Jag undrar om någon kan ge mig ett tips på hur man går tillväga för att kunna erhålla två elstolar trots att föreskrifterna säger att man får ha en. Har en minicrosser som jag tyvärr inte kan frakta i bilen. Nu har jag blivit så pass försämrad att jag inte orkar rulla mig i manuell rullstol mer än kortare sträckor. (Har alltså manuell rullstol med i bilen). När jag nu sökte om en elstol som jag kan ha i bilen (tog noga reda på vad jag skulle få in i bilen med hjälp av den lift jag har) så fick jag nej. Med motivering att man får inte ha två elstolar. Den stol jag sökte fanns inte i sortimentet MEN det hade ändå inte hjälpt eftersom föreskrifterna säger nej. Tog kontakt med chefen för konsulenterna för att höra hur jag ska gå vidare - men enligt denna kan man inget göra. Man kan inte överklaga. Men något borde man väl kunna göra.. Tar tacksamt emot tips från er!
Till sidans topp
Hej allihop! Eftersom ni som hänger här på forumet verkar ha koll på det mesta , tänkte jag slänga iväg en liten fråga som jag har funderat på ett tag. Jag har kikat runt lite på nätet och letat efter en tilläggsförsäkring till min nuvarande hemförsäkring, eller för den delen eventuellt en annan liknande, fristående försäkring som täcker exempelvis stöld av eller skadegörelse på min Minicrosser. Jag har än så länge inte hittat någon som jag tycker innefattar de villkor som jag vill att en sådan försäkring ska ha, och undrar därför nu hur ni andra har löst försäkringsfrågan? Vilken typ av försäkring har ni (tilläggsförsäkring eller en fristående försäkring?) och i vilket försäkringsbolag? Vilka typer av skador på hjälpmedlet omfattas av den försäkring ni har? Tacksam för svar! /Maria
Jag har tecknat en speciell elrullstols försäkring på länsförsäkringar, kostade ca 300 kr / år
Folksam har en del ring och fråga, för min del kostar det 350/år
Jag har också en minicrosser. Jag har min försäkring hos if och §3.2 säger att eldriven rullstol ingår . Jag kollade nämligen häromdagen Hjälpmedelsdamen var mycket noga med att påpeka att minicrossern räknas som elrulle så att jag inte skulle fråga om elmoped eller liknande. Jag tror att maxvärdet på försäkringen på elrullen är 50000:- och min kostar några hundringar mindre. Jag har alltså ingen extra försäkring.
Tack så mycket för era tips, nu vet jag iallafall ungefär vad jag ska leta efter! Jag är försäkrad hos Länsförsäkringar vad det gäller hem- och olycksfallsörsäkringarna, och vill av någon underlig anledning ha mina försäkringar samlade hos ett och samma försäkringsbolag. Därför vore det ju toppen om jag kunde hitta den där elrullstolsförsäkringen nånstans på deras hemsida. Det gör jag tyvärr inte (Hej du otekniska människa!).. Är det någon som kan länka dit så vore jag jättetacksam!
lättast är nog om du ringer eller mailar och frågar. Jag gjorde det och fick svaret att så länge jag inte hade en elstol så gick allt under hemförsäkringen och skulle jag få en elstol så kunde jag ringa och få mer info. Har länsförsäkringar jag med.
I just got some news that I want to share with you guys! Ringde till Länsförsäkringar och frågade om min Minicrosser omfattades av min vanliga hemförsäkring som jag tecknat hos dem. Även om killen som svarade i telefonen verkade lite osäker, sa han iallafall att den omfattades av egendomsskyddet.
Jag har inkontinens, och ibland händer det olyckor i rullstolen. Och eftersom Panthera (säkert med flera rullstolsföretag) envisas med att använda tyg till sina rullstolar, så blir det ju inte så lätt att bara skölja av tyget när olyckan är framme. Dessutom använder jag rullstolen alla dygnets vakna timmar, och har ingen annan manuell rullstol. Mitt andra alternativ är permobilen, men då blir jag ännu mer..."handikappad"... känner jag. Rullstolen behöver jag både hemma och på jobbet, och är den blöt p g a rengöring så får jag problem! Dessutom är det ju inte direkt lätt att sitta och skruva av tygsitsen (verktyg behövs ju, och det pallar jag inte med, tar för lång tid för otåliga mig!) vid varje olycka. Hur löser ni rullstolssittare sånt här? Jag/vi har inte plats för en extra rullstol hemma p g a att andra hjälpmedel tar mycket plats. Dessutom får jag inte ha en andra manuell rullstol p g a att jag har permobil som jag använder ganska ofta också, regler i Stockholms län tror jag (men den diskussionen får vi ta i en ny tråd).
http://www.rehabshop.com/ Se under fliken Stimulite och dyntillbehör. Sådan måste du få som hjälpmedel.
Grejen är den att dynan i sig är ju lätt att rengöra (har en sån i plast, tror den t o m heter StimuLite). Så den + dynfodralet kan man ju tvätta antingen för hand eller i maskin. Men själva rullstolstyget, det är ju desto svårare... Ibland läcker jag såpass mycket att det kommer upp en liten bit upp mot ryggstödet också, och det är ju tyg...
På sidan jag länkade till finns ett skydd som man lägger mellan dynan och rullstolen så att inte tyget i sitsen blir fuktigt/smutsigt. Jag antar att man själv kan klippa till ett skydd av madrass-skydd (finns inte det i affärer typ Jysk för barn som är sängvätare?) som passar måtten på din stol. Det är troligtvis det enklaste eftrsom det ofta är en apparat att få at att skriva ut något som du självklart redan skulle ha fått när du har din problematik med inkontinens.
http://shopping.kelkoo.se/ssc-100409823-plastad-frotte.html plastad frotte
http://www.anitasimport.com/art-1.asp?id=45&iPageID=8 http://www.jofotex.se/JOFOTEX-filer/Avd1/1b.htm http://www.cellbes.se/Product/?mid=741&pid=023393 http://www.systerochbror.se/product.asp?product=80 Mer plastad frotté
Haha! Ojojoj! Tack Moon! Nu har jag väl fått så jag klarar mig...?
På samtliga rullstolar jag haft de sista 30 åren har alla tyger varit helsyntet även om de har varit shaggvävda(velvet eller sammetslika tyger) Skölj med kallt vatten för att skölja ut de olika proteiner som hamnat i tyget. (Fekal och urin innehåller olika proteiner som hårdnar i varmt vatten och blir då nästan olösliga(liksom vanliga ägg, mjukost och mjölkprodukter) Skölj mycket och ymnigt (jag ställer stolen i duschen, gnuggar sakta igenom hela tyget och vänder och vrider på den så att den blir ordentligt genomsköljd) Tag ett syntetiskt tvättmedel för tyg och blanda upp i vatten. (typ litet Ariel eller annat flytande och blanda 30 ml i en liter kallt vatten) Doppa en borste i tvättmedelslösningen och borsta igenom först från kanterna på fläcken och in mot mitten och skölj väl. Ta sedan och arbeta igenom hela tyget för att rent inte bara fläcken utan hela tyget. Skölj väl och gör om om det skulle behövas. Gnid torrt med en handduk eller låt stå och dropptorka över natten. Jag har vänner som använder sina rullstolar som duschstolar fast då utan sittdynan. Om det sitter gatusmuts som kan vara svårlösligt på stolsunderredet gör såhär; Tag en sprayflaska och blanda till lika delar rödsprit och vatten, till mängden av en liter spritblandat vatten så tillsätter du 5 ml(ungefär en kaffesked) flytande diskmedel (som innehåller litet ammoniak och tensider båda fettlösande) Spraya och gnugga rent. Alltså inga underligheter eller så Frågor så mejla Jorm
Hur lång tid tar det för tyget o torka sen?
Torktid beror på temperatur och luftomsättning. Mitt stolstyg torkar över natten. Dynan som "levererades med" torkar på ca ett dygn Torka stolen efter dusch så rostar den inte.
Ringde en vän som använder rullstolen i duschen. Fick följande råd: Trä en plastkasse över ryggstödet under dusch. Använd oljespraj i alla öppningar på stolen under underhållet så fäster inte vattnet. Själv har jag "dynöverdrag" av svart bävernylon på mina dynor, mer för att de skall vara lätta att glida upp på än för att hålla rent men det fungerar lika bra i båda fallen. Dessutom går det lätt att lägga in ett "tätlager" emellan dynan och överdraget. Bävernylon är dock ett litet H-vete att sy i, tyvärr. Jag har som Du en panthera ligth och en storm 3.
Minst ett extra dynöverdrag behöver man ju ha! Be AT:n om det.
Bävernylonsöverdrag finns inte som tillbehör. Tyget andas är lätttvättat och stöter från sig vätska, är dock dyrt. För att få "glidstabilitet" trocklar jag fast överdraget Alla överdrag jag sett är tröga att glida in över(jag måste "hasa" mig in på stolarna) Så för att fixa realproblemen gör jag efter koll med atn oftast mina egna hjälpmedel.
När jag har fått hjälpmedel (rullstolar) utskrivna, så har det gjorts av en arbetsterapeut. Vi har sedan åkt till Hjälpmedelscentralen för att hämta grejerna, och där har någon hjälpmedelskonsulent hjälpt till med inställningar. Arbetsterapeuten har aldrig behövt komma med förslag eftersom jag har vetat själv vilket märke och modell jag vill ha på rullstol. Arbetsterapeuten har liksom bara godkänt mitt förslag. Jag bor i Stockholm. Kanske är det olika i olika län? Finns det andra sätt att göra på? Kan man åka direkt till Hjälpmedelscentralen och få hjälpmedel utskrivna? Vad händer om man själv inte vet exakt vilket märke/modell man behöver eller vill ha? Kommer arbetsterapeuten med förslag? Har arbetsterapeuterna bilder på olika hjälpmedel att visa upp för brukaren? Får man åka till Hjälpmedelscentralen och prova olika märken/modeller? Vem bestämmer valalternativen? Hjälpmedelskonsulten eller AT? Får man testa hjälpmedlen i en korridor på Hjälpmedelscentralen bara, eller får man ta med hem och testa under flera dagar? Tacksam för all information i ämnet. Men jag vill inte ha några gissningar utan bara egna erfarenheter från olika delar av landet.
Vilket län bor du i?
Här i östergötland så är det välldigt olika. När sambon skulle ha stol blev han erbjuden en tung invacare, en sån man kan vika på mitten. Vi fick bråka lite och förklara varför en 18kg stol skulle vara omöjlig för honom. Hans AT kollade med kollegor och sen bokades tid för utprovning på HMC där en representant från panthera kom och hjälpte till med utprovningen. Vi fick ha egna förslag men det killen från panthera sa och beställde vad precis vad vi föreslog. För min del så krävdes det massa bråk att ens få ta upp rullstol som hjälpmedel, när det väl bestämdes att det skulle beställas en kom 2 At hem till mig och tittade på den jag hade och frågade om jag tyckte den var bra. Sen började de mäta och fixa. Jag fick det jag ville i storlekar, krävdes lite övertalning när det gällde rygghöjd men eftersom jag visste mer än vad de gjorde så gick det att övertala AT. Tyvärr så fick jag ingen utrprovning på HMC utan med personer som otroligt sällan gör beställningar på dessa hjälpmedel så en hel del saker gick inte att testa andra lösningar utan det var samma modell som den förra eller ingen alls. Så det verkar vara väldigt olika beroende på vad At:n tycker om man ska få utprovning på hmc eller inte. Det intrycket jag fick av personerna på HMC när det var utprovning för sambon. Var 2st från hmc med förutom killen från panthera men de imponerade inte på mig. De hade dåliga kunskaper i sittande och hur en stol kan användas. Så vi är väldigt tacksamma att panthera kom ner och hjälpte till med utprovningen för sambon. På hans utprovning så fick han rulla lite i en korridor när provstolen var inställd, han hade förut en gammal modell av pantherastolen och var ganska säker på vad han var ute efter. Jag fick igen test alls utan bara en bredare modell av den jag hade. Några diskussioner om andra modeller var det inte frågan om. Redigerat 2009-01-22 17:55
Jag bor i Stockholms länslandsting, Stockholms stad Jag har fått nej de del flesta hjälpmedel och anpassningar. (med argumentet att såna som jag vill ändå inte ha hjälpmedel, anpassningar) Minsta lilla hjälpmedel ska utredas först av AT och sjukgymnast. Sen ska de grubbla och ibland kommer de tillbaka för ny koll (så de säkert uppfattat mig rätt) Sen kanske de beställer ny fotplatta. Det tog över två år att få en rullstol med rätt ryggstöd. 26 månader satt jag på en dyna som gav mig skador. Hjul och viss service som inte kräver beställning från AT-n fixar jag på Sodexho. Allt annat kräver lång planering.
I Skåne har det i mitt fall alltid varit "ordinatörer" som At eller sjukgymnast ofta tillsamman efter förslag från mig eller läkare. De har även understundom själv föreslagit och utrett eller sökt hjälp av andra inom yrkena bättre bevandrade för att hjälpa mig. Oftast snabbt och smärtfritt. Jorm
I Ängelholm/Helsingborg har man tidigare tillhört AT som funnits på olika serviceboende om det gällt manuella rullar eller andra hjälpmedel. Antingen kontaktade man dem och sa vad man ville ha, fanns det i sortimentet fick man oftast det utan knot, var det något utanför gjordes en utredning om man behövde det och att inget i det ordinarie sortimentet fungerade. Fanns inget fick man det man ville. Nu var min AT en fantastisk kvinna som ordnade allt och som förstod problemen när man förklarade dem sakligt. I år har då vi som tillhör LSS fått gå över till "handikappomsorgen" (bara namnet ger mig rysningar) och at där har jag inte träffat, fast min sambo säger att jag inte ska oroa mig, jag brukar kunna "tämja" dem. Elrullstolar och data/tal hjälpmedel fås från landstinget och då får man kontakta at inom sjukvården som i sin tur kontaktar hjälpmedelskonsulenten på hjälpmedelcentralen. Även hon är en pärla, fast bunden av landstingets rigida lagar, dock har hon precis fått klartecken till en permo C500 eftersom den jag fick inte funkar. De sista 10 åren har det varit mycket lätt att få hjälpmedel, även utanför de "listade". Däremot har det dykt upp knäppa AT som man fått trycka på plats innan de fungerat, men de som jag haft de sista åren har varit fantastiska, likaså har jag fått de hjälpmedel jag velat ha och behövt. Tyrärr ser jag dock ofta personer med hjärnskador eller utvecklingsstörning som sitter fel i gamla tunga, felinställda stolar så man måste nog kunna mycket själv om hjälpmedel för att få rätt saker.
I Stockholm är det Hjälpmedelsguiden som sammanfattar hur förskrivare (Arbetsterapeuter, Sjukgymnaster, Logopeder m fl ) skall förskriva hjälpmedel. Det är dessutom så att Hjälpmedelskonsulenter inte har förskrivningsrätt utan det måste vara någon förskrivare inblandad, mer eller mindre. Läs (mycket) mer på; http://www.hjalpmedelsguiden.sll.se/ Vet man inte själv vad man vill ha så skall förskrivaren reda ut vad som behövs. Sedan är det ju så att kunskapsnivån varierar och då vänder sig förskrivarna ofta till hjälpmedelscentralen för att få hjälp. Är det så att hjälpmedlet man behöver inte ingår i ordinarie sortiment så tas ofta företagens representanter in och man får prova den produkten på centralen. Nu börjar dessutom Frittval att sprida sig vilket ger ökade möjligheter att gå utanför standardsortiment, se http://www.hi.se!
http://www.hi.se/templates/news____6282.aspx Där står lite om "fritt val"
Fritt val av hjälpmedel http://www.hi.se/templates/news____6282.aspx Riktlinjer till genomförandet av satsningen fritt val av hjälpmedel http://www.hi.se/global/Dokument/frittval/FrittVal-riktlinjer.pdf Fritt val av hjälpmedel - försöksverksamhet i Kronoberg, Stockholm och Sörmland http://www.hi.se/Global/pdf/2008/08361-frittval.pdf Så här gör du när du väljer fritt val av hjälpmedel http://www.hi.se/Global/pdf/2008/08373-sa-har-gor-du-frittval.pdf Projekt Fritt val SLL http://www.hjalpmedelsguiden.sll.se/templates/Page.aspx?id=533 http://www.hi.se/Global/Dokument/frittval/F%C3%B6rskrivarblad_Sthlm0809.pdf http://www.hi.se/Global/Dokument/frittval/Brukarblad_Sthlm_080915.pdf vilka hjälpmedel som omfattas av fritt val SLL http://www.hjalpmedelsguiden.sll.se/upload/fritt%20val%20hj%C3%A4lpmedel%20081124.doc
Tackar tackar tjejer.. er är det ordning på. Va skulle vi göra utan Er.. tack igen!
Jag bor i västra Götaland och fick en ny rullstol i höstas. Min AT visste hur jag lever och jag ville ha en lätt sak så den skulle kunna gå in i bilen hon hade själv tänkt ut en rulle som skulle passa. hon fick den till sig och jag åkte och provade den. Vet ej hur det hade gått om den ej passat mig alls. Jag hade en annan först som inte passade mina behov längre så jag fick byta. Zanna
Hej på er! Undrar om någon vet på ett ungefär hur mycket el ett rullstolsgarage av följande typ http://www.dooman.se/default.asp?sida=bb30 gör av med på ett år. El-mopeden som bor i garaget används ungefär 1,5 timmar per dag. Styrelsen i min bostadsrättsförening har fått för sig att den slukar 4000kWh/år och tillverkaren har gett mig det genialiska svaret: "Det varierar". Undrar nu hur mycket ni andra betalar i el-avgifter för era garage så jag kan justera min handikappersättning.
om du läser så står det att han/hon gjort det...
Frågan är fullständigt omöjlig att besvara om man inte vet: 1. Var du bor. Ystad eller Vittangi? 2. Vilken temperatur vill du ha i garaget? 5 eller 15 grader? 3. Hur pass isolerat är det? Det enda du kan göra är som sagt att köpa en elmätare på t.ex. clas ohlson och sedan i efterhand kontrollera hur mycket det drog. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=60632342 4000 kwh låter inte orimligt om du ska ha 15 grader varmt i Vittangi.
Med tanke på bristfällig isolering och att all värme försvinner när man öppnar den så .... Det kan gå åt många många kWh
Så här har dom räknat: Drifttid öppna-stäng 60 sek, 4 ggr / dag = 0,67 kWh /år Drifttid 6 månader / år, termostat 8-10C = 500 kWh /år Drifttid 3-4 tim / dag, laddning 12 tim = 1051 kWh /år Totalt = 1552 kWh /år Redigerat 2009-01-22 10:32
hejsan Ska försöka få tag i vuxen hab. som ligger bara ett stenkast fr där jag bor... vet inte riktigt vad dem kan erbjuda för hjälp, men min första fundering är om man behöver en remiss till dem?? var över 11 år sen jag var på Hab. å minns inte så mkt av det. Sen funderade jag över ngt annat med....dem brukar ju även ha arbt.terp på Hab. men hur funkar det då om man är i kontakt med en sådan, men redan har en arb.terp som jobbar ute i komunens distrikt. Kan man ha två arb.terp. tro?? är ju inte så illa om så vore fallet. Antar dem på Hab. förmodligen är lite mer insatt i olika funktionshinder och hjälpmedelsbehov än vanliga arb.terp (!?) Ni som ev. går på vuxen Hab. regelbundet...är nyfiken på vad för aktiviteter ni erbjudits, hur ofta det sker. Finns det ngn typ av aktivitet där man kan sitta själv el med andra å kanske pyssla el lik. i terapisyfte etc.? Har fler frågor men lämnar ämnet öppet för dem som vill berätta.. självklart håller jag på att försöka få tag i dem på Hab. men är inte så lätt å få dem att svara i telefon...sen när man sover mkt på dagarna är det ännu svårare att ringa som en galning. Men har en känsla iaf att dem Hab. kanske kan erbjuda lite mer hjälp i nån form än vad jag har nu...dvs. ingen. Skulle kännas skönt med ett team av kurator, sjukg, arb.terp etc. som kan följa upp en mer...har inte haft sånt pålänge.
Hab.Atn rekommenderar till kommunal.Atn eftersom HabAtn "ser"dig mer och blir mer insatt i dina problem, så har det fungerat i Skåne i flera år men jag vet inte hur det fungerar hos dig. Gör ett försök vettja! J
Jag är intresserad av tips och länkar ang. Åkpåsar. Om det nu heter så.. man sätter i Permobil eller rullstol som är tvådelad t.ex. med blixtlås eller kardborre. Gärna med "cape" eller vad det heter.. Varsam 2008/09 har på sidan 52, men jag vill ha fler tips. Ja även er erfarenhet...
Anatomic sitt har en också, har ingen aning om dessa är bra eller inte. http://www.anatomicsitt.com/sv/infomaterial/broschyr/sittermo_broschyr_utg08.pdf http://www.anatomicsitt.com/sv/infomaterial/best/klader_bestunderlag_utg1_080115.pdf
Jag har sytt ett slags "benplagg" åt min brukare. Snabb att ta på (2 min) och av (2 sek) utan att man behöver stiga ur stolen. Går ända ner under fötterna så man inte behöver vinterskor om man ska ut bara en kortare sväng. Kardborreband längs ena sidan upp till knät, från knäna till magen i ett stycke med små "fickor" längs sidorna så det är lätt att peta in under stussen. (Svårt att förklara...) Jag har gjort två olika, med tjockare (fuskpäls) och tunnare (fleece) foder. Yttertyget på båda är vind- och vattentätt. Jag vet inte om dylika finns att köpa, dehär har jag i alla fall tänkt ut alldeles själv. Så har jag gjort en regncape också, i princip bara ett hål mitt i tyget och en enkel huva på, samt hål för handtagen och lite kardborre här och var för att hålla in vidden.
Bilderna hoc både Varsam och Anatomic Sitt, och andra också för den delen, är värdelösa. Jag vill se mycket bättre var den åkpåsen börjar och slutar både framtill och baktill. Egentligen är det konstigt att det inte finns något exemplar av olika åkpåsar åtminstonde på några rehabställen och större sjukhus. 2000 spänn snyter man ju inte ur näsan och sen är det frakt fram och tillbaka innan man har hittat en modell man är nöjd med. Snälla Perri, har du möjlighet att lägga upp lite bilder och teckningar över dina benplagg? Jag har klurat lite men alla behöver ju inte uppfinna hjulet varje gång.
Ja, det skulle jag så hjärtans gärna göra, för jag är så glad att det funkar så bra! Men detta med att lägga upp bilder och teckningar är jag inte lika bra på, jag måste ha nåt av barnen att hjälpa mej med det... Det är ganska enkelt att sy om man bara har lite grundkunskaper, och inte blir det dyrt heller!
Idag har jag fotograferat... Och resultatet finns på http://www.verkkovarasto.com/smedasliv. Ska försöka få till stånd lite ritningar också... Redigerat 2009-03-09 14:53 Redigerat 2009-03-09 15:04 Redigerat 2009-03-09 15:07 Redigerat 2009-03-16 07:48
Nu finns foton, ritningar och sömnadsbeskrivning (totalt 4 delar) på http://www.smedas.com Fråga och kommentera gärna!
Bra jobbat Perri!
Jag har en forumsvän som behöver lite hjälp. Hon har ett barn i 7årsåldern som trycker upp säkerhetsbältet under färd. Hittade detta http://katalog.heamedical.se/sv/article/65/sakerhetslock_bodypoint men det står att det bara fungerar på deras egna bälteslösningar. Är det någon som vet om det finns en liknande lösning för vanliga bälten, eller något annat man kan göra?
Detta är ett bra hjälpmedel för intima stunder. Ensam eller inte. http://www.apoteket.se/apoteket/road/Classic/shared/redirect.jsp?to=prodinfo_art&showBuy=true&ProductSKU=234626 http://www.ellos.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=33622&productId=210013&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink= (Jag köpte min där för 499 kr) Den är rätt lätt att grepp. Flera trevliga inställningar (program). Längd 22-23 cm så man når ner. PS fungerar än på andra ställe på kroppen!
Hmm, det sitter fast en typ sådan där grejj på min kropp. Men jag tror inte den har så många program. Har t.ex. aldrig sett den vibrera...
Ett tips till alla frusna personer: http://www.warmnsafe.eu/group.asp?group=307 Verkar väldigt bra när man inte kan hålla tempen uppe själv i -15C som det är nu. Inte själv testat produkterna men verkar som en bra idé. Redigerat 2009-01-05 12:57
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh