http://www.gt.se/nyheter/1.782880/bad-for-handikappade-attackerades-med-bajs Vad är nöjet med att göra så här?
Det är ju fruktansvärt. Fördelen är att om någon av det bajsande gjort sig skyldig till grövre brott borde det vara lätt att spåra dem med DNA. Nej som sagt det är för jävligt, blir mållös.
Jo, men jag tvivlar på att dom bryr sej om att ta ett DNA-prov på skiten.
Skriv gärna någonting mer om vad artikeln handlar om när ni länkar till tidningar...
spelar ingen roll om det är ett hansikappbad eller något annat ställe. Det är synd om såma som beter sig på det här sättet - ska ut och dricka, skita ner och förstöra.Vad får dom ut av det?
Precis, men tycker synd om dom gör jag inte. Däremot så är det värre när det är sk handikappbad, för det finns inte så många av dom, det gör allternativet för tillexempel dom som går ett tag på renströmska att få träning osv.
men hallå?? det är väl lika illa vad det än är för bad?? förstörelse som förstörelse...
Sabotaget kanske gjordes i protest av några handikappade som var trötta på särlösningar...
Låter som om att man är paranoid om man på allvar tror att förrövarna hade tänkt och planerat innan de gjorde sin "attack". Ett busstreck som gick överstyr tycker jag nog verkar som en bättre rubricering (utan att känna till bakgrunden alltför väl...)
Brevid Lilla amundön ligger stora Amundön med en allmän badplats, varför förstördes inte det badet? Klart att detta är ett brott som hade kallats hatbrott om funktionshindrae hade omfattats av diskrimineringslagen.
Till sidans topp
Jag vet uppriktigt sagt inte vad jag tycker, men jag tycker ibland att det finns en viss dubbelmoral, i diskussionen kring detta. Vissa funktionshinderförbund tar kategoriskt avstånd från välgörenhet. Jag är säker på att många av medlemmarna i dessa förbund någon gång har sökt fondmedel för hjälpmedel, rekreation etc. Alla dessa fonder/stiftelser intierades ju av att någon/några bestämde sig för att idka välgörenhet. Så gott som alla idéella organisationer, som ordnar läger, för exempelvis barn med funktionshinder, söker fondmedel för exempelvis medhjälparkostnader. Det som skiljer är att givaren inte är lika tydlig. De enskilda/organisationer som beviljas medel ur dessa fonder får självfallet ut något positivt av det. Det är lätt att moralisera, så länge man själv inte är i behov av fondmedel. Sedan håller jag med om att viss välgörenhet "bara är för mycket". NHR´s nyckelpigekampanjer gör mig illamående.
Det finns olika inriktning när det gäller fonderna. I många är medlen skänkta av avlidna medlemmar i organisationen till fortsatt verksamhet i organisationens anda eller för deras ungdomnsverksamhet Detta gör att det inte blir ngn välgörenhetstanke i dessa fonder och man kan utan dubbelmoral söka dem till verksamhet. Dvs dör jag som en rik gammal tant och skänker mina 100 000 milijoner och vill att Tillgänglighetsmarschen skall fortsätta marschera så är det ju bara en fortsättning på mitt intressepolitiska intresse. Sedan tycker jag att när man är medlem i ett parti eller organisation, så är det sällan att man ställer upp på allt till 110 procent. Så jag hade inte lyft på ngn ögonbryn om ngn medlem hade tummat på någon av intressefrågorna men ....... det är min liberala inställning och alla håller nog inte med. Men de h-k org som kör hårt på välgörenhetsinsamlingar, som du nämnde. Deras trovärdighet ger jag inget för. Det är skillnad på en organisations bärande idé och enskilda medlemmars snesteg. Redigerat 2007-07-28 16:22
Har följt debatten här ett tag och har förstått att många anser att sk "välgörenhet" är av ondo! Faktum är att det dels är frivilligt att ta del av dessa pengar och dels att människor i regel inte skänker pengar för att "döva" sitt samvete. Jag och min familj har valt att skänka en summa pengar varje månad till olika verksamheter. Pengarna går till människor som har det sämre ställt än oss och vi anser att det är en moralisk skyldighet att att dela med oss till dem som har mindre. Det har ingenting med välgörenhet att göra, utan att de med mindre resurser också har rättigheter till ett bättre liv. Tycker att det vore mer moraliskt stötande om människor inte skänkte pengar alls för att inte reta upp dem som inte tycker om "välgörenhet". Förstår inte heller vad det gör för skillnad att skänka pengar som död genom testamente eller som levande? Handikappsorganistationernas insamlingar möjliggör bla viktig forskning. Är det välgörenhet? Så länge vårt samhälle fungerar som det gör med ekonomiska orättvisor, så behövs den sk "välgörenheten" och den gör mycket gott för många som behöver få det de har rätt till.
Nej att skänka till forskning är inte välgörenhet, eftersom samhällets resurser inte klarar att lägga så mycket pengar som behövs och forskning gäller oss alla, vem som helst kan få en hjärtinfarkt och ha nytta av forskning. Men att skänka pengar till funktionshindrade barn drar ner samhällets krav på sig att se till alla medborgares väl och ve. Det finns många utan pengar i vårt samhälle, ensamma mammor o pappor, arbetslösa osv. Vad vi vill få fram är att det är inte mer synd om en funktionshindrad som är fattig än om någon annan för tycker man det tycker man också synd om. Och jag ger som sagt med pengar (fast jag onekligen räknas som fattig) till cancerfonden (forskning) har ett fadderbarn i Afrika (inte för att jag tycker att det är synd om henne utan för att jag tycker SOS barnbyar gör bra saker utan medlidande, de stöttar till att ge barnen självkänsla, skolutbildning och jobb. Är alltså inte välgörenhet. Det är heller inte välgörenhet när rika tant Agda som suttit i rullstol hela sitt liv och sett hur samhället är ordnar en fond, utan ett sätt att med värdighet stötta likasinnade. Vi som utsatts för det vi kallar välgörenhet känner skillnaden, jag lovar, den känslan av att förnedras glömmer man aldrig. Allt som finns i samhället för icke funktionshindrade ska vi ha samma rätt till utan att behöva ta emot välgörenhet. Bästa sättet enl. mig att vara solidarisk mot sina medmänniskor är att få bort alliansen och få människor att betala mer skatt, det är rättvist, ju mer pengar man har ju mer ska man stötta samhället. Men har någon för mycket pengar tar jag tacksamt emot ett bidrag (Ironi och skämt)
http://www.gt.se/ledare/1.765837/liv-landell-lagstatus "Mamman berättar för GT att hon sedan hon fick rullstol känner sig reducerad till ”bara en handikappad kvinna med ett barn i knät” i samhällets ögon. Hon har rätt. Handikappade betraktas som B-människor. Hur gärna vi än vill tro att Sverige är världens duktigaste demokrati som lever upp till FN:s mänskliga rättigheter, så talar detaljerna i vardagen ett annat språk. Otillgänglighet på grund av höga trottoarkanter och minimala restaurangtoaletter signalerar respektlöshet, liksom bristen på anpassade skolor och universitet. Kränkande bemötande och fysiskt våld är mer dramatiska symptom på samma sak – funktionshindrades låga samhällsstatus. De två killarna som attackerade mamman hade aldrig vågat ta sig den rätten om det inte vore för att de uppfattat alla dessa små och stora handikappdiskriminerande signaler. Självklart kan de inte befrias från personligt ansvar. Men det faktum att de genom överfallet agerade pubertala språkrör för en allmän handikappfientlighet är det mest alarmerande med händelsen – ur ett strukturellt perspektiv, för att använda ett uttryck som kramats sönder i den feministiska debatten. Här passar det dock sorgligt väl in. Mamman i Vänersborg är dubbelt utsatt som handikappad och dessutom kvinna". Det är detta Sunshine och jag pekat på. Det finns en så mkt djupare konflikt bakom detta. En lag mot hatbrott även mot "oss" måste till.
Lagarna om hatbrott/diskriminering och utanförskap måste stramas åt. Jag är så trött på hur "lätt" det är för andra "minoriteter att få gehör, men "vi" skall bara vara nöjda att vi får leva.
Prejades av vägen VÄNERSBORG. Tvåbarnsmamman var på kvällspromenad i sin elrullstol när hon och hennes fyraårige son blev attackerade. Hon blev spottad i ansiktet och prejad av vägen. http://www.gt.se/nyheter/1.763882/prejades-av-vagen Man vet inte om man skall gråta eller skrika.
Fruktansvärt, vart är vi påväg?
Det är det alltid tråkigt när sådant händer. När människor bara skiter i att vara människor blir jag så ledsen på världen. De har ingen aning om att det krävs så lite för att få någon annan att känna sig fruktansvärt kränkt och helt värdelös. Men (det kommer alltid ett "men") Detta var långt ifrån, ja faktiskt inte ens jämförbart med andra saker som har hänt i år, denna månaden, denna veckan, rentav idag. Inte för att bagatellisera. Jag känner mig helt hemskt när jag säger att detta inte krossade mitt hjärta. Och faktiskt blir jag alltid lika förvånad när det blir så här pass stora artiklar av sånt här. Helt förfärad blir jag inte. Och faktum kvarstår, jag tror många hade varit tacksamma om detta var det "enda" de råkade ut för på deras promenader. Jag säger inte att man ska ignorera detta beteendet och att det är okej! Jag tror att lär man folk att inte bete sig på detta viset så minskar man risken för att de ska göra ännu värre saker senare. Jag har en stark tro på att om man tar tag i problemen medan dom är små minskar problemen i hela världen i stort. Alltså, om man tar dessa "småsaker" på allvar från början så skulle världen bli ett bättre ställe. Ja det var väl ett lagom tvetydigt inlägg av mig kände jag. Som ni ser så vet jag väl knappt alls vad jag tycker Redigerat 2007-07-17 22:59
Jo, men om hon inte hade lyckats hålla kvar permon på vägen, så hade det kunna gå riktigt illa för både henne och barnet.
Ja det jag reagerade mest på var så klart att pojken blev skrämd. Är man vuxen har man oftast lärt sig att låta saker rinna av, att bli spottad på säger ju mer om spottaren än en själv. Och Karin har en mycket bra poäng, var lite det jag försökte säga också, om föräldrarna lär sina ungar att sådana här "småsaker" inte är okej så är väl inte risken så stor att de gör värre saker i framtiden heller. Många barn har ingen aning om att de har ett samvete och de behöver lära sig att känna det, för att kunna skilja lättare på rätt och fel. Detta är något jag märkt väldigt ofta bland barn. Saker händer varje dag som "kunde gått riktigt illa". Tänk efter själv hur många gånger man varit i en situation som kunde dödat en. Det är inte ett fåtal gånger och tror man att man inte varit nära döden så har man antagligen bara inte märkt att en flygel ramlade ner bakom en på trottoaren och att bilar har fått tvärnita runt omkring en. Som sagt, jag är inte förfärad, jag ser det på följande sätt: Vad bra att det gick bra och att alla är okej, idag också. Min lilla åsikt inatt var mest baserad på att det händer så fruktansvärt mycket ute i världen som vi inte får veta (syftar framförallt på vad som pågår i Afrika). Men spottloskor det rapporterar dom gladeligen om, och ja det är lite orättvist av mig, dessa spottloskestorys som vittnar om människors bristande respekt för varandra är också viktiga. Jag undrar bara lite hur svensk media prioriterar. När folk blir slaktade får vi reda på att Carola har en hemmagjord registreringsskylt på sin bil. Redigerat 2007-07-18 13:44
Med all respekt för att de har enorma problem i t ex Afrika och att det i det ljuset var en "småsak" men .... resonerar vi så, så är ju det mesta av "våra" problem småsaker och vi borde lämna dem därhän. För vad är mina problem med färdtjänsten mot en lam, sjuk urfattig tiggare i ... Calcutta. Personligen så tyckte jag att denna händelsen var förfärlig. Det är en lång väg att gå innan man spottar på någon - det står verkligen för mycket. Det var inga femåringar som busade utan killar i ungefär 16 års åldern, snart myndiga unga män som utsatte en mamma med barn för livsfara. Är man i den åldern vet man mkt väl vad det innebär att tränga ut någon på vägrenen. Har man inte den förståelsen då, är det kört.
Jag är ju inte det lilla solskenet men jag förstod precis vad hon menade! Självklart hade lagen riktats in sig på det enkla dvs inga barn i knät på föräldrar i rullstol och inte på att hatbrott och kränknigar även i lag skall gälla människor med fh.
Jag vet inte hur ni tänker men för min del så är det väsentliga här att ett barn kunde kommit till skada? Jag är knappast mer upphängd på media än vad alla andra här är upphängda på händelsen i sig. Jag kan inte säga mer om händelsen. Alla har redan sagt hur förskräckligt det är, och ja det är det. Men reagerar jag på något annat i samband med en sån här sak så tycker jag det är värt att tas upp. Jag tycker helt enkelt att faran uppmärksammades alldeles för lite i artikeln. Jag trodde det var helt okej att göra så, att fortsätta ett litet litet sidospår. "Vad jag syftade på i samband med ditt inlägg Elwah, var att du hänger upp dej på att media alltid mer eller mindre alltid tar upp den funktionshindrade" Just citatet ovanför har jag väldigt svårt att koppla ihop med en lag om att barn inte ska få sitta i rullstolsburnas knä när de åker rullstol. Därför undrar jag fortfarande vad den där lagen hade med mitt upphäng på media, och mitt inlägg, ja mina åsikter alls, att göra. Är jag helt urblåst som inte ser sammanbandet?
Hänsynslöst! Hade hon vält med stolen hade hon kunnat få den över sig och barnet och en av dem eller båda hade kunnat dö. Hon hade som mamma fått se på när barnet kvävdes under stolen utan att göra någonting. Eller barnet se sin mamma dö. Att bli spottad på tror jag också har ett symboliskt negativt värde. Fruktansvärt fult gjort.
Och jag vänder på kråksången och säger -Stackars barn!! För var tror ni ett sådant beteénde kommer från, jo troligen från knäppa föräldrar som troligtvis sitter vid sin lilla morgontidning och diskuterar hur mycket funkisar och assistans kostar. Hur vi parasiterar på samhället osv. Ungar har ofta inte förmåga att se nyanser, de hör vad mamma, pappa och farbror Adolf säger och tanken när de ser en st. parasit med ett parasit barn i knät är att bli arga och självfallet tuffa för de är ju två. De har inte förmåga att förstå att kvinnan i rullstolen kanske har ett bättre jobb och tjänar mer pengar än pappa, inte blir det heller klarare i deras huvud av att man i skolböcker kan läsa om oss som mindre vetande varelser som inget fattar. Så istället säger jag, fy f-n för föräldrar som inte uppfostrar sina barn till respekt inför andra människor oavsett om det handlar om funkisar, invandrare eller bögar/flator. Tack och lov är det inte så många barn som beter sig så här men skälet till att jag tycker synd om barner är att de här två som i princip (troligen, jag är ju inte säker) gått sina föräldrars ärenden kommer att få skäll av samma föräldrar. Prata om hur tydlig världen blir för dem då.
Självklart har du rätt Karin. Men barnens föräldrar har också varit barn till sina föräldrar och när skall offerrollen ta slut och förnuft och medmänskilghet ta över. Alla har ett val.
Jag startar en ny tråd som en spinn-off på en annan tråd. Min fundering är; Vad är välgörenhet för er, i ett funktionshinder-perspektiv? Är välgörenhet enbart penga-gåvor eller kan det vara något annat? Är välgörenhet alltid per definition av ondo eller finns det "bra" välgörenhet och ska det i så fall ha epitetet "välgörenhet"? Är det välgörenhet om man som icke-funktionshindrad väljer att engagera sig i olika funktionshinder-sammanhang? Och gäller det över hela linjen i så fall, dvs, idkar jag välgörenhet som rörelsehindrad om jag vill engagera mig i personer med kognitiva funktionshinder eller om jag skänker pengar till Astma- och Allergiförbundet? Jättemånga frågor, jag vet, men det är intressant att diskutera tycker jag.
Svårt att förklara, om man är genuint sportintresserad och tycker att det är kul att träna knattar i fotboll så är det ok att man dessutom tycker om att träna funkisbarn i någon rullstolssport, men om man tränar de funktionshindrade barnen för att få guldstjärna i himlen är det inte ok. Det är ok att ha ett fadderbarn om man har det för att man anser sig ha råd att hjälpa en annan som behöver ett handtag i tillvaron men om man gör det för att man är "snäll" och tycker synd om är det sliskigt. Jag ger med pengar till cancerfonden t.ex. för att stödja forskningen och för att att min mamma dog i cancer, men jag ger inte en cancersjuk kvinna en hundring för att det är synd om henne för hon kan nog inte jobba och klara sig. Jag ger heller inte när det är konstiga tycka-synd-om tillställningar för det är på något vis äckligt, att sjuka och funktionshindrade ska behöva känna sig tacksamma över att andra tigger pengar till dem. När man ger för att man på något vis är överlägsen de som man ger till känns det inte bra, och ännu sämre om det är sådant som i princip är självklart för alla andra att kunna göra i samhället, då ska det inte behöva komma från välgörenhet.
* Vad är välgörenhet Det är tidigare svarat; när man ovanifrån riktar sig nedåt för att främst få en personlig vinnig i form av good will på ngt sätt. Välgörenhet är inte heller menat att rubba några värde-, ekonomiska- eller klasskillnader. Allt skall vara status quo men vi kan inte ha svältande människor på gatan för det ser skräpigt ut lixom. * Är välgörenhet enbart penga-gåvor eller kan det vara något annat? Nej det kan vara annat också. Det mentala klappa-på-huvudet och hurra-vad-jag-är-bra som Karin tog upp med Väntjänsttanterna. Jag har hört många sådana historier. En om den fina tanten som skulle ta den inte sååå fina tanken i rulle till midsommarfirandet. Den fiiiina tanten ville inte förstöra sina fiiiina skor och satte tanen i stolen en bit bort och promenerade själv ner till midsommarfirandet och häntade rulletanten ngn timme senare och ........ tyckte att hon gjort en fiiiiin handling. * Är välgörenhet alltid per definition av ondo eller finns det "bra" välgörenhet och ska det i så fall ha epitetet "välgörenhet"? Klart att det finns gråskalor. Är det välgörenhet om man som icke-funktionshindrad väljer att engagera sig i olika funktionshinder-sammanhang? Beror på varför man väljer att göra det. Är det för den goda sakens skull eller för att man är ärligt intresserad. *idkar jag välgörenhet som rörelsehindrad om jag vill engagera mig i personer med kognitiva funktionshinder eller om jag skänker pengar till Astma- och Allergiförbundet? Ja, det är väl samma här. Att lämna pengar till forskning hit är som att lämna pengar till cancerfonden. Men om jag engagerar mig för att jag skall anses god istället för att t ex verkligen vill ha en förbättring för de med kognitiva fh.
Jag tycker att det beror på. Om det är artister som utnyttjar detta för att sälja sina skivor, så håller jag med. Jag vet dock minst EN artist, som själv är funktionshindrad. Han spelar in skivor, där allt överskott kommer att gå till andra funktionshindrade. Han använder det dock inte som en marknadsföringsmetod för att sälja sina skivor, och han engagerar sig också för funktionshindrade för att han själv har funktionshinder.
Jag har just hittat ett intressant inlägg om välgörenhet, skrivet av "mogulen" Johan Staël von Holstein....döm själva: http://www.hallandsbloggen.se/rss/show.php?url=http%3A%2F%2Fjohansvh.blogspot.com%2F2007%2F04%2Fdu-skall-icke-vara-en-liten-lort.html&sid=u5L_7DEAstT Vi i min familj har ett talesätt: "Di rike di kan o di fattige försöker!"
Sann förändring kommer underifrån. Det läser JAG som att rika människor anser sig kunna leda och därför tar sig friheten att göra det. Det leder också till att de kan ta sig vilka friheter de vill eftersom den beroendestäning som välgörenhet skapar hos mottagaren av givaren okså tystar all kritik mot den som ger. Alla måste dansa efter givarens pipa.
Känner då jag läser detta att ni glömmer en kategori av människor (där jag anser att jag infaller). Och det är den gruppen människor som just vaknat upp och ser att det går att göra så mycke mer för funktionshindrade i dagens samhälle. Nu utgår jag helt från mig själv. Fram tills de jag var 19 år hade jag inte stött ihop med någon som har ett funktionshinder. Självklart har man hört att de finns men inte förstått vad de innebar. Så när jag som 19-åring började som personlig ass. så öppnades en ny värld. Jag upptäckte att jag hade hur många fördomar som helst vilket jag än idag kan komma på mig själv med att ha. Men jag försöker att arbeta bort dom så gott jag kan. Idag har jag en kompis vars syster har ett funktionshinder som jag brinner för att hjälpa. Jag anser eftersom jag kan hjälpa henne så bör jag göra de oxå. Men det jag vill komma fram till är att: pga att folk är okunniga kan man uppfattas som att man gör välgörenhet i fel syfte, men de handlar egentligen om att man inte vet bättre för tillfället. Jag är livrädd att jag ska kränka eller låta nedvärderande medans jag kämpar för att hjälpa till. När det egentligen bara handlar om att jag inte vet bättre för tillfället. Hoppas detta inte låter allt för korkat.
Så Tequila, om du möter mig så lixom bara du brinner av lust att få hjälpa mig .............. .......förklara gärna mer hur du tänkt dig det hela.
Då har du rätt inställning om du menar att du vill förändra samhället till att fungera för alla. Men vi vill inte behöva ta emot hjälp, vi vill slippa stå i tacksamhetsskuld till alla och envar. Vi vill ha ett tillgängligt samhälle, arbeten, bra fungerande bostäder och de hjälpmedel vi behöver. När allt sådant fungerar så är vi inte i behov av människors välvilja utan kan (med assistans) leva utan "hjälp". En bra hjälp är däremot att man som gående slutar att handla i otillgängliga affärer och att man bojkottar otillgängliga restauranger och pubar. Hade alla gjort så hade vi snart haft ett tillgängligt samhälle.
Det är inte välgörenhet, utan sunt förnuft. Bra jobbat...
Att ta emot hjälp av en assistent för att man inte kan gå på toa själv eller få hjälp av en polis i en nödsituation eller gå till en sjukgymnast är att amvända samhällets resurser. De som utför tjänsten får betalt för sitt jobb. Det gäller alla i samhället. Att få hjälp av någon som bara vill visa hur duktiga dom är som hjälper stackars handikappade är att bli förnedrad, man ska vara tacksam och kan inte ställa krav. Om det, som i USA, blir så att mer och mer av "hjälpen" till funktionshindrade ska utföras genom välgörenhet så får vi inga självbestämda liv och tappar vår stolthet och samhällstillhörighet. Sen är det skillnad på att hjälpa varandra, jag hjälper gärna folk att överklaga, flytta, passa barn osv. men sånt gör man inte för att det är synd om någon utan för att de vill ha hjälpen själv av just mig och då på lika villkor, de ställer upp för mig någon gång. Så här känner jag inför hjälp och välgörenhet.
Det är inte fel att tycka synd om människor som har det svårt, men det är fel att tro att människor med funktionshinder eller sjukdomar har det svårt och att vi får det bättre av en promenad per vecka eller en anordnad aktivitet tillsammans med andra funktionshindrade. Det är en attitydfråga, helt enkelt, och självfallet en fråga som alla upplever olika. Jag kan tycka skitsynd om mig själv när jag har maginfluensa eller migrän och helst vilja att min man daltar med mig hela tiden, men jag vill inte bli tyckt synd om för att jag har ett funktionshinder, inför det faktumet vill jag ha ett rättvist samhälle där jag har samma möjligheter och skyldigheter som alla andra.
Du har vissa poänger Karin.Jag håller med dej om att man inte skall bunta i hop funkisar men jag vänder mig emot funkisars attityd till ordet hjälp. Assistans skall det heta men det är bara en omskrivning av ordet,det är ändå hjälp. Gamla som är i behov av hjälp kallar det vid dess rätta namn, de är också i beroendeställning och de är tacksamma. Det är de flesta andra också som får hjälp.Man kanske skall kalla det för assistans när det är yngre och hjälp när det är åt gamla. Förresten så assisterar inte funkisarna allting, tex vid toabesök så får de hjälp att torka sig, de enda de "hjälpt" till med är att ju att göra själva behovet. Jag tycker det är löjligt att man skall använda andra ord, inte blir samhället mer jämlikt för funkisarna för att man försöker låtsas att man inte är beroende av andra. Tex läkare blir läkare för att hjälpa folk, inte för att assistera dem, då är ordet hjälp acceptabelt. Sen när jag hjälper någon så gör jag det för att underlätta för den personen. Jag har empati helt enkelt. Jag känner mig inte bättre eller något sådant. Jag tycker det är min skyldighet att hjälpa till där jag kan. Om ni inte vill ha hjälp så kanske ni skall säga nej till assistansen?
Det är okej att tycka synd om och hjälpa människor som är sjuka och har det svårt, t ex AIDS-drabbade barn i Afrika. Visserligen skiljer sig Afrika mycket från Sverige vad gäller välfärd, ekonomi och i vissa fall människosyn, men egentligen vad är skillnaden mot att frivilligt vilja hjälpa dem och att hjälpa handikappade (flåt, funktionshindrade) och sjuka i Sverige? Pride-festivalen har volontärer, dvs folk som jobbar frivilligt och gratis (iaf nästan, de får mat och festivalpass), anser vi då att de tycker synd om homosexuella då? Jag är säker på att om tillgänglighetsmarschen eller andra tillställningar för fh skulle börja ha volontärer så skulle många av er tända till ordentligt och få "tycka synd om"-noja. Sug på den
Behöver inte suga på den. Barnen i Africa har inte det samhällsstöd som finns i Sverige, de har inga lagar som ger dem rätt till hjälp, då måste alla i världen hjälpa till. Man hjälper inte människor i Africa för att det är mer synd om dom utan för att vi alla har ett solidariskt ansvar för människor som inte har rätt eller möjlighet att hjälpa sig själv. Däremot är jag emot att ge mat och kläder till människor såvida det inte handlar om kristillstånd, utan hjälpen ska alltid bestå av självhjälps bistånd. Volontärerna på Pride festivalen jobbar där oftast för att de är gay eller bisexuella och det ger dem möjlighet att komma in gratis på festivalen, de jobbar för något de tror på, de jobbar dessutom som festivalarrangörerna vill, de kommer inte och säger att nu ska vi jobba för de stackars bögarna och flatorna så de får umgås lite grann. Lite skillnad på att gå över huvudet på människor och bestämma vad som är bra och kul för funkisar, tycker jag. Att jobba ideellt är inte detsamma som välgörenhet, att icke funktionshindrade arbetar MED funktionshindrade på de funktionshindrades villkor är inte heller välgörenhet. Ser du inte skillnaden??
ALLA som arbetar med Marschen för tillgänglighet arbetar på ideell basis! Skillnaden mot "Tycka synd om-volontärer" är att Marschen syftar till reell förändring i samhället. Vi som arbetar med Marschen gör inte det för att vi tycker synd om funkisar i allmänhet, utan för att vi vill få till stånd en lag som gör det möjligt för personer med funktionshinder, att leva som fullvärdiga medborgare. Tillgänglighet( bristen på den!) är den största boven i dramat, som hindrar oss från det. Redigerat 2007-09-08 11:55
Jag tycker att det är absolut rätt att hon gör det! http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1112656,00.html
Helt, snacka om diskriminering!
¨Fy faan.. vill inget annat än att börja gråta när jag läser detta. Hon har väl för guds skull rätt att äta på Mc Donalds. Helt sjukt. Klart att det kan vara svårt för "normala" att inse att det är svårt för dom som har det som hon. Okej, hon gör det bra som ställer upp i media. Hoppas hon nu får pengarna! För det är hon verkligen värd! //Mia
Hoppas verkligen hon vinner, konstigt att det går bra att betala med fötterna men inte få det man betalt för.
Fatta vad rika vi skulle vara då... Men detta var ju verkligen sjukt....
27 miljoner är ju inte direktlite när det gäller skadestånd, kanske kan man sätta hur mycke pengar man vill, eller???
I USA kan man nog det...
Hoppas hon vinner!
Hej! Min son jobbar på McDonalds och jag visade honom den här artikeln. Jag kan ju iof bara tala för honom och hans arbetskamrater, men jag kan lova att något dylikt aldrig skulle hända där! Tvärtom, man är väldigt mån om att behandla kunderna på bästa sätt. Tror att saken fick så stora proportioner just för att denna hamburgerkedja är så stor och för att det är USA. Samma kedja har ju fått ett antal stämningar för att människor har blivit gravt överviktiga. Det handlar helt enkelt om okunniga och fördomsfulla personer som har betett sig förkastligt och det här kan nog tyvärr hända var som helst.
Håller fullständigt med dig i allt! Och det skulle förvåna mig om den här/de här personerna fick behålla jobbet. Personalen är mycket hårt hållna när det gäller bemötandet av kunder, åtminstone i Sverige.
När jag tittade på Aftonbladets hemsida såg jag något som verkligen fick mig att reagera. Jag har flera gånger tidigare ställt mig frågande till Aftonbladets attityd till funktionshinder men nu känns det som om jag fått någon form av ett svar. Visst kan man hävda att bloggarna själva får ta ansvar för sina inlägg men det här var från Aftonbladets medarbetare Alex Schulman. Citat från http://www.aftonbladet.se/vss/helsingborg/story/0,2789,1111569,00.html: "Den första man som någonsin satte sin spade i den skånska myllan för 2000 år sedan eller så, var ett cp. Rejält utvecklingsstörd, alltså." På bloggen (http://blogg.aftonbladet.se/blog.php?blog=14002&next=453749): "Då låter jag på pricken lik Roland Anderssons och hans fasansfulla skånska. När jag hör Roland tala så blir jag övertygad om att urskåningen, den första man som någonsin satte sin spade i den skånska myllan för 2000 år sedan eller så, var ett cp. Rejält utvecklingsstörd, alltså. Och denne urskåning lärde sina barn prata på det där konstiga, utvecklingsstörda sättet, och barnen lärde i sin tur sina barn att göra detsamma. Och till slut var det norm. Idag kräks hela Skåne." Det är inte en slump att jag inte läser Aftonbladet. En sportkrönikör benämde för några år sedan Skid-SM för utvecklingsstörda (har jag för mig) vid en "Freakshow". Undrar vad som hade hänt om samma sak hade skrivits om invandrare? Aftonbladet har fått kritik för sina kränikor tidigare. Men man väljer alltså att göra om sina "misstag". Kan det då klassas som ett "misstag" eller är det en generell uppfattning om funktionshindrade på Aftonbladets redaktioner? Det känns hopplöst att försöka nå ut på skolor och lära barn att sluta mobba, att det är OK att vara annorlunda och att alla är lika värda när motsatsen till dessa värderingar sprids av välbetalda journalister på Sveriges största kvällstidning. Jag är uppriktigt sagt chockad över hur orädd man är att säga sådana här saker.
Jag har anmält inlägget redan, så jävla kränkande, inte det minsta roligt över det här.
Jag anser att fördomar och sneda attityder mot människor med funktionshinder har ökat snarare än minskat. De har gått från klumpighet och ovana till råare och mer riktade angrepp - lite av den där backlashen som jag skrev om när det gäller tillgänglighet. Dvs ju mer vi flyttar fram våra positioner och krav desto hårdare blir motståndet. Det är väl lite av detta som du pekar på här. Sedan verkar väl Aftonbladet inte bara förnedra människor med funktionhinder utan är ganska jämnlik i sitt föraktfulla dumma sätt att se på alla människor. I det exempel som du tar upp så lyckas bloggaren ju inte bara förolämpa människor med cp skada utan alla skåningar dessutom. Men att skriva på ett iq-befriat sätt skall ju inte befria honom från ansvar. Sporten är ju också den "känd" för sina inte alltför välformulerade kommentarer. Sedan kan jag väl i och för sig förstå tanken med kommentaren för trots att jag som är så ideologiskt nördig inser skillnaden på handikappidrott och idrott. (Men just den biten kan vi ju diskutera för sig.) Men inte heller detta ger ju ett OK för föraltfulla kommentarer.
Du överreagerar inte. Jag vet inte om det är möjligt i det här fallet. Dessutom får fanskapet lön för sin dynga.
http://www.resume.se/nyheter/2006/10/17/alex-schulman-anmald-igen/index.xml I inlägget som har rubriken ”Hälleflundra, rullstol och geléhallon” skriver Alex Schulman om sin lunch på Grand Hotels veranda i Stockholm. En rullstolsburen person kom in på restaurangen och Schulman beskriver händelsen så här: ”Han satt i en avancerad rullstol, med knappar överallt. Han hade slangar i varenda kroppsöppning och såg ut som gamle Superman just innan han dog. En vacker kvinna matade honom och log. Det var vackert och jag tänkte på döden. Jag var alldeles övertygad om att han skulle dö under måltiden, rakt framför mig. Att han skulle falla ihop och att den avancerade rullstolen skulle pipa av larm. Till slut ville jag bara därifrån för att undvika vara med om tumultet med skrikande familjemedlemmar, ambulanspersonal och kaos”. Han gillar tydligen inte invalider.
Den där Alex borde inte få skriva i någon blogg, framförallt inte i tidningar. Lås in honom, och lär honom folkvett.
Fasiken så ARG man blir när man läser denna hemska persons inlägg/blogg . Men vet ni alla...han kommer också få "sin dag han med" då allt som han i artikeln uttryckte sig om kommer att vända sig emot/till honom. Fy skäms Aftonbladet som publiserar detta!!!!!
Lilleman: Är du engagerad i rh rörelsen?
Nej du överreagerar inte!! Det är verkligen inte okej att skriva som denne Alex gjort. Är det någon som hört av sig till Aftonbladet angående denna fördomsfulla skrift?
En annan diskussionstråd [om tillgänglighet] spårade över till att handla om islam och muslimers syn på funktionshindrade. Jag kopierar över till en egen tråd istället.
. Redigerat 2007-06-28 12:51
Hej! Jag själv är Muslim och funktionhindrad.Islam tillåter inte att man ska diskriminera eller att man nedvärderar andra människor.Man ska bara inte blanda tradition med Islam vilket många gör i de flesta sammangang.När det gäller respekt och hänsin till andra människor eller dess behov så Islamisk/religiös uppfostran hemma har mycket att göra med det att göra.Det bästa för dig eller nån annan om man vill veta något om Islam är att besöka nån moske och prata med nån imam. Mvh E&S Redigerat 2007-09-09 12:23
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1105764,00.html Ytterligare ett fall som tagits upp i media om hur folk får bidrag till allt möjligt. Och åter igen skildras det verkligen inte som det borde, då de lämnar all fakta som har med just denna typen av problem att göra utanför. Manodepressivhet är en fruktansvärt handikappande och destruktiv sjukdom och det är inte ovanligt att människor i sina maniska perioder förstör totalt för sig själva genom att, som här, handla upp alla sina pengar eller t ex vara otrogna fast de aldrig skulle gjort något sådant om de varit friska osv osv. I artikeln står det dock att hon handlar när hon har ångest, min erfarenhet är, som jag sa, att sådana impulser kommer under de maniska perioderna för det mesta. Alla dessa "Oj-vad-alla-får-pengar-helt-plötsligt-fast-de-inte-förtjänar-det"-artiklar gör mig rent av förbannad, inte en enda har skildrats ur den synvinkeln som jag tror är sanningen, dessutom är de skrivna med just den där undertonen "Kolla vart våra skattepengar går till". Faktum är att så himla enkelt är det inte att få ekonomisk hjälp i det här landet, dessutom är det fruktansvärt förnedrande (framförallt från soc som i artikeln, människor prostituerar sig hellre än att gå dit och be om hjälp), det är inget man gör för att få lite extra fickpengar (finns givetvis undantag där också, fy skäms på de människorna). Nej faktiskt så vet jag många fall där människor borde fått mer ekonomisk hjälp för de sitter på backen utan byxor och mat, bokstavligen. Men så lätt är det inte. Så när jag får läsa om människor som faktiskt fått hjälp när de behövt den så blir jag nöjd, men det är väl för att jag kan tänka mig in i att det är lite mer i bakgrunden än vad texten talar om. Jag antar att de faktiskt var i behov av hjälpen eftersom de fick den. Andra som inte kan se eller förstå det blir väl bara förbannade för sånt här. Redigerat 2007-06-28 04:06
Jag håller med om att det fruktasvärd sjukdom, Har en bekant sett på nära håll hur illa det kan gå Men iskinnad mot hårdrockaren, så skriver dom faktiskt ut vilken diagnos hon har och att hon just handlar överdrivet mycket just när hon har ångest Så man kan få liten bild över det sen att få bidrag rätt eller fel kan ju diskuteras. själv har ingen åsikt om just de
Precis. Det är just därför jag är i full färd med att söka stipendier nu till mitt uppehälle. Jag vill satsa allt jag kan på mitt företag och då måste man jobba mer än 5 timmar i veckan. min moral säger också att man inte ska fuska med bidrag. Ibland är man dock så illa tvungen men man ska göra allt man bara kan för att slippa det. Då jag arbetar med konst, musik och film så finns det ju för mig många stiendier att söka. Tur det. Men alla vill ju inte slå sig in på den konstnärliga banan. Jag ska leta rätt på det där programmet och kolla på det. Tackar för tipset! Ang huvudämnet i denna tråden, så tycker jag det är mycket märkligt att kvinnan får bidrag. Man blir ju inte frisk pang bom bara för att man får betalt alla sina skulder och är på banan igen, för då är hon snart tillbaka därnere i träsket igen med nya skulder. Pengar själper mer än hjälper i en såndan här situation. De borde istället lägga dessa pengar på att bekosta behandling åt henne. Redigerat 2007-08-18 14:18
Skulle dessutom tro att hon fått betala ett högt pris för att komma så här långt med allt vad det innebär att kunna berätta och känna förnedringen av att ha ett "missbruk". Tror inte det är någon skillnad på att vara shoppingberoende och alkoholmissbrukare. Allt beroende handlar om att döva en inre smärta, jag hoppas det går bra för henne.
för att se på fotboll. http://www.folkbladet.se/ tycker inte att det känns riktigt bra men det kanske ska vara så?
Men mannan har ju ett funktionshinder, och vad jag har fattat, rätta mig om jag har fel, så ska man kunna söka aktivitetsersättning för att just göra en aktivitet så man kommer igång. Tex. gå ngåon kurs på folkhögskola och liknande. En polare till mig fick göra så, för att prova och se om hon kunde plugga, det handlade om någora få timmar/ vecka. "Två läkare har intygat att 24-åringen, som har svåra beteendestörningar, mår bra av sitt engagemang som supporter." Det kanske är den enda sak som mannen gör utanför sin dörr. Vad vet jag
oki, du har nog rätt lilleman. Tror tidningarna som vanligt letar efter "upprörande" beslut. Dvs saker som allmänheten kan uppfatta som orättvist, bara för att få fina rubriker.
Ja Elwha det är en mycket märklig intställning som jag också stött på hos FK. Personer med aktivitetsersättning ska gå på kurser som INTE leder till arbete. DÅ är FK nöjda.
© Copyright 1999-2024 Funktionshinder.se Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh