ben, långa naglar Har i dag mejla kooperatviet o vill veta vad detta baserar sig på, ngn som vet ngt här? Redigerat 2009-09-27 10:53
???????????????????????? Det är ju vanlig hygien? Intressant vem som skall utföra dessa uppgifter om inte assistenten får det. Tänker de dagligt besök av hemtjänst? Någon kombo-service ... Dumheter!
Jag har mejlat kooperativet o hoppas få svar på måndag. De hade hänvisat att jag skulle köpa fotvård då mina tånaglar ska ska klippas. Ska jag gå till skönhetssallong när jag ha rakat under armar med (ironi), gör det typ 2 ggr i veckan typ Det jag blir så besviken på är att kooperativet går ut till mina ass utan att meddela mig först ang detta Har även mejlat IFA o frågat om iFA godkända företag kan gå ut med sån information. USCH... vad sur jag är nu o ledsen, jag kan själv bestämma vad som är farligt för mig själv, kommer att berätta mer om detta när jag får hela historen från koopertivet på måndag
Det låter helt sjukt. Om Din assistansanordnare säger så, tänker de att betala manikyr och pedikyr åt Dig, alltså att Du kan gå på skönhetssalong på deras bekostnad? Då skulle jag lägga på lite ansiktsbehandlingar, packningar och annat smått och gott... Att assistenterna inte ska raka och klippa naglar är ett rent påhitt från dem.
jag känner mig överkörd o omyndigförklarad men som sagt jag har mejlat mitt kooperativ o vi får se på vad som händer det jag är intresserad att veta är om detta är en praxis hos fler bolag jag måste ju själv avgöra vad som är farligt för mig eller inte, får mina ass förtroendet att raka mig under armar etc, är det ju mitt beslut
Helt absurt, då är det väl lika bra att de inte hjälper dig utanför dörren heller, tänk om någon skulle tappa kontrollen över rullstolen när den knuffar och personen åker ut i gatan, eller alla förflyttningar till säng, toa osv. fallrisk... Det låter inte alls vettigt Lotta, hoppas verkligen kooperativet kan ge svar på vad de sysslar med. När jag fick hjälp av ett bolag att skriva ihop min ansökan så tog de upp rakning och klippning som en punkt, jag hade inte ens tänkt på de bitarna. Om man känner sig osäker på att raka någon annan så får man väl träna på det. För jag antar att du kan sitta hyffsat still under dessa moment, då är ju risken ganska liten. Och skära sig på en hyvel är sällan något stort problem.
VA`????? Låter så dumt så dumt så dumt så......... Jag förmodar att de inte heller få skära upp steken de kam ju slinta och råka skära halsen av dig, typ lika troligt.. Har aldrig hört något liknande, inte ens inom kommunrtna. Det står i lagen att behoven som utförs av just PA ska vara av intim och personlig art och dit lär väl allt detta höra. Skulle en sådan idiotregel införas betyder det mindre assistans dessutom.
som tur var detta ett missförstånd som dementeras på nästa assisent intro! puh...
man hade tydligen diskuterat hemtjänst kontra pers ass o därav missförstånd men dessa missförstånd kan få förödande konsekvenser , tur att jag fick reda på detta så inte ler med nu tror att det är så när assen kommer o ger saker som inte stämmer men allt är utrett
Vikken tur, jag rtckte ju att de verkade så bra när jag träffade dem på Sommarsol. Men det visar hur viktigt det är för oss som är nute och föreläser att vi är tydliga, det är så lätt att missförstå något och det kan bli otrolgt fel.
De är bra! Men jag kan nämna att en av min frus assistenter kom hem från en sådan där intro-kurs med ett rejält missförstånd. Assistenten är inte helt ointelligent, jag förstår inte hur hon kunde missförstå så. Det hade ingen att göra med själva assitansen utan handlade om anställningsförmåner. Detta gäller alltså samma kooperativ.
Jag har, som många andra, ett rullande grundschema. Två veckor går mitt på. Hur gör ni andra nu när det är 53 veckor. Rullar det på så att ojämn blir jämn, eller håller ni på jämna och ojämna så att det blir två ojämna efter varandra? Hur gör ni vid storhelger? En del får ju alltid en viss dag. Låter de jobba, lottar...?
när det gäller storhelger så får den som har tiden på rullande schema jobba i första hand ang din fråga om v.53 så rullar jag på som vanligt, jag har 4 veckors scheman
Pga. just sådana problem så kör jag numera på ett veckoschema, var lite pyssel att få ihop men fördelana nu överväger, inga problem vid årsskifte och ingen missar vilken vecka det är. Assarnas barn har lättare koll på när föräldrarna jobbar och vimsiga jag har stenkoll. Vid resor och annat får de helt enkelt byta pass veckorna före och efter i samma månad. Storhelger får den som har passet, eller min sambo om de vill vara lediga.
Jag har 2-veckors-schema för "vardags-PA:na" som jobbar 40 tim/veckan. Lördag em och söndagsschema är det 3 st PA som var och en joibbar var tredje helg. Vid storhelger gör vi upp schemat gemensamt med hänsyn till vars och ens privata behov av ledighetens placering. Det har funkat bra i två år nu. Som ett förtydligande då: Efter "specialschemat jul och nyår, går "vardags-PA åter in på sin resp. startvecka, dvs, att PA 1 har alltid fm udda veckor och PA 2 har fm jämna veckor. Alla är nöjda och resp. PA kan i god tid planera semestern efter mitt "grundschema", som faktiskt är klart till årsskiftet 2010/11.
Min erfarenhet är också att assistenterna gillar vecko-scheman mer än 2-veckorsscheman. Då kan de t.ex. följa en komvux-kurs tisdagar och torsdagar eller någon vet att han alltid kan skjutsa sin pojke till hockey eller vad det nu är assistenterna har för sig. Ett rullande schema som sträcker sig över flera veckor omöjliggör i princip alla andra regelbundna aktiviteter. För dem som jag hjälper brukar jag t.o.m. pyssla ihop ett månadsschema från månad till månad. Då kan den som är funktionshindrad välja vilken assistent som ska vara med på en viss aktivitet, exempelvis hos sjukgymnasten eller hos en kompis osv. där man inte vill ha vem som helst av assistenterna. Samtidigt kan assistenterna vara lediga när de behöver det. Detta har lett till en så låg sjukfrånvaro som 0,8%, dvs. alla är nästan alltid friska och de flesta har varit på arbetsplatsen mellan fem och tio år. De trvis och skulle aldrig byta till någon annan som kanske betalar 5 kronor mer i timmen.
Jag har ett schema på sex veckor som är rullande hela tiden. Tycker det fungerar bra både för mig och assistenterna. Ang. storhelger så vet mina assistenter om i god tid om de ska jobba eller inte. Dom kan kolla hur dom ska jobba hela året. Är det något jag behöver ändra av någon anledning gör jag bara schemaförändring. Fungerar bra.
Är i startgroparna för att ansöka om assistans och har därför hört mig för på olika håll om vad som gäller och hur man skall gå tillväga. Har flera bekanta som har assistans och till min stora förvåning så duggar råden tätt om hur man skall gå tillväga för att verka så dålig som möjligt och det handlar om alltifrån hur man skall ta FK:s representanter löst i hand till att inte släppa in dem i sitt hem. Somliga har rent av spelat teater på FK för att få assistans som de väl iof behöver, men som de med all sannolikhet inte skulle ha fått om de varit ärliga med sin situation. Så min fundering är alltså... Är det så här illa? Måste man blåljuga för att få hjälp? Och hur har det kunnat bli så här? Själv skulle jag må skitdåligt över tanken att bli avslöjad med kaffekoppen i handen om jag nu har uppgett att jag måste ha sugrör för att få i mig drycken.. osv..
Man behöver inte blå ljuga, jag brukar köra med att bete mig som när jag är som svagast XD Annars är jag inte så jätte insatt. Men det brukar vara väldigt svårt att få den assistans man behöver.
Blåljuga behövs väl kanske inte, men i sådana här situationer lönar det sig inte att visa hur bra man är... Ge worst-case-scenario och du får ung. det du kan tänkas behöva.
Det vissa kallar lögn, skulle jag tro är en sorts livslögn det vill säga: "vi" kan/orkar inte erkänna för oss själva till vardags hur skröpliga och kassa vi egentligen är så vi ljuger för oss själva> - när vi säger att vi ljuger. Sedan tror jag att elaka tungor gärna vill framhäva att personer ljuger när de söker assistans men det tror jag är väldigt sällsynt utan tvärt om - att man nonchalerar siga behov och underskattar dem grovt.
Inte ska du ljuga men jag brukar säga så här Du ska ta i dina behov likt ett gummiband som håller på att spricka i mitten när du drar, men.. det får inte gå sönder för då.. ljuger du Hoppas du har ngn kontakt som kan hjälpa dig att söka för det är så viktigt att du söker på "rätt " sätt så du får de timmar du behöver för att få det liv du förtjänar o har rätt till genom LSS Här är vi många som kan hjälpa dig o du får gärna mejla mig så kan vi se om jag kan hjälpa dig
Inte ska man ljuga, det tror jag inte behövs heller, däremot alltid gå efter de dagar som är jobbigast, och vara noga med att inte vara tidsoptimist. Tänk inte att det tar 20 min. att duscha utan tänk vad detta moment tar om det strular, en mindre effektiv assistent, glömt plocka fram ny handduk osv. Vardagssaker tar tid som vi glömmer så om du anser att det tar exakt 20 min att duscha så lägg till 10 minuter, risken är annars att du måste sressa dig genom livet och den dag du vill sitta en stund i den varma duschen och njuta finns inte utrymme för. Var noga med detaljer, sitter du vid datorn så ska du tänka på om du kan göra alla detaljer själv, kan du ta fram CD skivor, sätta i och ta ut dem, sätta saker i div. uttag osv. Så måste du gå igenom hela ditt liv. När du reser är det troligen mer än hemma du behöver hjälp med. Så först går du igenom de grundläggande behoven, där måste du komma upp i 20 timmar för att ha rätt att söka resten. Sen går du igenom resten av ditt liv lika noggrannt. Och glöm inte ta med allt du vill kunna göra men som du nu får avstå från. Lycka till
Tyvär måste man spela teater om man behöver hjälp. Överdriva det till max annars tänker dom bara att man är lat
Tyvärr är det ju just sånt här som gör att assistansreglerna blir allt hårdare. Jag vet flera personer i min omgivning som just har spelat teater och som egentligen skulle kunna klara sig ganska bra på egen hand. Samtidigt så känner jag också personer som inte är lika bra på att spela teater, men som verkligen skulle behöva hjälp men som inte får den, för att de inte är lika bra på att motivera sitt hjälpbehov. Detta är så fel!!!
Ett problem är ju Försäkringskassans räknande av minuter. Om man, exempelvis, behöver hjälp 20 minuter i timman i snitt under vaken tid. Det blir typ 320 minuter = 5,3 timmar per dag. Så får man tilldelat 5,3 timmar per dag. Men problemet är ju att man kan ju inte schemalägga någon att komma och jobba 15 minuter för ett toabesök! Dessutom vet man ju inte när man skall göra "ettan", som tar 5 minuter eller "tvåan" som tar 20. Man kan ju inte heller schemalägga när man kommer att må dåligt och vill gå och lägga sig, och givetvis inte när man vill gå upp igen. Det finns ju många andra små insatser som assitenten måste göra med kort varsel som inte går att schemalägga. Alltså måste man ha någon hos sig hela tiden. Då är det nära tillhands att man överdriver sitt hjälpbehov för att få tilldelat de timmar som man egentligen behöver för att kunna leva ett någorlunda normalt liv. Jag tycket att om man inte kan gå på toa och inte gå och lägga sig, och liknade väldigt grundläggande behov, så borde man bli beviljad ass under all vaken tid. Dessa behov går inte att schemalägga.
Ni som har assistans, har ni tänkt göra på något speciellt sätt för att minimera risken för den omtalade svininfluensan och vad tänker ni i så fall göra? Vad jag menar är att det kommer ju en del personer till en när man har assistans och dom i sin tur träffar ju en hel del folk så risken att bli smittad kanske ökar om man har assistenter som är i sitt hem också. Hur tänker ni om detta?
Vaccinering av oss alla och ordentligt handhygien... fått info-blad av ass-bolaget.
Nu har jag visserligen bara hemtjänst, men vi har skaffat en hylla vid dörren där vi ska ställa handsprit, så måste alla använda det innan de börjar med något. Hoppas det ska hjälpa lite. Annars så kommer vi avboka endel pass som inte är absolut nödvändiga om det bryter ut ordentligt.
Vaccin till alla, krav på att de stannar hemma om de mår dåligt även om de anser att de orkat jobba, vara hemma om barn blir sjuka, samt noggrann handhygien. Även vi har skickat ut info från kooperativet där jag jobbar med info om vaccin, om hur man ska minska riskerna samt vart vi hämtar vik från om hela deras ass grupp insjuknar.
Har en som jobbar lite då och då som efter en timme måste äta. Varje pass. Och då passen är kortare än 4 timmar så äter de andra assistenterna före de jobbar, men den som jobbar sällan släpar med sig mackor, frukt etc. Jag har slutat schemalägga denna när jag ska iväg eller har viktiga saker att göra. Eftersom det inte fungerar. Vid sista passet bad personen om fler pass... men jag sa att det är svårt. Personen vet att den bör äta innan om den är hungrig. Personen kommer inte från ett annat jobb direkt så det borde vara möjligt att äta.
Jag säger till mina att dom får äta när jag äter, men jag vägrar göra avkall på mitt bara för att en assistent tror att han/hon kan äta när dom vill, och dessutom gå ut och köpa mat. Mat ska dom ha med sej, annars så får dom stå sitt kasst.
Mina får äta när jag inte behöver hjälp. Eventuellt när jag äter om det är mycket som händer. Och jag har varit schysst några gånger och låtit de gå och handla, men det bara om det inte gör något. Och de är med på det upplägget så funkar.
Du vet säkert att personen i fråga inte är diabetiker eller något sådant så man faktiskt måste äta lite grann ofta. Jag menar inte att man ska ta en lång rast utan äta en medhavd macka eller dyl. Jag skulle inte klara mig 4 timmar även om jag åt middag innan jag kom.
Jag eller nån annan brukare kan inte veta om assen är diabetiker eller inte, för ännu har jag inte träffat på nån sökande som varit ärlig vad deras egna medicinska behov är. Brukarna har sin egen unika situation som sätter många käppar i den dagliga livsföringen, Att sen förväntas att man ska ta mer hänsyn till inte allt för ärliga assistenter är förmycket.
Det är enbart om passet är längre än 5 timme som man har rätt till en längre rast. I detta fall måltidsuppehåll. (se arb.miljölagen §§ 15-16) Sedan har man rätt till paus (samma lag § 17), som väl vanligen är 5 min per timme.
Tala om för henne att hon måste ha ätit före alternativt efter passet annars kan hon inte få fler tider hos dig. Och visa henne det som Jessma skrev
Jag förstår om man har få timmar och att det är mycket att göra men att kunna avsätta 10 minuter för en frukt eller macka måste man väl ändå kunna göra.
Jag vet men det beror på hur noga man är. Man får sätta den gränsen och så är det bara.
Förstår att det blir ett problem för dig. Hoppas att det löser sig på bästa sätt.
Tänkte att de kommande passen få blir försökspass. Skrivit ut en lite uppdatering med nr och lite sånt. och info om matpaus, schemaläggning. H-n vill inte använda samma system som de andra som jobbar, h-n tycker det är jobbigt. men de andra trivs med det och tycker det är enkelt. Så det blir väldigt jobbigt att få ett fungerande schema när jag inte vet när h-n kan eller inte kan. I uppdateringen står det "måste" markera alla passen man vill och kan ta istället för bör! Jag kan inte gissa när någon kan jobba några timmar. hade varit skillnad om det vore ett par heltidstjänster. Men när det är ett par deltidare så har de liv, andra jobb, studier att hinna med. Redigerat 2009-08-14 00:18
Jag tänkte på ett par saker: Är det antalet assistanstimmar man är beviljad som avgör om man "får ha" ett assistentrum eller ej? Gäller denna "förmån" i så fall bara de som har sovande assistans? Ett sådant rum kan tydligen bekostas av ens omkostnadskonto...(låter ju bra i mina öron, eftersom hyran kan bli hög i större bostäder)? Hur går det till i praktiken när hyresräkningen kommer varje månad till mig som boende? Jag har sett siffran 1000 kr för ett assistentrum, är det alltid den summan, eller beror det på hyran i övrigt? Om man ändå anser sig ha en hög hyra, trots att man i så fall får assistentrummet betalt av assistansbolaget, kan man ändå ansöka om bostadsbidrag...?
1000 kr/mån är en maximal summa. Hyran räknas ut enl skatteverkets schabloner, så alla ska inte ha 1000 kr. Man vill ju hamna så nära den faktiska kostnaden som möjligt... Jag gissar att det där med bostadsbidraget är en samvetsfråga, men andra kan säkert svara bättre!
Antingen söker du bostadsbidrag för hela lägenheten Eller så söker man för den del i bostadeb som du disponerar och tar kostnaden för den del assistenterna disponerar av omkostnadspengarna
Om man söker bostadsbidrag för assistentrummet och dessutom får det betalt av omkostnadspengar så kan man bli skyldig att betala tillbaka bostadsbidraget, man ska söka för sin egen del av bostaden. Assrummet är ju i princip hyrt av assistansbolaget som arbetsrum.
Tack för alla väldigt sakliga svar. Denna fråga då...? *pekar neråt*
Vet inte om jag skriver på rätt ställe nu. Hur gör man som jag ....sitter i startgropen där jag börjat fundera på assistent på alvar då familjen inte kan göra allting hela tiden. Vilka kriterier måste man uppfylla, vad ska man inte kunna göra etc... Vart vänder man sig? Tacksam för svar.
du vänder dig i första hand till din lss handläggare i din kommun det är jätteviktigt att du söker på rätt.. sätt, dvs detaljerat. det är mkt svårt att få assistans om du inte behöver 20 tim grundläggande behov i veckan grundl behov är: äta , kommuniciera, förflyttningar, av o på klädning, hjälp med hygien hör gärna av dig om du vill ha mer hjälp för vi är många här som har erfarehet av detta
Ni som har familj och småbarn, hur brukar ni skriva i annonsen? Brukar ni skriva ut det eller hur gör ni? Jag vill gärna se några exempel, tack!
Man brukar ju presentera sig lite i annonserna man sätter ut, t.ex. Jag som söker ass. är en kvinna i 30 års-åldern, bor i -----trakten tillsammans med man och 2 minderåriga barn. Hur detaljerad du vill vara bestämmer du själv, vem du är och hur din familj ser ut behöver de ju inte veta förrän de är på intervju och är tänkbara kandidater till jobbet.
Ja, man brukar ju skriva lite kort om förutsättningarna som de skall jobba under. Att man är man/kvinna, barn, djur, resor ingår, dag eller natt etc. Men som sagt kort och inte utelämnande men informativs så att t ex hundallergikerna inte söker eller de som inte kan resa låter bli .... ... men det vet vi ju hur det blir ändå - ingen läser annonsen och söker i allafall.
I en annan tråd här på detta forum diskuteras det just nu om begreppet delaktighet när det gäller personlig assistans. Jag tycker att det är jätteintressant med begrepp och framför allt vem det är som har rätt att definiera ett begrepp. Till exempel lärde jag mig av Adolf Ratzka, som var den person som tog Personlig Assistans till Sverige och som var pådrivande i genomdrivandet av LSS:en, att begreppet Personlig assistans betyder att vi som fått den insatsen själva(eller med stöd såklart) ska bestämma hur, när och av vem assistansen ska utföras. Detta har sedan förvridits och förvrängts genom de 15 år som lagen nu funnits, till att betyda att man enbart ska ha rätt till personlig assistans om man har hygienbehov(mer än att bara tvätta håret), matning(inte att iordningställa maten) och andra liknande saker. Dags att ta tillbaka den ursprungliga definitionen nu!
ja det har kommit ganska långt ifrån 'att ha ett liv' mot som det är stora steg nu mot äldrevårdens 'att hålla levande'
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh