Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) ledig sponsorplats
 
Assistans
Anordnare - Kommun (172 inlägg)

Hoppa till första nya inlägget!

Skriv ut denna trådSkriv ut denna tråd   Tipsa en vän om denna trådTipsa en vän om denna tråd
Ämne: "Bevisat" kommun är sä...
Av: Errkki 2009-03-17 Kl 19:11
huvudinlägg

Kommunen ger sämre personlig assistans än privata företag

De som får personlig assistans är mer nöjda med stödet från privata företag än det stöd som kommunen erbjuder. Det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

– De privata och kooperativa alternativen låter den enskilde sköta mer av de dagliga uppgifterna och det verkar brukarna uppskatta, säger Magnus Roos, forskare i psykologi och författare till avhandlingen.

I mitten av 90-talet infördes en ny lag om rätt till ersättning för personlig assistans. Enligt lagen kan personer som får stöd för personlig assistans välja mellan att överlåta det formella arbetsgivaransvaret på kommunen eller alternativa assistansanordnare, oftast privata företag eller kooperativ. Försäkringskassan betalar ut ett visst belopp per beviljad assistanstimme.
– Förenklat skulle man kunna säga att den funktionshindrade får en check av staten med vars hjälp han/hon kan köpa den assistans som önskas, säger Magnus Roos.

I Göteborg har 473 personer beviljats stöd enligt lagen för statlig assistansersättning (LASS). 38 procent av brukarna har kommunen som assistansanordnare medan 62 procent har någon alternativ assistansanordnare. Genom enkäter och djupintervjuer har Magnus Roos undersökt hur nöjda användare av personlig assistans i Göteborg är med den hjälp de får. Och de privata alternativen fick genomgående högre betyg än de kommunala insatserna.
– Den grundläggande skillnaden mellan kommunen och de privata och kooperativa alternativen är synen på personlig assistans. För kommunen handlar det främst om att tillhandahålla assistenter som kan utföra vissa uppgifter åt de funktionshindrade. För de alternativa assistansanordnarna är inställningen att delegera så många uppgifter som möjligt till dem med funktionshinder, säger Magnus Roos.

För kommunen bestäms också lön och utbildning för personliga assistenter centralt av någon kommunal tjänsteman. För de alternativa assistansanordnarna är det vanligt att lön och utbildning bestäms av den specifika brukaren. Studien ingår i en doktorsavhandling som läggs fram vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Länk till abstract: http://www.expertsvar.se/pressmeddelande?prid=1119
5


Länk till hela uppsatsen: http://hdl.handle.net/2077/19351

 
Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


Svar på huvudinlägg
Ämne: "Bevisat" kommun är sä...
Av: Pär. 2009-12-02 Kl 21:20
 

Nu har jag läst denna avhandling. Vad som inte betonades är att denna undersökning enbart fokuserar sig på västsvenska, i huvudsak assistansanvändare från Göteborg. Det finns andra undersökningar som visar att assistansen skiljer sig märkbart mellan landets alla 290 kommuner. Det finns kommuner där många assistansanvändare är väldigt nöjda och inte alls vill anlita privata alternativ. Sedan framkommer det inte heller att det finns skillnader mellan de privata alternativen. Assistanskommittén gjorde för några år sedan en liknande undersökning som denna avhandling. Då framkom det att kooperativen hade en bättre kvalité på sin assistans än företagen; brukarna hade mer att säga till om, det fanns mer utbildning för assistansanvändarna och deras assistenter, det var lättare att få tag i sin anordnare för råd och stöd osv.

När man läser en vetenskaplig text så ska man inte luras av att den är alldeles objektiv, även om författaren gärna vill tro det och har de ambitionerna. Det sätt man väljer ut ett material och utesluter annat, hur man väljer att presentera sin undersökning etc är också ett sätt att vinkla en studie.

Denna avhadling tycker jag var viktig, inte bara för att det skrivs för lite om assistans, utan för att fokus ligger på vad den enskilde aner är viktigt och inte något man bestämt på förhand. Men som sagt, undersökningen borde ha varit bredare. Men det kanske blir av. Vi får se.

Redigerat 2009-12-02 21:22


Svara

 

Klicka här för att anmäla detta inläggBlankstegRapportera detta inlägg


 

Till sidans topp

Visa trådindex

Forumkategorier, rubriklogo

fh sponsorer Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB Besök Livihop ledig sponsorplats
 

© Copyright 1999-2021 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh