Läs hur en handläggare på Arbetsförmedlingen lyckades med koststycket att förvadla ett vanligt vikariat till en praktikplats: http://ungarorelsehindrade.se/goteborg/2012/07/arbetsformedlingen/
Det hade varit intressant, men din länk är numera död? Det åsido är jag inte förvånad.
Här är länken: http://goteborg.ungarorelsehindrade.se/2012/07/06/arbetsformedlingen/ Ja det var en tokig historia och höll på att sabba tjejens liv totalt.
Tack. Intressant artikel. och nej jag blev inte förvånad alls tyvärr sånt händer ofta, men få orkar klaga. "av fortfarande oklar anledning kallade handläggaren på Af, chefen på beställningscentralen till ett möte utan Linda! Där omvandlades Lindas tim-vikariat till en Praktikplats . " Helt otroligt
Jag har ett stort förakt mot af enligt mig så hade det varit bättre med större eget ansvar, jag menar så klart att den enskilda människan har bättre information än en central planerare . ge en arbetslös bistånd och sen kan han räkna ut riskerna för åtgärder som att till exempelvis ta körkort. Svenskarna för stort förtroende på staten och ser den enskilda personen som en infant, den svenska modellen kallas det eliten vet bättre än folket säger de. I de sovjetiska staterna var det bättre för att de hade stor misstro mot staten. Det är mycket tråktigt att Sverige är så konservativt och inte mer liberalt det är i stor förtjänst till Dr Gunnar Myrdal som var för konservativa idéer tex folkhemmet och sterilisering av abnorma personer .
Välkommen till tokhögern. Du kommer hitta mycket att argumentera med här
Till sidans topp
hej nån som varit på språkkurs i spanien och har erfarenhet av vad som fungerat inte fuingerat, tänker främst på yttre saker som trottoarkanter osv har inga assistener så i så fall skulle jag ¨åka ensam och det skulle vara 1 ggn är 26 och bor ännu hemma ( min balans är inte jättebra) går givetvis bra att beräötta om andra språkresor med Redigerat 2012-04-26 00:40
Tjennare jag har länge varit intresserad och jobba med något om fordon, men jag har ett problem jag sitter i rull stol !!??? jag vet det finns folk som jobbar med grävmaskiner som sitter i rullstol men hur funkar det hade varit glad om någon som jobbar som det kontakta gärna mig på antingen här eller på ozzya51337@gmail.com för jag ska ju söka till gymnasium snart tack i förhand
Vet en som sitter i stol och använt grävmaskin. Tyvärr önskar jag att jag kunde ge dig ett bättre svar än att han använde en skopa på traktorn för att lyfta stolen i rätt höjd med grävmaskinen
DHR Skåne läns distrikt har sedan årsskiftet ett projekt kallat "Jobbmentorn". Det bygger på medlemmarna i DHR:s nätverk för arbetsmarknadsfrågors erfarenheter och åsikter. Vi jobbar med att ge förutsättningar för individen att påverka sin egen situation. Vi vill också skapa en möjlighet att få arbetsgivare och personer med nedsatt rörelseförmåga att närma sig varandra förutsättningslöst i vad vi kallar ett ömsesidigt jobbmentorskap. Huvudsyftet är att skapa en fungerade modell för att öka representationen av personer med nedsatt rörelseförmåga på arbetsmarknaden och att utmana nuvarande tillvägagångssätt. Vi samlar på oss alla erfarenheter under arbetets gång. Läs mer på http://www.rasmusisaksson.se/jobbmentorn.html eller http://www.dhr.se/skane eller E-posta: info@rasmusisaksson.se för frågor. Projektet är under två år finansierat av Region Skåne. DHR Skåne läns distrikt är projektägare och jag leder projektet genom mitt företag.
Hej Nu behöver jag forumets stora erfarenheter igen. Jag har en anställning praktiskt taget säkrad(yaaay). Arbetsgivaren har bara ett villkor, att jag praktiserar i 3v innan anställning så han ser att jag klarar jobbet i fråga. Ska nu meddela min FK handledare om praktiken. Jag har just nu 75% aktivitetsersättning o praktiken är på 75%. Tror ni de kommer säga: A: "Va kul! Hoppas det går bra o hör av dig när du vet om du får jobbet eller ej." eller B: "Stop o belägg! Du har 75% aktivitetsersättning så du får bara praktisera 25%. Om du inte lyder stämmer vi skiten ur dig" Erfarenheter? Tankar?
Jag har för mig att jag har hört samma sak. Att man har kvar rätten till aktivitetsersättning en viss tid, bara att den ligger "vilande" som de säger. Det jag mest funderar är ju om det blir "tjaffs" iom att jag har 75%aktivitetsersättning o nu blivit erbjuden en praktik på 75% som med stor sannolikhet leder till jobb. Myndigheter alltså...
Tyvärr görs mycket individuella bedömningar i dessa frågor. Du måste nog kontakta din handläggare, men om de inte är helt blåsta borde de rimligen vara tok-nöjda. Grattis grattis!!
Kan glatt meddela att fk blev "glada" och sa "praktisera du, hoppas du får jobbet och isf meddela oss detta". Så nu går jag på sista veckan med praktik o det funkar toppen Fk är smidiga för en gång skull! Jubel!
Du ser, ibland oroar man sig i onödan. Härligt! Hoppas det leder till jobb!
Praktik ledde till jobb. FK är glada, jag är glad. Alla är nöjda
Tack! Fruktansvärt skönt med lön ist för ersättning. Känslan att kunna försörja sig själv är rätt svårtoppad.
Hej!!! Ni som känner mig vet att jag är emot att man ska slippa undan saker och liknande på grund av en funktionsnedsättning. Men nu är det såhär, att jag har verkligen försökt att läsa matte B och jag fattar absolut ingenting. Nu vet jag att man på grund av cp-skada kan ha svårt för matte, och jag fick kämpa rejält för att klara A-kursen. Så jag har hört att man kan få anstånd (eller vad det nu heter) om att de ska bortse från denna behörighet när man söker utbildning som eg kräver detta. Någon här som vet hur det funkar, hur man gör och var man vänder sig? Skulle verkligen vara tacksam! Anledningen till detta är att jag funderar på att söka socionomutbildning efter rekomendation från min arbetsförmedlare. Men det borde ju vara samma på alla utbildningar som kräver matte B... Men ni som har gått socionomutbildning kan ni förklara för mig av vilken anledning man måste kunna matte B för att klara utbildningen? Det kan väl ha betydelse antar jag? Kram på er och ha en fortsatt trevlig dag!
Man måste fixa statistik och sånt, på ganska hög nivå.
Ok, men jag kontaktade hon som är samordnare för studenter med funktionsnedsättningar på SU men fick inte tag i henne så skickade ett mail. Hon kanske vet hur man kan lösa det med extrahjälp och sånt. Jag är beredd att göra ett nytt försök med B-matten om det inte finns andra alternativ.
Visst finns det dem med cp som är bra på matte, spela boll, jonglera, joddla... det är ju individuellt hur en cp-skada påverkar eftersom olika centra i hjärna påverkas olika från person till person, men jag har läst bland annat i tidningen Rörelse (rbu) om detta, det är samma som att jag har något som heter cvi, en hjärnsynskada, och svårt med orientering. Jag har också tidigare gjort tester som visar att jag är svag i matte och då menar jag inte tal som är ställda rätt upp och ner (eftersom jag inte har dyskalkyli), men jag har svårt för det där strukturella, att se tråden och sambandet och tänka på det sätt som behövs, dessutom har jag svårt att tolka figurer liknande dem som förekommer. Men visst, jag kan ge det en chans till, det finns säkert nån lärare som har tålamod nog att undervisa mig. Det är bara det att jag tycker inte det skadar att ta reda på hur man kan lösa det, hur andra har gjort mm. Väntar på svar från samordnaren för studenter med funktionsnedsättningar på SU.
Jag känner flera personer med cp-skada som läst till socionomer. Jag har också varit på föreläsningar och läst om - sorry inga länkar - om personer med cp-skador som har problem med (jag blandar ihop kognitiva- och perceptionsproblem) att följa en vägbeskrivning, kartor, siffror, tid, prioriteringsordning etc. Men det är ju som tidigare skrivits i tråden mkt individuellt om det öht är ngt problem och i så fall med vad och i vilken grad.
OK, tack för era inlägg men jag summerar det som att matematerik kan vara ett av kognitionsproblemen. Och eftersom cp är ett vitt (vidt? ) spektrum av olika funktionsnedsättningar, alltfrån lätt tåspetsgång till omfattande flerfunktionshinder så är det ju inte lätt att påstå att det ÄR så; att cp-diagnos = problem med matte, Man kan ju vara allmänt korkad ändå, jag själv inberäknat inte minst. *s* Men jag instämmer med det du skriver Linda, det är INTE dyskalkyli utan det är något annat. Att inte förstå och se vissa samband, trots att man lägger ner ofantlig tid på att plugga och försöka förstå. Jag ser mig inte som en korkad människa, därför känner jag mig dock bisarrt dum när det gäller matte... Tröttsamt. Nu har jag visserligen gått vidare i livet, men den där 2:an i matte stör mig faktiskt lite nu när ämnet kommer upp. :-/ // A.
När jag började på socionomutbildningen tänkte jag jippie aldrig mer matte! Men tji fick jag, man måste kunna matte men personligen tycker jag man klarar sig med matte À men om man behöver matte B för att ta sig in så är det det som gäller. Man kan söka in via särskilda skäl men jag fick söka flera gånger (läste upp betygen samtidigt) tillslut kom jag in men då på mitt tredje val soc inriktning omsorg. Lycka till med din ansökan
Men jag kände aldrig att jag ville bli sociononom, det var min handläggare på AF som tyckte att jag skulle göra det, och ett tag tånkte jag att varför inte, jag har ju sett att det jag vill jobba med ofta kärver den utbildningen. Säkert intresant, men nu har jag sökt juristlinjen istället. Får se om jag kommer in.
Heltid möjligt trots funktionshinder "Under vintern driver Arbetsförmedlingen kampanjen Se kraften!. Syftet är att uppmärksamma funktionsnedsatta i arbetslivet. Bälingebon Monika Nordling är en av dem som lyckats komma tillbaka trots funktionsnedsättning. Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning har ökat i Uppsala de senaste åren. 21 procent fler är öppet arbetslösa i dag jämfört med 2009. Det innebär att 387 fler personer inom gruppen går utan jobb i dag än för två år sedan. Detta problem uppmärksammar Arbetsförmedlingen i den nya kampanjen Se kraften!. Genom att informerar arbetsgivare och arbetstagare om vilka stöd som finns hoppas de kunna förbättra funktionshindrades position på arbetsmarknaden. – Det finns många fördomar kring det här. Vi vill att man ska se bortom rullstolen eller andra synliga funktionshinder. Bara för att en person inte fungerar på ett arbete betyder inte det att man inte kan göra ett strålande jobb någon annanstans, säger Katarina Holm, arbetsförmedlare i Uppsala. För Monika Nordling stämmer den beskrivningen in väl. Efter att i 28 år ha stått upp och jobbat i köket på F16 i Uppsala var både fötter och höft utslitna. – Halvtid var den enda lösningen som fungerade för mig eftersom jag inte ville äta tabletter hela tiden. När mina stämplingsdagar tog slut blev jag utförsäkrad och uppsagd, säger hon. Efter en tid hos Arbetsförmedlingen kom hennes förmedlare i kontakt med företaget Brukarassistans Uppland som tillhandahåller personlig assistans till personer med funktionshinder. Tillsammans lyckades företaget och Arbetsförmedlingen att hitta en lösning som passade henne. I dag arbetar hon som personlig assistent åt en kvinna i 50 årsåldern. – Vi har en jättebra relation. Hon är som en syster eller en kompis, och den hjälp hon behöver fungerar för min kropp, säger Monika Nordling." Läs vidare: http://www.unt.se/ekonomi/heltid-mojligt-trots-funktionshinder-1609619.aspx Det är nog inte alltid det löser sig så här bra, men ibland kan det tydligen göra det. Vilket ju kan kännas uppmuntrande att höra...
Det är ju precis det jag säger hela tiden, att man ska försöka hitta lösningar som gör att man kan arbeta heltid istället för att bara säga att jag klarar inte av det sen leva på resten sjukersättning och sen gnälla över att man har dåligt med pengar. Visst det är svårt att få jobb över hvud taget, så man ska vara glad om man får ett bra jobb och hellre ett jobb på halvitd än inget jobb alls. Men man får inte ge upp. Ang. "Se kraften" så har jag tidigare postat en länk till mitt bloggihlägg om detta så jag vill inte spamma sönder er och göra det igen. Man måste ha i åtanke att dessa människor som nämns i filmerna har inte fått ett vanligt arbete på ett vanligt sätt och/eller är anställda tack vare att arbetsgivaren får bidrag och att de har anpassat tjänsterna, då är det enligt mig inte på riktigt. Den här solskensnistorian visar att vi måste våga söka riktiga arbeten för det kan löna sig!
Jag har flera osynliga funktionshinder. Jag är född blind på ett öga och döv på ett öra. Sen har jag fått diagnosen ADD med motork och perceptions svårigheter. Jag har märkt tydligt att människor har fortfarande väldigt ofta svårt att förstå osynliga funktionshinder och därför tycker jag att det är jätte viktigt att kunskaperna inom området ökar eftersom det är så hoppas vanligt just med osynliga funktionshinder. Får hoppas också att regeringen börjar göra mer för att hjälpa personer med olika funktionshinder till lönearbeten. Själv har jag fått lönebidragsanställning inom ett företag som heter R.I.A(resurser i arbete) vilket är en del av företaget resursteamet som hjälper personer med olika funktionshinder in i arbetslivet. Än så länge finns resursteamet bara inom stockholmsområdet men jag hoppas att företaget växer och att fler liknande företag bildas med fler yrkesområden. Sen tycker jag att alla fördomar ska börja bekämpas ännu mer och att de funktion shindrades kompetens lyfts mot ytan mer så att olika företag ska se kompetensen före funktionshindet och att fokusen ska ligga på det personen kan och är duktig på.
Helsingborg kan bli först med yrkeshögskoleutbildningar för elever med funktionsnedsättning "Yrkeshögskolan i Helsingborg vill öppna sina utbildningar för studerande med funktionsnedsättning. Inför 2012 har skolan ansökt om att få starta sex yrkeshögskoleutbildningar med utökat stöd för elever som gått på gymnasiesärskola eller särvux. Om Myndigheten för yrkeshögskolan säger ja till Helsingborgs ansökan blir Yrkeshögskolan i Helsingborg först i Sverige med en sådan yrkesutbildning. Besked från myndigheten kommer i januari. Förhoppningen är att de utbildningar som sökts ska leda till jobb som biogasteknikerassistent, energiteknikerassistent, elteknikerassistent, internationell speditörsassistent, logistikerassistent och kart- och mätningsteknikerassistent. Yrken som efterfrågas i dessa branscher." Läs vidare: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/helsingborg/pressrelease/view/helsingborg-kan-bli-foerst-med-yrkeshoegskoleutbildningar-foer-elever-med-funktionsnedsaettning-714814 Om man tycker att detta verkar intressant, så kan man ju skriva till dem och säga det. Beslutet tas någon gång i januari...
Ja verkligen, då dessa elever blir stämplade som utvecklingsstörda liksom och därmed hänvisas nästan uteslutande till daglig verksamhet och ingen möjlighet till högre utbildning. Hoppas hoppas hoppas detta blir bra!
Samlade artiklar mm från Skolverket 2011. En del bra skrivet om källkritik av info på nätet, och av information i allmänhet. Bla detta... Digitala medier, trovärdighet och kritiskt tänkande "Att lära barn och ungdomar hantera dagens digitala och snabbt föränderliga medielandskap är en viktig del av skolans samhällsuppdrag. Kristina Alexanderson, projektledare på .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur), och Per Falk, lärare på Nacka gymnasium, ägnar mycket tid i sina respektive verksamheter åt att hitta vägar för undervisningen att ta sig an den uppgiften. De nya läroplanerna lyfter fram att undervisningen ska hjälpa eleverna att närma sig ett vetenskapligt sätt att tänka, resonera och arbeta. Bland annat ska de lära sig att granska och värdera information kritiskt, och att på grundval av relevanta och trovärdiga fakta bilda sig en egen uppfattning i komplexa frågor. Redan från och med lågstadiet är informationssökning och kritisk förståelse centrala delar av de flesta ämnenas syfte, mål och kunskapskrav. Webbstjärnan tränar källkritik Kristina Alexanderson är projektledare för Webbstjärnan, en årlig tävling, arrangerad av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur), som går ut på att lära elever i grundskolan och på gymnasiet att använda internet som informationskälla och kanal för sitt eget skapande. Hon är ofta ute på skolor runt om i landet och föreläser om digitala medier, informationssökning, webbpublicering och källkritik. - Deltagarkulturer och sociala medier får en allt större roll i samhället, säger Kristina Alexanderson. Därför behöver barn och ungdomar lära sig att hantera det ständiga informationsflödet, men också att själva delta i det offentliga samtalet. Lärarna måste ta tag i detta i sin undervisning, och Webbstjärnan kan vara ett motiverande och konstruktivt sätt att göra det på." Läs mer: http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kolla_kallan/kallkritik/reportage/2011/digmed-1.163776 Läs vidare på huvudsidan: Reportage och artiklar 2011 http://www.skolverket.se/skolutveckling/itiskolan/kolla_kallan/kallkritik/reportage/2011
Många av Arbetsförmedlingens sommarjobbare i Malmö fick arbete "19 dec, 2011 09:26 CET I somras satsade Arbetsförmedlingen i hela Sverige på att anställa ungdomar som sommarjobbare. I Malmö fick 42 ungdomar arbete under perioden juli-september. Av dessa 42 är idag 16 heltidsanställda, 5 är timanställda, 5 studerar och 15 är fortfarande arbetslösa. Av sommarjobbarna hade de flesta gymnasiekompetens, men några hade även högskoleutbildning. 7 tillhörde gruppen unga med funktionshinder. 10 personer har fått fortsatt anställning på Arbetsförmedlingen, som arbetsförmedlare, kundvärdar och inom vaktmästeri. Av dem som fortfarande är arbetslösa är flera ute på praktik på olika arbetsplatser. – Det kändes bra att även Arbetsförmedlingen kunde ställa upp och erbjuda sommarjobb till ungdomar, säger Ulrika Scholander, tf chef Arbetsförmedlingen Ungdom i Malmö. – Vi vet att sommarjobb ofta kan vara en ingång i arbetslivet och det blev det för många av dessa ungdomar. Särskilt viktigt är det att vi kan erbjuda jobb till dem som av olika anledningar har svårare att få jobb för att de till exempel saknar kontakter eller har en funktionsnedsättning, avslutar Ulrika Scholander. För information: Ulrika Scholander, sektionschef, Arbetsförmedlingen Service Malmö 010-487 15 81 Presskontakt: Lena Lithner Soutkari, informatör, 010-486 9720" http://www.cisionwire.se/arbetsformedlingen-skane/r/manga-av-arbetsformedlingens-sommarjobbare-i-malmo-fick-arbete,c9200941 Inte så mycket mer att säga om det, eftersom jag inte vet mer än vad som står. Jag antar att det fungerar olika på olika Arbetsförmedlingar. Det kan dock vara lite kul med positiva nyheter ibland också, som visar att allt inte är omöjligt...
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh