Min gamla hexior har tydligen blivit för gammal för att lagas så nu vill de ge mig en ny. Är väldigt nöjd med den, men skulle egentligen vilja ha en lägre stol. Vad finns det för stolar på marknaden idag? 45gr tilt, lift, ombyggbar så jag får mina höj o sänkbara armstöd. Smidig, o lägre än hexior. Det är mina krav.
det är nog svårt när man är van vid en permobil för de är den mest flexibla el-stolen jag vet.. o då har jag sett många olika.
Håller själv på med att byta ut min älskade, 17-åriga, hexior för de påstår att den inte går att laga längre...*snyft* Fattar inte hur ja ska överleva utan den. Iaf, det jag har fått se hittillls imponerar inte. Inte ens permobils nya hexior ser ut att passa mig o mina krav.
Klart det går att laga en gammal el-rullstol. Handlar väl mest om pengar. Det är dyrt med reservdelar och då byter man hellre ut hela stolen. Jag har inget emot att få ny stol ibland, så länge det inte innebär att "byta ner sig".
Jaa det kan finnas en liten chans men det kostar som sagt och det lär vara jag som får betala ur egen ficka. Sen ska man ha kontakterna som kan hitta de rätta reservdelarna o sen fixa dit dem.
Till sidans topp
Någon som vet hur länge det tar ung. att ladda upp ett el rullstols batteri som är hel tomt. Min vänina laddade sitt en timma sen åkte hon och hon är inte tillbaka än börjar bli orolig att det laddat ur ute på stan.
Ett tomt batteri skall laddas under natten minst, annars är det inte fulladdat.
ja 1 timme räcker ej så långt i vanliga fall men när de ligger snö på marken så är de oftast ännu kortare sträcka man kan åka.. så ja hoppas att din vän kom hem igen inatt.
Hur gick det, hoppas hon kom tillbaka på något sätt?
att köra runt med lågt batteri är ingen höjdare. Det råkade jag ut för på semestern i somras. Var i New York och hade lånat en reseladdare från permobil. Självklart brann kretskortet i laddarn upp. Så det var bara att parkera permon på rummet och ta manuella. Som tur var lyckades vi hitta en ny laddare. Fast den kostade 2000 kr och var slöare än den gamla.
Hej! Jag ska skriva en krönika till ett skolarbete. Denna krönika ska handla om rullstolsbundna och fördomar mot rullstolsbundna Jag skulle bli väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig. Det hela syftet med krönikan är att få andra människor att förstå hur en person som sitter i rullstol tycker och tänker! T.ex. hur frustrerande det kan vara när någon frågar om man vill ha hjälp med allt man gör... precis som om man inte skulle klara av en riktigt enkel sak själv! Skulle, som sagt bli riktigt tacksam för svar!
På vilken nivå studerar du? Gå in under forumet Attityder och bemötande så hittar du en massa trådar på det tema som du skall skriva om. Du kan också läsa en intressant bok som heter: Funktionshinder och strategival - om att hantera sig själv och sin omvärld. Den är skriven/sammanställd av Gerd Peterson, Wilhelm Ekensteen och Olof Rydén. Redigerat 2007-02-14 16:23
Nuförtiden är rullstolsburen mer gångbart. Jag bryr mig inte så mycket vad gymnasister skriver, men det skadar aldrig att använda rätt termer.
Det finns massa stoff att hämta på denna sajten. Det finns en hel del texter som du kan läsa, en del intressanta debatter i forumen. Att få hjälp behöver inte vara frustrerande, det kan vara frustrerande att inte få hjälp också. Det finns inga givna svar som gäller rakt av. Någon har redan nämnt att du bör byta ut ordet rullstolsbunden och det är en god idé. Rullstolsbrukare eller rullstolsanvändare är bättre ord enligt mig. Hur lång tid har du på dig att skriva? Har du god tid så är det en bra idé att själv låna en rullstol och åka ut bland folk och inte kliva ur den när någon ser dig. Testa själv. Du kan ta kontakt med tex distriktsarbetsterapeuten på din ort eller handikappidrottsförbundet, da kan kanske låna ut en rullstol för någon dag. Något som man kan reagera på är att man ibland blir benämd som "rullstol" när man är ute på stan. -Akta på er det kommer en rullstol. Precis som om stolen kom av sig själv. Jag har svarat någon gång -Akta på er det kommer ett par addidas Något annat man kan tänka på är tillgänglighet. Har man inte en god tillgänglighet så har man i princip sagt att jag som rullstolsbrukare är inte viktig. Det är en attitydfråga men också så klart en kostnadsfråga men främst en attitydfråga. Finns villjan finns ofta lösningarna och medlen. Det är ett stort ämne så du får läsa runt på sajten och testa gärna själv på att vara rullstolsbrukare för en dag.
Jag förstår ditt arbete, men det heter rullstolsburen.. Eftersom den är ett hjälpmedel, dvs man är inte bunden (typ sitta fast i sin stol) lite bra att veta tänkte jag.. Eftersom det finns många som kan reagera ibland negativt.. Ville bara säga detta och absolut inte peka med pekpinnen.. Ha det gott och lycka till med ditt arbete Tigern
om man är fastspänd i stolen är man faktiskt fortfarande rullstolsbunden, så bort med säkerhetsbältet och andra fastspänningsdetaljer om begreppet ska bort.
Varför heter det bilburen då? När man enligt lag och för egen säkerhets skull måste ha bilbälte vid framförande av dylika fordon? Inte säger man bilbunden väl? Men däremot bilburen.
Samma här. Måste alltid ha bältet på mig i den manuella rullstolen. Annars flyger jag ur rullstolen pga spastiken. Men tycker att det kvittar vad folk säger bara det ej är kränkande. små detaljer som rullist eller rullburen eller rullbunden kvittar väl? mvh marie
jag har alltid säkerhetsbälte i min manuelle rulle Har alltid säkerh bälte i permon när jag är ute, dock inte i mitt hem då jag inte kör så fort pga praktiska skäl
Det skulle ju därmed gå utmärkt att fortsätta att säga att man är rullstolsburen eftersom man som förare av bil faktiskt ofta säger att man är bilburen...har aldrig hört nån säga bilbunden, bara för att man har bälte när man sitter i bilen.
Det finns många politiskt korrekta "regler" -- uttalade och outtalade. Om du frågade 1000 rullstolsanvändare vad de gillar och ogillar skulle du få lika många olika svar. "Det heter inte handikappad, det heter funktionshindrad." "Nej, man är inte funktionshindrad, man HAR ett funktionshinder." "Man säger inte rullstolsbunden." Alla säger olika. Det är helt och hållet en personlig fråga. Det finns en mängd rullstolsanvändare som kallar sig själva invalid och krympling och skröppel. För min personliga del tycker jag att "rullstolsburen" låter minst lika illa som "-bunden". Va fan, det är väl ingen som ska bära omkring med mig och min rullstol? Det låter som att bära omkring ett barn i mina öron. Lika illa som jag tycker om funktionsdugligas fördomar, lika illa tycker jag om vissa funktionshindrades uppläxande attityd om vilka begrepp som är okej och inte okej.
Svårt med ord. Man kan ju säga "bilburen" också och då bestämmer man ju själv vart man ska, men det där är ju olika hur man känner och tycker. Jag kan ibland också reagera mot "sitter i rullstol", iallafall när det gäller "min" lilla tjej, eftersom hon gör så mycket annat än just "sitter i rullstol". Hon använder gåstol, sitter i soffan och på en massa andra ställen, går med vuxenhjälp etc. "Använder rullstol" är ett bra uttryck, tycker jag med. Och "rullstolsanvändare"/"rullstolskörare" kanske?
Den bästa termen jag har hört är "rullist". Tror det var Kjell här på forumet som myntade det. Vet dock inte om alla skulle förstå vad man menar. "Har rullstol" eller "använder rullstol" funkar ju också bra. Redigerat 2007-02-25 12:12
SOM SAGT: Fortsätt gärna den intressanta diskussionen om ord i denna tråd: Laddade ord och uttryck.
Fortsätt gärna den intressanta diskussionen om ord i denna tråd: Laddade ord och uttryck.
Den här frågan har delvis varit uppe tidigare, men jag ställer den ändå... Ni som har svårt att vända er själva i sängen om nätterna - hur löser ni det? Tips på hjälpmedel? Jag har just nu handtag och hemgjord "kant" till en "vanlig" säng, och det fungerar väl halvbra... Jag har funderat lite och tror att jag skulle ha nytta av en så kallad hävert, det vill säga ett handtag "i luften". Vet någon vad det finns för olika konstruktioner av sådana? Jag vill ju helst inte byta hela sängen... Finns det sorter som kan fästas på andra sätt än i taket? Alla tips är välkomna!
Själv har jag en justerbar hästens säng. Tyvärr hälper inte den när man ska vända sig. Borde ju finnas en justerbar säng som kan lutas åt sidorna. Då skulle jag kanske kunna vända mig själv. Fast något slags handtag är enklare och då kan man behålla sängen man har. Redigerat 2007-02-13 17:20
Det finns faktiskt en säng som kan göra det, den heter princess Vega vändsäng från Molift. Jag känner en kille som fått en sån och det funkar bra. Det är ju visserligen ingen Hästens men man får väl prioritera det man tycker är viktigast själv.
Denna fristående sängdävert finns med i webb-hida, alltså ska man kunna få den som hjälpmedel. http://www.helab.se/index.php?pageid=7
vet att många som har svårt att vända sig ligger på glidlakan... kolla in ex.http://www.protecta.se
Tack för svar och tips, allihopa! Jag får undersöka vidare...
Det går väl att få bilstöd om man har en praktikplats på mer än 6 månader? Det har nämnligen dykt upp en möjliget för jobb/praktik via en förening jag har kontakt med. Jag kommer kunna vara med o diskutera endel om arbetsuppg. omfattning m.m. Så förhoppningsvis kan jag söka bilstöd mycket tacksam för svar..
Eh... du uppbär väl aktivitets- eller sjukersättning om jag inte missminner mig? Då är du redan berättigad till att söka, oavsett om du har praktikplats eller ej! Varför läser du inte på http://www.fk.se förresten? Där finns ju all info! // A E
Du menar att söka som grupp 2? Det står på FK att grupp 1 är beroende av bil för att: - kunna arbeta, - kunna studera grupp 2 måste tidigare har beviljats bilstöd enligt grupp 1 Vi har bara sökt till familjen tidigare.. Men tack ändå Redigerat 2007-02-10 14:27
ja så tror jag oxå.. det måste ju nästan vara så att det räknas till grupp 1 jag ska kolla med min kurator oxå om hon vet något om det. Hoppas på en bra handläggare hos FK
Alla ärenden ang bilstöd handläggs nu för tiden i västervik, se adressen på ans blanketten som du kan dra ut i pdf på: http://www.fk.se
Hej! Jag undrar om någon kan hjälpa mig med en klurig fråga! En god vän till mig har en husbilsfirma. Han har en kund som har blivit dubbelamputerad och till vilket pris som helt vill ha en anpassad husbil. Min kompis ställer fråga till mig eftersom jag själv har en anpassad bil. Skillnaden från det är att den här kunden betalar anpassningen själv och han vill ha en manuell växellåda. Jag ber er om hjälp med kontaktuppgifter på verkstäder som för det första gör "vanliga" anpassningar, men vet någon om någon som har gjort en anpassning för manuell låda är det guld! Tack på förhand!
Jag tror det är lite knepigt rent tekniskt att anpassa en manuellt växlad bil så att en dubbelamputerad kan köra den. I änkarkivet här på fh.se finns det ett gäng bilanpassare listade - använd sökfunktionen längst upp lite till höger.
Jag tror som Hjulia att det kan vara svårt att fixa.. Stort sett alla anpassade bilar bygger på bilar med automatlåda Men som bil o teknik-nörd har jag en ide. Halvautomatisk växellåda behöver ingen koplingspedal men man väljer ändå växel precis som vanligt. Ofta finns ett helt automatiskt läge oxå.. Vet att mercedes minibussar som det byggs husbilar av har halvautomatisk växellåda
Vet inte om det redan finns någon bra tipstråd, sökte men fick så många träffar. I alla fall, jag har stört mig så på att när jag har ont och ska åka och handla i rullstolen så får jag knappt med mig något hem. Fyller ryggsäcken men med middag, bröd, mjölk och sånt så är den full. Har provat att ta en påse i knät också men det är jobbigt på bussen och speciellt uppför backen till lägenheten. Precis så jag orkar ta mig uppför den när jag inte mår så bra. Och med en påse i knät är det omöjligt. Hissen är bara öppen dagtid, och idag var den tydligen avstäng. Så jag blev jättesur, var nära att inte ta mig upp och inte en människa i närheten. så typiskt. Kom att fundera på en lösning jag sett om att man kan sätta pinnar fram på stolen och ställa en portfölj där. Väl hemma så tog jag 2 karbinhakar och satte fast i sistförlägningen och sen hakade i påsens handtag. Botten på påsen står precis på mina fötter och det fungerade jättebra. Ska bara åka och handla och prova också, men nu kan jag fästa påsen så och ha scannern i knät, så slipper jag ha en korg oxå Fixade bilder så ni fattar vad jag menar. Jag tyckte i alla fall att det var en smart ide, billig framförallt. http://img184.imageshack.us/img184/4836/psegl5.jpg http://img230.imageshack.us/img230/6933/pse2ua1.jpg
det var en smart ide´
Nån som har erfarenhet av det? Jag ska nämligen få en Permo med mini-joystick, och teknikern sa att ganska få personer klarar att köra med en sån. Men jag tyckte spontant att den kändes bra... Sjukt svårt att köra sakta, men fort gick bra.
Min kompis har en sån... funkar bra för henne, men hon skruvar ner hastigheten inomhus. Tror nog på teknikern, men iom att vi muskelsjuka har så lite rörelseomfång och styrka kan nog vi klara det bättre.
Ursäkta en okunnig, men "minijoystick"...vad är den bra för istället för en vanlig...? Vad gör det för skillnad liksom?
Den är superliten och superkänslig. Så man kan typ använda bara ett eller två fingrar. Kräver nästan ingen muskelstyrka.
Ah, vad skönt för er som är lite muskelsvaga...antar jag...? I förra veckan när jag provade ut min nya, fick jag prova 2 permosar med 2 olika såna styrpaneler eller vad det heter, en med normalstor joystick och en med lite mindre joystick. Jag föredrog den förstnämnda, jag har väldigt svårt att bara köra permo med ett finger, det blev för lite att hålla i, liksom...
Ja det är ju verkligen en smaksak... Minijoystick finns bara till Permo, inte Invacare, så därför måste jag byta hela stolen...
Jag skulle vilja ha både vanlig o mini den vanliga när jag bara kör runt här hemma och mini-joystick ute för långa sträckor för att hålla uppe rörligheten i handen
Mini skulle jag vilja kunna ha i knät... det vore jätteskönt...
Det är de som är så smart.. för den sitter ju på en kul-led och är lätt att sätta precis där du vill ha den men försök att få permobil inkopplat med att montera den. de gör ett snyggare arbete än HMC. Om du nu inte skulle råka ha en superbra HMC med någon inbiten upfinnarjocke
Varför? Sa de att det ej gick?
Hmm... klart det går! De är lite smått jobbiga på HMC, speciellt syd...
Jag fick inte heller minijoystick över huvud taget....
Hm kommer inte ihåg motiveringen... Tjatade heller inte så mycket. Borde ha gjort det....
Tjata igen och mycket mer!! jag fick prova en gång. men just då kändes det inte jätte akuellt.. men såhär års skulle det vara skönt faktiskt
När jag skulle få ny stol så tror jag de föreslog det, men jag avböjde... ville prova en vanlig först...
Hur har det gått med minijoysticken? Kevin har sådan och han är mästare, faktiskt. Han behärskar både snabbt och långsamt och kan även köra den med exempelvis ett får eller en Batman i handen...
Hej! Jag undrar är det någon som kör bilen med spakstyrning eller miniratt?Ni som kör bilen med nån av de vad har ni för erfarenheter av de?Är det lätt?Vilket ni skulle rekomendera?Jag träffade trafikväginspekör och han sa att miniratt skulle kunna passa mig men han uteslöt inte spakstyrning. Tack på förhand!
Jag har spakstyrning, tycker det är mkt svårare än att köra med vanligt ratt som jag gjorde på min förra bil. Har hört.... att det känns mer "som vanligt" med miniratt men har ingen erfarenhet av det Men med mkt träning så fixar man spakstyrningen med
Jag tog körtkort med en bil med miniratt men har nu spakstyrning på min bil. Jag tycker det funkar bra med spakstyrning om man har ordentligt stöd för armen eftersom det i alla fall för mig annars kan vara svårt om man kör på nån ojämnhet i och med att spaken kan gunga i sidled. För nåt år sedan så fixade jag en stång som går längs med spaken som jag kan stötta fingrarna mot som nog hade varit bäst att ha från början, i alla fall för mig. Lite svårt att förklara i ord men om du vill kan jag ta några bilder och skicka så får du se. Vad jag förtstod så ersätter miniratten den vanliga ratten medan spakstyrning gör att den vanliga ratten är kvar (som kan vara bra om nån annan ska köra eller att man inte behöver ändra om så mycket). Jag vet inte hur det är nu för det var ganska längesen jag provade ut min bil.
Min fru ska köra bilen också.När vi var i Staffanstorp visade de oss den ratten som man kan bytta om man ska köra som med vanliga ratten.
Hej, när jag tog körkort fick jag en slags spak som ser ut som ett halvt cykelstyre. Drar i sidled för att styra. O en annan spak till broms o gas-fram o tebax. Trodde inte i början att ja skulle klara det m efter en vecka så satt det. Man vänjer sig fort. Nu skulle ja inte kunna tänka mig nåt annat.
Jag har miniratt. Jättebra när man är kortvuxen. Nackdelen är att man måste vrida den fler varv när man ska svänga samt att det känns lite ostabilt när man kör i högre hastigheter. Men det kan också bero på att jag har väldigt mycket servo.
Nä, det är ganska så läbbigt ibland.
Jag har en sk pilotratt, samt gas och bromsreglage i ett. Det går bra, och även extra lättad servo för styr och broms. Men det är ändå jobbigt i tajta rondeller.
Hej! Är det någon som har köpt Chevrolet Uplander eller Buick Terazza.Vad tycker ni om de här bilarna?Är de bra?Vi tänkte köpa en sån genom Permobil.Peter på Permobil sa att det är lite svårt att skaffa fram en sån Buick Terazza den är Chevrolets Uplander lyx modell som är fullutrustad och motsvarar Chryslers Grand Voyager lyx modellen Limited som är fullutrustad.Vad tror ni om de kan inte kan skaffa en sån bil som är fullutrustad ska vi satsa då på Chrysler Town & Country Limited som är fullutrustad? Mvh Elma&Sanel Redigerat 2007-02-04 11:26
de är precis samma bilar i stort sett med olika märken. Pontiac SV6 är den tredje varianten. förutom chryslern som oxå finns som Dodge
© Copyright 1999-2026 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh