funktionshinder.se logotyp

 

Bokomslag.
Doktorn kunde inte riktigt laga mig.

Recension av: Ninnie Wallenborg
Publicerad: 2007-05-07

Betyg:
Vad vet barn med funktionshinder om sig själva och funktionshindret? Hur kan vi i omgivningen hjälpa?

- Barn vet, men på ett annorlunda sätt. Ibland inte det självklaraste, men ibland det viktigaste.

Så säger Christina Renlund, psykolog och psykoterapeut som specialiserat sig på barn och ungdomar med funktionshinder, när vi ses på hennes mottagningsrum i Stockholm. Hon är aktuell som författare till boken ”Doktorn kunde inte riktigt laga mig”. Det är en bok som vänder sig till de som lever nära barn; som anhörig, skolpersonal, granne eller vad som helst.

Hon menar att barn ofta vet mycket mer än vi tror, och att personer runt om barnen måste ha verktygen för att stötta på ett bra sätt.

- Den första delen i boken handlar om hur vi på ett förebyggande sätt kan prata med barn om sjukdom och funktionshinder. Jag ger handfasta tips så att man kan få stöd i att informera och berätta lagom mycket, och på rätt sätt. Jag är oerhört konkret i boken,
säger Christina.

Porträtt av Christina Renlund.
Hon berättar om metoden att göra en bok om barnet, givetvis tillsammans med honom eller henne, i tio steg. Dessa beskrivs ingående i ”Doktorn kunde inte riktigt laga mig”, med fina illustrationer av barn.

- Del två handlar om problemlösning. Vad gör vi när det blir problem? Barn med funktionshinder är klart eftersatta inom barnpsykiatrin, vilket jag tror beror på att det saknas dubbel kunskap - funktionshinder och behandlingsteknik. Detta är allvarligt och måste prioriteras, säger Christina med en något bekymrad min.

Hon skiner upp igen och ler varmt när hon berättar om de tre barnterapier som utgör bokens sista del. Här får läsaren träffa tre olika barn och ta del av deras tankar. Det är fantastiska berättelser som ibland gör ont i hjärtat och ibland värmer.

”Doktorn kunde inte riktigt laga mig” är en handbok för alla som träffar barn med funktionshinder. Den är i mitt tycke oumbärlig för föräldrar, anhöriga, förskolor, skolor, sjukhus och andra liknande instanser. Den ger en unik chans att lära sig hur barn fungerar!

Tre snabbfrågor till Christina Renlund:

Vilket är det största/vanligaste misstaget bland anhöriga:
- Att skjuta saker framför sig, prata sen, när hon/han blir lite större.

Vad ska föräldrar göra som inte har pratat?
- Gör en berättelse/bok om barnet. Det kan man göra tillsammans med habiliteringen.

Kan du ge ett enda råd till föräldrar med barn med omfattande funktionshinder (rörelsehinder och utan talat språk t.ex):
- Ditt barn vet saker om sig själv och sitt funktionshinder. Vi vet inte vad det är så försök prata med ditt barn för att få reda på mer. Hjälp barnet att uttrycka sig i teckningar, målning, lek. Fråga, gör en berättelse med barnet och försök få barnet att svara med kroppsspråk, gester, ja och nej.

Faktaruta:
Titel: Doktorn kunde inte riktigt laga mig
rfattare: Christina Renlund
rlag: Gothia Förlag
ISBN: 9789172055377
Beställning: Via shoppen här på funktionshinder.se.

Christina har tidigare skrivit boken "Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk". Mer om den kan du läsa under knappen Shoppen i menyn!

Om Ninnie Wallenborg:
Är administratör på FH. Engagerad i frågor kring personlig assistans och familjeliv i synnerhet, men är nyfiken på det mesta!