Hej! jag vet att det finns smikdiga sätt att räkna ut vilken total maxvikt som en rullstol klarare i brukarvik. har dock glömt hur man räknar. jag sitter på sittbredd 33 villket jag har för mig är normalt för en normalstor 12åring. om detta stämmer bör ju min stol max klara en vikt på 40 kg. och jag väger nu 38,5. jag behöver dessutom gå upp i vikt av hälsomässiga skäl. så tänker jag rätt bör därför min nyligen utprovade stol snart bli förliten. finns det någon här som vet hur man räknar?
vänta tills det börjar knaka i fogarna när du rullar över trösklar och annat. då vet du att du blivit för tung
Kika på tillverkarens hemsida, där brukar maxvikten stå för de olika bredderna Har du tex. en Panthera stol så finns all fakta under "teknisk fakta" för var rullstolsmodell. Kikade just på min rullstolsmodell, Panthera S2 och där har sittbredd 33cm och up till 42cm en max brukarvikt på 100kg, och de bredare stolarna, en max brukarvikt på 150kg. Så såvida du inte har en barnrullstol, utan en vuxenstol med smal sittbredd så tror jag inte du behöver oroa dig alls
Sitter i en panthera U2 bredd 33. Väger 43-44kg o när jag provade ut stolen med Panthera folket så var vikt aldrig uppe till diskussion utan mer att det är viktigt med en stol som inte är för bred. Satt i en 39 då jag kom dit hehe. Tror du kan va lugn att stolen håller.
Till sidans topp
Hej Jag har hört om något som kallas Nudrive som visades på Leva och fungera mässan i Göteborg i våras. Är det någon här som vet var man får tag på sådana i sverige?
Hej. min dotter som är fyra år skall/är i behov av rullstol. Både en el rullstol och en manuell rullstol. Då hon är muskelsjuk behöver hon en lättrullad manuell stol och en smidig, liten och nätt el rulle. Tips mottages gärna och tacksamt. //Anna
Jag vet tyvärr inte vilka rullstolar som är upphandlade i Västa Götaland och Göteborg, men en kompis barn har denna: http://www.panthera.se/panthera/products/Micro.htm Han är muskelsvag, men kan köra den själv inomhus och det fungerar bra. Utöver det har jag själv inga erfarenheter av barnstolarna eftersom så mycket hänt sedan jag var fick min första pansarvagn.
Jag bor i Västra Götaland och har en Panthera rullstol. Jag är förvisso vuxen, men mig veterligen så har regionen även barn rullstolar från Panthera. Kollade precis regionens hemsida och Panthera Bambino finns i Västra Götaland. http://www.vgregion.se/sv/Omrade-Hjalpmedel/Sortiment-HMC/Sortimentoversikter/12-Forflyttning/ På länken ovan så kan man finna listor på rullstolar, både manuella och eldrivna för vuxna och barn, som Västra Götalandsregionen har i "sitt" sortiment.
Hej! Är smärtkroniker sedan många år och har sedan några månader helt hänvisats till rullstolen inomhus. (Förr funkade gåbord korta sträckor). Har haft en XLT utanför hemmet fram till för ett år sedan. Då valde HMC att byta ut den mot en Panthera U2 då man saknade reservdelar till den gamla stolen. Nu har jag fått ytterligare en U2 för inomhusbruk. Nu till problemet, jag sitter som en kratta i Pantheran, spelar ingen roll hur mycket vi ändrar med spännband och dynor. Igår svarar kommunens at att jag får vänta till efter årsskiftet så kan jag EVENTUELLT få en annan rulle, beroende på upphandlingen... Jag undrar hur glad min läkare blir när han får nöjet att skriva ut mer mediciner för att jag ska klara extra smärtor?! Får HMC bara lämna ut en stol utan att man provar den och säga att det finns inget alternativ? Hur funkar det i era landsting? Behöver argument innan jag drabbar ihop med hjälpmedelskonsulenten på måndag!
Jag bor i Västmanland, och jag blev uppmanad av HMC att byta ut min gamla XLT på grund av brist på reservdelar. Man gjorde nya mätningar och vi gick igenom hur nya stolen skulle vara, sedan beställde man den nya typen av XLT med det jag ville ha på stolen (fästen för e-motion, jay-rygg m.m). Allt enligt hur det skall fungera när allt går som det skall. Jag är mycket nöjd över hur man hjälp mig
Hej! Kan rapportera att det går framåt lite långsamt. Var hos atn igår och hon fick justera spännbanden på sitt sätt och kom fram till att jag sitter galet. Nu ska jag in på en sittkonsultation, troligen efter sommaren i och med att ansvarig hjälpmedelskonsulent går på semester idag... Vilket innebär ytterligare några månader med eländena till stolar. Gjorde ett försök att ändra ryggvinkeln i förra veckan med hjälp av en verkstadskille men det slutade det i katastrof jag blev sängliggande... Är det någon som har mer tips så är jag tacksam för dessa!
Är smärtkroniker jag också på grund av Ehlers Danlos Syndrom. Jag har en Panthera S2 som jag använder utanför hemmet oavsett om jag är i en affär eller bara ute rent allmänt. Min rullstol är den enda sittplats där jag kan sitta en något längre stund utan att vrida mig utav smärtor. Fick prova en XLT också när jag provade ut min rulle och den satt jag väl sådär i och tyckte den var tung och klumpig. Tänk vad olika man kan vara! De kan väl inte bara byta ut din rullstol utan att du får prova ut en som passar DIG bäst? Alla märken är olika, jag sitter tex. som en kratta i Quickie Neon, men trivs som fisken i vattnet i min Panthera. Tycker du borde få börja om helt på ruta ett med utprovning, så du får en rullstol som är RÄTT för dig bland de som ditt landsting erbjuder, alternativt att de tar in en stol åt dig som är utanför ordinarie sortiment. Lite komplicerat men inte omöjligt om behovet kräver det.
Håll tummarna! I veckan ska jag få träffa en hjälpmedelskonsulent på HMC. Hen tyckte att min at betett sig oförskämt när atn bemött mig på detta sätt. Hen ska hjälpa mig att byta rygg i steg ett och se om det finns en annan stol som passar mig. Konsulenten verkade inte främmande för att titta utanför ordinarie sortiment! Så håll tummarna!!!
Håller alla tummar jag kan! Det går till och med att helt byta typ av ryggstöd på en Panthera stol ifall stolen i övrigt är bra men bara ryggstödet som spökar. Vissa rullstolsbrukare som tex. högre nivåer av ryggmärgsskador kan få en bättre sittposition av ett "fast" ryggstöd (det är i plast, med stoppning mot kroppen) som inte har några spännband att dona med. Har sett att den typen av ryggstöd är väldigt populärt i USA. TiLite har många stolar med den typen av ryggstöd från vad jag sett, just tyvärr att mig veterligen finns inte TiLite alls i Sverige Håller verkligen med om att ATn vart otroligt oförskämd mot dig! Hoppas konsulenten på HMC kan hjälpa dig att hitta en lösning som passar dig perfekt!
Äntligen!! Idag har jag varit på HMC och fått byta rygg på rullen, till en lägre och bakåtbockad rygg. Underbart! Jag ska prova hur det känns under resten av veckan och om jag är nöjd beställer HMC en identisk men ny rulle till mig så att jag slipper den dåliga. Miljoner tack till den underbara konsulenten som tar problemen på allvar och som är helt inne på att hjälpa mig. Hon såg omedelbart att jag satt fel och ifrågasatte vad atn hade gjort när hon låtit mig sitta så här felaktigt så länge. Min dotters kommentar var att " Nu ser du inte ut som en hösäck längre mamma, du sitter som folk!" Jag kan inte annat än att hålla med. Jag känner mig en bra bit längre. Tack för allt stöd, goda idéer och pepp! Det har varit ovärderligt för mig. Håll nu tummarna att jag sitter lika bra i framtiden som jag gör nu. Kram Vinver
Underbart!
Hoppas att du sitter som en kung i rullstolen nu. Har haft lite samma problematik men fick prata med en speciell arbetsterapeut som var extra duktig på rullstolar. Ofta är de annars jättakassa och har aldrig suttit i en rullstol. Känns som det i alla fall. Kunskapen borde vara mycket högre hos utbildade människor. Det är ju inte ovanligt att ha en rullstol idag kan man ju tycka. Jaja, hoppas att det löser sig i alla fall. Stå på dig och få det som passar dig är mitt slutord på detta.
Arbetar man som arbetsterapeut idag borde det jämställas med tjänstefel om man aldrig har suttit i en rullstol, antingen under utbildningen eller under sin verksamma arbetstid. oavsett om man sitter på någon firma som inte anställer rörelsehindrade eller om man jobbar inom landsting/kommun. Men jag tror det börjar bli mer sällsynt? Jag har själv inte träffat någon på åratal men det börjar bli dags
Jag är aktiv i Västerorts RC Sportklubb i Stockholm Västerort. Vi håller på att fundera ut ett bra sätt att bygga en 60 meter lång rullstolsramp med 3 meter stigning. Jag behöver veta krav på en ramp (planerar att bygga den i trä). Allt vårt arbetet sker idéellt av icke funktionshindrade personer. Se gärna lite hur vår verksamhet ser ut på http://www.vrcsk.se Titta gärna på följande diskussionstråd om du vill veta mer: http://vrcsk.se/Default.aspx?TabId=242&mid=1013&tid=2419&fid=33&gid=12&pid=28525&mdl=posts#prettyPhoto På länken ovan ser du en preliminär frihandsskiss jag slängt ihop, för att visa hur jag tänkt. Mer skisser måste till innan detta kan bli aktuellt och jag tror inte vi kommer få med det i årets verksamhet, men jag håller på att fixa fram skisser, ritningar och materialåtgång samt kostnadskalkyler just nu. Hur bred ska en ramp vara? Vilka dimensioner på virket? Hur ska staket utformas? Har du tillgång till ritningar och skisser så vore det kanon.
http://www.moelven.com/se/Produkter-och-tjanster/Limtra/?gclid=CPyz5KCa6rYCFYJ2cAod2xAABg
Handisam bör kunna ge dig information om detta eller hänvisa dig till någon som kan: http://handisam.se/
Vad är rampen till för? Radiobilarna eller rullstolar? Hur ser trrängen ut där den ska gå? är nog intressanta frågor för att kunna hjälpa...
Gjorde lite månadsunderhåll på min Panthera över helgen, hade loss länkhjulen och rengjorde samt pumpa lite luft i drivhjulen idag. Men så kommer då det här med olja... Vilken olja är bäst när man ska smörja de delar som behöver smörjas? Kan man ta typ symaskinsolja? Det står inte i bruksanvisningen Sen det här med luft... Jag var på Statoil idag för att pumpa mina drivhjul som ska ha 8bar luft i. Kan pumpen på en bensinmack ens klara så höga tryck? Gick ur stolen för att pumpa däcken och den där luftpumpen på macken visade runt 5bar när jag pumpat klart och nu känns stolen mer lättrullad igen, men umm gjorde jag rätt eller fel där? Jag läste instruktionerna innan jag åkte iväg och pumpade, men det står ju inga detaljer
Symaskinsolja går bra att använda, ta bara ett par droppar på drivhjulsaxlarna. Pumpen på bensinmacken klarar vanligtvis kring 6 bar och kommer inte upp till de optimala 8 bar.
Efter lite om och men så har jag faktiskt lyckats komma upp i runt 8 bar på macken! Tricket är att se till att luftpumpen är helt full när man tar den, och sen fylla den igen, eller ta en annan som är full till nästa däck Använde WD-40 senast jag gjorde underhåll och smorde upp länkhjul osv. Men fasen, det sprutar ju åt alla håll även om man har det där lilla plaströret på sprayflaskan! Sånt jäkla tryck! Ska nog testa symaskinsolja istället, så man bara kan droppa lite olja där det behövs och inte behöva sanera halva lägenheten efter lite rullstolsunderhåll
Jag brukade köra 6-7 bar. Nu har jag genomgjutna däck. Underbart!
Jag pumpar aldrig på macken, det blir alldeles för lågt tryck tycker jag. Pumpar med en kompressor som jag kopplar till min bilmotor, den klarar 10 bar utan problem. Om du kan stå och är lite stark så finns annars handpumpar med barmätare för en hundring på claes olsson.
I dag fick jag mina e-motionhjul med nymonterade genomgjutna däck! jätteskönt att slippa oroa sig för punkteringar och att behöva be maken om hjälp att pumpa dom. Nu skall jag bara ordna så att maken ställer om bromsarna så att dom passar dom nya däcken
Hej! Vi är tre killar som läser till maskiningenjörer vid linneuniversitetet i Växjö. Vi har fått i uppgift att designa en båt som skall vara anpassad för rullstolsburna. Vi känner att vi vet ganska lite om dessa personers begränsningar/möjligheter så därför vänder vi oss till er på detta forumet. Vi skulle bli väldigt glada om vi kunde få lite feedback på våra ideer från personer som har erfarenhet av att leva med funktionshinder. Längst ner i detta inlägget finner ni länkar till de ritningar vi gjort hittills. Som synes på ritningarna är båten ej byggd för att ta med rullstolen Utan att man fäller ner luckan på sidan för att sedan flytta sig från rullstolen till den plana ytan som blir då luckan är nerfälld och sedan dra sig in i båten och stänga luckan bakom sig. Det finns sittytor och handtag nästan hela vägen runt båten för att underlätta förflyttningen i båten. Vart man än befinner sig i båten så finns det fästöglor monterade i sittytorna för att kunna spänna fast sig (tänk en typ av säkerhetsbälte). Detta för att vi antar att balansen blir lidande då man saknar känsel i benen. (rätt eller fel antagande från vår sida?) stort tack på förhand! All kritik och synpunkter är hjärtligt välkomna! Med vänliga hälsningar Fredrik, Robert och Nicklas. Maskinteknik år2 linneuniversitetet växjö. http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/644603_10151563361548287_552186540_n.jpg http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/522125_10151563361553287_514340934_n.jpg http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/526578_10151563361558287_1823794205_n.jpg http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/149400_10151563361648287_1615273111_n.jpg http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/563563_10151563361643287_1633209178_n.jpg http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/5279_10151563361633287_813958717_n.jpg http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/534191_10151563361718287_691528735_n.jpg
Hej Intressant koncept, Till viss del tror jag att seglarna har behandlat detta? eller jag antar för jag har faktiskt ingen aning? Som ni vet så tävlar även rörelsehindrade i segling (starbåt tror jag?) Så ifrånd deras förbund skulle ni säkert kunna få feedback också. Det jag automatiskt funderar på när jag ser er ritning och tanke med luckan är ju hur det skall fungera höjdmässigt? Det optimala är väl om båtens lucka/reling är i höjd med bryggan? Men ofta är den ju inte det. Jag har själv seglat/åkt motorbåt så det vet jag av erfarenhet. Ni behöver då kunna göra luckan flexibel och med alsäkerhet kanske kunna haka fast luckan i bryggan på något vis. Luckans yta kanske skulle vara av ett material som man kan glida lite på men inte för mycket? värt att spåna kring iaf. - Hur har ni tänkt er navigationsplatsen? en stol, Ett ryggstöd? Upphöjt eller direkt på durken? isf Vad gör man av benen? Det var tankar som dök upp i min enkla hjärna. Lycka till
Jag tycker att er ritning och uppgift är väldigt bra. vad jag funderar på är att ni förutsätter att man bara har nedsatt rörlighet i benen. Ofta har man en svaghet i bål, armar och händer. Den modell ni har kräver starka armar och händer. Jag tror att en ramp är att föredra, men kan se att det blir tämligen krävande i alla fall. Lycka till med ert viktiga uppdrag!
Jätte kul att ni gör detta. Det jag personligen tycker är mkt synd är att ni inte tänkt att man kan ta med rullstolen. Själv är jag en person som mkt väl skulle kunna använda er tänkta båt MEN om jag åker omkring i skärgården och vill angöra vid en brygga vid en hamn över dagen hur skall jag då klara mig där? ert koncept innebär att jag bara är ute och "kör" båt inte vara delaktig i att kunna angöra någonstans. Själv är jag seglar tjej men gillar motorbåtar också , men jag som sagt måste kunna ha med mig rullen, annars klarar jag mig inte någonstans. jag är ute med segelbåt på dags utflykter och då angör vi ibland på ställen, vi har då lagt rullen vid fören och surrat fast. min önskan är att ni tänker till så man kan ha med sig rullstol också, man är väldigt låst annars. Lycka till och ställ gärna fler frågor om ni vill. //ANNA
Mycket bra synpunkt ifrån Anna. Det är ju viktigt om båten ska säljas till skröppel? Visserligen är väl detta mest en nöjesbåt/fiskebåt, men om Man som rullstolsbunden vill göra ett strandhugg, Måste man ju ha med sig stolen. Så kan ni tillverka en smart förvaring under durken eller liknande? vore det ju strålande. Redigerat 2013-04-12 19:02
Hej allihopa och tack så hemskt mycket för era synpunkter och tips! Vi har nu gjort lite förändringar i ritningen som vi tänkte presentera för er och höra vad ni tycker. Vi tänkte till lite angående att ha rullstolen med sig i båten och vi tror vi kommit fram till en lösning. Den utvändiga luckan som jag nämnt tidigare kommer i detta fall att få fungera som en ramp mellan brygga och båt. Den invändiga rampen är 68cm bred och har en vinkel på ca 15 grader. Är detta realistiskt eller är det för brant? angående synpunkten att det krävdes mycket armstyrka av användare av våran båt så kan jag säga att vi har funderat på detta men ännu inte kommit på någon smidig lösning på detta bekymmer. Tanken är att man oberoende av hjälp från en annan person skall kunna ta båten på en fisketur och vi personligen tror detta kan bli besvärligt om du har såpass nedsatt funktion som du beskrev, dessvärre. MVH nya ritningen: http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/625689_10151565148218287_458572795_n.jpg
Har ni tittat på befintliga båtar som är byggda/anpassade. Det finns en med ramp i fören som verkar vettig. Problemet är ju också att prisklassen för en ganska enkel båt blir så hög.
De förbättringar ni gjort på den nya ritningen verkar väldigt bra. Rampens lutning borde inte vara något problem. Bra början. Det skall bli spännande att se hur den slutgiltiga versionen kommer att se ut
Ja vi har tittat på några modeller. Dessa var dock mycket större och låg i en helt annan prisklass än vad vi inriktat oss på. Någon slutgiltig/tillverkningsbar version kommer tyvärr inte att bli aktuell, Såvida ingen annan fortsätter på det spår vi redan påbörjat. Detta arbetet är en övning för oss i våran utbildning och kommer inte att gå längre än till planerings och ritningsstadiet. Jag vill tacka er allihopa för feedbacken och synpunkterna vi fått. Dessa kommer att tas med i underlaget när vi presenterar arbetet för läraren under nästa vecka. MVH Redigerat 2013-04-13 18:03
KUL att ni lyssnat till oss alla. Lycka till och hoppas ni får bra kommentarer från er lärare. Bra jobbat. KUL mycket kul att ni delat och tagit tillvara på våra synpunkter.
Nån som har tips vad för hjälpmedel som är bra för en kvinna 65+ som fått ALS. Tycker inte hon får tillräckligt med hjälp, hon har inte blivit så jättesjuk än. SNÄLLA nån som vet??
Hör med Lasse Brukarstöd: http://www.lassekoop.se/ de är kunniga på frågor om ALS.
Var tidigare under namnet BendyJen är, men kom inte ihåg mitt lösen så gjorde ny användare idag. Tänkte i alla fall glatt meddela att jag nu äntligen fått en rullstol! En Panthera S2 har jag, med fällbara fotplattor men skulle hellre ha fast båge om jag ska vara ärlig. Haft min rullstol i lite mer än två veckor nu och känner mig väldigt säker på hjulen och trygg med balansläge och det hela. Har tippskydd på rullstolen men har kommit i det läget då jag känner att det är mest ivägen, vill ta kanter på bakhjulen men då kommer ju tippskyddet ivägen på väg ner för kanten trots att tippskyddet är så högt upp det går. Har sagt till mamma att jag vill ha hjälp med att träna balansläge utan att ha tippskyddet utfällt för att sedan helt ta bort tippskyddet, det skulle ju spara en del vikt och göra det lättare att få in stolen i bilen om man inte har "onödigt krafs" på stolen. Hur har ni andra i manuella stolar gjort med tippskyddet? Ni som inte har tippskydd, när tog ni bort det? Verkar det som om jag har en bra strategi gällande tippskyddet och träning för att klara mig utan? Har verkligen legat i hårdträning vad gäller balans och att ta mig fram i rullstolen och tack och lov klarar jag rullstolen helt självständigt trots EDS Och ett totalt OT: Någon mer som ska på Leva och Fungera i Göteborg nu i April?
Ser ut att bara vara ett par skruvar och muttrar för att ta bort tippskydden, men om samma person har monterat både tippskydden och körhandtagen så lär jag inte kunna rubba det själv Vet vart Hulken jobbar nu! Han jobbar som montör hos Panthera haha Så fästena för körhandtagen får vara kvar, tog bara bort själva handtagen för ett par dagar sedan eftersom de aldrig används. Känner faktiskt att balansen är bättre i rullstolen än när jag går och står, kanske för att knäna inte kan ge vika i rullstolen
Har banan ben jag med Men med avlastningen från rullstolen utanför hemmet så går jag bättre hemma eller inne hos mina föräldrar. Inne känns det inte lika läskigt om man skulle ramla heller. Klarar inte jag eller pappa att montera bort tippskydden så kommer jag be hjälpmedelcentralen att göra det nästa gång jag är där
Tippskydd är för fegisar.
Hahaha Har man aldrig suttit i en tippig aktivstol innan så är det ett nödvändigt ont i början Krav från min AT dessutom Men jag anser mer att det är som stödhjulen på en cykel- när man lärt sig balansera utan att tipp eller stödhjulen någonsin räddar situationen, då borde man klara sig utan att ha dem Med tanke på att jag tar mig igenom hela samhället med en 2L cola i ryggsäck på ryggstödet och ändå inte välter bakåt så är nog balansen där den bör vara
#0 Om jag minns rätt så brukar tippskydden gå att ställa in efter önskemål och färdighet. Du får be om hjälp att lätta på skruvarna/muttrarna där du kan trycka in/dra ut dem efter dina personliga önskemål. På samma vis kan du ta bort dem helt om du känner dig så säker att du inte behöver dem alls? Har du fått rullstolen av HC kan du ju lämna tillbaks dem eller spara dem ifall du skulle bli harig igen? Men de är i princip omöjliga att ha kvar om du vill lära dig att forcera trottoarkanter och trappor? Redigerat 2013-07-21 15:19
Jag avskyr mina tippskydd. När jag hade vanliga manuella hjul så tog jag bort dom, men nu har jag e-motionhjul, och då måste dom finnas kvar på stolen Dom är i vägen när man kör nedför en kant, men det går ju inte att gå upp på två hjul med e-motion. Det klarade jag enkelt med de vanliga hjulen. Fördelar och nackdelar med allt....
Men vad halvsurt Aldrig tänkt på om de jag känner med e-move eller e-motion har tippskydd så var tvungen att kolla på bilder som en av dem lagt upp på Facebook och hon hade visst tippskydd. Ett tag funderade jag på om e-move eller e-motion vore bra för mig i och med EDS'en men nu tänker jag göra allt för att behålla de manuella hjulen!
Jag har ett par vanliga hjul som passar till samma stol som jag har e-motion på, så att jag kan skifta när det behövs. När jag flyger utomlands har jag bara de manuella hjulen. Jag är väldigt nöjd med e-motionhjulen. De gör det möjligt för mig att utan besvär ta mig fram. Utomhus när jag tar ut hunden blir det Perrmon.
Mina tippskydd är redan så högt upp det går sedan dag ett Vill ta mig runt obehindrat vad gäller kanter i samhället, men trappor kommer jag aldrig ge mig på sittandes i rullstolen för jag har inte den ledstabilitet som ska till för sådan extremkörning Har EDS så lederna kan hoppa och fara rätt som det är om man har otur
Var och en efter vilja och förmåga. Det finns otroligt lätta och behändiga stolar för dem som verkligen kan och vill köra sina stolar "extremt". Men om man inte kan eller vill så behöver man ju inte. Instinktivt vill jag alltid ta bort tippskydd. men jag inser ju att det finns många som behöver dem för att inte slå ihjäl sig. Har man bra bål stabilitet och bra funktion och styrka i överkroppen behöver man dem i generellt inte. Men prova er fram. Redigerat 2013-04-07 13:03
De få gångerna min stol har tippat bakåt, har jag haft tippskydd monterade. Så jag har aldrig dem på sedan många många år. De funkade uppenbarligen inte, var i vägen, såg töntiga ut (stämmer, jag hade aldrig haft hjälm om jag cyklat).
Jag tog av mina tippskydd rätt fort, men fick min första stol när jag var 10 och minns inte helt hur det var. Har också varit med om arbetsterapeuter som tror att tippskydd är någonting som måste användas, men det stämmer inte! Öva och försök få in att du kan balansera på bakhjulen, och ta bort dem sedan
Har börjat strunta i att fälla ut tippskydden nu, även för turer där det är trottoarkanter och backar. Det går hur bra som helst! Nu ikväll så satt jag på bakhjulen ner för en liten sluttning ner till en cykelbana, hade inte tippskydden utfällda men det kändes tryggt ändå! Har en kulle med gräs precis utanför där jag bor, där finns olika branta och olika långa sluttningar, tänkte jag skulle träna lite där också eftersom man landar lite mjukare OM balansen sviker. Sen blir det till att testa höga trottoarkanter också, men då ska jag nog ha mamma med mig, med ett bälte i den där bågen på ryggen så hon kan ta emot om jag skulle vara på väg att ramla. Trottoarkanter på typ 5cm eller så klarar jag utan problem när jag ska ner i alla fall. Nu när jag klarar mig ute i samhället utan tippskydd så tar jag nog bort dem helt inom några dagar. Att rulla ner för lite brantare sluttningar på bakhjulen är något som jag inte utsätts för speciellt ofta, speciellt inte sedan jag inte är på Sahlgrenska och hälsar på längre (mormor låg där en månad efter en stroke och jag hade ännu inte fått mitt handikapp parkeringstillstånd) Ska jag uppför en sluttning som inte är för brant för mig att alls klara i stolen (har EDS så mina leder är lösa och glappiga och kronisk värk) så lutar jag mig ändå alltid framåt för att få den där extra pushen, så där försvinner per automatik tipprisken också. Min AT blev rätt så förskräckt när jag sa att tippskydden snart ryker hehe Vad hon inte vet är att jag sitter och balanstränar i stolen väldigt mycket!
Ackta bakhuvudet daskade i två gång för många år sen Mådde dåligt i flera veckor Tat lite lungt med att plocka bort tippen
Bra jobbat. så länge din kropp orkar så är det bra att du övar upp dina färdigheter. Tipskydden är mest för att lugna ner omgivningen. Jag kör regelbundet ner för en brant backe på bakhjulen, Det är säkrast för länkhjulen börjar fladdra och kan orsaka krascher.
Var kan man få prova en elektrodress mot spasticitet?
Kanske på Leva & Fungeramässan.
Jag läste om denna dress igår och hade tänkt kommentera om den. och fråga vad ni som är spastiska tycker/tänker? Här är en länk till en artikel om den :http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/medicin_teknik/article3666249.ece
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh