Detta kemarastativ verkar suveränt tycker jag! Ska själv köpa ett och fästa på mitt bord till permon. Inte ett "traditionellt" hjälpmedel men jag la det ändå i den här kategorin. http://www.coolstuff.se/p726/Gorillapod.html
Jag har köpt en mindra variant på gorilla. För gorilla är ganska stor. Min är ca 2 dm och tunnare. Köpt på Mediamart för 39 kr. Men jag har en lätt kompaktkamera. Har man en systemkamera så är den för klen.
Till sidans topp
Om en månad skall jag till HC, för utprovning av en permobil. Har kört en elrullstol (3 hjulig scooter) hitills men inget med den kommer överens med min sargade kropp. Jag är gärna lite förberedd inför besök på HC, vill gärna ha en bättre bild över permobilar även om utprovningen är det ultimata. Men frågor finns det för har aldrig haft en permobil förut så är helt okunnig på den fronten. Har funderat lite på vad permobilen skall klara av i min vardag. Den skall klara att åka långa sträckor, kunna ha en bra hastighet, skall klara uppförsbackar (då jag bor i ett sånt omr där det finns mkt backar), skall kunna användas smidigt inomhus med (måste använda den inomhus vid behov), den skall ha ett ryggstöd som går att vinkla bakåt (så att jag kan inta en mer vilande position), den skall helst kunna höjas och sänkas så att den kan anpassas i olika miljöer. Det var lite funderingar, finns säkert flera kommer bara inte på mer ang dess funktioner. Har lite frågor dock... *Måste permobilen vara kopplad till elnätet såfort den inte används? *Tål sätet fukt utomhus och ev ngn regnskur ifall man skulle överasskas utomhus? *Kan joysticken anpassas för oss med sänre handmotorik? (jag använder mest handloven då fingrarna är mkt svaga) *Måste permobilen in på ngn regelbunden service under loppet av ett år? *Finns det möjlighet att fästa ngt i väsk-väg bakpå ryggstödet? *Finns det permobilar som har högre hastighet än 10 km/h? Bomba mig gärna med all typ av information, vill som sagt gärna ha lite inblick gällande permobilar Är helt okunnig på den fronten, har märkt att lite kunskaper är till fördel innan besök på HC. Mvh Li
Nej, den beh inte vara kopplad till elnätet, men om du inte använder den under ett par veckor laddar den ur. Brukar sätta mina på laddning under natten om jag inte kört ytterst lite dock. Sätet lär ju bli fuktig men tror det finns mer vattentåliga klädslar, som dock blir lätt svettiga. Men regnskurar tål den ju (dock tveksam till vattenkrig, kan meddela efter 8 augusti ) Det finns en mängd olika styrsätt till permobil. Du behöver inte ens styra med handen. Förutom korgen som brukar finnas finns det på många ryggstöd karbinhakar. Street går i 12 km, Trax går i 15 km.
Om storm3 Bakhjulsdriven stol från invacare vanliga händelser är att skruvar ramlar ur och att inställningar ändrar sig. Lamporna sticker ut och har svaga fästen, låg frigång, så man fastnar ofta på isklacklar och i sand. Hjuldiametern fram är besvärande och skitar ned kläder i onödan. Fotstödet är onödigt stort och gör att det blir problem med bord. Dessutom är de tunga och svåra att hantera Orginaldynan är stum. Dåligt med fästpunkter för packning Possitivt är att drivningen går om ett drivhjul sitter i luften. Kort sagt så upplever jag den som ingenjörens nederlag
Jenny: Traxen är rätt präglad utomhus, men jag har en Street och den fungerar relativt bra inomhus (hos vänner där jag varit), i skolan, på jobbet och i affärer. Aldrig kört den inomhus hos mig själv då jag kör manuell där.
Intressant att läsa era inläg. Om ngn vet ungufär vilka modeller som kan passar in på mina behov, kanske kan jag få reda på vad dem heter så att jag kan kolla upp dem?? Har kikat på lite olika sidor å det finns så många olika modeller, å med min lilla erfarenhet så kan jag inte tolka deras prestanda så bra.
Incendium; Du som kör Permobilen Street, är den rätt så bred? Jag läste lite om den just, jag är mkt i en slags stadsmiljö med en hel del sträckor att åka...för den skull lät den rätt bra. Hur är det med bakhjulsdriften, är den mkt annorlunda än en framhjulsdriven variant? jag behöver kunna ta mig smidigt runt trånga öppningar å hörn å behöver kunna köra med små marginaler. Är den bra på sånt? jag måste nämligen ha permobilen parkerad inomhus i hallen då det inte finns någon annastans i huset att förvara hjälpmedel. Har redan min trehjuliga elrullstol i hallen å den tar en del plats men är mer lång än bred. Redigerat 2008-07-22 10:49
Jag pratade med en säljare från permobil på en hjälpmedelsmässa i våras. Fick massa bra information. Han tyckte att man skulle se till att få en av deras nya modeller. Bla. för att ryggen och sisten har en lösning som anpassar sig efter att man ändrar vinkel. Om man i en vanlig stol sänker ryggen så kommer kläderna hasa uppåt, och om man höjer så åker kläderna neråt, och man måste då rätta till tröja/jacka varje gång. Med den nya lösningen så behöver man inte det. Själv tyckte jag det var en kanonlösning, om jag ligger bakåtlutad så kan jag inte sätta mig själv upp eller rätta till kläderna. Har haft massa problem med det i höj och sänkbara sängar. När det gäller storlekar så kan det vara bra att mäta hur stort du har det hemma. Kan du vända överallt där du vill vända stolen, är det smal hiss osv. För det är inte kul att behöva backa ut från kök, hall mm för att stolen är någon cm för stor. Sittsklädseln går att ta bort för att torka om du skulle bli sjöblöt någongång. Orientering i spöregn klarar den ändå Ang. street, så sa säljaren att om man behöver svänga i smala korrodorer eller liknande så är det inte bakhjulsdrivet man ska ha. Redigerat 2008-07-22 10:57
DodeN; Jag var på mässa förra sommaren å provade lite olika olika permobilar...fanns dock inga funktionärer där just då märkligt nog så kunde inte prata med dem. Dock tänkte jag väl inom mig att det inte skulle vara dax för en permobil så snart... Låter ju bra det med ryggstödet, skicka gärna länk om du har det så man kanske kan kika på modellerna. Märkte iaf en "nackdel" för min del iaf att en av modellerna jag provade hadde som tygklädsel el lik. där fastande jag med kläderna hela tiden å de var mkt svårt att förflytta sig ur hjälpmedlet då jag inte använder lift. Men å andra sidan gled man ju inte i stolen....men ngn riktig ingående erfarenhet har jag ju inte. Vet heller inte vad för klädsell som är "bäst", för kommer få ett sittskal inom en snar framtid. Så blir en himmla massa anpassning. Jag har rätt bra plats i min hall, är inte jättestor men har tre dörrar så när dem är öppna kan man vända rätt bra. En permobil är nog mer fyrkantig än min elrullstol som kräver rätt mkt känsla för att kunna parkera hemma hos mig. Men sen har jag en himmla tur att jag valde en lgh (när jag flyttade till nuvarande) att hela lägenheten är som en rondell kan man säga....ena rummet går in i nästa, så jag behöver aldrig backa i mig lgh är bara att köra ett extra varv så är man dit man skall. Dessa lgh är rätt bra anpassade till folk med hjälpmedel så skulle säga att dörrkarmarna har en rätt bra bredd. men återstår att se.
Smart med lägenheten http://www.permobil.se/templates/Page.aspx?id=298 Säljaren tyckte jag skulle kolla närmare på c300, c400. c500 är aningen kraftigare och lite större än de andra 2. I bredd så är stolarna lika smala som min manuella rulle och svänger ganska bra också. Sen en stor fördel med permobil jämfört med andra märken är att dem stolarna är 1000 gånger snyggare tycker jag.
DodeN; Ah men den sajten kollade jag noga på innan jag skrev denna tråd var ju lustigt...ja jag kunde oxå hålla med om samma sak, dem ser himmla snygga ut. Hoppas nu bara HC i mitt län kan erbjuda bra å snygga modeller, inte för jag är så jättekräsen gällande utseendet men vore inte fel att trivas med den. Man skall ju ändå sitta i den mkt. Sen när det är första gången med nytt hjälpmedel så tar det ju lite tid att vänja sig, innan man känner sig hemma med den å kan funktionerna. Va bra att dem har liknande bredd som aktiv rullstol...då kommer jag verkligen kunna vara smidig (hoppas jag iaf)
Min C400 är 61 cm, de är dock lättare att komma igenom dörrar med eftersom man inte måste ha plats med händerna på drivhjulen. Jag tycker det är mycket lättare att ta mig fram med permon, vår smalaste dörr är 65 m och det klarar jag inte med manuell stol däremot med elrullen.
Jag har nöjet att under sommmaren kunna påverka utformingen av ett nytt datorhjälpmedel med bland annat pekskärm! Därför vill jag veta vad ni som användrare tycker om de produkter ni har! Vad fungerar, vad fungerar inte, vilka problem finns, vad saknas etc?? Blir jätteglad om ni berättar vad ni tycker så att framtidens hjälpmedel kan bli bättre. Är det dessutom någon som vill vara med och testa det som utvecklas nu vore det toppen!
Lägger fråga här fast jag vet inte om den egentligen hör hemma här... Men har funderat på om det finns skydd för lister och kanter att skaffa. Vi har ett köksskåp som sitter helt fel, varje gång man ska in i köket så måste man hålla långt åt höger för att sen svänga och rulla in i köket. Speciellt de dagar jag inte mår bra eller har sambons rullstol så lyckas jag alltid köra in i kanten på skåpet så färgen har försvunnit en bit. Vet att en av mina polare hade en lägenhet som var helt anpassad för många år sedan och där satt det en plastlist längst ner på många dörrposter och andra saker som står ut. Någon som vet om det finns sådant idag och vart man kan skaffa det i så fall. Har heldre en plastlist än stora fula märken överallt.
Byggvaruhus typ Bauhaus, Silvan, K-rauta etc lär ju ha något sådant. Tror det går enklare o fortare att skaffa något sådant själv...
jo, tänkte mer se om någon annan hade hört talas om det. Kanske är vanligare än jag trodde. Ska ändå till ett byggvaruhus och köpa plankor ska se om de har något sånt.
När man "barnsäkrar" hem, brukar man ibland sätta mjuka lister på kanter och hörn som man kan stöta i. När min lillebror var liten hade vi sådanna på hyllorna i köket... Vet inte var man får tag på det och om det skulle fungera... men någon annan kanske vet.
det var smart, vi ska till IKEA också så där ska jag kolla. Fint med semester så man kan åka runt och glo på alla konstiga köpcentrum i landet
En oväntad fördel med de handtag jag valde till mitt nya anpassade kök är att de skyddar mot märken Jag har långa breda handtag som täcker nästan hela luckans resp. lådans bredd så rullen stöter mot handtagen snarare än skåpsytan. Här kan man se en bild på handtagen: http://www.myresjokok.se/metallhandtag-2.aspx Det är de på den översta raden. Det hjälper ju i.o.f.s. inte mot skador på hörnen. De skydden som fanns på Safe-side verkar ju bra och diskreta, jag vill inte gärna ha skydd som skriker ut att de finns.
Kantskydden är oftast av samma sort som används i trappor, sök på byggvaruhusens golvavdelningar. Alla lister är inte liksidiga, så kontrollera innan Du köper. Hadet J
Vi måste köpa en större bil nu när vagn och gå hjälmedlet skall få plats m.m Vad skall vi tänka på i ansökan? Alla tips är välkommna! Hälsn M
Kolla på Försäkringskassans sajt. Om ni har nån kurator så kan den säkert hjälpa till!
Sakligt och sakligt. Redogör för storleken på hjälpmedel, varför det är viktigt med bil. Motivera utan att bli personlig så att de kan göra en bedömning utifrån sitt regelverk. /jon jo, köp inte en volvo om du någon gång skulle behöva ett utsvängbart säte där fram, ty det är inte möjligt längre för det sitter en sips-tröskel i vägen. förr gick den att ta bort, men nu är inte det godkänt längre.
Undrar om det är korrekt att man själv ska bekosta Försäkring av rullstolen, trodde kommunen stod för det? Mitt Försäkringsbolag vill ha 4300 kr /år för det! Någon som har billigare tips. Har ju pyttelite i pension!
Jag betalar 26 kr i månaden till Folksam.
tack för alla tips, man kan ju lägga pengarna på annat än dyra försäkringar, så bra att få lite inf. Linda
Teckna en speciell elrulleförsäkring ist. 350 kr om året på Folksam.
Elrulleförsäkringn täcker inte bara stöld, utan även olycksfall mm. Läs här om Folksams elrullstolsförsäkring http://folksam.se/forsakringar/motorfordon/ovrigafordon/elrullstol/1.5439
Jag ringde och frågade länsförsäkringar om det gällde för mina hjälpmedel, och de sa att allt utom en ev. elstol ingår i vår hemförsäkring. Vi har allrisk också. Men lättast är att ringa och fråga då får man svar på vad som gäller just för det bolag man själv har. Var min arbetsterapeut som sa att jag skulle kolla upp det, för alla andra hjälpmedel jag och sambon fått har ingen sagt något, men nu när jag fick en handdator så påtalade de det.
På min hemförsäkring (if) sa de att de täckte en elrullstol upp till 50 000 kr. Men en permobil är ju mycket dyrare.
Nu har jag tecknat en elrulleförsäkring, min allrisk täckte bara upp till 35 000 kr, vilken tur att jag har er alla.. tur att inget har hänt m permon men nu har jag en alldeles färsk elrulleförsäkring
Märkligt att de inte informerar om detta. Jag fick en lapp från HMC där de uppmanade mig till detta. På innepermon tog jag bara halv försäkring, utepermon har en hel.
Tack Karin. Pratade just med tekniker från HMC som var här och justerade Permobilen som är till åren kommen. Landstinget har försäkrat den i viss mån.. typ ifall den blir helvild och kör på folk.. sedan att fullvärdeförsäkra den var han tveksam om att man skulle behöva göra.. Han förslog att vi pratar med AT ang. värdet av rullstolen och dess försäkring.
Alla specialförsäkringar som behövs pga hjälpmedel ska ni givetvis lägga till på ansökan om hkp-ersättning!
Hej! Undrar om någon har några bra tips att ge om en bra smidig modell av elrullstol som funkar bra utomhus, på resor och som har uppresningsfunktion. Kan inte resa mig själv längre vare sig ur manuell rullstol eller vanlig stol och det gör att jag blir så oerhört beroende av hjälp när jag är utanför hemmet. Har elmoppe och trivs jättebra med den, men den är så klumpig inomhus och på resor. Min arbetsterapeut har föreslagit Permobils olika modeller, men tycker att de verkar så klumpiga. Men jag kanske har fel.....
Jag har en permobil c 500 (utan ståfunktion), jag gillar den skarpt mkt skön att sitta i . Sen finns den en mindre modell c 300 m vet inte om du kan få ståfunktion m den permon
De är nog smidigare än en el-moppe i alla fall. Frågan är om det finns några mindre som fortfarande är stadiga... Alla jag har sett liknar permobil. Möjligen att det finns andra i utlandet... Etac har t ex en: http://www.etac.se/External/Page____723.aspx Hur bråttom är det? I höst är ju mässan här i Stockholm och då kan du ju kolla runt själv.
Jag tittade på permobils modeller på mässan som var i våras i Linköping, trodde att det skulle vara klumpiga saker men när vi mätte hemma sen så upptäckte jag att stolarna var smalaren än min standardstol och bara lite längre. För mig så såg det mer klumpigt ut än vad det i verkligheten är. så det var kanon att få titta på mässan och ställa alla frågor som AT oftast inte kan svara på.
Jag har en Panthera U2 rullstol med fällbara fotplattar. Men de fotplattarna är för får långa för mina benen. Har nu det sista hålet. Har ca 2 cm luft mellan fötterna o fotplattarna. Vad kan jag göra....hjälper fotbåge? såg att det finna bambino fotplatta. Redigerat 2008-07-06 22:34
Finns ingen hjälpmedelscentral här utan allt måste gå via arbetsteraput så de kan beställa tjänster o det kostar så jag måste veta om vad jasg begär om så jag behöver fakta
Går det inte att borra nya hål för att få upp plattorna? Det vet jag att jag fick gjort åt mig på en rullstol som jag hade förut.
Aha kan man det? ok tack för tipset ska kolla upp det här
Panthera har sagt att anpassningar som hjälpis gör själva är ok om dem motsvarar dem krav som finns. Så om hjälpis inte vet om dem får borra eller inte så får dem ta och ringa och fråga. Inte mer med det. Min polare fick också borrat i sina fotstöd när dem var för långa, var inga problem alls då. Det finns så många lösningar men den enda som inte är acceptabel är att du ska sitta som du gör nu.
Panthera rekommerade mig Bambino Fotplatta. Fotbågen är lika långa som de uppfällbara fotstöd så fotbågen passar ej mig. Med Bambino fotplatta är det steglös inställning och börjar från där fotbåögen slutar ungefär o uppåt. Kanon!!! Nu ska jag kämpa för den phhhuu alltid nåt synd att jag ej fick individuellt anpassad redan fr början. Dålig tycker jag. Redigerat 2008-07-09 15:28
Superdålig tom. Bra att du nu vet vad du ska ha så hoppas vi att dem fattar.
Såg på Oprah (TV3 2/7) en typ av midjeväska som jag tror skulle kunna bra om man sitter i rullstol o bara kan använda sin ena hand. Den hade en bygel, typ som ett diadem(sånt som man sätter i håret ni vet), som man skulle sätta runt midjan med flera fickor fästade i (såg ut som ett kort förkläde). Nån som såg programmet eller ändå kan tipsa mej vart jag kan få tag i den!
Oprah har ju en hemsida, skriv dit och fråga vad den heter och vart den finns att köpa. Obs! Det innebär inte att det är hon som svarar
Har funderat lite runt vem som bäst vet hur att sitta rätt i rullstol? På sjukhuset blev jag informerad av vikten av att patienten skulle sitta med ryggen mot ryggstödet och att det inte skulle finnas avstånd från ryggstödet och baken på patienten. För att nå bästa resultat så använde man lift och när man sänker ner patienten i rullstolen så "tiltar" man (tippar) rullstolen bakåt.. (stödhjulen bak får ta i golvet). Sedan var sitsen på rullstolen så pass i längd att man utan lift ifall personen kunde själv stå... kunna sätta personen så att den kom så långt bak som ansågs vara rätt. Nu har samma person fått el-rullstol och den sitsen är djupare.. så från stående kan personen inte komma lika långt in mot ryggstödet.. det blir en glipa på några decimeter. När detta konstateras så säger AT att man måste använda lift för att komma i rätt position mot ryggstödet.. men ifall man vill sätta personen ner från stående då? Ja då får man dra personen med handkraft tillbaka. Själv är jag inte riktigt nöjd med denna "verklighet" och vill försöka forska i vad som är rätt och riktigt i detta. Jag är lite rädd för att sjukhuspersonal samt AT inte riktigt 100% vet vad dom snackar om.. för att nu inte nämna mig själv! AT menar mer att denna skillnad mellan rullstol och el-rullstol måste man acceptera då rullstolen är menat att patienten skall ha möjlighet att med fötterna få rullstolen i rörelse.. medan el-rullstolen skall fötterna vila på fotstöden och inte användas. Jag godtar den förklaringen.. men vad säger att inte en el-rullstol skall även den gå att sätta sig i från stående till ett accepterat sittläge efter utförd nedstigning... Vidare menar AT att i el-rullstolen så för att undvika att sittdynan skall ta i underbenen (knähöjd) så kan fotplatterna höjas så att benen inte är i 90 garders vinkel som på vanliga rullstolen.. utan mer 120 till 140 grader. Men varför ska inte en person kunna sitta och välja 90 grader som alla andra kan sittandes? Så tips var att vända sig i denna fråga till kunskapen? Eller länk på Internet som klart beskriver hur läget bör vara... FRA får gärna lyssna och läsa... Ja det blev lång men trevligt inlägg detta.. kom igen nu.
har ingen erfarenhet av detta men spontant tänker jag, kan inte personen få en extra dyna framför nuvarande ryggstöd?
För att svara kort på din fråga... så är det 90° i knä, fötter och höft man eftersträvar för att få en så neutral position som möjligt, vid denna position så slappnar vissa muskler av och man behöver så lite kraft jämfört med andra ställningar. Detta lärde jag mig på arbetsterapiutbildningens första månader så det borde vara vad som gäller inom AT-yrket. När vi provade ut stol åt sambon så var det en från panthera där, han sa samma sak men med en viktig punkt till. Det finns inget som heter "man måste" utan även om stolen ställs in på ett sätt så måste man kunna få röra sig. Sen att 90° inte fungerar för alla så är det bara, endel måste ligga mer med ryggen, endel behöver mer stöd för benen osv. Beroende på hur funktionshindret påverkar sittmöjligheterna. Att man måste ha bra stöd för benen när man kör manuell rulle är sant, men rent skitsnack att man inte behöver det vid elrulle. Bara för att man inte använder så mycket kraft i själva framföringen så gör man det i sittandet. Den AT:n borde testa att sitta som hon säger själv i en elstol. Sen handlar det som sagt om att hela kroppen påverkas. Du som jag har för mig är "frisk" testa att sitta med 90° överallt och be någon knuffa dig lite lätt åt olika håll, testa sen när man sitter med fötterna längre ut och när man har fötterna korsade, det ger olika ställning i bäcken rygg osv och påverkar stabiliteten. Hur man ska sitta med ryggstöd/rumpa är ju att man eftersträvar att ha stor kontaktyta, det ger mest stöd. Och om dynan blir för lång som det verkar med elstolen så får dem väl förkorta i så fall. Om personen inte kommer in hela vägen direkt så får man lyfta om den inte klarar av hasa sig in själv, alternativt titta på om det går att sänka stolen eller om sitsdelen är för djup. Jag kan tex, inte sätta mig hela vägen in till mitt ryggstöd ens i min manuella så att det är ett mått att gå efter har jag aldrig hört. Jag har ett par länkar ska bara hitta dem först
http://www.norsten.nu/main2.htm Åke Norsten har skrivit en bok där han bla tar upp sittande och hur det påverkar rullandet när man sitter på olika sätt. Ergonomi. Sittande & rullstolar av Bengt Engström http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197237965 Lånade den som E-bok på biblioteket och ska skaffa den i pappersformat, tyckte det stod mycket bra saker i den. Har inte lusläst hela utan dem delar jag då var intresserad av. Redigerat 2008-07-01 11:49
ett enkelt svar är: stolen är fel, det är fel storlek på både ryggstöd och sitsbredd och ev sitslängd så den är justerad så bra det går, men inte optimalt. Jag har en AT som tycker att det är bättre att jag kryper än att få en stol i rätt storlek med rätt dyna men det är hen helt annan historia.
Tror detta är problemet... ATn... inte stolarna konstruktion i sig... Det finns ju sjukt mkt anpassningar till stolar, det gäller bara att få dem.
Vet inte riktigt om jag hängde med i allt... Men personen som man främst ska lyssna på är ju den som sitter i stolen. Idag, snart 30 år, har de fattat att deras sätt att se på saker, det de lärde sig i skolbänken, inte funkar på mig. Så, jag skulle vilja säga att det finns inget som är rätt, och inget som är fel. Jag sitter t ex framåt-tiltad 5-10 grader. Det är då jag har balans och kan jobba. De flesta tycker det är för mycket. Men... det går ju att förkorta sitsarna på åtminstone Permobils elstolar rätt mycket. Tror faktiskt ingen jag känner sitter med vaderna mot sitsen även om fotplatterna är i 90 grader.
jag har inte heller sett någon som sitter med vaderna mot sitsen, för man bör ha ca 3-8 cm fritt utrymme mellan sitsen och knävecket och då bör inte sitsen ta i. Men AT som jobbar med sådant är ofta väldigt dåligt informerade om hur verkligheten ser ut.
Då kanske man inte ska använda sig av den modellen av stol, är ju så ibland att om en modell inte fungera så får man ta en annan. Fast som AT så är det ju enklare att ge ut en för alla vet att alla funktionshindrade har samma behov och kroppslängder. Vet du vad det är för modell som personen har nu?
Är det en permobil? Av det märket? Det går nämligen att förkorta själva stålkonstruktionen. Jag antar att du förstår henne väl? Du får försöka prata åt henne. Eller tvinga dem att ställa massa med ja o nej frågor. -Sitter du bra? -Nej! -Känns det fel i ryggen? -Ja! -Beror det på nackstödet? -Nej! -Beror det på benen? -Ja! -Är det sitsdynan? -Ja! -Är den för hård? ... osv ... Jag kan inte heller peka, men som tur är prata...
Du kan inte ta ett foto på stolen och där det står så kanske vi kan hjälpa dig att ta reda på vad den egentligen heter och se om det går att ändra. På permobils stolar så kan man ofta byta sitsdel utan att byta motordelen, lite beroende på vad det är för modell och hur gammal den är. Ligger sisdelen kloss an så kan det ge skada. Man har nerver och blodkärl och muskler som hamnar under tryck om det ligger för nära, sånt är riktigt obra. Är ju därför man försöker att inte ha massa onödigt tryck, speciellt om personen inte kan säga att det trycker eller inte känner det. Den AT:n verkar vara under all kritik.
Jag sitter inte heller med ändan inne mot stödet, är helt omöjligt mer än någon minut sen gör det ont, glider dessutom ner och har ett höftbälte som håller mig på plats. Använder Turner, ny modell med hjul så man kan köra den, skitbra. Men assistenten måste alltid dra upp mig på plats, går bra när jag sitter och kör men för att kunna jobba med armarna måste jag sitta framme på kanten för att få styrka i armar och stabilitet i ryggen, vilket ger många jobbiga förflyttningar varje dag men inte heller det fattar AT. Viktigast är att man sitter bekvämt eftersom man sitter så länge, att man får största möjliga avlastning på utsatta punkter och att man sitter så man kan röra sig så mycket som möjligt beroende på vad man gör. Som Jessma sa, det är bara den som sitter i stolen som kan avgöra vad som känns bra och AT får helt enkelt ta sig tid, du får stötta i den situationen och vara envis. Redigerat 2008-07-01 16:13
http://www.romedic.com/sv/Produkter/Katalog/ReTurn-7500/ Här finns min Turner, som heter ReTurn, den tillverkas av Romedic. Är bra att hålla i och lättkörd, enl. barnbarnet även utmärkt som karusell i brist på tivili. Redigerat 2008-07-02 09:03
Nu har jag editerat albumet och kommenterat bilderna.. kommer nu att använda dessa bilder och länk då jag pratar med hjälpmedelcentralen och andra inblandade för att få den så bra som möjligt denna Permobil. http://www.ostvik.info/album/permobilen/
ok, nu har jag kollat igenom bilderna ordentligt. Det ser ut att vara en äldre modell av permbil, ser nämligen ut exakt som den min bästis hade för ca 4år sedan om jag inte minns fel. Det bör gå att korta sitsdelen, men när det gäller höjden så finns det nu lowrider i permobilvarianter, dem är lite lägre än standardhöjden. Har inte koll på om den är lägre än den din fru har men jag antar det då den modellen var ganska hög. Jag tycker du ska maila permobil och förklara läget, och fråga om man kan byta sitsdel eller om det är vettigare med en lowrider. Troligen kommer AT:n slå bakut, men om din fru inte kan sitta vettigt så ska hon ju inte använda den alls egentligen. Fel sittande kan ge stora skador. Sen ska du veta att man kan ändra dyna till permobil, man behöver inte ha den som hör till chassit. Kan vara bra att veta när du ska försöka få en vettig dialig med AT:n. Men mitt tips maila permobil för då får du nog vettigast svar. Jag mailade nämligen efter att jag pratat med en säljare på en mässa och fick massa bra svar från en av säljkillarna som vet vad dem sysslar med.
Det där är en gammal chairman. Skulle tro att det var ca 8 år sedan de slutade tillverkas. Det finns rätt ont om delar till de ifall de går sönder. Men sitsdelen ser rätt ny ut. Och det går att förkorta djupet.
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh