Tjo! Denna fråga vänder sig huvudsakligen till er som bor i Stockholm. Har lite funderingar kring anpassade/tillgängliga hyresrätter i Stockholms området. Det är så att jag har sökt ett antal jobb i Stockholm (de flesta är i de centrala delarna av staden). Nu är jag ju väldigt tidigt ute med detta, men om en anställning blir aktuell så kommer jag ju flytta. Då jag varken har miljoner på banken eller rika föreldrar så är det ju hyresrätter som gäller. Så jag tar gärna emot tips på hur man "lättast" får tag på en lägenhet som är någorlunda tillgänglig, för jag är medveten om vilken djungel det är med hyresrätter i Sthlm. Sitter i en Permobil C500 så lite utrymme krävs ju. Alla tips tas vänligen emot /Adam
Tja... det är väldigt svårt. Den interna kön dit man kan få förtur är enbart för personer som redan är skrivna i Stockholm. Om du skriver dig hos någon bekant i Stockholm men bor kvar där du bor nu så kommer du förlora alla hjälpmedel och färdtjänst mm. du har där hemma. Att köpa en lägenhet är dels dyrt, dels är de flesta bostadsrätter hopplöst otillgängliga. Det är lättare ju längre ut från stan du kan tänka dig att bo. Men då riskerar du att fastna i timmeslånga köer om du arbetar inne i stan, eller inte komma ombord på T-banan pga för fulla tåg. Men, jag vet folk som tjatat till sig hyresrätter genom att ringa direkt till bolagen. De bygger t.ex. nya lägenheter på Kungsholmen som är bra. Men räkna med en hyra på 13 000 i månaden för en trea där. Däremot kan du, om du flyttar till Stockholms kommun, få kommunalt bostadsbidrag för handikappade som kommer få ner din hyra till mer acceptabla nivå. Det får man oavsett jobb eller inte. Detta är ett dolt problem som sällan tas upp. Arbeten och arbetsplatser som är tillgängliga finns här. Men det finns inte tillräckligt med bostäder för personer med funktionsnedsättning. Tack för tipset, måste lägga till detta någonstans i min bok. Hade glömt det. Du kan maila mig privat om du vill ha lite mer hjälp och tips.
Snarare ett dolt problem i problemet att få fler personer med funktionsnedsättning i arbete. Det är mycket värre än för gemene man, för det finns så få tillgängliga lägenheter.
Tack Jessma för ett väldigt informativt svar! Det är så jäkligt som jag trodde alltså,haha. Jag får nog helt enkelt se hur jobb ansökningarna går, och sen ta det The Hard Way om något svar blir positivt. Ringa o tjata öronen av några stackars hyresvärdar alltså "Allt mest löser sig i finalen" är ett ordspråk jag ofta använderhaha Tack igen! Kanske kommer ett mail eller två till dig om jag kommer på fler frågor
Jo... men i Stockholm funkar det så här: http://www.stockholm.se/PageFiles/95011/Funktionsnedsättning/Tillämpningsanvisningar%20för%20KBH%202010.pdf Om den enskilde har en årsinkomst som överstiger 5 basbelopp ska KBH minskas med 20% av den del som överstiger detta. Sedan är det på den delen av hyran som överstiger 5125 kr (1-2 vuxna) per månad man kan få KBH för.
Till sidans topp
Jag behöver lite hjälp av er som kan denna djungel bättre än mig. Min sambo har nu fått jobb med lönebidrag på en arbetsplats. Arbetsförmedlingen har länge sagt att han kan få arbetshjälpmedel så han ska kunna klara av att jobba, det som varit uppe har varit kontorsstol och höj och sänkbart skrivbord, eftersom han har smärta vid sittande och ryggproblem (scolios). Är flera olika handläggare som sagt att den biten löser dem åt honom. Nu har han träffat en arbetsterapeut och fick först höra att den kontorsstol han har är jättebra. Den kan man bara höja och sänka inte ändra någon sitsvinkel eller liknande. Han fick ett fotstöd att ha fötterna på som kompensation men det fungerar inte alls. Han blev tillsagt att stå emellanåt och röra på sig för att ändra ställning istället. Idag hade han möte igen, och nu så gäller inget längre. Han kan inte få ett höj och sänkbart skrivbord för stå och jobba ska han inte göra tydligen enligt denna person. En stor kanske han kan få men det är väldigt tveksamt för det är svårt att få något nuförtiden. Jag blir så förbannad på att de i ett års tid lovat honom att om han hittar jobb så fixar de kontorsstol, var tom. uppe att de kan stå för en för 50 000kr, jag var med på mötet så jag hörde det också. Men nu när han börjat jobba och ska få eget rum att sitta i och arbetsgivaren bygger detta rum åt honom så han kan få ro som han behöver pga. sin aspergers så kan han inte ens få en kontorsstol som han kan ändra sittställning med. Eftersom det är lönebidrag så är det AF som har detta ansvar, men villka krav ska man kunna ställa? Jag var tyvärr inte med på detta möte idag, men hans chef hade frågat om det itne vore bra att han står emellanåt för att ändra ställning men det tyckte inte arbetsterapeuten alls. Vi ska försöka ordna intyg från hans arbetsterapeut på sjukhuset, men det lät väldigt tveksamt till om han kan få något hjälpmedel ändå. Säger som Sverker, ska det vara såhär? Den senaste tiden har han haft sin rohodyna att sitta på för att få lite avlastning och ätit massa smärtstillande för att orka dagen. Känns så fel att de lovar saker och sen tar tillbaka det. Är det värt att ta denna fajt eller är det så nu att man inte får något alls? Alla andra på kontoret har likandana kontorsstolar och för de personerna fungerar det men ingen har något funktionshinder.
Kortfattat kan de hävda att det ligger på arbetsgivarens arb.miljöansvar. Det ska till rätt speciella grejor och de du nämner ingår ej där.
Hej! Jag heter Kristian och jag har fått diagnosen damp i vuxen ålder. Det innebär att jag har svårigheter först och främst på följande områden. KOncentration, motorik och perception. Enligt utredningen så är det perceptionen som jag har svårast med. Jag är också född blind på ett öga och det gör att det blir ännu svårare. Enligt min rekomendation från utredningen så bör jag ha ett jobb med lugn och stressfri miljö och inte för många stimuli på en gång. Då har jag lättast att koncentrera mig och sen glömmer jag lätt bort saker om jag får för många saker samtidigt. Just nu jobbar jag på en demensavdelning på ett äldreboende med lönebidrag och jag känner att det är väldigt tröttande. Eftersom det är en stökig miljö så blir jag lätt tankspridd och glömmer. Mina starkare sidor som jag har fåt höra är att jag är nogrann,uthållig,har lätt för att bemöta andra och kan sätta mig i andra människors situation. Jag gick omvårdnandsprogrammet förut på komvux eftersom jag kände att jag vill jobba med att hjälpa andra. Men där jag jobbar nu känner jag att jag mår inte bra av och sen är det många av personalen som inte tar hänsyn till mitt funktionshinder. antingen så krraräver de 100% eller så litar de inte på mig alls bara för att de vet att jag har ett funktionshinder. sen har jag lättare att koncentrera mig också om jag får jobba med någonting som jag verkligen är intresserad av. Jag har möjlighet att få lönebidrag av staten från början och sen är det meningen att det ska leda till en riktig anställning. ta hand om e.! Kramar!
Jag förstår dig, jag har adhd och fick diagnosen i vuxen ålder, jag har också gått omvårdnad och vantrivdes så på praktikerna och sommarjobben, var mycket demensboende och stora äldreboenden. Det jag har hittat som fungerade bäst var dels som elevassistent i en särskolegrupp, små grupper och en miljö som var anpassad för elever med diverse särskillda behov. Andra stället var en gruppbostad, även där var det få boende, ca 5st och en lugn miljö lite mer "hemtrevligt" än de äldreboenden jag varit på tidigare där personalen mest stressade och sprang runt. Det är svårt att hitta rätt ställen, min sambo har samma problematik och har nu fått praktik och det har lett till lönebidragsanställning. Var AF som frågade runt hos en massa företag och sen matchade ihop med några ansökande. Detta är ett litet företag där man inte hade någon erfarenhet av funktionshinder men är frågvisa och intresserade så det passar helt perfekt, så ge inte upp även om det kan kännas hopplöst.
Jag har ADD (ännu omdecininerad) & känner igen mig i det du skriver. Jag gick dock i Barn& fritid, men sommarvikarierade på geriatrisk klinik, även kallad långvården 2 somrar, med 4 år emellan & såg sån hemsk skillnad. Första sommaren utbildades vi 1 vecka, där vi fick lära oss jättemycket, som brandövningar, lyft, bemötande osv. Den sommaren tog de flesta ut på altanen om de så ville, togs till rökrummet när de ville röka, togs ut på stan om de var pigga nog, man pratade med de äldre & jag kände att jag gjorde deras tillvaro lättare & gladare. 4 år senare var allt sånt borta. Många fick ligga kvar i sängarna & svettas, vissa fönster gick inte ens att öppna, en ung dam skulle matas med puréad mat, men hade svårigheter att svälja. Hon var så mager & kunde inte röra sig eller prata. JAg kom på att om man blandade i mjölk i maten, så blev den lösare & därmed lättare för henne att äta. Under den tiden det normalt tog för ordinarie personal att ge henne maten, hade jag fått i henne maten & efterätten, tvättat av henne, pratat en stund om tex vädret & gått därifrån & börjat hjälpa nästa... Men det gillade inte personalen... Kom man på nåt för att underlätta för de gamla, då blev man utstött, för man skulle inte tro att man var bättre än dom.. Glömde man något, så var man helt oduglig... Jag minns en dam som alltid gick i korridoren.. Började 9 en morgon & kom till n personaltom avdelning & damen ropade på mig. Blev förvånad att hon fortfarande låg, så jag tvättade henne, klädde på & tog upp henne & hon var så glad att få komma upp & gå i korridoren. Jag vände mig om & möts av ett vrål. en ordninarie personal hade kommit tillbaka & skrek att damen minsann inte fick vara upp, var jag inte riktigt klok & hon ledde damen till sängen 6 la ner henne. Där stod jag som ett fån & fattade inget & personalen skrek åt mig att damen varit nära att dö under tidiga morgonen! Hur i hela friden skulle jag vetat det? Det skulle finnas personal på avdelningen som alltid skulle informera om vad som hänt nä man kom.... De äldre fick inte röka när de ville, inte komma ut på altanen osv. jag mådde så psykiskt dåligt att jag fick panikångestattack en dag (visste dock inte vad det var då), men de trodde att jag bara Sjåpade mig... efter det vägrar jag jobba inom vården. Jag orkar inte se de äldre ha det som de hade det
Om några funktionshindrade planerar att flytta ihop och ni bor hos en privat (för jag lär inte få gå före i den kommunala bostadskön där jag nyss ställt mig) hyres värd så vore jag er evigt tacksam om ni skrev en rad till mig så att jag kanske har möjlighet att få den. Jag bor i Vänersborg och min flickvän bor inneboende i Stockholm samtidigt som jag snart blir arbetslös, så det vore bra om jag snart kan flytta till Stockholm och börja söka jobb (det är lite dumt att söka jobb där om jag bor här). Ni skulle få en vän för evigt om ni kan hjälpa mig.
Hejsan! Jag är i slutskedet av ett projektarbete som handlar bl.a om fördomar om framförallt cp-skadade människor. Det skulle vara intressant att få höra olika perspektiv från olika människor och undrar därför om någon kan tänka sig att ställa upp på en personlig intervju via mail? Jag garanterar er att man får vara anonym om man vill. Tack på förhand!
Berätta mer om ditt projektarbete och vilken du går på skola och vad mer arbetet handlar om än fördomar etc.
"Intervjuoffer"? Annorlunda ordval för att inbjuda till en undersökning, verkligen! Jag vill se hur frågorna är utformade innan jag bestämmer mig för om jag vill vara med eller inte. Ja, jag har fördomar mot personer som formulerar sig dåligt. Säkert förutfattade meningar från min sida, men bevisa gärna motsatsen. // A E
Det här är anledningen till att jag i princip aldrig skriver i det här forumet. Spydiga och småaktiga kommentarer på precis allt som skrivs får mig att må illa. Vill ni inte delta i undersökningen så skit i det, men hoppa inte på varenda en som inte lyckas formulera sig så pass felfritt att det passar er. Det är så himla trist att det här förövrigt intressanta forumet mer och mer genomsyras av trångsynta och arroganta människor som skrämmer bort de som kanske inte tillhör gräddan av handikapplobbyn men faktiskt vill vara aktiva här ändå.
men herregud, kan man inte bara släppa översittarattityden, sluta märka ord och faktiskt inse att inte allt som sägs är menat som något illa?
Inte undra på att det krigas ute i världen som denna tråd i text ser ut. Jag såg inget fel på trådstartarens inlägg, men kände mig inte tillhöra skaran som tillhörde dessa intervjuoffer så jag avstod att anmäla mitt intresse. Tycker sedan att i denna tråd har Admin mycket jobb att rensa bort off topic
Eller så kan man skicka ett mail till trådskaparen och hjälpa denne på traven istället för att börja skriva OT i trådarna. Blir ofta lite trevligare stämning på så sätt. Jag reagerade också över intervjuoffer men hade inte tid eller lust att påtala detta för trådskaparen denna gång.
Jag tycker att förväntas det att personer här på forumet skall ta sig tid att besvara enkäter och intervjuer så vill man allt veta lite mer om vem som ställer frågorna, varifrån de kommer och hur arbetet skall användas. Vem som helst kan skriva här så en e-adress till ett lärosäte är inte heller fel. Att frågeställaren dessutom är så seriös att han/hon tar sig tid att formulera sig väl och begripligt är väl inte heller att begära för mycket.
Vi är två studenter på det Socialpsykologiska programmet vid Högskolan i Skövde. Just nu utför vi vårt examensarbete som handlar om personer med fysiska funktionshinder och deras upplevelser. Därför söker vi personer som vill ställa upp på en intervju under våren. Då vi måste begränsa området för vår uppsats har vi några kriterier, dessa är: • Personen har fått sitt funktionshinder efter ca 18 års ålder. • Personen har inte någon psykisk funktionsnedsättning. • Personen är rullstolsburen. Gällande intervjuerna räknar vi med att vi själva ska kunna vara så flexibla som möjligt för att kunna anpassa oss efter de personer som kan ställa upp. Vi planerar att utföra intervjuer under veckorna 15, 16 och 17. Vi ser gärna att personerna kan träffas för intervjun men telefonintervjuer går också bra. Vid de fall då vi får möjlighet att träffa personer för intervju kan vi träffas på en plats som personen känner är lämplig. Då vi bor i Skövde ser vi helst att personerna finns i Skaraborgsområdet men i vissa fall kan vi även ta oss till andra orter. En intervju kommer att ta ca 60 minuter och sker individuellt. Du kommer självklart kunna vara anonym. Vi önskar ha svar så snart som möjligt. Önskar ni mer information eller har några frågor, tveka inte att kontakta oss. Med vänliga hälsningar Alexandra Maleki Mail: a07alema@student.his.se Tel: 0702-81 38 08 Agnes Nordin Mail: a07agnno@student.his.se Tel: 0738-00 37 91 Flaggar lite för detta inlägg då det vore bra och kul om vi kunde få några fler intresserade! Svara oss gärna om du har några frågor. Telefonintervju går jättebra så du behöver inte bo i närheten av Skövde. Redigerat 2010-04-26 13:52
Jag har blivit varslad p.g.a. att dom ska flytta enheten efter att ha varit på samma ställe i 34 år och samtidigt har jag en underbar flickvän (min första faktiskt), så nu är ju ett alternativ att flytta till henne i Stockholm. Har någon något tips om var man ska bo och hur man söker en lämplig lägenhet (hon sitter i rullstol). Har ni ett lämpligt jobb som´innebär test och reparation av kretskort eller ett kontorsjobb så mottages det vänligt men bestämt. JAG VORE VÄLDIGT TACKSAM FÖR ALLA TYPER AV TIPS FÖR ETT LIV IHOP MED FLICKVÄNNEN VORE DET BÄSTA SOM HÄNT MIG I MITT LIV!
Om du inte kan bo hos din flickvän så får du nog räkna med att köpa en bostadsrätt.
Börja med att ställa er i bostadskö http://www.bostad.stockholm.se/en/ Kolla på annonser på nätet. ex: http://www.bostaddirekt.com Annonsera själva efter lägenhet. Vad gäller bostadsanpassning och flytt så får ni kolla med den aktuella kommunen vad som gäller.
Stiftelsen Fonden till Rolf Bergfors minne delar varje år ut 100 000 kronor till en eller flera personer för studier, studieresor eller utvecklingsprojekt med syfte att stärka enskilda eller flera personer med funktionshinder. Stiftelsen har Independent Living som grogrund och är en minnesfond till Rolf Bergfors, som kämpade väldigt aktivt för att driva igenom reformen som ledde till personlig assistans. Sista ansökningsdag är 31 mars för att ha chansen att bli beviljad pengar i år (17 maj är utdelningsdag). Passa på att sök! Jag råkar veta att det inkommit ganska få ansökningar hittills - så ta chansen! Läs mer om stiftelsen här: http://www.gil.se/stiftelsen.aspx
Super!!! Får bara se till att hitta nåt roligt då...
Hej! Jag är i åldern då de flesta skaffar sommarjobb, i den mån man kan förstås. Och jag har då tänkt söka ett flertal till sommaren, där jag själv inte ser det som en fysisk omöjlighet att jag klarar av. Men eftersom jag aldrig tidigare sökt jobb så har jag en fråga, än så länge bara en. När man så som mig sitter i rullstol samt är i behov av assistans, när är det lämpligt att nämna detta? Ska man försöka flika in det lite snyggt i sitt CV? Eller när ska man helt enkelt förklara läget? Mest "schysst" låter det att nämna det från början, men då känns det som jag kanske inte får en helt rättvis bedömning även fast jag skulle klara av jobbet minst lika bra som någon annan. Kanske bara jag som är nojig men jag personligen skulle nog faktiskt tänka så. Tacksam för tips och trix för att få jobben!
Det är troligtvis bra att nämna i vissa fall och i andra fall, inte. Tänk lite hur du tänker när du läser ansökningarna som de gjort, de som söker ass jobb hos dig. Vad hade gjort att du valt bort dem? Vilka får chansen? Blir du kallad till ett jobb så antar jag att en del dissar dig med en gång medan andra nog tycker att det är lite kul och bra att du söker jobbet. Att du är tuff som går på. Så mitt råd är alltså att spela högt och inte nämna ditt fh. Själv hade jag valt att lyfta fram allt positivt i det jag kan och har gjort. Jag hade inte nämnt mitt funktionshinder annat än indirekt (jag arbetar ju i en h-k förening.) Lycka till, kör hårt så skall du se att det funkar. Redigerat 2010-02-01 22:28
Det beror ju helt på vad det är för jobb Du söker. Är det något som Du tycker att just Du är speciellt bra på, behöver Du ju inte nämna Ditt funktionshinder i första taget. Andra som söker jobb börjar inte heller med att beskriva det de inte kan eller har svårt för. Satsa på det Du är bra på och erbjud det till potentiella arbetsgivare.
Jag nämner aldrig i mitt CV eller i nån jobbansökan att jag sitter i rullstol. Om jag blir kallad till intervju brukar jag fråga om det går att ta sig fram med rullstol på stället där intervjun ska hållas, eftersom jag har ett funktionshinder. En gång gjorde jag dock inte det, skulle på gruppintervju och fick vänta på tre bussar som hade trappor och lattemorsor i vägen. Kom 45 minuter försent och fick krångla mig in i ett trångt konferensrum med 10-15 personer.. Hejjagsitterirullstol på det. Men jag fick jobbet!
Man ska ju göra en stilfull entré Jag har blivit kallad på intervju nästa vecka, har inte talat om att jag sitter i rullstol. Men jag hoppas på att det blir bra! De får väl en lätt chock, jag kommer dit med min knallblåa mössa och illröda hår, och dessutom rullstol. Men de lär ju kommer ihåg vem jag är.
det är de chockerna arbetsgivarna behöver få för att inse att de har lika lite att göra med att du sitter i rullstol som att du har rött hår.. på ett callcenterjobb som jag sökte tyckte de det var skitpraktiskt att jag hade egen stol med mig eftersom det var huggsexa om de lyxigaste kontorsstolarna bland de andra som jobbade där
Det bästa är nog att nämna det i början annars kommer du få ett nej sv arbetsgivaren om du säger det i efterhand. lycka till
Hur menar du då? Varför skulle de säga nej på grund av det? Jag menar när man lämnar sitt CV så är väl meningen att "skryta" med sig själv och varför man passar för jobbet. Visst kan det vara lämpligt att skriva det om man söker jobb som gruvarbetare eller något, men annars kvittar det ju.
Som jag ser det så kan man vist skriva om det, gärna lite subtilt, inte på första raden men ta med det en bit ner där man lyfter fram tex insatser för fh-föreningar om man varit aktiv i det. Fördelen med att skriva det är att då slipper man ha och göra med de med attitydproblem. Nackdelen är förståss att man inte får lov att komma dit på intervjun och försöka motbevisa dem. Har dock aldrig fått något jobb på utannonserade jobb utan de jag har fått har alltid varit via personliga kontakter eller att jag har hört av mig. Har du praktik på gymnasiet så försök använda det som en språngbräda för att skaffa nya kontakter.
Egentligen handlar det väl om att lyfta fram det arbetsgivaren kan se som positivt och hålla tillbaka det som kan ses som negativt.. När jag har sökt jobb som kontaktperson har jag tagit med mina egna upplevelser av funktionshinder som en merit, för där ger det mig en fördel. Men att man skulle känna sig tvingad att berätta om vilken skostorlek man har, om man saknar en stortå, om man sitter i rullstol eller om man har ett födelsemärke på kinden när man söker ett jobb där dessa saker inte innebär att man presterar sämre kan jag inte hålla med om.
Efter en stunds betänketid så skulle jag nog säga som så att som Ava säger att man bör lyfta fram det som är bra hos en samtidigt som du kan ta med ditt funktionshinder om du tycker att det är en fördel att de känner till det när de bedömmer dig. Skriver jag att jag hör dåligt på min ansökan behöver jag inte ta den diskussionen på intervjun. Eller vart fall så vet de att om jag frågar för att jag inte hör så är det för att jag är intresserad och inte tvärt om. Sen som mångårigt aktiv i Unga Hörselskadade så skulle jag bli tvungen att censurera bort del föreningsuppdrag och annat från mitt CV om jag skulle utelämna det helt. Då kör jag hellre öppet och hoppas de finns de som låter bli att kasta min ansökan.
Om jag hade varit medlem i något handikappförbund hade jag absolut tagit med det i min CV, däremot skulle jag inte förklara det på något sätt i övrigt i ansökan, på samma sätt som att jag inte går in närmare på att jag har jobbat på posten. Om nu detta inte är relevant vad det gäller jobbet jag söker vill säga. Dessutom tror jag det beror mycket på vilket funktionshinder man har när det kommer till att nämna det i ansökan eller ej. Är man till exempel hörselskadad kan ju det kräva lite mer av den som intervjuar, om man kanske läser på läpparna eller så.. I och för sig skulle man ju kunna ta upp även det först när man blir kallad till intervju.
Hej! Nu har du säkert redan sökt och fått ett sommarjobb men jag tänkte ändå ge ett allmänt tips ifrån ytterligare någon som läser mycket ansökningar. Det viktigaste av allt och som jag alltid uppmanar folk att trycka på är att man igenom sitt brev förmedlar en känsla av vem man är som person. Klart att kompetens och erfarenhet är viktigt men det är det många som har så ett sätt att sticka ut och fastna i minnet hos den som sållar ibland ansökningar är definitivt att ge en bra bild över vem man är. Angående huruvida du ska berätta om ditt funktionshinder direkt i cv och hur detta skulle påverka dina möjligheter till intervju är extremt svårt att råda dig i. Hur känner du själv inför det företag du söker jobb hos? Ring upp och få en egen känsla innan du skickar in ditt cv är nog mitt tips, dels kan du bättre avgöra hur du skall utforma din ansökan sen har du också ett försprång i och med att man som läsare av cv minns den/de man har pratat med innan. Lycka till och berätta gärna hur det har gått! Mvh Alex
Tack, ska definitivt tänka så till nästa gång. Nu har jag sökt, och börjar bli allt mer nervös över att jag inte fått något svar än. Men de sa ungefär 3 veckor och det har gått 3 veckor i morgon, så än är inte hoppet ute!
Absolut, jag håller helt med, engagemang är alltid positivt!
Tyvärr har jag inte fått något jobb... Synd, men inte helt chockad, var inte direkt ensam om att söka det. ^^ Så, vet någon något företag eller så som behöver sommarjobbare skriv!
Det kan vara en fördel att i en spontanansökan om du skickar sådana ändå vara lite specifik med vad man vill ha och räkna upp förslag på vad man skulle kunna göra så man visar lite mer driv än att bara säga att man kan göra vad som helst. Även om man nu skulle göra vad som helst bara de betalar så ser det inte så snyggt ut att skriva så. Men det kanske också beror lite på vilken arbetsgivare det är. Är det ett call center eller nått annat ställe som bara är ute efter studenter/ungdomar de kan utnyttja till slavlöner så kanske det rent av är positivt att skriva att man kan tänka sig vad som helst. Dock går det tex. att vinkla "kan tänka sig vad som helst" som tex att man inte är rädd att hugga i utan är flexibel till exempel.
Hur jag skrev ovan var enbart avsett för detta forum och jag skulle aldrig skriva så nonchalant i ett CV.
Ring runt till företag som du tycker verkar bra, eller gå upp på kontoren och presentera dig. Säg vad du är bra på och fråga om de behöver någon extra i sommar.
Låter bara läskigt Men jag har eventuellt ett kort jobb i slutet av sommaren, sen får jag väl satsa på en billig sommar :P
Lycka till med jobbsökandet i framtiden, och ge inte upp! Själv skriver jag aldrig direkt att jag sitter i rullstol, och lite feg som jag är så skriver jag inte ut handikapporganisationer som jag engagerat mig i, däremot skriver jag deras förkortningar och tänker att om de är tillräckligt intresserade av min ansökan samtidigt som de ser mitt engagemang. Däremot är vissa förkortningar mer kända än andra (ex. jämför RFSL med SFQ, DHR jämfört med UR). Jag har prövat att skicka under två olika namn (ett med mitt tilltalsnamn och ett med ett annat förnamn) och där jag nämner en rullstol eller något slags funktionshinder får jag aldrig svar, och då är ansökningarna identiska. Så jag tror tyvärr inte på att det inte skulle ske någon diskriminering på grund av det, däremot är det svårt att bevisa. Däremot fått många jobb efter att de sätt mig.
Huvud regeln är väl att man är ärlig så att inte arbetsgivaren blir besviken Blir arbetsgivaren besviken, lär man nog inte få jobbet
Fast huvudsaken borde väl vara att man är kvalificerad och kan utföra arbetsuppgifterna på ett bra sätt. Att inte nämna att man sitter i rullstol borde då inte vara oärligt. Vissa arbetsgivare kan säkert bli "besvikna" om någon kommer på intervju och har ett funktionshinder, mörk hudfärg, etc, men har man väl kommit på intervju har man ju åtminstone en chans att göra något åt deras besvikelse, rädsla, eller vad det nu kan vara. Även om jag tror det finns diskrimering på arbetsmarknaden, är det ändå lättare att sortera bort sökande som verkar "besvärliga" på pappret. En person man träffar öga mot öga kan göra ett gott intryck och motbevisa fördomarna.
något som jag ser som ett stort problem är att det är arbetsgivarens ansvar att ordna med anpassning på arbetsplatsen.. en gång har jag orkat ansöka om ett bord genom arbetsgivaren, men då var min chef pappas kompis. det säger ju sig självt att om man har två kandidater att välja mellan som båda är lika bra, väljer man den som man inte behöver anpassa åt. det många arbetsgivare är rädda för när de är negativa till att anställa en funktionshindrad skulle jag tro är att det innebär en massa extra arbete. vilket det ju tyvärr många gånger fortfarande gör..
Kanske skulle behövas lagstifta att att folk med funktionshinder går före ? kanske hjälper.
Tänkte liva upp min egna gamla tråd lite spontant sådär. Har sökt sommarjobb i år också, och har en intressant historia här. Jag sökte samma jobb i år som förra året. Förra året fick jag komma på intervju. Det har jag inte fått i år. En anmärkningsvärd skillnad är att jag förra året undvek att skriva att jag satt i rullstol. Det skrev jag i år. Annars skiljde sig inte ansökan avsevärt. Har kommit fram till att jag nog inte kommer skriva med det någon mer gång så vida det inte är väldigt relevant.
Hej! Jag söker er med funktionshinder av olika slag som använder datorn i er vardag. Färgblindhet, motoriskt nedsättning, synnedsättning mm som gör att det är problem att läsa och se saker på Internet. Anledningen till detta är att länsstyrelsen i Västra Götaland vill kunna göra sin karttjänst mer tillgänglig för dessa grupper. Ni får gärna skriva till mig vad jag måste tänka på när det gäller figurer, kontraster, bilder mm. Vore också tacksam om ni vill fylla i en enkät som finns på länken nedan. Tack på förhand. http://www.re-pdf.com/?f=4505&x=d2de16b9864ba703fa12befbce7662c0
© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh