Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Atlas Assistans AB Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Livihop ledig sponsorplats
 

 

Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!

Artikel av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2011-09-13

Anneli signerar en bok.
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem utifrån deras vardagshändelser, men jag saknade böcker som vår dotter kunde identifiera sig i. Vanliga böcker, där hon kunde få känna att "det där skulle kunna vara jag". En bok där rullstolen skulle finnas med på ett naturligt och okomplicerat sätt.

Anneli Khayati är trebarnsmamman som gjorde slag i saken och förverkligade en dröm som hon länge haft. Resultatet är tre barnböcker om Vilma och Loppan, som handlar om två barn som upplever vardagsnära äventyr som alla barn kan känna igen sig i. De får testa sitt mod och sin vänskap, och tillsammans utforskar de hur det kan kännas när man är kär! I de här böckerna har en av huvudpersonerna en tydlig funktionsnedsättning och använder Permobil. Illustrationerna är snygga, och speglar karaktärernas kaxighet.

Mingel och tankar
Jag träffar Anneli när hon och förlaget Olika har bjudit in till releasefest. Många människor har kommit för att gratulera och mingla, och i vimlet springer hennes tre döttrar omkring. Jag slås av tanken att hennes äldsta flicka råkar springa med hjälp av Permobilen, och ler för mig själv när jag ser dem busa runt.
Jag pratar en stund med Anneli om böckerna och hennes tankar.

- Det har varit en ganska lång process från att jag började skriva till att böckerna nu finns tryckta. Att hitta ett förlag, att hitta illustratör och att få allt att falla på plats. Jag har försökt att nå ut till många förlag, men det var OLIKA som till slut tog sig an mina manus, berättar Anneli.

Barnböcker
Jag frågar varför hon valde att skriva just barnböcker, och inte rikta sig till vuxna.

- Jag tycker mycket om att läsa för mina tre barn och försöker hitta olika typer av barnböcker.
Jag har varit så inne i barnlitteraturen under en lång tid och tycker att den är spännande. Det känns utmanande att försöka fånga barns sätt att uttrycka sig och att med ett barns ögon se det spännande i det vardagliga, säger hon.

Illustrationerna
Anneli Khayati och Mikael Sjömilla.
Bilderna i boken är färgglada och känns moderna. Permobilen är snyggt ritad och smälter in i bilderna på ett naturligt sätt. Så hur valdes illustratören?

- Det är förlaget som väljer illustratör. Jag fick några förslag innan det till slut bestämdes att det skulle bli Mikael Sjömilla som skulle illustrera.
Jag tycker att det känns väldigt roligt att det blev så många illustrationer med i boken. När det gäller min påverkan på illustrationerna har jag fått tycka till, men också fått tänka om. Det har ibland varit svårt, men också lärorikt, säger Anneli eftertänksamt.

Illustratören Mikael Sjömilla, som också är på plats, berättar att det var en stor utmaning att hitta rätt stil på karaktärerna.

- Jag lade bland annat mycket tid på att studera hur Permobiler rör sig, och hur jag skulle kunna illustrera fart och fläkt på ett bra sätt, säger Mikael.

Mottagande av böckerna
Anneli berättar att hon naturligtvis varit nervös och pirrig över hur boken ska tas emot men hittills har recensionerna varit fina. Hennes egna döttrar har varit med och haft synpunkter, och de är nu mycket nöjda med resultatet.

- Fast de är ju inte helt opartiska, säger Anneli med ett skratt.

Nu hoppas hon att böckerna ska nå ut till skolor, bokhandlar och bibliotek. Behovet av böcker som skildrar unga med funktionsnedsättningar är enormt stort. Särskilt om det inte ska vara faktaböcker, eller att handlingen är helt fokuserad på själva funktionsnedsättningen.

-Jag känner enbart till en bok ; "Full rulle Tim". Den har inga illustrationer och kanske vänder sig till något äldre barn. Böckerna om Vilma och Loppan vänder sig till barn i nedre skolåldern, ca 6 - 9 år, konstaterar Anneli.

När vi skiljs åt ger Anneli mig de tre böckerna. Med stor glädje läser jag dem, skrattar högt emellanåt och minns min egen barndom. Hon sätter fingret på - hon är en mamma och författare som har förstått exakt vad det handlar om:
Barn är barn, man har bara lite olika förutsättningar!

Passa på att beställa böckerna om Vilma och Loppan genom att klicka på Shoppen i menyn!

Faktaruta:
Modigt med Vilma och Loppan, Tillsammans med Vilma och Loppan och Kärlek med Vilma och Loppan ges ut av OLIKA förlag (http://www.olika.nu).
De ingår i Silverdelfinen, OLIKAs lättlästa serie passar barn som börjat läsa. Silverdelfinen 2 är den nivå som har lite längre meningar och lite mer text per sida.

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!


Skriv ut texten Skriv ut Tipsa en vän om denna text Tipsa en vänKommentar:
På Elins skola ska de utifrån
likabehandlingsplanen ha tema funktionshinder,
givetvis rekommenderar jag annelis böcker!

Inskickat 2011-09-14 Kl 20:21 av:Millan

 

Artikelpush, rubriklogo

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk – tio år senare
Livet fullt ut!
Inbjudan till konferens 12-13 mars 2016 på temat Livet fullt ut!
Läs mer--> 4416 läsare


Anneli signerar en bok.
Vilma och Loppan, böcker att känna igen sig i!
- Jag har alltid tyckt om att skriva och när barnen var små gjorde jag ofta berättelser för dem u...
Läs mer--> 13437 läsare


Vad hände sedan?
I januari kommer den, "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk - tio år senare"!
Läs mer--> 6026 läsare


Spännband
Privatisering, till vilket pris?
Sambandscentralen för färdtjänsten i Stockholm ska försvinna. Nu ska man ringa till de enskilda f...
Läs mer--> 14501 läsare


Kemiska flaskor.
Personlig assistans utan personkemi.
Du verkar vara bra,
men någonting är inte som det ska.
Det går inte att ta på,
något har gått ...
Läs mer--> 12029 läsare

 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh