Funktionshinder.se logotyp.
Klicka för att komma till startsidan!
Anpassa utseendet på Funktionshinder.se. Fråga Fh:s panel. Se de senast publicerade texterna indelade i olika kategorier. Till forumet. Se de senaste medlemstexterna och information från administratörerna. Klottra på planket. Sök på Funktionshinder.se efter texter, medlemmar, länkar eller foruminlägg. Länkarkiv - Sök efter länkar till andra sajter.
Sponsra Funktionshinder.se. Kontakta oss som driver Funktionshinder.se. Hjälp / Vanliga frågor. Prylshoppen. utfyllnadsbild
 
fh sponsorer Besök Livihop Besök Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA) Besök Atlas Assistans AB ledig sponsorplats

 
expertpanelen - frågor och svar

Här hittar du frågor och svar.

Frågor
  Nästa sida ->
Arbetstider och miljö.
Jag jobbar som personlig assistent. Har ettt schema där vi gör längre pass, fredag 17.00 till måndag 08.00. Jag har sovande jour på min arbetsplats. Vet vad det är för regler som gäller?
När man har sovande jour och "tvingas" jobba under jouren, finns det någon gräns när jouren övergår till arbetstid?
 
Om du menar att du är på din arbetsplats från fredag till måndag är det inte godkänt enl. arbetstidslagen. Ett arbetspass kan aldrig vara längre än 26 timmar, även om det ingår jour.
Enda undantaget är vid resor om man har kollektivavtal med Kfo - kommunal.
Eftersom olika avtal kan ha olika regler så be din arbetsgivare ta fram ert avtal, finns inget avtal gäller arbetstidslagen.

 

Gruppboende och PA?
Jag driver ett privat assistentbolag och har nu fått frågan av några föräldrar vars barn i dag bor på gruppboende.
Kan man bo på kommunalt gruppboende och ha personlig assistent från ett privat bolag? Finns det några lagar och paragrafer som jag kan ta fram?
 
Om man bor i gruppboende eller annan instruktion som drivs av kommun, landsting eller stat är man inte berättigad till personlig assistans, man kan däremot få ledsagare som i vissa kommuner får administreras av privata aktörer.
Om de vill ha personlig assistans måste de flytta ut i egna hem och söka assistans genom kommun eller FK.

 

Ingen TFP pga assistans?
Jag är förälder till en tjej med CP- skada som idag är 3½ år gammal, hon har ett LASS- beslut och har egna assistenter.

Vi har börjat få problem med FK som alltid under alla tre åren snart. Nu gäller det att de har kommit på att vi inte får ta ut TFP= tillfällig föräldrapenning när vi har utomstående assistenter. Antingen eller, säger de, det får inte vara två vårdare. Men när mitt barn är sjukt så är det ju ändå mitt ansvar som förälder att stanna hemma. En assistent kan ju inte ta ett beslut om min dotter behöver läkarvård eller ej, det är ju ingen vårdnadshavare. Men FK säger prompt att antingen eller... Nu nu sitter vi här och vet inte vad vi skall göra när vår tös blir sjuk. Hon måste få kunna ha sina assistenter och jag som förälder måste kunna få vara hemma med henne. Hon har en svårbehandlad EP och assistenterna fixar inte det riktigt. Så nu kräver FK ett specifikt läkarintyg med motivering varför vår tös behöver ha två personer som vårdar henne när hon är sjuk. Men läkaren har svårt att motivera.

Jag och våra jurister har läst i vägledningen på FK men där står inget varken under TFP eller under assistansersättning om att man inte får vara två personer. En assistent är ju hennes armar och ben inte hennes vårdare och jag är bara förälder.
Känner du till något fall? vi vet inte vad vi skall göra... Jag får ingen kontakt med annan handläggare för de säger likadant på FK i Borås. Finns det någon högre person som man kan ta kontakt med?

Jag kan heller inte överklaga något som vi inte har fått avslag på eller varit återbetalningsskyldiga.
 
Tror inte det finns något domslut på just det här så i första hand ska du kräva ett beslut och överklaga.
Man måste ju få fram skillnaden, du är "vårdaren", dvs. det är du som vårdar och tar hand om ditt sjuka barn precis som alla föräldrar gör. Ett sjukt barn behöver tröst och kärlek och omsorg, det ska barnet få av dig, och ditt barn ska som alla andra barn ha rätten att bli ompysslad och tröstad av sina föräldrar. Däremot ska ju assistenten kunna assistera barnet samtidigt som du är förälder. Icke funktionshindrade sjuka barn som är tre år kan oftast gå och kissa själv trots att de är sjuka, de kan leka själv, dricka och äta osv, det behöver ditt barn assistans med, det är ju inte det du ska göra som förälder. Í ett överklagande måste du trycka väldigt hårt på de olika rollerna - du är förälder, vårdare och ansvarig. Assistenten är en förlängning av ditt barn, dvs ska assistera ditt barn med det barnet vill och måste göra helt fysiskt men en assistent ska aldrig vara ställföreträdande förälder.

 

Resor i tjänst, deklaration?
Hur ska jag göra avdrag (i deklarationen) för resor i tjänst? Jag är assistent åt min sambo som har hel sjukersättning och det blir ju en väldigt mycket åkande, jag har sedan 2002 aldrig gjort avdrag för detta.
 
Om det är din sambo som åker så är det hans/hennes egen kostnad och han/hon ska betala för sina resor precis som alla andra, måste ni ha större bil än normalt pga, hennes funktionshinder så kan han/hon söka om dessa fördyrande kostnader i handikappersättningen, som man söker hos FK. Likaså kan man söka för reskostnader till sjukvård, sjukgymnastik och andra ställen man måste besöka pga funktionshinder.

Tjänsteresor, inom assistans, är resor som t.ex. innebär att ett assistansbyte måste ske långt ifrån det normala och assistenterna måste ta sig flera mil längre än till brukarens bostad, så kan reseersättning utgå från assistansersättningen.

Svaret är således att du inte kan söka avdrag genom skatteavdrag om det är din sambo som åker, då är det hans/hennes privata resor som hon ska betala för, men som han/hon i vissa fall kan söka handikappersättning för.

 

Regler om inredning i sitt privata hem.
Jag är en tjej som bor i egen lägenhet och har hjälp av personliga assistenter. Jag har väldigt ovanliga behov gällande hur jag behöver ha mitt hem inrett för att över huvud taget kunna vistas i det. Jag sitter ej i rullstol, behöver ej lyftas eller dylikt. Jag behöver ha massor med prylar staplade på höjden, även möbler i flera våningar staplade på varandra tätt, tätt. Jag har Asperger syndrom och problem med synintryck och behöver ha smockfullt med synintryck. Jag har kartonger staplade från golv till tak i större delen av lägenheten, två köksbord ovanpå varandra m.m. Kan jag få problem ifall det blir någon rutinmässig arbetsmiljökontroll tex. av fackföreningen? Mina assistenter eller deras chef klagar inte.
Är det förbjudet att ha köksbord och andra bord i flera våningar och mycket kartonger? Kan man få bygga sig en hydda utanför huset att bo i om man måste anpssa sin bostad så man inte kan vistas i den och måste ha det som förråd? Måste jag betala hyra för en lägenhet som jag inte kan bo i pga. fackföreningskraven? Får man ha utedass som handikappanpassning utanför sin lägenhet om man inte kan vistas i sin lägenhet pga. arbetsmiljökrav?
 
Är väldigt svårt att svara på din fråga utan att ha sett hur du bor. Man får inte ha saker placerade så att personal kan skada sig eller ha svårt att komma ut om det brinner. Vet ju inte vad dina assistenter hjälper dig med, men en del bör ju vara att stötta dig i att inte behöva bo på ett sätt som är farligt för dig själv.
Att ha mycket kartonger i en lägenhet kan både bli brandfarligt och allergiframkallande och om arbetsmiljöverket anser att det är en olämplig arbetsmiljö kan de stänga arbetsplatsen.
Att bygga hyddor på annans tomt är aldrig tillåtet och inte heller att låta bli att betala hyra, det är ju inte så att det är assistenterna som ska bo där utan du, om du inte vistas i lägenheten ska ju inte heller dina assistenter vara där, då kan de ju inte assistera dig.

 

  Nästa sida ->
Bild på Karin
 

© Copyright 1999-2025 Funktionshinder.se
Läs Fh:s regler | Kontakta Administratörerna för Fh | Om cookies på Fh